Resepi Ikan Siakap Stim

Assalamualaikum

Entri kali ni nak kongsikan resepi yang simple iaitu Ikan Siakap Masak Stim. Menu ni dibuat untuk support yang sedang berdiet. Protein kena cukup juga. Minggu ni En bos saya sedang tukar menu dietnya dari ayam ke ikan. Inilah hasilnya


Bahan-bahannya :-

1 ekor ikan siakap
1/2 biji bawang
4 ulas bawang putih
1 inci halia
5 biji cili padi
1 batang serai
1/2 biji lemon untuk perahan
Sedikit garam
Air


Cara-cara membuatnya:

1. Ikan dibasuh bersih dan dikelar supaya bahan-bahan diserap ketika dikukus. Letakkan ikan di dalan bekas yang akan digunakan semasa mengukus.
2. Sapukan garam pada ikan.
3. Hiris semua bahan-bahan lain


4. Taburkan bawang, bawang putih, halia, cili padi dan serai di dalam dan di atas ikan.
5. Perahkan air lemon ke atas ikan
6. Tambahkan sedikit air untuk mendapatkan kuah untuk dihirup-hirup nanti.

Saya gunakan aluminium foil untuk elakkan ikan melekat pada bekas. Kebetulan kukus saya kecil, kena ikan dalam loyang bulat. Kukus dalam tempoh 20 - 30 minit.


Rasanya memang sedap. Walaupun resepi simple tapi ini dah kali kedua buat dalam 1 hari. Hehe selamat mencuba.

Dari saya,
Chef Shidah Abdullah
Read More

Terbaru! Set Shaklee Baby Sesuai Untuk Semua Kulit Bayi

Assalamualaikum

Semangat nak tulis entri pasal ShakleeBaby. Kelmarin berjaya juga dapatkan LIMITED EDITION Shaklee Baby Set ni. Dah beberapa kali cuba beli secara online tapi asyik tak berjaya. Sambil selesaikan pinangan customer yang repeat set darah tinggi, kita selit juga set ni.

Limited Edition Shaklee Baby

Niat nak simpan untuk baby ke 5 risau nanti tak ada. Nampaknya tak ada harapan nak simpan. Kakak Alya semangat sangat dapat set baru. Kita raikan kakak Alya ye. Tengok semangatnya dia bawa.

Cik kenit ni nak bawak sendiri... 30 saat pas balik dekat ibu.. Lepas tu 30 saat lagi dia amik balik nak bawak sendiri... lepas tu lenguh balik pas balik... dekat 10x la bawak berganti--ganti.. sampai la ke escalator nak ke parking.

On the way balik.. semerbak dalam kereta.. waduh2... kena berhenti dekat stesyen minyak.. mandikan terus dengan baby gentle wash.. letak 1 titik dalam baldi air.. eh kebetulan ada baldi dekat situ.. bau dia wangi dan soft je.. Tak ada bau pewangi tambahan yang menyengat hidung.

Set Shaklee Baby ๐Ÿ‘ถ

Dalam setiap set ada mandian, losyen dan massage oil. Kredibiliti Shaklee  dalam menghasilkan setiap produk memang sangat dijaga rapi dan "Beyond Organic". Produk shaklee baby ni paling dijaga rapi dan diuji oleh pakar kanak-kanak.

1. Gentle Wash



Sabun mandian yang lemat dan buat mandian bayi lebih seronok. Memang dah diuji untuk kulit bayi yang sensitif dan tidak memedihkan mata. Mengandungj 3 bahan utama iaitu:
๐Ÿƒ Lavender yang menenangkan sistem saraf bayi secara semulajadi dan membantu bayi tidur lebih lena selepas mandi
๐ŸƒChamomile yang tinggi antioksidan membantu menenangkan dan melindungi kulit bayi dari rengsaan.
๐ŸƒAloe vera yang kaya dengan vitamin E secara semulajadi menbantu menenangkan kulit bayi yang kering dan sensitif.

