3 Langkah Penjagaaan Kesihatan Yang Tiptop Di Bulan Puasa


Kesihatan yang baik adalah paling berharga di dunia. Kalau kita tidak sihat, perkara lain dah jadi tidak bermakna. Sentiasa kenal pasti keadaan kesihatan kita. Setiap anggota atau organ akan bertindak balas dan menunjukkan tanda-tanda kita tidak sihat. Sebaiknya, buatlah pemeriksaan kesihatan yang kerap.



Untuk itu, Ramadhan adalah masa terbaik untuk kita semua memperbaiki kesihatan kita dengan berpuasa. Puasa adalah menahan diri dari lapar dan dahaga serta perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa. Di sini, saya kongsikan 3 langkah penting untuk menjaga kesihatan dengan baik di bulan Ramadan.




Makan Secara Sihat


Dari segi kesihatan, berpuasa akan merehatkan system penghadaman setelah 11 bulan bekerja keras. Dengan berpuasa, ia lebih mudah untuk kita mengurangkan berat badan, merendahkan kolestrol, merendahkan kandungan gula dan trigliserida dalam darah dan merendahkan tekanan darah.

Di bulan Ramadan nanti, yang paling mencabar adalah apabila pelbagai majlis buffet dan bazaar ramadhan tersedia. Belum lagi juadah berbuka di masjid dan moreh. Terlalu banyak pilihan makanan yang akan buat kita rambang mata. Pilihlah hanya makanan yang kita perlukan dan kawal pembelian dengan hanya hadkan pembelian.

Jalan terbaik adalah dengan memasak juadah yang mudah. Saya biasanya akan memasak satu juadah utama seperti kari ayam, sayur tumis dan cekodok pisang. Cukup untuk rasa nikmat berbuka kan!.

Yang penting, mulakan berbuka dan bersahur dengan 3 biji kurma dan segelas air kosong. 3 biji kurma membekalkan 60 kalori, karbohidrat, lemak, protein, vitamin A, C, B1 & B2 yang membekalkan nutrient untuk tubuh. Selain itu, gula ringkas di dalam kurma seperti fruktosa dan dekstosa yang bertindak sebagai tenaga segera mampu mengembalikan tenaga dan mencerdaskan badan.

Ambil hanya 1 gelas minuman manis ketika berbuka. Kurangkan pengambilan makanan yang boleh memudaratkan seperti berlemak, tinggi garam dan tinggi gula.

Bersenam dan Capai Berat Ideal

Puasa sebenarnya adalah masa terbaik untuk bersenam. Namun orang kata, kita buat sesuatu tidak masuk akal. Ada yang menghentikan semua aktiviti fizikal dan menyebabkan kualiti pekerjaan terjejas.


Melakukan aktiviti fizikal di bulan Ramadan akan mendapat impak lebih berkesan. Ini kerana ia meningkatkan proses pembakaran lemak dan melancarkan pengaliran darah. Bila kita bersenam jantung, paru-paru dan peredaran darah, system otot dan tulang dan system badan boleh meningkatkan dan menyingkirkan toksin yang menjadi punca penyakit.

Waktu terbaik bersenam adalah di awal pagi dan sebelum berbuka. Ia boleh menyebabkan kita lebih bertenaga kerana kalori berkurangan disebabkan proses pembakaran lemak dan melancarkan pengaliran badan. Akhirnya mengurangkan berat badan. Kita akan menjadi lebih sihat.


Suplemen Secara Bijak

Setiap hari, badan kita terdedah kepada toksin dari persekitaran, pemakanan yang tidak sihat dan tekanan hidup. Pendedahan yang kerap dan berterusan akan melemahkan keupayaan semulajadi badan menyingkirkan toksin. Ia menyebabkan toksin berkumpul yang boleh membawa penyakit. Oleh itu amalan detox secara berkala adalah penting untuk kesihatan.

7 Manfaat Detox adalah
- Menurunkan berat badan
- Kolon lebih sihat
- Meningkatkan tenaga
- Mengawal nafsu makan
- Kulit lebih cantik
- Menguatkan sistem imun
- Tidur lebih lena



Mulakan langkah detoksifikasi daripada system penghadaman yang sihat supaya kita tampil cantik di hari raya dengan kulit berseri, tubuh yang mantap dan cantik. Set detox membantu untuk menyokong proses detoksifikasi harian secara semula jadi.

