Cara Merawat Ulser Mulut

Kurus selalu jadi idaman semua orang terutama perempuan. Tapi tak semua yang kurus tu mengembirakan. Tahu tak kurus sangat boleh buat kerap kena ulser. Tak percaya?



Ni cerita Cik Laa yang kurus sampai bawah BMI juga bawa masalah pada Cik Laa. Dengan ketinggian 154 cm dan berat cuma 41kg, Cik Laa kerap hidapi masalah ulser Mulut. Adoi sakitnya. Siapa pernah kena tahu la rasanya.


Ulser Mulut

Ulser mulut atau nama lainnya mata ikan. Cik Laa alami sakit ulser ni bertahun-tahun dari sekolah rendah lagi. Setiap bulan mesti kena. Sampai ngeri nak makan. Ulser tumbuh di bibir, di gusi dan yang paling sakit kalau kena di anak tekak atau lelangit. 

Sampai kadang-kadang nak makan pun tak boleh. Ada masa tak boleh nak bercakap sebab sakit sangat. Lagi teruk sampai sakit gigi dengan kepala. Mana taknya sekali tumbuh bercantum dua tiga biji sekali dan luka jadi besar. Huhuhu


Faktor-faktor terjadinya Ulser Mulut

Antara faktor-faktor boleh terjadi ulser mulut:
▪ sistem imunisasi yang abnormal ataupun rendah
▪ kekurangan zat besi
▪ mewarisi dari ibubapa kita
▪ stress
▪ kurang nutrisi seperti asid folik, vitamin B6 dan B12
▪ mempunyai masalah haid tidak teratur
▪ perubahan hormon yang mendadak
▪ masalah resdung
▪ masalah eczema
▪ kurang air

Petua yang boleh diamalkan

1. Minum air secukupnya sebab ulser mudah menyerang kalau badan kita kurang air. Oleh itu, minum air secukupnya 5 - 6 grlas sehari. 
2. Guna garam ditempat ulser. Ini boleh membunuh bakteria. Kena tahan sikit sebab pedih tapi memang cepat baik. 
3. Gunakan ketul ais redakan bengkak dan denyut-denyut di tempat ulser tu. Ini boleh kurangkan keradangan.
4. Sapukan bonjela atau sapu oral aid lotion. Boleh beli dari farmasi je. 
5. Letak asam keping atau asam gelugur di tempat ulser. Ulang la 2-3 kali.
6. Kerap kumur dengan listerin yang membantu mencegah bakteria dari menjangkiti luka ulser. 

Vitamin Cadangan bagi Masalah Ulser

Set rendung adalah set cadangan yang dapat mengurangkan masalah ulser. 4 vitamin yang dicadangkan iaitu ESP, Vitamin C, B-complex dan Vitalea yang menggantikan Zinc. 

1) ESP ini protein daripada soya non GMO dapat membantu pembentukan sel baru. Ia akan mempercepatkan penyembuhan luka ulser pada bibir 

2) Vitalea pula mengandungi zinc yang sangat membantu dalam menyembuhkan luka. 

3) Vitamin C pula dapat membantu meningkatkan sistem imunisasi. Bila sistem imunisasi badan dah kuat, akan dapat halang daripada ulser mulut terjadi.

4) B-Complex pula membantu mencukupkan nutrisi di dalam badan. B-Complex mengandungi 8 jenis vitamin B dan asid folik. Bila badan kita cukup nutrisi, masalah ulser mulut dapat diatasi. Selain itu, B-Complex juga bagus dalam membantu menstabilkan hormon dan mengatasi masalah stress.


Kesannya

Ambil vitamin ni kena konsisten. Tu la yang Cik Laa buat tau. Ini dah membantu faktor-faktor yang sebabkan ulser tu dapat dielakkan. 

Sekarang Cik Laa happy sangat sebab dia dah jarang terkena ulser mulut. Mak dia pun tegur sebab dah tak dengar Cik Laa ngadu sakit-sakit lagi. Hahaha terbahak-bahak Cik Laa gelak. Memang syukur sangat.


Kalau ada ulser jadi lagi, dia dah tak risau sangat sebab 3 ke 5 hari je dah siap. Kalau tak berminggu tak baik. Dah tak ada lagi ulser yang akan ganggu emosi dan aktiviti kita seharian.


Ingat tau!

▪ Ambil vitamin-vitamin Shaklee sebagai makanan tambahan pelengkap nutrisi tubuh badan kita. 
▪ Vitamin shaklee memang selamat, semulajadi dan sangat berkesan. 
▪ Rasa sendiri Shaklee Effect anda sendiri.


Nak order sekarang!

Senang sahaja. Hubungi saya terus:

Shidah Abdullah
Pengedar Shaklee Sepang - Nilai
012-6240197
Fb : shidah abdullah
Insta/Fb page : shidotdotcom
Read More

Cara Membantu Selamatkan Mangsa Virus Kencing Tikus

Ini En Amirul Badri yang terkena virus kencing tikus pada Oktober 2016. Beliau sendiri tak sangka akan alami sendiri. Biasa dengar-dengar cerita orang je. Bila sendiri kena baru tahu bagaimana rasanya.