2. Massage oil


Mengurut bayi selepas mandi memberi ketenangan pada saraf bayi. Minyak urutan dengan campuran organik ini sangat lembut untuk digunakan bila-bila masa. Sesuai sebagai lembapan selepas mandian. 

Ia mengandungi lavender, chamomile dan
๐ŸƒMinyak biji bunga matahari yang mengandungi asid lemak dan vitamin E untuk kekalkan kelembapan terutama bagi yang mengalami masalah kulit kering, dehidrasi dan sensitif

3. Soothing lotion


Untuk jadikan kulit bayi kekal gebu, sapukan losyen di seluruh badan, di jari jemari yang halus. Ia mengandungi chamomile, lavender, minyak biji bunga matahari, minyak rosemary dan;-
๐Ÿƒminyak vanila yang kaya vitamin E dan antioksidan untuk melindungi kulit dari rengsaan
๐ŸƒShea butter yang memberikan vitamin semulajadi dan asid lemak bagi melindungi lapisan luar kulit bayi
๐Ÿƒminyak biji jojoba dapat meningkatkan kelembapan tanpa rasa melekit pada kulit.

Untuk Siapa Set Shaklee Baby

Memang sesuai untuk semua terutama anak-anak yang mengalami masalah kulit sensitif, eczema, alergik atau kulit kering.

Bukan itu sahaja, untuk anak-anak yang suka tantrum ia dapat membantu memberikan mood happy dengan belaian kasih ibu.

Istimewa dalam Set Shaklee Baby

Setiap belian dapat tuala mandi yang sangat berkualiti dan memang cantik sangat. Besar pulak tu. Tengok boleh selimutkan kakak Alya dan Kak Chik sekali. Tengok budak berdua ni. Bukan main happy lagi. 


Memang sesuai dijadikan hadiah untuk majlis babyshower, hadiah kawan-kawan yang baru melahirkan anak. Complete set tau! Berbaloi!



Mesti semangat nak cubakan. Hubungi saya terus 012-6240197

Shidah Abdullah
Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
๐Ÿ“จKawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
☏ No telefon 012-6240197 

#shidahstories
Read More

Musim Ke-3 Projek Beg Sekolah 2017

Pernah dengar tentang Projek Beg Sekolah? Projek Beg Sekolah (PBS) diasaskan Puan Salwa Saleh pada tahun 2015 bagi membantu pelajar-pelajar dari golongan kurang berkemampuan seperti anak yatim, asnaf, keluarga miskin, miskin bandar dan keluarga yang memerlukan untuk persiapan persekolahan.



Tahun 2017 adalah musim ketiga Projek Beg Sekolah setelah kejayaan perlaksanaan pada musim pertama dan kedua. PBS kini telah menjadi sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang telah berdaftar secara rasmi dengan nombor pendaftaran (PPM-001-10-25092017)

Objektif PBS

Program ini membantu adik-adik yang datang dari golongan kurang berkemampuan untuk mendapatkan beg. Ia disasarkan bagi mereka yang berada di pra-sekolah, sekolah rendah, sekolah menangah dan matrikulasi.

Bagaimana Projek ini beroperasi?

PBS menerima sumbangan dari orang ramai. Sumbangan boleh diberikan seperti berikut :-
1. Kewangan dan hanya boleh disalurkan secara terus ke akaun rasmi PBS iaitu Maybank 566010623957.
2. Sumbangan beg baharu kepada focal point berdekatan anda.

Beg-beg akan dikumpulkan oleh setiap focal person untuk diedarkan kepada pelajar yang terpilih.

Siapa Focal Person?

Focal person adalah sukarelawan yang terlibat dalam PBS. Tugasnya adalah menerima sumbangan beg, mencari pelajar yang layak, mencari sumbangan dalam bentuk beg atau dana kewangan dan menyerahkan sumbangan beg kepada pelajar yang layak.