DTX Complex



Membekalkan nutrisi yang menyokong dan merangsang fungsi hati.

Herb-Lax



Digunakan secara traditional untuk melegakan sembelit ringan dan untuk menyokong pergerakan usus.

Alfalfa

Dikenali sebagai gudang nutrient. Akar tunjangnya mencecah sedalam 6 meter membekalkan pelbagai nutrient dan mineral

Peppermint Ginger Plus


Membekalkan herba semulajadi untuk memberi kelegaan kepada system penghadaman.

Vivix

Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.

Selamat berpuasa semua. Moga perkongsian ini bermanfaat.



Hubungi saya untuk konsultansi penuh detox

Shidah Abdullah (SID No. 922949)

No Tel : 012-6240197

Pengedar Shaklee Selangor Negeri Sembilan

Pengedar Shaklee Sepang - Nilai





Read More

Cara Mengubah Kehidupan Dengan RM68.90

Kita mempunyai banyak peluang untuk membuat pilihan. Pilihan yang akan buat kita dan keluarga gembira. Apabila kita sihat dari segi kesihatan dan kewangan, fikiran akan perlu lebih fokus kepada seluruh kehidupan.



Hari ni saya nak kongsikan bagaimana membuat pilihan dengan hanya RM68.90 dan saya sangat bersyukur dengan pilihan ini.


Menjadi Seorang Pengguna


Saya bermula pada tahun 2013 dengan hanya sebotol Alfalfa untuk tujuan penyusuan. Perbezaan ketara bila badan saya bertindak balas dengan mengeluarkan toksik melalui kulit. Masa tu baru sedar betapa pentingnya pengambilan vitamin dalam kehidupan sebagai tambahan kepada apa yang kita makan seharian. Kemudian, saya ambil cuba vitamin-vitamin lain bermula dengan Set Keperluan Harian. 




Saya enjoy dapat harga ahli dan manfaat vitamin yang saya ambil setiap hari.


Mula Berkongsi Dengan Keluarga dan Rakan-Rakan


Perkara baik perlu dikongsi. Saya mula share vitamin dengan adik-beradik perempuan. Bagi kami yang bermasalah kulit, jerawat semakin malu nak keluar. Dari pengambilan vitamin, kami tukar kepada pencuci muka Nutriwhite. Memang suka sangat sebab jimat dan banyak buih. Muka shining-shining. Bila ada budget lebih, tambah yang lain seperti Make Up Remover dan Krim Malam.


Kemudian, kawan tengok perbezaan. Mereka mula bertanya dan saya juga berkongsi di fb dan instagram tentang produk shaklee yang sangat bagus. Saya suka dapat memberi informasi dan membantu keluarga dan kawan-kawan sama-sama menjaga kesihatan.



Memulakan Perniagaan


Eh baru saya perasan. Sebenarnya saya dah memulakan perniagaan dengan mengambil order keluarga dan kawan-kawan. Saya mengambil langkah seterusnya dengan membaca semula panduan perniagaan dan bertanya kepada sahabat saya Wahidah yang membantu mendaftarkan saya dulu. 

Saya lebih serius dengan lebih participate dalam group khas bagi ahli-ahli baru dan lama. Di situ semua ilmu produk, media sosial dan perniagaan saya belajar. Semua secara online. Saya mula mendapat bonus setiap 14hb. Mula-mula sikit dan sentiasa meningkat.


Tingkatkan Keyakinan


Untuk lebih berjaya, saya kena faham dan perbanyakkan ilmu kesihatan supaya lebih ramai saya lebih bantu. Saya sendiri kena yakin 200% tentang keberkesanan produk. Kajian Pemakanan Suplemen Shaklee meyakinkan lagi. Satu-satunya syarikat yang berani membuat Kajian Keberkesanan produk kepada pengguna yang menggunakan lebih 25 tahun. Buat saya tidak berpaling lagi.