Apa sebenarnya virus kencing?

Virus kencing tikus ni membunuh secara senyap. Ia boleh menyerang fungsi organ lain macam buah pinggang, jantung, paru-paru dan sebagainya. Juga boleh mengakibatkan kematian mendadak. Masih ingat pada Izwan Pilus dan Din Beramboi. Mereka antara celebriti yang meninggal dunia akibat jangkitan virus ini. Bahayakan tikus kecil ni!

Penyakit kencing tikus atau nama sainsnya Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan oleh bakteri Leptospira. Bakteria ini dikenalpasti datang dari tikus. Tapi sekrang banyak haiwan lain yang boleh menjadi perumah bakteria ni. Tak kiralah haiwan peliharaan ataupun liar. Kadang-kadang haiwan-haiwan ini tidak menunjukkan sebarang tanda dijangkiti pun, hanya sekadar pembawa dan tidak memindahkan jangkitan. Penyakit ini disebarkan melalui haiwan dan jika tidak dirawat boleh membawa kematian.


Kenali Tanda atau gejala yang dialami

Semua penyakit ada tanda-tanda sendiri. Sebelum mengetahui penyakit sebenar, ini yang beliau alami.
1. Berak berdarah (hampir seminggu)
2. Gatal-gatal badan
3. Badan mulai rasa lemah
4. Sakit yang sangat kuat dibahagian belakang
5. Rasa bisa-bisa di badan
6. Demam menggigil, sakit keoala dan badan

Mengikut kata beliau hari ketiga deman, beliau sudah tak mampu bertahan dan terus meminta isterinya membawa ke hospital pukul 4 pagi.

Kebiasaanya masa pengeraman adalah di antara 2 hingga 26 hari dan akan mula demam dan melarat. Antara tanda-tanda lain:
1. Batuk tidak berkahak dan sakit tekak
2. Loya, muntah dan cirit-birit
3. Sakit sendi, tulang dan perut
4. Radang selaput mata
5. Mengalami pembesaran limpa atau hati, bengkak kelenjar, perubahan bunyi pada paru-paru.

Rawatan Di Hospital

Sampai sahaja di hospital bahagian kecemasan (sebab pagi-pagi) dan 5 jam di bahagian tersebut.
1. Terus dikategorikan KRITIKAL. Duduk atas katil kritikal. Betapa bahayanya kencing tikus ni.
2. Dimasukkan 8 botol air
3. Sentiasa diperiksa tekanan darah. Makin lama makin rendah.

Akhirnya selepas 5 jam terus dihantar ke ICU. Masa tu semua baru dia tahu dia kena virus kencing tikus.

Dalam tempoh rawatan

Di ICU, beliau mula rasa sakit dada. Muka dah start membengkak. Semua tak kena. Tidur dah rasa tak selesa dan rasa dah berdaya. Biasa sakit makan pun tak lalu. Ramai family, kawan-kawan dan jiran-jiran datang melawat bergilir-gilir.

Usaha keluarga

2 hari di ICU, kakaknya datang bawa Vivix dan Nutriferon. "Kakak saya bancuhkan Vivix ke dalan air botol jadi macam air sirap. Vivix ni memang pati anggur. Tu dia merah pekat dan jadi macam sirap. Saya minum je. Lepas tu dia pesan nutriferon tu tuang je 1 sachet dalam mulut".

Selepas agak stabil, beliau dipindahkan ke wad biasa. Dalam 6 hari di wad biasa, hari-hari isteri beliau berikan vitamin. "Alhamdulillah badan pun cepat rasa sihat dan segar. Hari ketujuh tu saya dah boleh teruskan kerja saya macam biasa. Terkejut geleng kepala group famili Tok Noi bila saya hantar gambar dah atas bot pada hari ketujuh tu"



Bagaimana Vivix dan Nutriferon berfungsi?

Vivix

▪ Vivix adalah supplemen yang telah diuji di makmal di mana bahan-bahannya telah memberi kesan dan membantu badan pesakit melawan virus.

▪ Ia juga melindungi dan memperbaiki sel-sel yang rosak disebabkan serangan virus. Selain itu, vivix menggalakkan penghasilan pembentukan sel baru.

▪ Virus juga akan menyerang organ-oramgan diseluruh badan. Dengan pengambilan vivix, ia membantu melindungi organ dalaman dan meningkatkan sistem imun pesakit.

▪ Sebotol berharga RM504 dan boleh tahan 1 bulan

Nutriferon

▪ Nutriferon dihasilkan dari ekstrak 4 tumbuhan iaitu biji labu, bunga safflower, honeysuckle jepun dan biji plantago.

▪ Bahan-bahan ini membantu badan En Amirul mengeluarkan Interferon yang meningkatkan sistem imun badan dan mengerahkan pertahanan badan kita membunuh virus dan bakteria tidak berfaedah.

