Ustaz Don Daniyal: Keberkatan yang dicari

Petikan dari tazkirah Ustaz Don Daniyal yang dikongsikan di Whatsapp. Message yang disampaikan penting untuk kita fikirkan bersama.

Bukan hanya daging babi, haiwan tak disembelih, atau pun arak sahaja yang kita perlu jaga sangat-sangat supaya tak masuk ke dalam perut.

Ada lagi sumber yang lain kita perlu elak tercampur dengan darah daging. Nasi yg dimakan memang halal, tetapi kalau dibeli dengan gaji yg ditipu pun ragu juga statusnya. Yang jadi ragu disebabkan semasa waktu kerja..... 

  • guna talian internet ofis berjam2 melayan Facebook peribadi, lepak2 di kantin, kafeteria, ataupun konon keluar jumpa klien tetapi sebenarnya klien utk bisnes sendiri Ataupun 
  • pergi rumah kawan utk dgr gosip terbaru.


  • Mkn ayam goreng yg JAKIM sahkan halal, tetapi dibeli guna wang claim yg diada2kan. Claim hotel, tetapi sebenarnya menginap percuma di rumah saudara-mara. Minta pemandu teksi keluarkan resit palsu. Claim mileage ke lokasi mtg, tetapi melencong shopping sblm pulang ke ofis.


  • Sengaja lengah kerja waktu pejabat kerana mahu claim OT. 
  • Ambil kertas A4, sampul surat, selotep, guna mesin fotostat pejabat untuk urusan bisnes online milik sendiri.

Kdg2, badan asyik sakit2, duit asyik tak cukup, masalah bertimpa2..bukan sbb Tuhan tak syg. Bukan sbb org aniaya. Bukan sbb santau atau kerja jin. Tetapi puncanya drpd diri sendiri yg tak mengawal hati.
Fikir dlm2.

Apabila musibah; tak perlu tuding jari, ataupun brtanggung jwb atas perilaku sendiri". 

Tazkirah paling baik yg perlu disebarkan & diingatkan selalu kpd mereka yg bekerja.    


KEBERKATAN YG DICARI



6 cara utk mendpt pahala setelah mati: 
1. Beli Al-Quran kpd sseorg, setiap kali dia mmbacanya kamu akn mnerima pahala.         
2. Sedekah kerusi roda kpd hospital, setiap kali org sakit mnggunakannya nescaya kamu akn mndapat pahala.         
3. Turut serta dlm pembinaan masjid.         
4. Meletak watercooler di tmpt awam.         
5. Menanam pokok. Kamu mnerima pahala skiranya ada manusia ataupun binatang berteduh dibwahnya atau mkan darinya.         
6. Cara yg terakhir & paling mudah adalah kongsi mesej ini kpd semua, sekiranya ada org yg mampu melakukan salah satu perkara di atas maka kamu akn mndpat pahala.
Subhanallah
Read More

Cinch Energy Tea Mix




Fungsi Utama

  • Penggalak tenaga semulajadi
  • Ditambahkan dengan taurina yang meningkatkan tenaga dan ketahanan badan
  • Pilihan alternatik terbaik menggantikan minuman kopi, soda dan manisan.
  • Mencegah kanser dan agen yang memhalang ia dari merebak
  • Anti Oksida
Kandungan : 28 stick

Harga : 
RP (WM)RP (EM)
RM131.00
RM138.00

Shidah Abdullah
012-6240197



Read More

Cinch Shake Mix


Fungsi Utama

  • Membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan
  • Menghilangkan berat dari lemak
  • Mengekalkan jisim otot tanpa lemak
  • Diperkaya dengan leucine - meningkatkan tenaga, menyokong metabolisma badan

Kandungan : 15 serving

Harga : 
RP (WM)RP (EM)
RM173.00
RM181.00

Shidah Abdullah
012-6240197

Read More

DTX Complex


Fungsi Utama

  • Rembesan hempedu - Cecair rembesan hempedu disimpan di dalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman. Ia memecahkan lemak kepada lapisan yang lebih kecil  dan membantu penyerapan vitamin larut lemak (A, D, E, F, K) dan membantu mengasimilasikan kalsium
  • Bertindak sebagai detoksifikasi
  • Mengawal paras gula dalam darah
  • Penting dalam metabolisma lemak - menukarkan lemak kepada tenaga