Kejayaan PBS musim 1 dan 2

Alhamdulillah rakyat Malaysia sangat prihatin dan ramai yang turut bersama-sama memberi sumbangan.

PBS pada musim pertama berjaya membantu 3635 pelajar pada tahun 2015.

Musim kedua, PBS hanya mensasarkan sebanyak 10,000 buah beg. Namun telah berjaya mengedarkan sebanyak 13,837 beg di seluruh negara.



Sasaran PBS Musim Ketiga

PBS mengharapkan musim ketiga ini akan mendapat sambutan yang lebih menggalakkan kerana jumlah beg yang disasarkan pada tahun ini adalah sebanyak 15,000 buah beg.

Anda boleh rujuk FB PBS www.facebook.com/Projekbegsekolah

Tarikh Akhir Sumbangan

30 Disember 2017 untuk sumbangan beg sekolah bagi musim ketiga. Sumbangan selepas tarikh ini akan disalurkan kepada projek-projek amal lain di bawah seliaan PBS.

Anda ingin menyumbang?

Sumbangan boleh dimasukkan ke akaun rasmi PBS iaitu akaun Maybank 566010623957 di atas nama Pertubuhan Projek Beg Sekolah.

Sumbangan dalam bentuk beg baharu juga boleh disalurkan dengan menghubungi focal person terdekat dengan kawasan penyumbang.

Senarai focal person rasmi yang dilantik pada musim ketiga akan di paparkan di laman Page FB kami di www.facebook.com/Projekbegsekolah pada 20 November 2017.

Salam sayang,
Shidah Abdullah 
Focal Person Sepang Nilai
012-6240197
Read More

5 Sebab Tua Sebelum Masa. Kenapa?

Siapa pernah timbang guna penimbang Omron? Ala yang kena diri atas penimbang. Lepas tu kena pegang handle dan kita boleh tahu result keseluruhan badan termasuk berat, viceral fat (lemak di organ) dan umur dalaman.



Berapa result umur dalaman anda? Pernah saya timbang umur dalaman 57 berbanding umur sebenar 34. Menakutkan!

Apa sebenarnya yang berlaku? Antara sebab ini berlaku.


1. Penimbunan Protin AGE

AGE atau Advance Glycation End Products adalah timbunan protin yang berlebihan yang boleh menyebabkan kerosakan sel selular badan kita. Ia akan mengganggu ketahanan sel badan dan menyebabkan penyakit. Salah satu sebab ini berlaku adalah pengambilan gula berlebihan. Jika kita tidak mengawalnya, kita terdedah dengan penyakit kencing manis, buah pinggang dan lain-lain lagi


2. Kerosakan DNA

Setiap hari setiap sel tubuh kita diserang bertubi-tubi. Tak perasan kan? Semua pencemaran seperti asap rokok dan kenderaan sangat memberi kesan pada sel kita. Ia merosakkan DNA iaitu identiti setiap sel. Macam virus yang serang komputer. Bila ia menyerang, pengkalan data kita akan rosak. Mula la berlaku "typo" contohnya tekan huruf Z jadi S. Macam tu juga pengkalan data genetik kita, berlaku "typo" yang mengganggu fungsi sel badan. Yang sepatutnya diproses mungkin tersekat-sekat.

3. Pengawalan Genetik

Bila DNA dah berlaku kerosakan, impaknya pada genetik kita dan akan berlarutan kepada keturunan kita. Pengawalan genetik yang merosot akan membuat kita semakin tua.

4. Pengeluaran Tenaga Menurun Dari Sel

Badan kita ada satu penjana kuasa yang hebat. Ia dipanggil Mitochondria. Ia berada di dalam sel yang menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Bila fungsi sel kita menurun, kecekapan Mitochondria menurun dan membuatkan badan kurang bertenaga.

