DIY Masker Muka Sendiri Di Rumah

http://sentiasapanas.com/
Kredit to : sentiasapanas.com

Sejak anak dah 4 ni, hari-hari saya plan bangun awal. Alhamdulillah setakat ni berjaya. Target 2016 nak masak hari. Anak kapal dah ramai, masak sendiri lagi jimat.
Pagi tadi.. dah pilih menu yang budak-budak suka sangat.. CEKODOK PISANG.. Ummmh memang sedap..


Sebelum nak buat tu.. saya isi perut kejap sebab rasa lapar sikit.. bancuh sesudu ESP dengan 1/2 biji oren.. bancuh sikit je.. dah selesai minum.. Saya start buat cekodok pisang.. bukan susah sangat...
 
Bahan-bahan:
1 ikat pisang
2-3 sudu gula
Tepung gandum

 
Langkah #1
 
Mula-mula lenyekkan pisang..
 
Eh macam best pulak pisang ni.. nak ambik sikit la dalam 2 sudu dan letak dalam bekas lain.. dapat satu IDEA.. ting!
 
Sambung bancuh lagi..
 
Langkah #2
 
Tambah gula 2-3 sudu bagi manis sikit je.. pisangkan dah manis..
 
Langkah #3
 
Akhir sekali, masukkan tepung gandum. Agak-agak je supaya tak lembik sangat supaya tak serap minyak. Kacau semua sebati
 
Langkah #4
 
Goreng bulat-bulat. Nak masukkan guna tangan boleh atau nak guna sudu pun boleh.
Siap! Senangkan.. 3 bahan je dah dapat hasilkan kuih cekodok pisang yang sangat sedap. Anak-anak saya memang berebut nak bawa bekal..
 

Apa nak buat dengan lagi pada 2 sudu pisang lenyek yang saya asing tadi?
 
Sebenarnya teringat satu poster pasal masker geng-geng shaklee share.. Cara-cara buat Masker Muka dengan ESP menggunakan pisang. Resepi sama macam buat cekodok pisang ni.. cuma tukar bahan sikit je.. 

Apa lg saya terus buat sementara anak-anak tengah syok tidur.. masanya untuk ibu nak buat rasa gebus-gebus sikit dekat pipi..

Bahan-bahan:
2 sudu pisang lenyek
1 sudu kecil madu
1 sudu ESP





Gaulkan semua dan terus sapu pada muka. Biar kering dalam 10 - 15 minit. terus basuh muka. Insyaallah kalau diamalkan selalu kulit akan gebu sangat-sangat. Tambah pula dengan minum ESP untuk beri tenaga. membantu juga hilangkan gastrik.

 
NAK DAPATKAN ESP, KLIK JE KAT BAWAH GAMBAR
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=759cf6a07a81645b6b5dd37a90db63a5
 
 
Ni la hasil cekodok pisang saya tadi.. kalau yang macam ni kesan kurang tepung ye..
Love,
Shidah Abdullah
012-6240197

TERUS CLICK"ORDER ONLINE" DI BAWAH UNTUK DAPATKAN VITAMIN.



https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=aae09b34cb6484fb8ead6e5aaacfde0b



FULL CONSULTATION BOLEH CONTACT SAYA TERUS;
Shidah Abdullah
SID No : 922949
Sms/ Whatsapp/ Call : 012-6240197
Fb : Shidah Abdullah
Blog : shidotdotcom.blogspot.com
fb page/ig : shidotdotcom




 
 

Read More

7 Kebaikan Protein Untuk Badan

Assalamualaikum
soya
Khasiat Soya memang tak boleh nak dinafikan. Dari kecil lagi mak saya selalu pesan "minum soya tu.. baru kulit tu cantik". Oh tapi saya ni memang jenis tak suka soya sebab saya tak biasa dengan rasa soya. Bila dah besar ni baru faham sebab tengok ramai orang cantik-cantik sebab kebaikan soya. So hari ni saya nak kongsi pasal Energy Soy Protein atau singkatannya ESP.
"Makan Tau Fu Fah.. Soya kan elok.. baru kulit tu cantik"
Apa itu ESP?
ESP-PIC
ESP adalah minuman soya yang membekalkan protien. Protien adalah makanan yang penting untuk tubuh kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protien seperti tulang, kulit, rambut, otot, plasma, organ, antibodi, enzim, hormon, hemoglobin dan sel-sel. Manakala sel-sel dalam tubuh badan kita bergantung kepada protien untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru dan menggantikan tisu-tisu badan yang lama dan tua atau yang telah rosak.