Kandungan : 90 biji

Harga : 
RP (WM)RP (EM)
RM155.00
RM160.00

Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Performance Drink


Fungsi Utama

  • Meningkatkan daya ketahanan badan dengan memberi tenaga kepada otot dan sel dengan cepat
  • Menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal
  • Meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh
  • Membekalkan tenaga dan daya tahan fizikal
  • Mencegah penyahidratan - mengurangkan kehausan, melembabkan kulit dan kelihatan muda
  • Mengekalkan paras gula bagi tenaga otot dan percepatkan sembuhan akibat kecederaan otot

Kandungan : 539 gram

Harga : 
RP (WM)RP (EM)
RM82.50
RM87.50
Shidah Abdullah
012-6240197

Read More

Meal Shakes


Fungsi Utama

  • Nutrisi Lengkap - Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. 
  • Membekalkan nutrisi pada sel tubuh
  • Membantu pembesaran kerana kaya dengan protin
  • Membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain
  • Membantu tumbesaran - mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium untuk membina tulang dan sel-sel
  • Anti-oksida - mengandungi vitamin A, C, E dan zink dan selenium sebagai agen anti oksida yang melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan
  • Mengembalikan seri wajah dengan kandungan vitamin B yang lengkap
  • Detoksifikasi - kaya dengan serat larut untuk membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dalam perut dan usus
Kandungan : 544 gram

Harga : 
RP (WM)RP (EM)
RM113.75
RM121.25
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

B-Complex

Fungsi Utama

  • Membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga
  • Mengurangkan masalah keletihan
  • Melawan tekanan dengan memastikan kesihatan fungsi saraf, meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia
  • Menggalakan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru dan mengurangan risiko kecatatan otak atau tulang belakang.
  • Membaiki masalah kulit kepala, rambut gugur dan beruban, kelemumur, dan mengekalkan kesihatan rambut
  • Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkat kualiti penglihatan, mempertingkat memori dan fokus
  • Meredakan senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman terutama yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit
  • Mencegah rekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis), nafas berbau
  • Detoksifikasi - meredakan alahan

Kandungan : 120 biji


Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

ESP Soy Protein Isolate Powder


Fungsi Utama

  • Awet muda - Asid amino terdapat di dalam ESP membantu membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan lain-lain.
  • Membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung
  • Mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser
  • Membekalkan tenaga dengan segera
  • Meningkatkan imun sistem
  • Mencegah migrain, imsonia dan tekanan
  • Membaiki pigmentasi dan membaiki masalah rambut beruban, rambut gugur.
  • Membaiki memori
  • Baik untuk hormon. 
  • Baik untuk prostat
Kandungan : 850 gram

Harga : 

RP (WM)RP (EM)
RM150.00
RM155.00

Shidah Abdullah


012-6240197



Read More

Vivix






Fungsi Utama Vivix
  • Melawan penuaan pada tahap sellular (Anti Aging)
  • Melindungi dan membaiki sellular DNA
  • Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
  • Mengalakkan biogenesis (pembentukan sel baru)
  • Melambatkan pembentukan protin AGE (Advance Glycation End products)
Ia juga membantu menjaga/ memelihara :-
  • Kesihatan Jantung
  • Kesihatan Otak
  • Kesihatan Sistem Imun
  • Kesihatan Sendi

Berat : 150ml


Shidah Abdullah
012-6240197



Read More

Minum Cara Rasullullah

Dalam sibuk bershaklee, kita masih perlu mendidik anak-anak kita tentang perkara-perkara sunnah seperti Minum Cara Rasullullah. Kerana ia contoh terhebat. Jangan gopoh-gopoh dalam mendidik. Kita mulakan satu persatu. 


Banyak manfaatnya minum cara sunnah yang boleh kita kongsikan dalam mendidik anak-anak.

Anak : Ibu ni asyik suruh duduk je waktu nak minum. Kenapa ye? Kawan kakak minum berdiri ok je.

Ibu : Cuba kakak berdiri.  Kalau kita minum ikut sunnah dengan duduk dan 3 kali teguk kakak insyaallah sihat.

