10 Cara Menangani Anak Tidak Mahu Makan dan Bagaimana MealShakes Membantu

Anak kita kalau tak mahu makan memang merisaukan. Pergantungan pada susu sahaja tanpa khasiat dari pemakanan lain juga menyebabkan masalah lain seperti sembelit. Anak-anak kita akan sukar hendak membuang air besar kerana kekurangan fiber.

Bila saya perhatikan anak-anak yang tidak mahu makan, kebiasaannya ibu dan ayah akan tukarkan dengan memberi "junk food" supaya anak tidak lapar. Oh! ini kesilapan yang besar kita sebagai ibu dan ayah. Kita lebih rela memberikan mereka "junk food" supaya mereka berhenti merengek. Hentikan semua ini. Kesian pada anak-anak kita sebab membesar dengan pemakanan yang tidak sihat.

Apa kata kita sama-sama tukar.

1. Kenalpasti makanan apa yang anak sukakan

Sebenarnya anak-anak kita ni istimewa dengan cara tersendiri. Cuba masak beberapa jenis makanan dan tengok yang mana betul-betul dia suka. Selain itu, kalau anak yang dah besar, tanya mereka hendak makan apa. Jangan la masak ikut apa yang ibu dan ayah sahaja yang suka, memang la anak tak nak makan.

Contohnya anak saudara saya, suka masakan western seperti pizza, macarony. Mahal? Tinggi la sikit kosnya tapi tukar la ke versi melayu. Murah la sikit. Anak-anak akan beralih rasa. Sekurang-kurangnya ada makanan berkhasiat masakan ibu.

2. Pastikan anak makan semasa dia betul-betul lapar

Apabila anak-anak ini betul-betul lapar, dia akan kurang memilih makanan. Mereka akan makan apa yang dihidangkan. Mungkin masih ada yang memilih tapi masih boleh dipujuk kerana dia betul-betul lapar.


3. Hanya simpan makanan yang ibu ayah mahu anak makan
Bila pergi membeli belah, pilih la stok makanan yang baik-baik untuk anak-anak makan sebagai snek. Jangan dibelinya cikedis (betul ke spelling) atau jajan yang banyak colouring tu. Sediakan buah-buahan yang siap dipotong supaya anak-anak rasa macam pergi kedai buah boleh pilih-pilih. Buat colourful sikit baru menarik perhatian.

Sediakan juga bijirin-bijirin dengan susu segar untuk diselang seli dengan buah. Koko crunch, honey star atau cornflake memang sedap di makan dengan susu segar.

4. Ajak mereka menyediakan makanan bersama
Sekarangkan trend berbento bagai dengan macam-macam alatan yang cute miut. Ajak la anak-anak sediakan makanan. Susun pattern-pattern menarik bentuk rumah, happy faces, hello kitty. Sambil tu sebenarnya kita memperkenalkan makanan kepada anak kita. Selitkan sayur-sayuran berwarna.
5. Suap la mereka makan kalau itu dapat meningkatkan selera, luangkan masa
Perasan tak bila anak-anak disuap makannya lebih banyak berbanding makan sendiri. Tapi tak dinafikan nak menyuruh anak-anak ini duduk static makan memang mencabar. Sabar la menunggu wahai ibu ayah. Masa ini kesabaran memang teruji dan bawak-bawak la istighfar. Hehe 

6. Jangan paksa anak makan mereka tidak suka
Anak pun berperasaan macam kita. Tak suka dipaksa-paksa. Cakap la baik-baik dan bagi freedom untuk dia memilih apa yang dia suka. Bila hati anak gembira, insyaallah dia akan makan dengan lebih gembira. Fahami apa dia rasa dan fikirkan dengan melihat gerak geri anak dan teruskan bertanya apa yang dia sukakan.