Dasyatkan kesan kalau kita tidak menjaga pemakanan dan kesihatan. Lebih cepat badan kita menjadi tua. Itu sebab ramai golongan muda sekarang dah ada penyakit. 


5. Keradangan

Apabila badan kita mempunyai lemak dan kalori yang tinggi daripada pengambilan makanan, ia menyebabkan badan kita mengalami keradangan. Jika ia tidak dijaga, keradangan akan menjadi lebih teruk dan mengganggu fungsi sel-sel badan kita. Ini juga menyebabkan tinggi risiko kita terkena penyakit dan proses penuaan lebih cepat.

Polyphenols Di Dalam Vivix Dapat Melambatkan Penuaan pada Tahap Selular

Di dalam kajian makmal membuktikan ramuan Vivix  memberi kesan kepada penuaan pada tahap selular. Ia bertindak dengan 4 cara

Pertama, melindungi dan memperbaiki DNA. Ia juga membantu memperbaiki kesuburan lelaki dan wanita dengan memperbaiki sel dan kesihatan secara menyeluruh. Peluang untuk hamil juga lebih tinggi.

Kedua, memberi impak positif dalam pengawalan genetik. Apabila sel diperbaiki, sistem imun badan akan meningkat untuk melawan semua keradangan.

Ketiga, menggalakkan biogeneis iaitu pembentukan baru penjana kuasa iaitu Mitochondria. Tenaga tubuh badan akan meningkat dan dapat mengawal peredaran darah dan gula dengan baik keseluruh badan.

Keempat, melambatkan pembentukkan protin AGE. Apabila pembentukan protin AGE terkawal, prestasi organ lain juga lebih baik. Minda lebih cerdas. Sendi-sendi tak sakit lagi dan mengurangkan risiko penyakit diabetes dan jantung.





Selain itu, ia membantu memelihara
1. Kesihatan jantung
2. Kesihatan otak
3. Kesihatan Imun sistem
4. Kesihatan sendi
5. Perlindungan anti-oksidan
6. Meningkatkan tenaga

Testimoni Pengguna






Sumber : Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al, Molecular Cell Biology, 4th Edition, New York; 2000 DNA Damage and Repair and Their Role in Carninogenesis.



Produk ini bukan untuk merawat atau menghalang sebarang penyakit. 

Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang sangat selamat ini, boleh hubungi saya segera!

Shidah Abdullah

 Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949)

Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas

 No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/


Order Online : Set Twin Vivix 
Read More

10 Cara Detoks Badan Secara Semulajadi

Salam hujung minggu..

Pastinya anda sedang bersantai dengan keluargakan. Entry kali ni nak kita buka sikit minda tentang detoks yang kita boleh buat setiap hari untuk pastikan badan kita kekal sihat.

Percaya tak? Kita kumpul toksin setiap hari. Dari racun pesticid dari sayuran atau buah-buahan d1.an udara tercemar dengan asap rokok dan kenderaan.

Badan kita perlu menggunakan sistem imun untuk melawan toksin ini. Proses ini dipanggil proses hemeostasis dan badan kita akan mengeluarkan toksin-toksin melalui air liur, najis, haid, tahi telinga. Kalau sistem imun tak kuat, badan akan mula membuat ruang menyimpan toksin supaya ia tidak disimpan dalam sel. Tapi lama kelamaan ia akan membengkak dan berjaya tembus sel DNA kita juga.

Ini 10 tips detok semulajadi yang kita boleh lakukan setiap hari.


1. Minuman Sihat

Kita memang digalakkan minum air kosong mencukupi. Tapi jemu juga bila dah selalu. Variasikan air minuman. Minum air teh hijau, air kelapa, air perahan limau atau pun susu. Boleh juga buat air buah. 