Ibu pun tunjuk...
1. Buah pinggang kakak ni guna utk proses semua yang kita makan dan minum. Dia akan jalan dengan baik kalau kita minum ikut sunnah

2. Lutut ni kita guna untuk jalan-jalan. Insyaallah dia akan berfungsi dengan baik juga. Kat sini ada minyak pelincir supaya kakak tak sakit.

3. Tulang belakang ni bg sokongan pada keseluruhan badan kita. Dia akan lebih kuat dan buat kakak lebih cergas.

4. Jantung kakak kat mana? Jantung tolong pam darah satu badan kita. Kita kena pastikan laluan2 dia lancar selalu.

5. Yang paling penting, kakak akan lebih cerdik sebab otak kita semangat berfikir.

Insyaallah dengan doa dan keyakinan pada Allah, kita akan diberikan nikmat kesihatan

Read More

Guna Emoticon pada blogger

Hari ini belajar perkara baru untuk blogging. Untuk penulisan yang lebih comel, apa kata kita tambahkan guna Emoticon pada blogger page kita. 

Tak susah pun. Cuma ikut step-step kat bawah ni

Step #1: Go to <Template> dan click <Edit Html>



Guna Emoticon pada blogger

Step #2: Copy dan Paste kat embedded code di bawah sebelum</head> tag macam kat bawah ni

Guna Emoticon pada blogger

Paste Embedded Code:
<script src='https://sites.google.com/site/snowconescripts/emoticons.js' type='text/javascript'/>

Gunakan emoticon basic dibawah untuk permulaan. 



: ): P
: D:-D: ) )
= ) )=)= D >


Selamat mencuba:) !
Read More

Peppermint-Ginger Plus

Khasiat Halia
Sejak zaman berzaman, halia sering digunakan untuk melegakan rasa loya, ;P masalah sukar penghadaman, artritis dan membantu melancarkan peredaran darah. Halia juga mempunyai keupayaan untuk melegakan masalah kekejangan perut. Akar halia turut membantu menyokong sistem kardiovaskular yang sihat dengan menjadikan platelet kurang pekat sekali gus mengurangkan masalah peredaran darah



Menurut kajian, halia membantu menurunkan kadar penyerapan kolesterol di dalam hati dan darah selain mengurangkan sakit kepala atau migrain.

Kandungan shogoal dan gingerol dalam halia juga mampu meneutralkan asid dalam perut, merangsang pengeluaran jus penghadaman dan juga membantu memperbaiki otot otot penghadaman.


Bagaimana Menggunakan Halia

- Dihiris atau ditumbuk untuk digunakan dalam masakan.  - Campuran akar halia dan ekstrak limau nipis membantu melegakan penghadaman. Ia juga boleh dijadikan minyak dan disapu di bahagian yang sakit. - Halia segar yang dibuang kulit boleh dimakan setiap empat jam tetapi tidak lebih tiga kali sehari untuk melegakan masalah perut. Teh halia boleh diminum beberapa beberapa kali sehari. - Cuba minum segelas teh halia untuk meredakan masalah selesema. Menurut kepercayaan masyarakat Cina, tenaga dalam halia dapat memanaskan paru-paru dan perut. Untuk membuat teh hali cuba resipi mudah ini.
4 gelas air 2 inci halia segar

Hirisan Lemon Dan Madu (Sebagai Penambah Perisa)
Kupas dan hiris akar halia. Isikan air ke dalam periuk dan biarkan ia mendidih.  Tambah sehiris halia ke dalam air yang mendidih. Kecilkan api, tutup periuk dan biarkan selama lebih kurang 15-20 minit. Tapis, tambah lemon dan madu sebagai penambah perisa

Maklumat tambahan mengenai halia Selain pelbagai khasiat yang terkandung dalam halia, berita baik kepada semua, halia tidak mempunyai sebarang kesan negatif dan selamat diambil dalam bentuk apa sekali pun.

Kapsul halia perlu diambil bersama segelas air. Halia boleh diambil sehari selepas seseorang menjalani pembedahan untuk mengurangkan rasa loya.

Bagi mereka yang menjalani rawatan radioterapi atau kemoterapi, pengambilan halia mampu mengurangkan kerengsaan perut.