7. Teruskan masak masakan yang sama supaya mereka mencubanya sekurang-kurangnya sehingga 15 kali untuk menggemari
Ibu yang hebat akan sentiasa berusaha memberi minat dan memupuk pemakanan sihat. Tidak ada apa yang mustahil selama mana ibu ayah yakin usaha kita akan berjaya. Konsisten memasak makanan yang anak kurang gemari. Sehingga lama-lama dia sendiri teringin nak mencuba dan menikmatinya.

8. Berikan makanan yang sama kita
Anak-anak ni macam klon ibu ayah. Apa kita buat dia buat. So apa kita makan dia makan. Pernah tengok iklan Beras Faiza tak? Yang anak dia ikut semua yang ayah dia makan sehingga la ayah menghidap kencing manis. Hahaha.. tapi tu la hakikatnya. Ibu ayah makan dengan penuh nikmat anak sure follow punya.

9. Jangan mempermainkan mereka. Mereka bijak!
Jangan permainkan anak-anak dengan mengacah-acah mereka makan. Mereka akan terasa dipermainkan. Apalah salahnya guna segala teknik hikmat kucak-kucak ke.. lumba makan siapa habis dulu..

Dan elakkan ugutan "kalau tak makan...." hahaha yang ni memang mencabar. tapi memang kena hentikan ye.

10. Terus memberi semangat
Teringat Hannah anak saudara saya yang memang susah nak makan. Hari tu pergi makan di kedai, tiba-tiba dia nak makan nasi goreng. Ajaib. Tapi macam biasa makannya memang bersopan. Kebetulan Hannah duduk depan Kak Idah. Apa lagi kita kasi support sama dia. Bersungguh nampak dia makan bila orang support dia. Walaupun 2-3 sudu tetap satu kejayaan besar.

Apa itu Mealshakes dan Bagaimana ia membantu ibu ayah?
Apa kata kita cuba berikan mealshakes untuk anak-anak. Rasa vanilla yang sedap memang buat anak-anak seronok untuk minum mealshakes ni. Kandungan mealshakes membantu anak-anak kita membesar dengan sihat dan kuat. Setiap hidangan membekalkan 240 kalori.
  • Membekalkan tenaga untuk memulakan hari anak-anak kita
  • Menyokong perkembangan tumbesaran yang sihat
  • Membantu mengekalkan kesihatan tubuh dan sistem percernaan.


KLIK GAMBAR UNTUK MENDAPATKAN MEALSHAKES
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=bc8cfbf74da8fdd0156a05eaf7edfa82
Mealshakes juga membekalkan 19 vitamin dan mineral utama untuk tubuh badan anak-anak kekal sihat dan kuat. Bukan itu sahaja formulanya yang rendah lemah dan mempunyai indeks glisemik yang rendah akan mengekalkan berat badan ideal anak-anak kita.
Jom kita tengok secara bagaimana vitamin dan mineral membantu anak-anak membesar sihat!
1. Kalsium dan Vitamin D - Membantu mengekalkan kesihatan tulang
2. Vitamin B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folik - Membantu sistem saraf
3. Vitamin A - Membantu penglihatan yang bain
4. Vitamin C, E dan Bs - Membantu melawan jangkitan dan memperbaiki tisu rosak
5. Vitamin C - Membantu mengekalkan kesihatan gusi, gigi dan kulit
6. Sodium - Memberi keseimbangan bendalir
7. Vitamin B - Membantu menghasilkan tenaga dan membuatkan anak-anak lebih fokus dan mempunyai daya tumpuan yang tinggi
8. Serat Pemakanan - Membantu sistem percernaan dan mengatasi sembelit
9. Vitamin A,C, E - Antioksisa untuk mengekalkan kulit yang cantik dan memperbaiki tisu
10. Protein, Lemak dan Karbohidrat - Membantu perkembangan tumbesaran yang sihat, pemuihan dan tenaga kepada anak-anak.
Hah! lengkap sungguhkan. Memang la Meal Shakes minuman enak yang kaya dengan nutrisi dan sangat mudah dibancuh. Sesuai untuk sarapan, bersahur, bersukan dan sesuai untuk bila-bila masa.
Cara Membancuh MealShakes
Kalau saya kebiasaannya saya combine dengan ESP. Tapi untuk anak-anak boleh cuba resepi dibawah:-
Resepi 1# 1/4 cawan Mealshakes + Susu Rendah Lemak (Low Fat)/ 237 ml air biasa
Resepi 2# 1/4 cawan Mealshakes + Susu Rendah Lemak (Low Fat) + Ais (blendkan) ==> Ice blended.. NyumNyum
Selamat mencuba!
Master Norashidah Abdullah dan Helmy Irwan 2018