▪ Interferon ini banyak digunakan dalam rawatan penyakit hepatitis, kanser, anjing gila dan HIV. Ia mengurangkan infeksi dan meminimumkan rasa tak selesa pesakit seperti mual, muntah dan kembung perut.

▪ Sekotak nutriferon mempunyai 30 sachet. Sekotak berharga RM93.

Dapatkan penjimatan dengan mendaftar keahlian Shaklee

▪ Dengan keahlian shaklee yang berharga RM80 (termasuk pos), dapat jimat 5% - 15% harga vitamin shaklee.

▪ Selain itu, dapat menyertai group bisnes yang hebat dan mendapat ilmu yang bernilai ribuan ringgit dengan percuma

▪ Support team yang hebat untuk menjawab kemusykilan tentang vitamin dan bisnes

Jom sertai dan dapatkan vitamin untuk seluruh ahli keluarga anda. Hubungi saya;
Shidah Abdullah (SID : 922949)
Perunding Shaklee Nilai - Sepang
012-6240197




Read More

Tips Sambung Master Di UiTM

"Ya Allah, rasa tak mampu nak habiskan belajar ni. Penat sangat rasanya". Tapi...

Bila teringat pengorbanan mak abah, suami dan anak-anak setiap minggu sementara nak menghabiskan kelas, takkan nak undur diri saat akhir. Di paper terakhir "dissertation".

Assalamualaikum semua.. tu la perasaan bulan September 2016. Hampir nak give up weih!. Semalam akhirnya penamat perjuangan. Yeah semalam saya dah KONVO!

Sebelum tu intro sikit bagi yang nak sambung belajar terutama Master di UiTM.

1. Pilih Course yang bersesuaian

Master di UiTM ada dua jenis. Satu master by research dan satu lagi master by coursework.
▪ By research tak perlu pergi ke kelas. Pilih topic supervisor dan topik research sendiri. Hanya perlu buat jadual jumpa supervisor untuk update progress.
▪ By coursework pula kena pergi kelas untuk habiskan silibus dan ambil exam macam ambil diploma dan degree dulu. Paper terakhir baru ada 1 paper dissertation mcm kena buat research. 

Clearkan!

Saya pilih master by coursework. Kenapa?
▪ saya lebih suka belajar dan mengadap lecturer
▪ saya rasa banyak knowledge dah saya lupa sebab tak apply.
▪ yang penting saya risau tak cukup tekun mengadap supervisor selalu nak buat by research.

2. Fahami Tempoh Masa Belajar

Kebiasaanya master perlu dihabiskan dalam masa 2 tahun iaitu 4 semester seperti yang disusun fakulti. Tapi maksimum boleh buat 4 tahun iaitu 8 semester.

Saya bermula tahun 2012 dan tamat 2016. Maknanya saya ambil semaksimumnya. 2 kali ambil cuti khas dan selebihnya tidak lengkap atas approval supervisor.

3. Yuran Pengajian  

Yuran setiap semester bergantung pada jam kredit yang diambil. Kebiasaanya dalam lingkungan RM2500 ke RM3000. 

Yuran-yuran ni saya bukan bayar sendiri. Kalau ikut komitmen, tak berapa nak ada sambung belajar. Carilah penaja. Saya ditaja. Rezeki saya dulu masa diploma denga  ijazah tak pandai cari sponsor dan guna PTPTN. 

▪ Tajaan pertama : myBrain yang taja RM10000 untuk sesiapa ambil masa. Ini antara sebab saya sambung. Menyahut cabaran kerajaan untuk rakyatnya belajar ke peringkat lebih tinggi. Chewah!

▪ Tajaan Syarikat : yuran selebihnya dibayar oleh syarikat tempat saya bekerja. Saya apply education sponsorship sebab dah kerja lebih 5 tahun dengan syarikat.

4. Ikut Kemampuan Diri

Dalam tempoh belajar ni, saya mengandung 2 kali. Kali pertama tahun 2012 dan kali kedua 2015. Dengan anak-anak kecil dan menyusu, memang mencabar terutama penyusuan. Anak-anak kalau menyusu ibu memang payah nak tinggal dengan orang lainkan. 

Tapi tetap lalu dengan kebal. Kadang-kadang saya dengan husband sama-sama ke kelas (husband tengah ambil degree). So mak la yang selalu jaga anak-anak. Bila petang je anak dah tak keruan. Saya kena cepat-cepat balik. 2012 sampai 2014 ok lagi sebab habiskan kelas dan exam. 

Hujung 2014 dan 2015 lebih mencabar sebab GST datang. Saya kerja bahagian akaun. Kena handle projek GST (sape nak tanya-tanya boleh la jawab sikit2). Balik malam sebab nak make sure sistem ok sebelum live 1 April 2015.