Amacam? Rasa berbaloi tak RM68.90 mendaftar sebagai ahli. Kita boleh membina empayar kita sendiri. Infiniti income. Jom sama-sama kita naik pentas ambil trofi kejayaan atas usaha kita sendiri. Hubungi saya 012-6240197 untuk dapatkan Kit Penuh Shaklee dan terus membangunkan empayar bersama dan menjadi pengedar Shaklee di kawasan anda.

Salam Sayang
Shidah Abdullah (SID No. 922949)
No Tel : 012-6240197
Pengedar Shaklee Selangor Negeri Sembilan
Pengedar Shaklee Sepang - Nilai







Read More

Bagaimana Mendapatkan Kad Pengenalan Hilang Sebelum Travel

Pernah tak korang nak pergi travel dan 1 hari sebelum baru perasan kad pengenalan hilang. Memang haru!

 
Tapi itulah yang saya rasa sebelum travel ke Kota Kinabalu, Sabah untuk bekerja. Saya cuma perasan tentang ketiadaan IC apabila saya nak  nak keluarkan ic dari cardholder untuk tujuan roadtax renewal di pejabat pos. Berdebar terus.

 
Saya terus fikir bila kali terakhir saya gunakan. Last travel saya adalah ke Penang. Saya masih ingat saya dah letak semula ke dalam cardholder. Saya check setiap ruang mana tahu saya salah selit. Tapi tak jumpa. Geledah beg laptop dan beg yang saya selalu gunakan. Tetap tak ada.


Maklumkan pada keluarga

Ketika di pejabat pos Giant, saya hubungi suami tentang kehilangan kad pengenalan. Masa tu jam dah pukul 6.30 petang. Bayangkan gelabahnya masa tu. Suami datang dan settlekan urusan roadtax tadi. Kami terus balik dan geledah sama-sama beg yang biasa saya gunakan. Malangnya masih tak jumpa.

 
Kami recall sama-sama bila kali terakhir nampak kad pengenalan. Baru kami teringat kami ada ke pejabat pos dan gunakan ic di situ. Memang kami yakin ia tinggal di situ tapi hari ni hari Sabtu.  Waktu pun dah pukul 6.30 petang. Kalau betul di situ, bagaimana nak ambil?. Dalam situasi begini, saya cuma fokus untuk dapatkan semula IC yang kami rasa berada di pejabat pos SCAF di mana tempat saya membuat transaksi. 

 
Ini antara langka-langkah yang saya buat.

 

Cari Maklumat

Kami mulakan pencarian secara general dalam google untuk maklumat branch pejabat pos dan maklumat kakitangan. Kami dapat satu senarai pegawai bertugas di setiap cawangan. Dapat nama seorang staff pejabat pos SCAF. Kami guna nama tersebut dan search nama yang sama difb. Alhamdulillah jumpa dan kami hantar private message.

 
Tapi tidak ada respon. Mungkin pemilik akaun tidak online.

 

Gunakan Social Media

Saya teruskan pencarian denagn search di fb group berkaitan posmen mungkin ada yang dapat membantu. Saya terjumpa rupanya salah seorang suami kawan saya sekolah menengah bekerja dengan Pos Malaysia. Saya terus bertanya dan alhamdulillah suami beliau cuba bertanya kawan-kawannya.

 
Tapi masih belum dapat jawapan

 

Bertanya Dengan Orang Sekeliling

Seterusnya, saya fikir biasanya orang-orang di kedai berdekatan pastinya kenal antara satu sama lain. Kebetulan saya memang biasa berurusan dengan kedai takaful di sebelah. Saya hubungi kedua-duanya dan alhamdulillah Puan Ira yang bekerja di kedai Takaful membantu mencari contact yang beliau ada. Tapi kemudian beliau menyatakan tidak ada.

 
Hati saya masih berharap akan dapat IC. Tapi saya perlu bersedia untuk "worse scenario".
 