LAIN-LAIN KHASIAT HALIA
Mengubati selesema dan asma
Pengamal perubatan tradisional mencadangkan pesakit selesema dan asma mengunyah halia segar atau minum teh halia ataupun perahan jus akar halia bersama satu camca madu.

Mengurangkan sakit sendi, sakit otot dan kolesterol
Sakit-sakit pada otot dan sendi juga dapat diatasi dengan penggunaan halia. Untuk otot yang sakit, minyak halia dicampurkan dengan minyak neutral lain dan digosok ke bahagian tersebut.

Mengubat batuk

Dengan menghisap hirisan halia dapat melegakan batuk dan gatal-gatal tekak. Amalan ini lebih mujarab jika air halia dicampur dengan sedikit madu.

Menghilangkan bau mulut
Halia memang berkesan menghilangkan bau mulut yang menimbulkan ketidakselesaan. Hiris halia dan rebus hingga mendidih. Biarkan sejuk seketika dan minum. Atau tumbuk halia hingga lumat dan kemudian tapis. Campur dengan air yang sudah dimasak. Amalkan minum air halia tersebut waktu pagi dan petang



Nyaman dan Melegakan 

Shaklee menawarkan  halia terbaik . Didatangkan dalam bentuk tablet supaya mudah untuk diambil. Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut. 

Shaklee peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


HARGA : DN RM35 / RP RM45 (SEMENANJUNG)
              DN RM37 /RP RM48 (SABAH /SARAWAK)
SIZE : 90 BIJI

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Read More

Cuti Sekolah di Starhill Water Park

#Assalamualaikum semua,

Cuti sekolah dah datang lagi. Pasti semua terfikir-fikir nak bawa anak-anak ke mana. Ni nak share tempat bergembira anak-anak dan keluarga. Bagi yang merancang nak ke Johor, bolehlah singgah bawa keluarga ke Starhill Waterpark Golf and County Club, Kempas, Johor. Set la gps atau wase untuk ke sana ye.




Kami datang ke waterpark ni pun sekadar nak isi masa lapang. Sebenarnya datang johor cuma nak lepak rumah abang. Asyik makan dan tidur je, tu yang cari juga tempat nak berjalan. Kenapa tak ke Legolang? Nak ke Legoland tu mahal sesangat. Kalau dah 10 kepala tak ke RM1000 kos nak masuk sahaja.

Kos nak masuk Starhill Waterpark cuma RM19 bagi dewasa dan RM10 bagi kakak-kanak dari umur 6 tahun ke 12 tahun. Macam biasa dapatlah wristband untuk masuk ke waterpark. Tempatnya sangat selesa. Memang tak ramai sangat. Mungkin sebab waterpark ini berada di dalam golf club yang agak private. Kolam renangnya memangbersih.

Kolam untuk bermandi-manda ada dua. Satu kolam dewasa dan satu kolam kanak-kanak. Kami memang datang sekadar bawa baju je untuk disalin je. Yang lain memang tak ready. Terpaksa la sewa pelampung. Nasib baik tak mahal sangat. Sewa satu pelampung besar RM10. Kena bayar Deposit RM10 risau ada yang bawa balik.  Masih boleh digagahkan. Tapi rasa la juga ruginya. Kalau beli sendiri dah boleh pakai berkali-kali.. hehe tapi usah la difikir.

Kat dalam Starhill Waterpark ada tempat jual makanan. Kami memang tak plan bawa makanan sendiri sebab risau tak boleh bawa masuk. Jadi segalanya kami beli kat dalam Starhill untuk kudap-kudap buat hilang lapar lepas mandi. Lagi pun sebelum datang memang baru lepas sarapan makanan berat. Tapi kami cuma beli kentang goreng dan air mineral je..



Kat dalam ada sediakan kerusi pantai untuk relaks dan letak barang. Orang tak ramai dapat   lah kami satu port letak barang. Puas betul budak-budak dan mak ayah budak mandi. Walaupun planning last minute, sebab semua nampak selesa dengan kemudahaan yang disediakan.