Masa ni la cuti khas saya ambil. Sem selepas tu tidak lengkap. Kerjanya bayar yuran sahaja. Tak apa la janji saya dapat teruskan. Sebab inikan pilihan sendiri.

5. Never Give Up

Di sem akhir dan saya dah tak boleh extend lagi. Saya pulun siang malam. Jumpa supervisor. Dalam tempoh ni kerja di ofis agak bertenang. Memang rasa nak nangis je. Asyik tanya diri sendiri "mampu ke nak habiskan ni". 

Saya kuatkan diri. Cakap kat diri sendiri "takkan nak give up sekarang". Dalam batch saya, ada seorang sahabat yang sama macam saya. Masi (nama manja) namanya. Kami bagi bagu semangat sama-sama. Bila ada yang nak give up. Sikit lagi. Teruskan. Kadang-kadang stuck mula la kami whatsapp dan share macamana masing-masing buat. Dan kami pastikan kami sama-sama submit.

Akhirnya..

14 Oktober 2017 semuanya berbaloi bila kami Konvo. Untuk kod kami. Hanya ada 4 orang aje. Geng tinggal keretapi. Orang lain semua dan konvo.. hahaha 


Ini gambar kami dekat Dewan Tunku Canselor semalam. Tengok muka-muka lega selepas berjaya menamatkan perjuangan. 


Apa yang penting, pesanan pada semua yang sambung belajar.
▪ Teruskan bersemangat. Allah dah aturkan.
▪ Ikutlah pace sendiri. Macam kita berlari. Ada yang lari pace 3 (3 minit/1 km). Ada yang pace 10. Tak kira pace mana. Janji ke garisan penamat.
▪ Mohon restu semua terutama keluarga. Selama mana mereka redha. Insyaallah semua berjalan lancar dan mereka terus menyokong.

Saya doakan semua terus bersemangat ye

Salam Sayang,
Shidah Abdullah 012-6240197

Read More

Hati Ibu Bila Anak Demam

Di pagi hari ni tiba-tiba terasa sangat sayu. Kenapa? Ini sebabnya..

Adik Demam

Adik demam tu biasa sahaja. Tapi bila adik demam, ibu kena bagi attention lebih sikit. Memang tak boleh tinggal pada babysitter. Babysitter terima je kalau adik demam..

Tapi sebab adik special. 37°C je adik dah boleh kena sawan. Dari ibu risau tak tentu arah. Baik ibu emergency leave.

Indahnya jika ibu sentiasa di rumah

Tu la yang buat ibu sayu. Bila ada anak-anak yang demam, rasa nak berhenti kerja. Tu la antara dalam wishlist ibu adik. 

Sentiasa menjalankan tugas di rumah. Fokus pada ayah, kak long, kak ngah, kak chik dan adik. Nak juga jadi supermom macam kawan-kawan yang lain. Happy update menu harian memasak di rumah. Ibu? Balik pun lambat.

Kenapa adik asyik demam?

Ibu tak boleh jawab bila ada orang tanya ibu soalan ni adik. Bukan ibu mintak adik demam selalu. Pada ibu, Allah mungkin nak ibu lebih beri perhatian pada keluarga dalam kesibukan kerjaya. Ibu kena bersyukur untuk itu adik.

Bagi makan apa asyik demam je?

Soalan ni lagi menguji minda ibu adik. Mungkin juga salah ibu. Tapi tak ada beza apa adik makan dan kakak-kakak makan. Sama sahaja. Cuma Allah jadikan adik berbeza. Memerap sentiasa dengan ibu. Tak ada yang lain selain ibu. Adik special hampir 2 tahun masih belum cakap. Tapi bila nangis masih terdengar panggilan untuk ibu.

Adik special sebab suka sangat makan vitamin. Adik suka vitamin sampai botol ibu adik punya juga. Adik paling suka vitalea for children. 

Ibu masih bersyukur sebab adik tak la teruk mana. Ramai lagi yang Allah duga lagi hebat. Kita sama-sama kental ye.

La Tahzan Jangan Bersedih

Betul la kata-kata Allah dalam Quran; Surah At-Taubah ayat 40 yang bermaksud "Jangan bersedih sesungguhnya Allah bersama kita"


Allah lapangkan hati ibu dengan dapat melihat kak chik buat haji dalam program Celik Haji Aulad 2017. Allah bagi lagi masa dengan adik jalan-jalan. Allah bagi lagi ibu daftar haji untuk ibu dengan ayah. Tak payah ada IC pun boleh. Banyaknya Allah legakan..

Moga hari ini lebih baik. Teruskan menyokong saya. Nak vitamin dan konsultansi percuma hubungi saya terus. Moga ini la amalan saya ke sana dengan membantu orang lain sihat beribadah. 