Bersedia dengan Option Lain

Saya mencari di google Bagaimana Travel Jika Kad Pengenalan Hilang. Saya terjumpa posting The Vocket. Bagus sangat posting ni. Walaupun saya bukan pergi luar negara. Point pentingnya ;-
  1. Buat Laporan Polis Berhampiran
  2. Duit
  3. Pergi Kedutaan Malaysia
  4. Mohon Sijil Sementara


 
Terus saya buat laporan polis sebagai persediaan. Itu perkara paling penting kalau dokumen penting hilang

 

Berhubung dengan pihak berkaitan

Saya telefon pihak airport authority iaitu Bahagian Keselamatan dan Airlines yang saya akan naik. Alhamdulillah mereka memaklumkan saya boleh bawa salinan report polis dan surat beranak asal. Saya rasa lega sikit ada cara yang membolehkan saya travel tanpa kad pengenalan. Terus cari surat beranak.

 
Tapi hati masih mengharap khabar dari pejabat pos sama ada betul tak ic saya di situ. Masih menunggu dan alhamdulillah staff kedai takaful berjaya menghubungi ex-staff pos malaysia. Saya dapat contact mereka dan dapat ambil IC pada pukul 6 pagi sebelum checkin pada pukul 7 pagi di KLIA.

 
Hehe.. pengajarannya
  1. Kena sentiasa lebih berhati-hati dan sentiasa alert dengan dokumen-dokumen penting. Jangan pelupa sangat. Pelupa adalah salah satu tanda penuaan (Aging) kena perbaiki dengan pengambilan konsisten VIVIX
  2. Bila kita hadapi masalah atau situasi sebegini, kena sentiasa bertenang supaya kita boleh berfikir dengan rasional. Kawal stress dengan pengambilan B Complex sangat membantu
  3. Berfikir dengan pantas dan berbincang dengan baik. Omegaguard sangat membantu sel-sel  otak berhubung. DHA dan EPA sangat penting

 
Apa yang penting, saya bersyukur Allah gerakkan hati untuk perasan kehilangan IC sebelum hari travel.

 
Moga Bermanfaat

Shidah Abdullah

 
Read More

5 Tips Menjaga Kulit Muka Comel Anda


Setiap orang nak kulit yang cantik. Kalau kita nak kulit yang cantik dan bersih, kita perlu menjaga kebersihan kulit. Meh baca cara menjaga kulit muka dengan betul. Mencuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan malam. Untuk mendapat kulit yang cantik, kita perlu mencuci dengan konsisten. Membersihkan muka dengan kerap dapat mengembalikan kelembapan dan menyegarkan muka.


Jom Dengar Apa Pesan Kakak Comel Ni!



Yang penting.....

Mencuci Muka di Waktu Pagi dan Malam

Bangun di sebelah pagi, pastikan kita mencuci muka. Waktu malam sel mati tertinggal dikulit. Cucikan muka dengan bersih dan bilas dengan air dengan bersih. Baru muka segar dan lembap sepanjang hari.

Sapukan Krim Pelindung


Sebelum keluar rumah pastikan kita sapukan krim pelindung UV untuk melindungi sinaran UV yang dapat merosakkan kulit kita. Bagi wanita, pemakaian bedak dan alat solek tidak dapat dipisahkan. Dah pakai UV protection baru la pakai alat solek yang bersesuaian dengan profesion masing-masing.


Buang Make Up

Di sebelah petang pulak, sebelum mencuci muka kena buang dahulu semua mekap dengan make up remover supaya tidak menutup liang-liang pori-pori. Masa kita buang nanti kita akan dapat rasa sisa-sisa daki kita ditangan. Masa tu muka akan rasa ringan sikit dari habuk. Mencuci muka akan lebih efektif.




Mencuci Muka Sebelum Tidur


Seharian kita di luar dengan menghadap perbagai kotoran seperti asap kenderaan dan habuk akan melekat pada kulit. Jika ia tidak dibersihkan, kotoran banyak pada muka akan meresap dalam kulit dan meyebabkan jerawat. Basuh muka sekali lagi untuk membuang kotoran-kotoran. Jika tidak, semua akan tersangkut di kulit.



Sapukan Krim Malam


Tahu tak waktu malam badan kita masih terus bekerja. So sebelum kita tidur, sapukan krim malam. Krim malam dapat membantu memulihkan sel-sel kulit. Yang ini selalu kita abaikan dan terus masuk tidur tanpa memanjakan kulit kita.



Macam-macam produk kecantikan yang dijual di pasaran dari range harga yang pelbagai. Tapi kita tetap tidak tahu kesesuaian dengan kulit. Jangan gunakan sabun badan pada muka tau, kering kulit nanti.



