Cara Mendidik Anak Berpuasa Dari Umur 7 Tahun

Kita akan  menyambut kedatangan Ramadan lebih kurang dua minggu lagi. Semua perlu buat persediaan mental dan fizikal terutama ibu yang menyusukan anak dan yang menghidapi penyakit terutama pesakit diabetis

Bagaimana pula persediaan untuk anak kita?

Sebagai ibu bapa, kita sendiri teruja dan bersemangat nak mendidik anak-anak berpuasa termasuk saya sendiri. Anak-anak yang sedang membesar ni akan mula bertanya macam-macam soalan berkaitan puasa.

Saya mempunyai anak-anak kecil; Kak Long berumur 9 tahun dan Kak Ngah berumur 7 tahun. Berdasarkan pengalaman Kak Long yang lepas, dia sendiri mempraktikkan apa yang dipelajari di sekolah tentang ibadah puasa.


Perlukah anak-anak berpuasa?

Puasa hanya diwajibkan ke atas kanak-kanak yang sudah baligh iaitu 13 tahun ke atas bagi lelaki dan perempuan seawall lapan atau sembilan tahun. Tetapi tak salah untuk kita mendidik anak-anak berpuasa seawal usia 7 tahun dan itu yang terbaik.

Mendidik ye jangan sesekali paksa. Teringat kes ada kanak-kanak meninggal berpuasa kerana akibat heat stroke tahun lepas. Bila anak dah tak mampu berpuasa, izinkan dia untuk berbuka. Lebih baik kita didik mereka berpuasa secara berperingkat bermula dengan separuh hari. Kemudian bagi sedikit motivasi supaya anak dapat meneruskan berpuasa sehari sehingga cukup sebulan.

Kan lebih baik begitu.



Tekankan tanggungjawab mereka dalam menunaikan solat adalah yang paling utama di peringkat umur begini. 



Aktiviti Bulan Ramadan

Kongsikan dengan anak-anak aktiviti-aktiviti menarik sepanjang Ramadan dan lakukan bersama mereka. Antaranya menikmati pelbagai juadah semasa berbuka. Sesekali bawa mereka ke bazar Ramadan untuk memilih juadah mereka untuk berbuka nanti. Biasanya saya memang bagi limit untuk elakkan pembaziran.


Selain itu, bawa anak-anak merasai keindahan Ramadan bersolat tarawih di masjid ataupun surau. Biasalah, kalau trend anak saya, tarawihnya dua rakaat je dah tanya "Boleh tak saya nak main dekat belakang dengan kawan?". Sebagai ibu, saya izinkan kerana lumrah anak-anak kecilkan. Tapi kena pantau dan jangan dibiarkan mereka berlari-lari dan berbuat bising sehingga mengganggu Jemaah lain.


Ajak anak-anak bertadarus bersama. Dapat mereka membaca ayat-ayat lazim pun syukur alhamdulillah.  

Bersahur bersama anak-anak

Cabaran besar mendidik anak berpuasa adalah menggerakkan sahur. Pesan sebelum tidur yang kita akan bersahur supaya minda mereka bersedia untuk bangun di waktu sahur nanti. Insyaallah, ia lebih mudah.

(1) Pastikan anak-anak makan kurma ketika bersahur. Memang bagus sangat mulakan dengan buah kurma.


(2) Pastikan anak-anak mengambil makanan yang berat supaya dapat memberi tenaga sepanjang hari berpuasa. Kebiasaannya, saya menyediakan nasi dan satu jenis lauk. Tanya pada anak sahur nanti nak makan apa supaya mudah nak buat persediaan.


(3) Kalau lauk berbuka ada lagi, pastikan makanan dipanaskan supaya menaikkan selera bersahur.

(4) Ada masanya anak-anak bangun sahur tapi tak nak makan nasi. Saya akan sediakan air milo dicampur mealshake supaya perut mereka tahan sepanjang berpuasa.


(5) Pastikan sebelum habis waktu sahur, anak-anak minum air kosong secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi terutama dengan cuaca sekarang ni.



Apakah Khasiat Meal Shakes?



  • Membekalkan nutrisi lengkap dengan menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu.  
  • Membekalkan nutrisi kepada Sel Tubuh kerana ia kaya denan protin yang membantu pembinaan sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain
  • Membantu tumbesaran kerana mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses pembesaran.
  • Anti-Oksida - Ia mengandungi Vitamin A,C,E, zink, selenium yan merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.
  • Mengembalikan seri wajah - Lengkap dengan Vitamin B, Zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah
  • Detoksifikasi - Kaya denan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus






    TERUS CLICK"ORDER ONLINE" DI BAWAH UNTUK DAPATKAN VITAMIN


















    https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=aae09b34cb6484fb8ead6e5aaacfde0b






    FULL CONSULTATION BOLEH CONTACT SAYA:

    Shidah Abdullah

    SID No : 922949

    Sms/ Whatsapp/ Call : www.wasap.my/6012-6240197

    Fb : Shidah Abdullah

    Blog : shidotdotcom.blogspot.com

    fb page/ig : shidotdotcom




















    Tentang penulis shidah abdullah

    Ibu 4 orang anak dara. Seorang yang simple tetapi sangat teliti. sangat suka cabaran dan sabar. Sentiasa positif dalam apa sahaja.

    You Might Also Like

    0 comments:

    Post a Comment

    Komen anda amat saya hargai.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...