Shidah Abdullah
Pengedar Shaklee Sepang - Nilai. 
COD everywhere ok
012-6240197
Read More

6 Adab Menuntut Ilmu Bagi Berbisnes Online.

Assalamualaikum. Hari ni nak berkongsi berkaitan adab menuntut ilmu. Penting untuk kita sentiasa ingat sebab setiap hari kita menuntut ilmu. Belajar secara formal di kelas-kelas atau pun tidak formal di pejabat. Sekarang lebih canggih, ada banyak kelas-kelas online seperti di facebook, telegram, whatsapp dan penggunaan go-to-meeting apps. Semua dihujung jari.

Jom kita mulakan...  

1. Niat Yang Baik

Bila kita nak menuntut ilmu kena mulakan dengan niat yang baik. Sejajar dengan hadith Rasullullah. Baginda bersabda:

Sesungguhnya setiap amalan itu bergantung pada niatnya..

Penting sangat niat nak mulakan sesuatu. Dalam zaman online ni semua nak bersaing untuk dapat income lebih. Dalam kejar-kejar nak jadi kaya boleh terlupa tau niat sebenar kita belajar.

Duduk diam-diam. Angkat tangan dan doa "Ya Allah permudahkan aku menuntut ilmu, jaga la hatiku, lapangkan hati untuk memahami setiap ilmu dan ikhlaskan hati"

Jaga hati jangan sampai hati kita terdetik :
▪ "Eh! Aku copy saje la posting orang ni. Bukan dia tahu"
▪ "Ala dia ni bukan terror sangat pun. Cakap je pandai"

Jaga hak cipta orang lain terutama posting di fb atau di blog. Jangan sesekali copy paste. Belajarlah dengan sabar dan elakkan tindakan kita melukakan hati sesiapa. Moga jauhkan kita dari segala yang mazmumah.

2. Berbelanja

Tak ada benda dalam dunia free sekarang. Inikan pula ilmu. Pergilah cari guru untuk menuntut ilmu. Jangan biar guru cari kita. Kalau kena bayar yuran, bayarlah. Nak buat sales ribu-ribu bayar.

Bukan tu sahaja, nak jumpa cikgu tu kita akan belanja duit minyak, duit nak makan dan duit tol nak ke lokasi yang aBerbelanjalah juga untuk membeli bahan-bahan rujukan. Setiap yang kita belanja Allah hitung ganjarannya.

3.Berkorban

Lirik lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee sangat terkesan.
Berkorban apa sahaja. Harta ataupun nyawa. Itulah kasih mesra. Sehati dan sejiwa.

Berkorban apa sahaja untuk ilmu. Kalau tengok orang-orang kaya dan berjaya, mereka banyak berkorban.
Korban masa terutama masa tidur. Jangan sesekali korbankan masa untuk keluarga.
Korban wang ringgit. Kebiasaannya mereka yang berjaya mememang berbelanja untuk membeli buku. Akan ada masa spesifik untuk membaca.
Korban tenaga. Menuntut ilmu dengan guru kena berkorban tenaga. Ini juga dipanggil berkhidmat; khidmat pada guru. Teringat satu majlis ilmu dan masa tu bekas penyanyi dangdut Iwan ada menjadi jemputan. Dia berkhidmat pada guru dan kami yang tetamu dengan cara tuang nasi makan tengahari.

4. Istiqomah

Istiqomah adalah bahasa arabnya yang bermaksud tetap teguh mengikut satu jalan atau bahasa senangnya konsisten dalam tindakan. 

Bermula dengan konsisten hadir ke kelas online untuk belajar. Yang free ada berbayar ada. Kemudian konsisten dalam mengaplikasi ilmu tersebut. Kalau belajar, kena belajar dengan konsisten untuk dapat result cemerlang. Bila berbisnes seperti mesti konsisten sharing info berkaitan produk atau perkhidmatan. Baru seronok tengok hasilnya nanti.

5. Terus sepanjang zaman

Bila ada ilmu, teruskan sepanjang zaman. Ilmu yang luas ni mesti dikongsikan dan disampaikan. Contohnya macamana nak schedule post fb. 

Kadang-kadang perkara simple-simple ilmu seperti ilmu jaga kesihatan dari segi penjagaan makanan, tips nak kurus, cara bersenam, cara timbang berat

Blogging adalah cara terbaik untuk berkongsi ilmu supaya ia berterusan. Bayangkan ilmu yang dikongsi jadi bekalan kita di alam sana. Amin

Yang terakhir sekali..

6. Berkawan dengan guru

Orang kata nak pandai kawan rapat-rapat dengan guru. Sayang guru sepenuh hati. Hormat guru setinggi-tingginya. Tapi pilih la guru yang sentiasa ingatkan kita tentang Allah. Insyaallah segala urusan kita juga tau.

Semoga bermanfaat ye.

Terima kasih pada group Smarties Shaklee yang memberi peluang untuk saya berkongsi dan memberanikan diri berkongsi. Saya kongsikan juga video yang saya rekodkan untuk kawan-kawan...