==> Berhenti Merokok Tanpa Perlu Tekanan
==> Cara Mendidik Anak Berpuasa Dari 7 Tahun

Shaklee Memperkenalkan Produk Penjagaan Muka Yang Lengkap Bagi Semua Golongan Wanita mahupun Lelaki  








 1. Gentle Action Makeup Remover (PEMBERSIH MAKE UP)

  • Menjadikan kulit anda licin, lembut dan berseri
  • Tunas pokok Bic menghilangkan sel-sel mati dengan lembut tanpa meninggalkan kesan
  • Aloe Vera menyegarkan dan menegangkan kulit
  • Lembut, tidak berminyak dan kulit akan kelihatan berseri-seri

2. Gentle Deep Foaming Cleanser (PENCUCI MUKA)

  • Membersih dan menyegarkan kulit dan lembut
  • Rumpai laut menghilangkan kotoran dan membuang sel-sel mati dan menegangkan kulit
  • Alga Hijau pula menyahtoksin dan melembapkan kulit
  • Strawberi Begonia pula mencerahkan dan mengimbangkan pigmen

3. Soothing Radiance Whitening Softener (TONER)

  • Ia melembutkan dan mengembalikan kulit kepada pH yang seimbang
  • Kulit akan berasa lebih segar dan tegang dengan Rosmery
  • Kudsu pula menegangkan dan mencerahkan
  • Marshmallow melembapkan
  • Ianya sangat berkesan

4. Ultimate Protection Daytime Whitening Lotion SPF15 (KRIM SIANG)

  • Licin dan kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit dari kesan dari cahaya matahari
  • Mountain Arnica pula menghilangkan radang kulit, pelembap bertindak dari semua sudut
  • Melindungi dari kesan cahaya matahari dan membantu membina daya ketahanan kulit terhadap kerosakan persekitaran

5. Daily Defense Whitening Essence (SERUM) 

  • Bearberry untuk menegangkan dan mencerahkan kulit
  • Strawberi Begonia mengimbangkan pigmen
  • Kacang Soya untuk melembutkan dan mengurangkan tompok-tompok hitam
  • Mulberi untuk mencegah daripada kerosakan kesan cahaya matahari
  • Vitamin C aktif ditambah untuk memperbaiki kulit serta mengembalikan seri wajah
  • Lembut dan mudah diserap oleh kulit

6. Overnight Renewal Whitening Cream (KRIM MALAM)


  • Memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur
  • Linden menyihatkan serta melembapkan kulit secara mendalam
  • Scullcup mencerah dan menghilangkan keradangan kulit
  • Vitamin C aktif mengurangkan tompok hitam, mengembalikan keserian wajah
  • Di waktu pagi, terasa kulit yang gebu, halus, cerah dan berseri

7. Spot Whitening Treatment (HILANGKAN BINTIK)

  • Memperbaiki kesan-kesan matahari serta jeragat kulit dengan cepat
  • Kuasa pencerahan dari Likuoris dan Peony amat bernilai disebabkan kesannya dalam mencerahkan, melindungi serta menghilangkan radang kulit
  • Cats Claw  menegangkan kulit
  • Vitamin C aktif membawa kecerahan yang baru untuk kulit lebih halus

Untuk mencuba produk, bertanyakan harga dan konsultasi percuma ini,sila hubungi saya sekarang di:

Shidah Abdullah

SID No : 922949
Pengedar Shaklee Sepang, Nilai, Kota Warisan, KLIA

Sms/ Whatsapp/ Call : www.wasap.my/6012-6240197

Fb : Shidah Abdullah


Blog : shidotdotcom.blogspot.com



fb page/ig : shidotdotcom










Read More

Abang berhenti merokok selepas 14 tahun

Statistik rakyat Malaysia yang meninggal dunia dalam tempoh setahun mencecah 20,000 orang berpunca dari merokok. Disebabkan ini juga kos perubatan akibat merokok seperti jantung dan barah paru-paru mencecah RM3.8 billion setahun. Banyakkan.