Selamat Berseronok! Jangan lupa amik Shaklee untuk kekal bertenaga jaga anak-anak mandi :)

Shidah Abdullah
012-6240197

Read More

Alfalfa

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala zat. Akarnya yang mengunjur ke bawah sedalam 6 meter menyerap pelbagai zat dan mineral dalam tanah manakala daunnya pula mengumpul klorofil yang banyak. Alfalfa juga dikenali sebagai Raja Segala Tumbuhan kerana khasiatnya yang banyak untuk kesihatan manusia. Antaranya ialah vitamin A,C,E dan K serta mineral seperti kalium, kalsium, magnesium, klorofil, fosforus dan zat besi.

Alfalfa Complex merupakan suatu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950-an. Alfalfa Complex Shaklee hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California.

Alfalfa Complex mempunyai banyak khasiat yang tersendiri. Khasiat-khasiat yang terkandung di dalamnya dapat merawat pelbagai masalah kesihatan antaranya seperti:

1.       Kencing manis (menurunkan paras gula dalam darah)
2.       Darah tinggi (menurunkan paras kolestrol)
3.       Jantung (menghalang penyerapan kolestrol)
4.       Sembelit / Gastrik (membantu proses penghadaman)
5.       Arthritis (membersih dan mengeluarkan asid dari darah)
6.       Sinus (antihistamin)
7.       Asthma (mencegah saluran pernafasan daripada menjadi radang)
8.       Alergi / Eczema ( meredakan kulit gatal)
9.       Gout (meneutralkan asid dalam badan)
10.     Batu karang (mengurangkan infeksi dan inflamasi)

Bagi WANITA khasnya, Alfalfa berfungsi untuk memberi kelegaan semasa haid, merawat masalah keputihan, bertindak seperti kacip fatimah, membesar dan menegangkan payudara, memulihkan urat selepas bersalin, membantu dalam penghasilan susu ibu dan bertindak sebagai detoks.

Kelebihan Alfalfa Shaklee berbanding produk lain ialah kerana ianya:
-       Sumber terbaik dari daun (tanpa akar dan batang)
-       Ditanam tanpa semburan bahan kimia
-       Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air.
-       Tidak memudaratkan bayi yang menyusu seperti cirit-birit.
-       Membantu melengkapkan zat nutrient dalam pemakan seseorang.
-       Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Cara pengambilan:
-       After Lunch  -> Alfalfa (5 tablets)
-       After Dinner -> Alfalfa (5 tablets)

Peraturan Penting:
Alfalfa TIDAK BOLEH diambil bersama dengan Vit. E dan GLA Complex kerana Vitamin K yang terkandung dalam alfalfa akan menghalang penyerapan 2 vitamin tadi.
Read More

5 Punca Lewat Dapat Anak?

Perkahwinan adalah antara satu nikmat kebahagian di dunia. Setiap pasangan suami isteri pastinya menginginkan anak secepat mungkin. Namun begitu, tidak semua pasangan dikurniakan zuriat di tahun pertama perkahwinan. Ada yang sehingga umur telah lanjut masih belum mempunyai cahaya mata untuk menceriakan lagi mahligai perkahwinan. Ini semua ketentuan tuhan.

Rozita Che Wan mengandung di umur 41

Setiap pasangan yang mengalami masalah ini tidak perlu menunding jari sesama sendiri. Unikan pula fikir siapa antara kita yang bermasalah? Isteri Mandul atau Suami Mandul?. Dari awal perkahwinan, kita telah berjanji bersama-sama menghadapi susah senang bersama. Lebih baik mencari ikhtiar dan terus berdoa moga dikurniakan anak secepat mungkin.

Suami dan isteri perlu kekal positif dan tabah dalam menghadapi ujian ini. Ditambah pula dengan persoalan-persoalan seperti "Bila nak ada anak?" yang mungkin akan menguris hati.  Saya sendiri pernah tengok rakan-rakan saya yang memang tabah kerana lewat mendapat anak. Pelbagai cara mereka usahakan untuk mendapatkan anak. Antaranya buat pemeriksaan doktor, persenyawaan buatan, berurut dan pemakanan suplement. Alhamdulillah, ada yang selepas 5 ke 7 tahun baru berjaya mendapatkan anak pertama. Tetapi selepas itu, Allah kurniakan anak berderet-deret berkat kesabaran mereka.