Nak belajar berbisnes tapi tak tahu macamana?
Jom join saya Shidah Abdullah (SID 922949) No tel : 012-6240197
Read More

Hamil Selepas Berkali-kali keguguran

Kebanyakkan semua pesangan pengantin memang excited nak dapat anak pertama. Anak pertama la yang ditunggu-tunggu. Bukan la nak tunjuk power tapi cuma nak ada zuriat sendiri. Saya dulu sendiri macam tu. Bila tak period excited beli test kit 3 - 4 kali. Test pun senyap-senyap. Bila dah ada baru bagitau. Baru surprise.

Tapi akhir-akhir ni ada beberapa cerita kawan-kawan di pejabat cerita tentang keguguran di awal kehamilan. Ada yang alami keguguran berkali-kali dan masih belum ada zuriat. Terfikir apa berbezaan saya dengan mereka. Bagaimana kita sebagai kawan atau saudara mara boleh membantu mereka yang alami masalah keguguran.


Macamana sebenarnya keguguran boleh berlaku?

Menujuk BabyCenter.com, bayi yang normal mempunyai jumlah kromosom yang tepat untuk bayi berkembang mengikut masanya. Bayi perlukan 23 kromosom ibu dan 23 kromosom ayahnya. Kalau terjadi sesuatu yang tidak normal pada kromosom yang menyebabkan jumlahnya tidak tepat atau mungkin perubahan pada struktur kromosom tersebut, Bila terjadi macam ni, kehamilan akan terhenti di fasa embrio. Dan inilah antara punca yang biasanya menyebabkan sesorang wanita itu keguguran awal kehamilan. Tapi ada juga keguguran boleh berlaku selepas 2 minggu dan mempunyai faktor-faktor yang berbeza berdasarkan kesihatan ibu dan bayi tadi. 


Tanda-Tanda Anda Mengalami Keguguran?

Tanda-tanda keguguran yang paling biasa ialah keluar darah yang banyak dari faraj. Setiap orang berbeza, antara tanda-tanda lain ialah:-
▪Ada yang nampak seperti ketulan-ketulan kecil seperti hati ayam di dalam darah tadi.
▪Rasa senggugut yang sangat teruk.
▪Mengalami masalah hendak tidur sebelum keguguran.
▪Terasa perut pedih mencucuk seperti perut disentap pinggang
▪Rasa seperti tidak mengandung sebab tidak penat,  (bagi ibu yang pernah mengandung)


Testimoni hamil selepas berkali-kali keguguran.



Pada 2013, saya mengalami keguguran berulang. Jadi my BFF pun suggest untuk try ESP untuk kembalikan kesihatan badan & rahim.

Mula-mula tu teragak2 juga nak cuba. Tapi bila dengar banyak testimoni best so saya pun beli lah setong ESP. Bermula dari itu sehingga kini berpuluh-puluh tong ESP dah saya beli. Puas hati sangat dengan ESP. Dahlah besar tong dia tau! Boleh guna lama. đŸ˜˜

Bagi masalah saya, minuman protein ESP ini telah membantu cepatkan penyembuhan luka dalam rahim saya yang baru lepas mengalami keguguran. Ia juga bantu untuk kuatkan kembali otot rahim.

Badan pun rasa lebih bertenaga lepas minum ESP. Sebagai bonus, kulit pun menjadi semakin sihat. Gebu tau! đŸ˜‰

Syukur atas kurniaNya, saya juga dapat hamil kembali selepas amalkan vitamin shaklee & kandungan pun sihat. Kini saya adalah ibu kepada 3 cahaya mata. 

Ada sesetengah wanita selepas keguguran sangat susah nak hamil semula. Pengambilan ESP yang konsisten bantu memperbaiki luka dalan dengan cepat.

Order ESP sekarang dan anda akan lihat hasilnya.
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Preeklampsia Semasa Kehamilan Boleh Bawa MAUT

Teringat satu sesi Dr Fadhilah Kamsah bulan Julai 2017 di pejabat. Kata beliau "Siapa yang mukanya sama macam ayah atau ibunya, 90% masalah kesihatan ayah atau ibu akan diwarisi, ini bukan saya kata tapi berdasarkan kajian". Terus teringat health history keluarga. Masalah jantung adalah yang utama. Turning point untuk berubah. Tu yang berusaha turunkan berat badan tu.



Apa yang saya nak kongsikan hari ni adalah berkaitan Preeklampsia (Preeclampsia). First time sebenarnya saya dengar dari seorang sahabat namanya Ira yang bercerita masalah hypertensi ketika kehamilan dan doctor kata dia mengalami preeklamspia. Biasa ramai yang hamil hanya cerita ada darah tinggi sahaja tapi sebenarnya kena berhati-hati.

Penting untuk semua wanita tahu kerana preeklampsia boleh membawa MAUT. Kita cuba elakkan dari menjadi sebahagian statistik 76,000 kematian ibu dan 500,000 bayi setiap tahun dengan cara memantau dan menjaga dari awal.

Siapa yang mukanya sama macam ayah atau ibunya, 90% masalah kesihatan ayah atau ibu akan diwarisi

Apa sebenarnya Pre-eklamsia (Pre-eclamsia)?