So kita wajib membantu rakan-rakan, ahli keluarga dan jiran-jiran sekeliling yang ada masalah untuk berhenti merokok. Jom fahami tentang merokok dan perokok.

Apa Punca Merokok? 


1. Pengaruh Rakan-rakan

Ramai yang asalnya hanya nak cuba-cuba terutama bila kawan-kawan ajak. Jiwa remaja la katakan pantang dicabaran. Saya ingat lagi masa mula-mula tengok abang saya dalam cubaan merokok. Masa tu kami pulang bercuti dari asrama di kampung. Mula-mula cuba dia terbatuk-batuk. Agaknya paru-paru terkejut sebab ada toksik start masuk. Lama-lama dia dah kenal dan sebati dengan toksik yang dah berkumpul. Masa tu saya baru form 2. Sedih tengok abang saya pun merokok. Lama-lama cubaan tu dah jadi ketagihan merokok.


2. Melepaskan Stress

Ada yang memilih cara nak hilang stress lagi mudah. Bila stress atau penat kerja mereka akan merokok. Agaknya dapat ilham kot bila merokok ni. Dari kepulan-kepulan asap tu, keluarlah perbagai segala ilham nak jadi kaya. Hehe. Pantang orang merokok adalah jumpa geng dia. Siap boleh share rokok lagi.



Selain itu, waktu biasa merokok adalah lepas makan. Tu sebab kalau kita tengok, orang merokok ni kurus sebab makanan yang dimakan tu tak dapat diserap dengan baik. Zat-zat makanan pun terbakar kebabom sama-sama bila merokok. Itu sebab orang merokok kebanyakannya slim-melim.

Kesan Merokok


  • Merokok boleh menyebabkan ketagihan
  • Merokok boleh mencetuskan masalah disiplin remaja. 
  • Merokok boleh menjejaskan kesihatan
  • Asap rokok boleh menyebabkan Kanser
  • Merokok boleh menyebabkan sakit jantung
  • Merokok boleh mengancam tumbesaran bayi dalam kandungan akan terjejas



Isi Kandungan Rokok Yang Memudaratkan Kesihatan

Semua orang tahu merokok membahayakan kesihatan. Rokok sebenarnya berasal dari tembakau. Tetapi bahan-bahan yang ditambah untuk menambahkan keasyikan merokok sangat membahayakan kesihatan.








  • Nikotin yang diserap oleh perokok akan mengalir dalam darah dan merangsang kerja kelenjar adrenalin dan menyebabkan hormone adrenalin dikeluarkan lebih banyak. Ini menyebabkan peningkatan tekanan darah, degupan jantung dan pernafasan. Antara kesan pengambilan nikotin adalah muntah, kejang dan tekanan pada system saraf pusat.

  • Tar  adalah beberapa bahan kimia jenis karsinogenik. Tar yang tersedut oleh perokok akan mendap di paru-paru sebanyak 70%. Tar akan bermukim dalam paru-paru dan menyebabkan perokok menderita kanser paru-paru, emfisema atau penyakit bronchitis.

  • Hidroge Sianida yang digunakan dibeberapa Negara untuk hukuman mati narapidana. Ia juga salah satu bahan yang digunakan dalam industry plastic dan bahan asap pembasmi hama. Kesannya, paru-paru menjadi lemah dan menyebabkan kepenatan, sakit kepala dan mual.



  • Oksida Nitrat  adalah bahan yang menghasilkan kepulan asap. Ia terhasil akibat pembakaran bensin sebagai bahan bakar. Ia boleh menyebabkan risiko seseorang terkena penyakit Alzheimer, Parkinson, Huntington dan Asma


  • Asetaldenhida sejenis bahan kimia yang digunakan dalam industri. Ia sangat menggalakkan penyerapan bahan kimia berbahaya lain ke dalam saluran paru-paru.

  • Benzoapirena bahan kimia boleh menyebabkan kanser paru-paru dan kulit. Ia juga boleh merosakkan tahap kesuburan seorang perokok.

  • Kromium biasa digunakan untuk mengawet kayu, lapisan logam dan sebagai paduan keduanya. Bahan ini boleh menyebabkan kanser paru-paru.