Hubungi Kak Idah untuk
Konsultansi Percuma
Harga yang berpatutan
Peluang menjana pendapatan sehingga 6 angka

Shidah Abdullah (Kak Idah)
ID Shaklee :922949
012-6240197 (Call, Sms, Whatsapp)
FB Page : Shidotdotcom
FB : Shidah Abdullah
Read More

10 Sebab Kena Join National Conference Shaklee SetiapTahun

Assalamualaikum
Alhamdulillah 28 Mei 2017 dapat join Shaklee National Conference 2016. Kak Idah saje nak pergi nak lapangkan fikiran jap. Feeling2 sikit dan nak tengok orang-orang hebat-hebat dapat anugerah. Nak mencari semangat dan rasa aura yang hebat. Mana tau Kak Idah tahun depan naik pentas pulak uols. 

1# Conference Bersama Keluarga 
Suami Kak Idah pergi kelas. Tak dapat dia nak hantar ke Sunway Convention Centre. Nasib baik ada adik manis Kak Idah, Iqah yang boleh tolong hantarkan. Se"batalion" tolong hantar. Opah dan 5 cucunya pun ikut menghantar sekali. Diorang lepas tu terus nak ke padang permainan. Yang follow Kak Idah ke conference cuma si kenit Alya. Berangkut la segala trolley baby dan beg. Memang rasa seronok pergi event boleh BAWA ANAK.
2# Tempat penjagaan kanak-kanak dan taman permainan
Iqah drop Kak Idah dan Alya diparking. Kami terus naik lif ke CP3 tempat convention. Wah dah ramai orang dan multi racial event. I like!! Masuk je tempat tengok keadaan. Wah! Ada tempat main khas untuk anak-anak yang sangat besar uols dan PERCUMA. Ada aktiviti mewarna dan anak-anak diberi minum Mealshakes PERCUMA.



3# Door Gift
Terus ke tempat pendaftaran dihujung sekali. Masa ni pemandangan lebih menarik. Penuh dengan anak-anak. Conference apa sebenarnya diorang buat ni? Kak Idah bawa sorang diorang bawa berbondong-bondong. Haha.. Sukanya kita. Kak Idah dah whatsapp Iqah siap suruh datang balik bawak diorang main. Terus ke kaunter pendaftaran dan ambil dapat wristband, tote bag berisi Caratomax PERCUMA dan pillbox Shaklee yang special.

4# Pemeriksaan Kesihatan
Sementara Master-master tengah queue nak masuk dewan, Kak Idah sempat pergi check kesihatan. Alhamdulillah berat memang turun 3 kg hasil dari menyusukan Alya dan detoks keluarkan cacing selama 5 hari. Tapi frust bila tengok umur dalaman tak change. Ok ini la masanya untuk ubah kesihatan. Nutritionist suggest untuk bulan puasa ni ambil set ramadhan supaya dapat membekalkan dan kekalkan produksi untuk penyusuan Alya bila Kak Idah berpuasa. Kurang la rasa lapar bila cukup protein selain makan sahur.
KLIK UNTUK MENDAPATKAN SET RAMADHAN ANDA!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a8edf505b8c0d810010b3573c9316929

5# HADIAH
Alya buat apa? Alya sentiasa tergelak-gelak dan seronok tengok lampu-lampu dan orang keliling yang suka agah dia. Tiba-tiba dengar MC tanya soalan pasal Shaklee. Hehe berbekalkan ilmu di dada, tunggu je soalan diajukan. Berebut-berebut semua orang menjawab. Kak Idah pun sama. Berjaya la dapatkan hadiah 1 sachet collagen powder dengan pilbox shaklee. Siap mintak tukar kat MC nak tukar hadiah lain. Minta hadiah yang memang Kak Idah tak ada. Sape nak bagi free kome oi. Soalan dia berulang-ulang setiap sesi. Kalau rajin ngadap aje MC tu tiap-tiap sesi sure penuh hadiah bawak balik.