Pre-eklampsia adalah gangguan atau keadaan yang berlaku hanya sema mengandung dan selepas bersalin. Kebiasaanya gangguan ini berlaku ketika usia kandungan 20 minggu ke atas (trimester kedua atau ketiga). Ia boleh berlanjutan sehingga minggu ke 6 selepas melahirkan bayi (tempoh berpantang)

Kata Ira dia mengalami preeklamsia semasa kehamilan kedua. Semasa kehamilan pertama dia tidak mengalami sebarang masalah. Apa sebenarnya simpton gangguan ini?


Simptom Gangguan Preeklamsia Semasa Kehamilan

Kadang-kadang bila kita terlalu excited dengan kehamilan, kadang-kadang kita tak dengar dengan teliti apa yang dijelaskan oleh doktor. Dengar baik-baik keputusan kesihatan kita sebab 2 simptom utama preeklamsia dari pemeriksaan utama kehamilan iaitu;-

1. Tekanan darah yang tinggi. Ia boleh diklasifikasikan kepada dua iaitu
    ▪ Pre-eklamsia Ringan - Tekanan Darah 140/90 mmhg
    ▪ Pre-eklamsia Berat - Tekanan Darah 160/110 mmhg

2. Jumlah protein yang tinggi pada air kencing

Selain daripada itu, ada simptom-simptom lain yang perlu kita perhatikan iaitu:-
Pembengkakan yang tidak cepat sembuh dan berlebihan pada muka, tangan atau kaki
▪ Kenaikan berat badan secara tiba-tiba lebih 5kg dalam seminggu
▪ Sakit kepala yang teruk
▪ Perubahan pada penglihatan seperti kabur atau melihat bintik-bintik.
▪ Sukar bernafas.
Tapi tidak semua yang mempunyai tanda-tanda di atas mengalami preeklamsia. Ada juga yang tidak mempunyai sebarang tanda.


Apa Punca Sebenar Preeklampsia?

Menurut Preeclampsia.com, belum diketahui atau dapat dipastikan punca sebenar preeklampsia berlaku. Namun begitu, ia mungkin terjadi akibat dari perkembangan placenta yang tidak betul atau tidak seperti biasa.

Siapa yang berpotensi mengalamai masalah Preeklampsia?

▪Wanita yang hamil anak pertama
▪Wanita yang mempunyai sejarah preeklampsia dalam keluarga
▪Wanita yang mempunyai ramai anak juga berisiko
▪Wanita yang hamil pada usia remaja
▪Wanita yang hamil pada usia 40 tahun ke atas.
▪Wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi
▪Wanita yang mempunyai masalah ginjal sebelum hamil juga berisiko tinggi

Apakah ujian atau pemeriksaan yang akan dilakukan?

Selalunya semasa appointment dengan doktor atau bidan, beberapa pemeriksaan akan dibuat pada ibu hamil
▪ Tekanan darah
▪ Ujian darah untuk menguji ginjal dan hati
▪ Ujian air kencing untuk pemeriksaan kuantiti protein
▪ Pemeriksaan segala bengkakan terutamanya pada tangan dan kaki
▪ Ultrasound bagi memeriksa pertumbuhan bayi 
▪ CTG atau kardio-tokograf untuk memeriksa denyutan jantung bayi. 

Apakah risiko preeklampsia pada ibu dan bayi?

Saya tanya pada Ira "Apa yang Ira rasa berbeza mengandung kali pertama dengan kedua?". Ira jawab "2nd preggy ni lain sikitla. Doc suspect air ketuban sikit masa kandungan 4 bulan. Sy stress agaknya, terus kena darah tinggi masa kandungan ke 5. Doc kata preeklampsia ni macam time bomb. Tu yg ada ibu hamil kena sawan masa mengandung pasal tak tahu ada preeclampsia tu di saat bersalin. Doc decide masuk OT untuk keluarkan baby. Ingat lagi doc kata, bila placenta keluar je semua akan kembali normal."

Ira mempunyai 2 anak iaitu anak yang sulung 7 tahun perempuan dan yang kedua 2 tahun lelaki. Dia sangat fobia untuk preggy kali ketiga.

Risiko Ibu

Ibu hamil akan mengalami serangan toxemia yang boleh mengancam nyawa ibu disebabkan tekanan darahnya yang meningkat melebihi 180/110 mm Hg.
Ibu akan rasa sakit di bahagian uku hati dan merasa pening sehingga gelap mata.

Adakalanya ibu boleh terkena sawan. Sawan sangat merbahaya kerana menandakan pendarahan kepada otak ibu (cerebral haemorrhage) dan kebiasaannya bekalan darah ke otak berkurangan akibat gangguan dari kuncupan saluran darah. Ketika ini otak dipenuhi dengan cecair (cerebral adema). Risiko kematian ibu sangat tinggi dalam keadaan ini. 