  • Akrotein bahan yang digunakan untuk membunuh hama tanaman. Ia sangat beracun dan merosakkan mata dan saluran pernafasan. Ia biasa digunakan sebagai bahan gas pemedih mata.



Kandungan-kandungan di atas semua menyebabkan kerosakan pada organ utama kita iaitu paru-paru, jantung, kulit. Menakutkan!


Cadangan Vitamin Untuk Berhenti Merokok


Vivix Shaklee mempunyai banyak pencapaian yang luar biasa terutama bagi perokok. Mekanisme penyembuhan sehingga ke tahap selular telah membantu ramai dari kalangan kita yang hamper putus asa melawan penyakit dan kini hidup lebih tenang. Vivix mampu membantu perokok behenti secara alami.



Alhamdulillah selepas 14 tahun, saya bangga abang saya dah BERHENTI MEROKOK. Saya pergi tanya macamana cara mengatasi merokok





TENGOK VIDEO NI CARA BERHENTI MEROKOK




 Seorang perokok yang nak berhenti kena ada semangat yang kuat sebab racun nikotin dah menyerap ke seluruh urat saraf sehingga ke sel-sel DNA. Jika mereka berhenti, akan terdapat gangguan lain kesan dari merokok


  • Depresi atau perasaah sedih, putus asa atau rendah diri
  • Menjadi seorang yang pemarah
  • Perubahan mood yang tidak menentu. Kadang-kadang gembira, marah, sedih, gelisah semua disebabkan badan nakkan nikotin semula
  • Tidak sedap badan terjadi disebabkan proses pembuangan toksin dari tubuh sehingga ada yang demam dalam tempoh seminggu
  • Usus bermasalah dan menyebabkan rasa mual, perut kembung dan sembelit
  • Masalah hidung dan tekak yang berusaha menghilankan lender selama merokok. Badan berusaha untuk detox dan akan mengalami batuk teruk, tekak kering dan mulut kering. Air sangat diperlukan masa ini.
  • Nafsu makan meningkat disebabkan racun rokok semakin hilang
  • Kurang tidur juga dikaitkan dengan berhenti merokok. Jangan ambil kopi ye
  • Berpeluh dingin di tangan dan kaki gementar seperti kesan ketagihan dadah. Bertahanlah!
  • Mengalami masalah kulit dan ia akan beransur pulih disebabkan detoks toksin dari badan




Ramuan yang terdapat di dalam Vivix adalah 10x ganda hebatnya iaitu reservatrol.
■ Antioksidan yang tinggi dan dapat memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak akibat asap rokok
■ Diet antioksidan yang betul mampu mengurangkan pengaruh merokok di samping mengurangkan ketagihan
■ Antioksidan yang dapat membantu menstabilkan radikal bebas yang tidak stabil disebabkan oleh nikotin
■ Antioksidan yang membantu melindungi dan memperbaiki semula DNA yang terjejas akibat nikotin

Jadi tidak mustahil VIVIX dapat membantu semua perokok untuk berhenti merokok. Pengambilan supplemen boleh membantu perokok tegar diluar sana untuk menghentikan tabuat merokok secara terang-terangan 

SHIDAH ABDULLAH
Pengedar Shaklee Selangor
SID ID 922949
SMS/Whatsapp 012-6240197



Read More

Manfaat dan Kebaikan Minyak Ikan Omegaguard

Hari ni di Shaklee HQ di Sunway Geo Tower diadakan Shaklee Health Carnival di mana pemeriksaan Body Mass Index (BMI), tekanan darah, kandungan gula, ketumpatan tulang semuanya diperiksa secara percuma. Alhamdulillah, semuanya ok kecuali kandungan lemak dan juga saya mempunyai kulit yang kering. Nutritionist nasihatkan saya ambil Omegaguard Shaklee.

Korang tahu tak minyak ikan Omegaguard Shaklee yang terbaik di dunia.

Dari manakah sumbernya?


Omegaguard dihasilkan dari ekstrak ikan laut air sejuk di perairan Negara Jepun. Antara ikan yang dipilih adalah sardine, mackerel, herring dan anchovies. Ia tidak diambil dari hati minyak ikan ye. Omegaguard adalah 3 kali tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Itu yang membuatkan ia minyak ikan yang berbeza dari yang lain.