Antara 5 Punca Lewat Mendapat Anak

Apa yang saya kongsikan di sini adalah berdasarkan dari perkongsian yang pernah saya dengar dari ahli keluarga dan rakan-rakan. Tak lupa juga sedikit pembacaan yang saya buat bila ada yang meluahkan perasaan agar dapat memberi komen yang lebih positif.


#1 Adakah suami atau isteri yang merokok?

Merokok ni satu tabiat yang dasyat dan memang susah nak sangat nak berhenti. Kalaulah kita boleh nampak setiap kesan tabiat ini pada badan kita, pastinya kita tak akan amalkan perkara yang tidak sentuh dan beli rokok ni.


Hakikat sukar dapat anak perlu diterima bagi orang yang merokok. Ia memberi kesan kepada kualiti benih (sperma bagi lelaki atau ovum bagi wanita) yang dihasilkan oleh badan. Mana taknya, ada yang merokok sehingga waktu makan pun terabai. Macamana nak kekal sihat dengan zat-zat makanan lain? Fikir-fikirkan.


Berusahalah untuk mengurangkan merokok atau kalau boleh berhentikan serta merta agar usaha lain (ubat-ubatan) tidak terbantut hanya sebab tabiat merokok. Pasangan jangan lupa ingatkan yea!

#2 Bagaimana pula keadaan berat badan masing-masing?

Berat badan juga memainkan peranan penting memastikan kita kekal sihat. Kalaulah badan terlalu berat, kita semakin kurang bertenaga. Kita akan jadi kurang aktif. Begitulah juga dengan organ dalaman kita. Lemah seperti tuannya. 


Lemak yang mengelilingi organ dan juga lemak yang berada di dalam salur darah sangat tidak membantu penghasilan benih yang kualiti. Pernah sebelum mengandungkan nak dapatkan anak ketiga, badan memang naik masa tu. Makcik urut tu kata  "darah jalan tak lancar, banyak lemak ni". Apa lagi berusahalah saya untuk kurus.  Selepas susut sikit, memang mudah mengandung. 


Mulakan makan makanan seimbang dan exercise. Kita fokus buang lemak tidak bermanfaat yea!

#3 Adakah di antara suami atau isteri yang stress? Atau kedua-duanya sekali?


Zaman sekarang ini kalau tidak sibuk memang tak sah. Yang jadi suri rumah pun sibuk tau. sibuk tu dah macam perkara biasa. Balik rumah lambat dan selalu makan di luar. Kerja pulak sentiasa banyak. Pastinya hari-hari stress. Di pejabat stress dan bawa pulak balik rumah. Bertambah-tambah la stressnya. Macamana nak dapat anak. Mental kita tak stable untuk memberi isyarat pada badan yang kita dah bersedia untuk dapat anak. 


Selalu tarik nafas panjang untuk melepaskan stress. Cari teman atau pasangan masing-masing untuk membebel sepuas-puasnya. Yang dengar tu hah kan saje. Jangan komen kondem-kondem  Masa ni tak sesuai untuk bagi pendapat. Kemudian baru komen ye.

#4 Bagaimana pula aturan haid isteri?

Bagai wanita kitaran haid memang penting untuk diperhatikan. Dulu masa mula, saya tak ambil kisah pasal kitaran haid tidak teratur ni. Tapi bila dengar cerita kawan-kawan yang haid tak teratur dan betapa payahnya mereka nak dapat anak, baru saya faham kesannya.


Mula hari tu memang saya rekod semua aturan haid. Tapi memang selalunya lupa. Lepas tu jenuh ingatkan balik. Bila rasa ada kelewatan cepat-cepat la jumpa doktor.

#5 Berapa kerap suami dan isteri bersama?


Kalau part ni, tak payahlah saya cerita panjang. Jalankan tanggungjawab bersama. Tak ada masa bukan alasan. Apply la cuti jika perlu untuk berdating berdua walaupun di rumah. Dapat pergi honeymoon tah kali ke berapa? Bukan mula-mula je boleh honeymoon. Ini adalah masa untuk menghabiskan masa bersama. Luahkan perasaan dan doa bersama-sama agar Allah kurniakan anak yang comel untuk kita.

Usaha lain yang boleh dilakukan

Pengambilan suplemen adalah alternatif dan penggalak kepada kehamilan. Berikut saya kongsikan set yang boleh dikongsi suami dan isteri untuk memastikan kesuburan bersama. Bukan apa, bila ambil bersama masing-masing akan pastikan pengambilan yang konsisten.