Risiko pada bayi

Preeklampsia boleh menghalang penyaluran darah ke plasenta yang membekalkan udara dan makanan pada bayi. Ini menyebabkan bayi kekurangan oksigen (hypoxia) dan makanan. Ini boleh menyebabkan pembesaran bayi terganggu dan menyebabkan berat badan bayi berkurangan ketika lahir. Kebiasaannya ia menimbulkan masalah kelahiran pra-matang.

Sama macam Ira, kelahiran anak kedua Ira pramatang bagi menyelamatkan ibu dan bayi. Genap usia bayi 7 bulan, Ira terus decide untuk terus operate sebab nak elak tekanan darah lebih tinggi. Masa tu tekanan darah ira dah 180/100. Berat bayi yang dilahirkan hanya 1.18kg. Selama 2 bulan anaknya ditahan di NICU. Bila berat anaknya 1.8kg baru dibenarkan dibawa pulang ke rumah. Bagi keadaan ini, di mana ibu menghadapi masalah preeklampsia dan bersalin secara seizure ia dipanggil eklampsia.

Berlapang dada ye ibu-ibu. Wanita yang mempunyai preeklampsia tetap melahirkan bayi yang sihat. Bila dikesan lebih awal, ia dapat dikawal dengan baik.


Rawatan bagi masalah Preeklampsia

Bagi ibu hamil yang mengalami preeklampsia yang tidak serius, ibu hamil akan diberikan ubat untuk mengurangkan tekanan darah. Banyakkan berehat dan kerja berat.

Tetapi bagi yang mengalami preeklampsia yang serius, akan ditahan di hospital untuk berehat terus sehingga bersalin. Ini bagi mengawal tekanan dan pemantauan. 

Jika tekanan darah ibu stabil, kebiasaannya doktor akan membenarkan ibu bersalin secara normal. Jika tidak, mungkin terpaksa bersalin secara induce atau pembedahan (seizure).

Video menarik bagi lebih memahami preeklampsia






Video Pengalaman Mereka Yang Pernah Menghadapi Preeklampsia







Vitamin Yang Diperlukan Ibu Hamil

Dalam situasi begini, ibu dan bayi sangat memerlukan makanan berkhasiat. Supplemen atau vitamin dapat memberi nutrisi tambahan untuk ibu kekal cergas dan sihat. Manakala, ia menyokong pertumbuhan bayi dengan bayi. Berikut adalah panduan pengambilan vitamin untuk ibu hamil terutama bagi yang mengalami preeklampsia kerana ia dapat membantu mengawal tekanan darah.

(1) Vitamin C - 1 biji setiap pagi untuk meningkatkan antibodi dan kolagen di dalam tubuh badan ibu. Pengambilan secara konsisten akan mengurangkan kesan-kesan strechmark terutama di bahagian perut, peha dan tangan yang meregang ketika hamil.

(2) Vite-Lea dengan zat besi - 1 biji setiap pagi membekalkan multi-vitamin dan mineral. Ada yang tanya kalau dah ambil vita-lea, Obimin pink (yang biasa saya dapat) yang dapat diklinik boleh tak makan tak? Jawapannya boleh.

(3) Omegaguard - 1 biji sehari selepas makan tengahari membekalkan DHA yang membantu tumbesaran dan perkembangan otak, sistem saraf dan retina bayi dalam kandungan. DHA dan EPA dalam minyak ikan ni juga mencegah penyakit berkaitan saluran darah dan strok bagi ibu. Ia dapat mengawal tekanan darah ibu.

(4) Protein ESP - Bancuh 1 sudu ESP dalam secawan air dan minum. Boleh juga dicampur dalam minuman jus atau milo. Maximum 3 sudu sehari. Protein yang cukup dapat memberi tenaga berterusan. Ibu hamil tak akan cepat letih dan akan kekal berseri-sei kulit.

(5) B-complex - 1 biji setiap pagi lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk asid folik. Tak perlu lagi ambil asid folik yang lain.

(6) Ostematrix - 4 biji setiap hari sebelum tidur dapat menghilangkan lenguh-lenguh ibu. Setiap 1 biji bersamaan 250mg kalsium. Bagi seorang ibu hamil memerlukan 1000mg - 1300mg kalsium sehari untuk pembentukan tulang yang kuat dan gigi untuk bayi.




Dapatkan Set Kehamilan 

Mudah sangat nak beli ESP ni. Saya beri anda beberapa pilihan cara ikut kesukaan masing-masing.

a) Beli secara online sendiri dengan hanya click esell dibawah. Ikut sahaja langkah-langkah di dalam esell.

b) Nak lebih mudah, biar saya uruskan pembelian anda dan poskan terus kepada anda. Hubungi saya
Shidah Abdullah
Whatsapp/sms : 012-6240197

Lawati juga dan tinggalkan jejak tau
Like di Fb page: shidotdotcom
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah
Follow Instagram : shidotdotcom

Sumber rujukan : 
preeclampsia.com, babycenter.com, pakbidan.blogspot.com
Read More