Sementara menunggu nak masuk dewan conference, Kak idah check keadaan Alya yang dah buat projek. Bersihkan dulu supaya Alya selesa. Kak Idah whatsapp Kak Umi yang masa tu baru je sampai dan register. Kami duduk sama-sama dihujung dewan. Mudah nak keluar kalau Alya tak selesa.
6# MC YANG BEST
Event dah mula dengan Master-Master berarak masuk ke dalam dewan macam konvokesyen. Gahnya semua masuk berpasangan. Yang buat isteri tapi suami juga diraikan bersama. Lepas tu Master Ceremony masuk dengan suara yang sedap. Adibah Noooooooooor. Comelnya dia. Kak Idah suka sangat dan dia jadi MC memang best sangat dan kelakar. Ucapan pembukaan Ms Helen dan Mr Gaylen bersemangat cerita halatuju Shaklee. Ms Helen dengan speech yang bersahaja memang seronok tengok environment "balance" dalam Shaklee. Balance dengan membawa keluarga bersama-sama. 


7# KELUARGA TURUT DIRAIKAN
Majlis diteruskan dengan penyampaian hadiah achiever Shaklee. Semua naik pentas dengan keluarga. Tidak ada yang ditinggalkan dibawah stage. Kemudian perkongsian Master Alice dan anaknya yang berjaya dengan Shaklee dan bermula dengan semangat seorang ibu yang nakkan Master Daniel kembali sihat seperti biasa. Daniel menghadapi SLE dimana sistem badan jadi tunggak terbalik dan memberi signal yang tidak sepatutnya sehingga buang air kecil keluar darah. Daniel rasa masa hadapannya dah gelap. Nak bekerja tak boleh berat-berat. Master Alice kena hantar makanan pada Daniel setiap kali dia waktu rehat bekerja. Macam tu la perjuangan ibu untuk anak. Sehingga mereka diperkenalkan dengan Shaklee dan Daniel sihat sehingga sekarang. Lebih mencabar selepas berkahwin Daniel disahkan doktor sukar untuk dapat anak. Tapi selama mana kita berusaha Insyaallah dimakbulkan cuma tidak tahu bila. Daniel dikurniakan juga seorang baby yang comel. Siapa sangka. Jangan berhenti berharap.

8# CABUTAN BERTUAH
Lepas dah berair mata tu. Adibah Noor menceriakan keadaan dengan lucky draw product.. ada collagen ada iphone ada vivix ada Get Clean.. mengharap ni dapat yang best2.. oh tak ada rezeki rupanya di sesi pertama ni.. lepas tu rehat untuk lunch. Lunch tanggung sendiri tau.. bayar RM40 jangan harap ada makan ye.. tu kena faham sendiri. 

Lepas lunch, majlis penyampaian anugerah disambung untuk new start achiever. Kak Idah target next NC naik atas untuk terima bawa seluruh keluarga ke atas. Satu-satunya platform yang kita diraikan bersama. Selalunya semuanya kita naik sorang-sorang sedangkan kita berjaya kerana orang-orang yang support kita dari semua arah.