Omegaguard juga merupakan minyak ikan paling tulen di dunia. Kenapa? Ini adalah kerana ia mengandungi spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 termasuk EPA, DHA, ALA. Satu sajian omegaguard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega 3 EPA dan DHA.

Cara pemprosesan


Kebiasaannya pengilang-pengilang menggunakan kaedah penyulingan yang bertekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan. Akan tetapi, kaedah ini memusnahkan sesetengah nutrient dan tidak boleh menapis kandungan logam.

Berbeza di Shaklee...

Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi. Proses penyulingan proprietary tiga molekul digunakan untuk mengekstrak asid lemak omega-3. Yang penting terjamin ketulenannya dan semulajadi. Proses ini juga menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenic, cadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl) yang menrupakan bahan kimia yang biasa digunakan dalam pelbagai industry.

Asid Lemak Omega-3

Omega-3 adalah asid lemak yang penting tetapi ia tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Kita perlu mengambilnya dari makanan. Omega-3 bolrh juga didapati dari tumbuhan tetapi ia tidak boleh ditukar kepad EPA dan DHA secara berkesan oleh badan.

Manfaat Omega 3 adalah;
  • Ia membantu perkembangan membrane sel pada sistem neurologi dari otak dan jalur sinyal. Ia terbukti dengan kajian-kajian pakar di mana ia membantu meningkatkan memori kanak-kanak dan dewasa.

  • Penelitian menunjukkan Omega-3 dapat mencegah penyakit jantung dan mencegah penyakit saluran darah dan strok. Ini kerana ia meningkatkan elastisiti arteri dan menurunkan risiko ritma jantung yang tidak normal dan tekanan darah tinggi. Selain itu, omega-3 membantu mengekalkan tekanan darah dan melegakan ketegangan leher atau sakit kepala.


  • Omega-3 dapat menurunkan kadar kolestrol yang tinggi dan menghindarkan pembekuan darah dalam badan. Ia mengekalkan kolestrol LDL dan secara tidak langsung mengawal masalah obesiti dan mengurangkan risiko sakit jantung. Secara tidak langsung, berat badan dapat dikawal. Omegaguard sangat sesuai bagi yang hendak kurus.


  • Manfaat minyak ikan untuk ibu yang hamil sangat penting. Pengambilan Omega 3 terbukti sangat penting dalam perkembangan kesihatan bayi dan perkembangan otak dan memorinya. DHA didalam omegaguard adalah nutrient utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia sangat penting pada 3 bulan terakhir perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan. 
  • Orang yang menderita alahan kulit, psoriasis, demam hay, lelah atau asma, SLE dan penyakit kanser sangat memerlukan omega-3 untuk meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru. Manfaat minyak ikan bagi kulit sangat membantu memberi kelembapan dari kulit kering yang boleh menyebabkan luka.

  • Omega-3 juga meningkatkan penyerapan vitamin yang larut dalam lemak seperti Vitamin A, D, E dan vitamin K. Omega-3 dan vitamin A.D.E.K sangat diperlukan oleh badan untuk melawan infeksi, menjaga kesihatan mata dan kulit.
  • Omegaguard juga memelihara fungsi-fungsi sendi. Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan mencegah penyakit seperti arthritis. Ia juga boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.
  • Omegaguard juga mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan. EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu perkembangan mental termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan, insomnia, autism, hiperaktif dan schizophrenia

Harga minyak ikan Omegaguard sangat berpatutan dan ia perlu dimakan mengikut aturan supaya lebih efektif.


TERUS CLICK"ORDER ONLINE" DI BAWAH UNTUK DAPATKAN VITAMIN


















https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=aae09b34cb6484fb8ead6e5aaacfde0b



Bagi panduan lengkap cara makan omegaguard, hubungi saya





FULL CONSULTATION BOLEH CONTACT SAYA:

Shidah Abdullah

SID No : 922949
Pengedar Shaklee Sepang, Nilai, Kota Warisan, KLIA

Sms/ Whatsapp/ Call : www.wasap.my/6012-6240197

Fb : Shidah Abdullah

Blog : shidotdotcom.blogspot.com

fb page/ig : shidotdotcom




















Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...