A. Set Kesuburan Lelaki Untuk Suami 




B. Set Kesuburan Wanita Untuk Isteri




Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Manfaat Menjadi Member Shaklee?


Berbaloikah harga RM68.90 untuk satu keahlian Shaklee?. Sesetengah orang rasa membayar sejumlah wang untuk satu-satu keahlian tidak bernilai. Lebih baik mendapatkan vitamin yang sama di farmasi. Tetapi saya rasakan perbezaan untuk keahlian saya ini.





Bagaimana mula-mula terjebak dengan Shaklee ni?

Saya mula join Shaklee ni sebab menyusukan anak yang kecil. Umairah namanya. Kali ni saya target nak menyusukan sampai umur 2 tahun. Menyusukan Umairah ni mencabar sikit pada peringkat permulaan. Teringat masa mula-mula nak menyusukan Umairah. Masa di hospital lagi, dia memang tak pandai menyusu. Macam-macam gaya dah saya buat. Dia tetap susah nak menyusu. Dia macam tak puas dan rimas. Seminggu lebih juga saya usaha untuk dia menyusu direct dengan saya. Menangis-nangis dia tak nak direct menyusu. Jangan kata dia, dengan saya sekali menangis sebab stress dan ditambah pulak bengkak susu.

Tapi semangat saya kental nak menyusukan Umairah sampai 2 tahun. Hari-hari saya pujuk Umairah. Saya cakap pada dia "Umairah pandai menyusu kan!. Alhamdulillah, hampir 1 minggu lebih, kami berjaya melaksanakan sesi Breastfeeding bersama. Saya tak nak pisang berbuah dua kali macam menyusukan Kak Long. Saya hanya berjaya menyusukan kak long untuk tempoh 6 bulan sahaja dengan cara mengepam dan Kak Long akan minum menggunakan botol. Masa tu saya sendiri memang tak pandai menyusu baby. Bila Kak Long menangis nak susu, terus bagi susu perah yang di dalam botol.


Terpengaruh juga Iklan di Facebook


Dalam tempoh berpantang, macam biasa la asyik berfacebook selain melayan cerita-cerita sinetron. 

Shaklee! Shaklee! Shaklee! Penuh facebook dengan iklan-iklan Shaklee. Pening pun ada. Sampai ada status member tu 80% statuskan FB promote Shaklee. Maknanya memang efektif la apa yang diiklankan sebab saya baca juga.


Ternampak pula member satu batch Sekolah Taayah jual Shaklee. Dalam rimas-rimas tu saya mula juga bertanya pasal produk untuk tambahkan susu. Bukannya ada baget pun dan terfikir sure semuanya mahal. 

Tanya punya tanya! Terjebak juga membeli dari member yang cadangkan 4 vitamin untuk penyusuan. Memang pesan ngan dia sekadar nak cuba sahaja. Yang paling jenuhnya ialah semua pil. Saya memang masalah sikit makan ubat biji ni. Tapi gagahkan juga sebab nak pastikan susu banyak.


So FOKUS utama jadi member Shaklee ni hanya nak cari produk yang boleh kekalkan momentum saya menyimpan Stok Susu Umairah dengan harga murah selepas menjadi member. 


Istimewanya Shaklee

#1 Faedah Setiap Keahlian. Apa yang kita dapat?

Bagi mana-mana keahlian pun kebiasaannya kita akan dibekalkan informasi-informasi asas syarikat termasuk pelan perniagaan. Sama jugalah dengan Shaklee, RM75 adalah untuk membership dan Shaklee Kit (termasuk kos penghantaran) ke alamat yang telah diberikan. 

Di dalam kit ada barang-barang seperti Kod Etika Jualan, Buku produk, Flyer, Resit dan borang-borang. Memang tak berminat untuk tengok pada permulaannya. Hanya letak dibilik dan memang rasa tidak akan guna pun semuanya. Kalau nak info, baik tanya saja pada yang introducer mula-mula.


Tetapi akhir-akhir ini,  buku-buku ni kerap saya keluar sebagai rujukan sebab kawan-kawan dan family dah start beli dari saya sebab tengok hasilnya. Banyak rupanya info-info menarik, sama macam info-info dari mentor-mentor Shaklee. Hah memang dah tau macamana diorang jadi begitu pakar vitamin semulajadi ni.