9# PERKONGSIAN PENGALAMAN
Sesi pukul 3 Shaklee Effect Dialogue pulak menyusul. Ms Sue jadi moderator bersama 4 Master terpilih untuk berkongsi. Masyaallah. Betapa hebatnya orang-orang hebat ini berkorban untuk mencapai kejayaan yang mereka ada sekarang. Ada yang. Ada yang hampir putus harapan bila isteri sakit dan macam tak ada harapan sembuh. Ada yang meninggal kerjaya impian yang dipupuk dari kecil disebabkan kesusahan yang dirasai dari kecil. Ada yang meninggalkan kerjaya untuk freedom bersama keluarga. Ada yang hanya seorang suri rumah ingin mengubah keluarga dan membantu suami dan berjaya menghadiahkan sebuah kereta idaman kepada suami tercinta. Ada yang gaji besar tapi bagi mak ayah masih amaun yang sama. Huhu betul. Tiap tahun naik gaji sama je yang mampu bagi. Masih nak duduk ditakuk yang sama? Berair mata positif lagi .

Adibah Noor cakap 


Dulu saya tak percaya dgn MLM sbb masa join dulu asyik cerita duit duit duit. Tapi lepas dengar sendiri cerita-cerita Shaklee, saya sangat kagum sebab duit tu sekadar nak happykan orang-orang yg kita sayang saja (nak buat mak/ayah happy, nak bawa anak jalan2, etc), bukan matlamat utama.
 
Terima kasih Kak Adibah Noor. Tu la perasaan yang Kak Idah rasa.

10# MOTIVASI
Sesi perkongsian Master Farihah  lebih terkesan. Seorang yang berprofessional guru cakap kat depan pun macam cikgu. Mesti tanya dan suruh angkat tangan. Tapi apa yang master kongsikan buat apa-apa pun kena fokus. Bukan susah sangat. Guna lepas tu share je. Senang ke mudah? Orang marah ke kita share dekat fb tu. Tak kan? Senang ke mudah?. Master pesan lagi buat advance diari apa kita nak achieve. Tulis target timeline nak jadi master dari sekarang.



Lebih terkesan bila master kongsikan mengenai ayahnya sakit 500km jauhnya dia dari kampung. Dia hanya berair mata dan berdoa. Allah permudahkan dengan tiba-tiba suaminya yang seorang berkerja kerajaan mengajak balik kampung dan meninggalkan kerjaya dan berkhidmat kepada ayah dan ibu. Kita boleh buat ke? Mak ayah sakit nak cuti pun susah. Huhu moga Allah lapangkan laluan Kak Idah. Lebih banyam air mata positif

Kita semua diberi pilihan. Kak Idah sekarang berkerjaya, jual takaful kenderaan dan roadtax, jual brownies dan macam-macam lagi. Dah jumpa juga macam-macam company join. MLM jangan cerita la.. tapi ada kelainan pada Shaklee.

Kak Idah belajar banyak benda dari leader dan family shaklee. Semua berkongsi. Tak ada yang kedekut ilmu. Ikhlas jadi matlamat. Nak berjaya Allah jangan lupa. Checklist dengan Allah jangan lupa buat. Konsisten.. konsisten dan konsisten.. 

Betul memang lebih tenang. Perjalanan Kak Idah baru bermula dan akan berakhir bersama-sama korang semua. Jom join Kak Idah untuk ubah keluarga. Like dan Share ilmu yang kita ada.. Allah tambah rezeki ilmu yang lain insyaallah.

Setiap sesuatu mesti kena "Upgrade". Ini suggestion Kak Idah untuk Shaklee perbaiki iaitu meja pembelian promosi atau premium item
1. Semua promo item buat semua online. So participant semua datang boleh concentrate conference
2. Premium item boleh bukak kaunter khas
3. Premium item juga dijual di kaunter Hq dan cawangan Shaklee. Dapat bagi pada customer. 

Yang lain memang Shaklee Hebat

Master Norashidah Abdullah dan Helmy Irwan 2018

Hubungi Kak Idah untuk
Konsultansi Percuma
Harga yang berpatutan
Peluang menjana pendapatan sehingga 6 angka

Shidah Abdullah (Kak Idah)
ID Shaklee :922949
012-6240197 (Call, Sms, Whatsapp)
FB Page : Shidotdotcom
FB : Shidah Abdullah


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...