Badan kita perlukan protein sebagai makanan utama bagi sel-sel badan kita untuk kekal aktif.


Apa yang menarik tentang ESP?
  • ESP sumber protien lengkap yang ada 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar untuk kita dapatkan daripada diet harian kita.
  • ESP mengandungi kacang soya non-GMO yang semulajadi, bebas dari kolestrol dan rendah lemak.
  • ESP terbukti mampu membekalkan tenaga yang boleh bertahan berjam-jam lamanya.
  • ESP membantu untuk kekalkan paras gula dalam darah terutama untuk pesakit Diabetes (Rujuk : Tanda-tanda anda pesakit kencing manis) atau kencing manis
  • ESP membantu untuk kekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dna pembentukan otot baru
  • ESP tiada perasa tiruan, pengawet dan pewarna.
  • ESP mengandungi lemak yang sangat sedikit iaitu 1gm dan tiada laktosa dimana kadar untuk hadam adalah sangat tinggi.
Khasiat ESP adalah :
  1. Kekal Muda
Asid Amino yang ada di dalam ESP membantu membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.
  1. Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi
Kacang soya memang kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Fungsi Isoflavon adalah
  • membantu dalam mengurangkan paras kolesterol LDL (Kolestrol Jahat)
  • membantu mencegah penyakit jantung dan penyakit tulang seperti osteoporosis
  • mengubat gejala Menopause seperti kekeringan vagina dan hot flashes
  • mencegah kanser
  1. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki
Genistein dalam kacang soya telah membuktikan mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
  1. Kulit berseri dan anjal
Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.
Testimoni Kulit Cantik Dengan ESP
KULIT CANTIK
CEMBURU TENGOK KULIT DIORANG CANTIK..
CEPAT2 KLIK KAT BAWAH NI
Yes Pack VIVIX
  1. Pemberi tenaga segera
Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan.
  1. Memulihkan Pigmentasi
Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  1. Memperbaiki Memori
Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.
Berminat nak dapatkan Produk Shaklee? Call/SMS/Whatsapp je saya
Shidah Abdullah 012-6240197
  • Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area PUCHONG, SERI KEMBANGAN, SHAH ALAM, SUBANG JAYA, PUTRAJAYA, PETALING JAYA, NILAI, SEPANG, KLIA boleh hubungi Shidah 012-6240197 untuk temujanji.
  • Jika anda berada di luar kawasan ini, jangan risau saya boleh uruskan untuk pos ke alamat korang ke seluruh Malaysia.
  • Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda.
* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Lawati FB page Rak Vitamin Sihat
Read More

15 Cadangan MENU Yang Biasa Dibawa Ke Jamuan Sekolah

Ibu, esok ada jamuan la kan? Ibu nak kasi saya bawa apa? Hadoi Kak Ngah! Ibu lupa la.. Ala ibu ni lupa pulak.. Jap ibu cari idea nak masak apa lepas tu kita pergi cari barang.
HaaH! Apa korang gelak sorang-sorang tu? Teringat zaman sekolah dulu-dulu la tu. Asal nak cuti sekolah je, sure cikgu bagitau ada jamuan kan!. Ingat lagi.. menu biasa yang saya selalu bawa pergi sekolah kalau ada jamuan sure air gas botol perisa Mirinda Merah atau kacang Cap Tangan Ngan Yin. Masa tu bukan senang sangat. Mak abah sediakan apa yang ada dan mudah je. Kadang-kadang malas nak bagitau ada jamuan, risau susahkan diorang.
Ok Mr Google.... Jom tengok senarai menu yang selalu dibekalkan oleh ibu-ibu pada anak-anak bila nak jamuan. Huish dasyat-dasyat juga ibu-ibu sekarang memasak. Tak kurang hebat juga cikgu-cikgu sekolah punya menu. Mana tau ada resepi mudah-mudah.

Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...