#2 Group Rahsia




Bila sahaja dah jadi ahli, saya telah dimasukkan ke dalam Group Rahsia. Walaupun asalnya saya hanya ahli yang menggunakan produk. Dalam group ini, banyak informasi produk-produk dikongsikan. 


Seronok tengok fail-fail yang disertakan dalam group. Bukan sahaja produk, motivasi dan juga marketing strategi yang dilakukan dari kalangan Suri Rumah yang hebat-hebat. Memang tak percaya sebab kebanyakan mereka yang jutawan adalah Suri Rumah. Lebih hebat dari gaji-gaji orang berkerja. Memang menjadi sumber inspirasi nak berhenti kerja.



#3 Ukhuwah dari Leader yang Superb


Sesuatu kejayaan ada pendorongnya. Tak kira dari segi apa pun, sama ada kerjaya, keluarga dan business. Dengan dorongan mentor dan leader-leader yang hebat, bershaklee lebih semangat. 




Di dalam Shaklee ni dah macam keluarga. Kita tak bahasakan diri upline atau downline. Untuk lebih mesra, hubungan kekeluargaan ditekankan. Panggilan mesra diperkenalkan. Yang jauh didekatkan. Panggilan Mommy, Nanny, Aunty buat lebih menyeronokkan.


Ini adalah salasilah keluarga Shaklee saya;-


Grand Nanny - Lyna Noh ⇒ Nanny - Ainul Malik ⇒ Mommy - Wahidah Azizan ⇒ Daughter - Shidah Abdullah


Walaupun kami semua berjauhan tetapi semuanya berhubung melalui group-group yang diwujudkan. Memang seronok dan sangat berbeza dengan membership-membership yang saya pernah join sebelum ni.

#4 Ilmu-ilmu yang hebat

Selama hampir 1 tahun lebih saya join Shaklee, banyak ilmu-ilmu baru saya pelajari dari segi mengurus kesihatan diri sendiri dan keluarga. Kemudian ditambah pula dengan pemasaran online

Banyak rupanya teknik-teknik hebat orang jadi kaya secara online. Mentor-mentor yang ada sentiasa berkongsi ilmu melalui pelbagai cara seperti Online Meeting dan Whasapp.

#5 Tiada Masa Ngan Keluarga?

Oh tidak di Shaklee, semuanya bawa anak-anak ke perjumpaan. Tak payah nak hantar rumah orang kalau ada meeting. Punya hebatnya geng-geng Shaklee, bukan sahaja isteri-isteri sibuk bershaklee. Suami-suami siap menubuhkan siap menubuhkan kelab Aku Sayang Bini (ASB) bagi memberi sokongan kepada para isteri. 

ASB telah banyak menganjurkan kelas blogging bagi mengajar downline-downline yang ada celik blogging. Yang penting murah gila! Kebetulan saya ni sememang minat sangat IT. 

Teknik yang diajar oleh ASB memang mudah difahami. Tidak seperti kelas website saya dah pernah sertai sebelum ini. Jangan kata website, blog biasa pun tidak pernah yang ada isinya. Ini disebabkan sesi sebelum yang agak sukar difahami dan tidak sepadan dengan kos yang dibayar.


Akhir Kata, Jom berShaklee!!!



Kita ditemukan dengan sesuatu perkara tentu ada faedahnya. Saya bertemu Shaklee di bawah naungan Mommy Wahidah saya juga mungkin ada hikmahnya. Saya ambil peluang untuk mengenali dan mendalami setiap ilmu dan pengalaman di sini untuk saya bergelar Master Coordinator 2018.



 TERUS CLICK"ORDER ONLINE" DI BAWAH UNTUK DAPATKAN VITAMIN.


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=aae09b34cb6484fb8ead6e5aaacfde0b



FULL CONSULTATION BOLEH CONTACT SAYA TERUS;
Shidah Abdullah
SID No : 922949
Sms/ Whatsapp/ Call : 012-6240197
Fb : Shidah Abdullah
Blog : shidotdotcom.blogspot.com
fb page/ig : shidotdotcom



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...