2. Makanan berserat tinggi

Makanan berserat seperti oat, beras perang sesuai untuk gantikan nasi putih, mee atau pasta. Boleh juga beli bijirin seperti granola di pasaran. Saya paling suka granola campuran bijiran yang sangat sedap. Satu pek dalam harga RM15- RM20.
Kredit sahabat saya Nadiah 


3. Hadkan pengambilan kafein

Antara makanan yang mengandungi kafein adalah seperti kopi, coklat dan teh perlu dielakkan. Memang semuanya sedap tapi menyebabkan kita ketagih kepada makanan manis. Hadkan hanya 250mg sahaja sehari.

4. Hindari makanan bergula

Gula sebenarnya melambatkan proses detoks dan menyebabkan kita sukar nak tolak makanan dalam diet harian. Tapi kebanyakkan menu melayu ada gula. Elakkan ye. Gantikan gula putih kepada pemanis semulajadi seperti stevia dan madu.


5. Bersenam

Bersenamlah 30 minit sehari seperti jogging, aerobik atau berjalan laju mencukupi jika dibuat secara konsisten. Ini dapat mengeluarkan toksin melalui peluh. Joinlah macam-macam program larian disediakan. 



6. Elakkan makanan berproses

Cabaran kita sekarang semua datang dengan segera dari tin. Makanan-makanan sebegini mengandungi pengawet, perasa dan pewarna. Ia mengganggu proses penyahtoksin badan kita. Ini termasuk biskut, burger, kek yang mesti kita elakkan.

7. Hadkan pengambilan bahan kimia

Dalam tempoh detoks, elakkan ambil bahan kimia seperti ubat-ubatan. Ubat seperti ubat penahan sakit yang mengandungi bahan kimia yang memberi kesan negatif pada hati dan buah pinggang. 

8. Minum air dengan jumlah yang bersesuaian

Air kosong adalah penyembuh terbaik kepada banyak penyakit. Jumlah yang disarankan untuk membuang toksin adalah 2 liter sehari. Air akan membantu mengalirkan toksin melalui darah dan mengeluarkan melalui air kencing.

9. Banyakkan sayuran

Sayuran seperti brokoli, tauge dan kubis elok diamalkan semasa detoks. Buatlah kerabu untuk rasa yang lebih menyelerakan. Tambahkan sayuran berwarna lain seperti terung, tomato dan kentang untuk menambah lagi nikmat sayur

10. Banyakkan buah-buahan dan kekacang

Gantikan snack kerepek-kerepek kepada buah-buahan. Pastinya lebih berkhasiat. Nak lebih sedap jadikan jus tapi elakkan menambah gula. Tambah madu atau stevia ye.


Mudahkan detoks badan semulajadi. Perkara biasa je hari-hari. Cuma cabaran untuk kekalkan menu-menu seimbang ini lebih mencabar. Insyaallah buat sampai jadi tau.

Dari saya,
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

Hi kawan2,

Tengah-tengah malam biasanya masa blogwalking. Memang time paling free nak buat aktiviti ni. Tengah2 blogwalking nampak entry Siqahiqa yang melambai-lambai mintak diklik.

Mana taknye.. giveaway untuk kawan2 blogger. Huish tapi hari ni hari terakhir. Nak dapatkan buku "How To Be Interesting". Kenapa? Sebab untuk seorang akauntan macam saya ni, skemanya jangan cerita la. So I need to upgrade this part. For me and for those surrounding me.
Kredit to Siqahiqa

Cepat-cepat tulis entry special for siqahiqa. Masyaallah.. scroll setiap entry beliau memang seorang yang hebat membaca. Kagum tengok semangat siqa dan memberi review bagi setiap buku.

Ops! Bukan tu je..

Siqa share pasal tips blogging, tips travel, tips jalan-jalan cari makan. Terbukak sikit minda nak share apa dalam blog.

Yang lebih kagum.. penulisannya santai dan gambar-gambarnya memang cantik-cantik.

Hope one day I will be like her. Nak sangat jadi super reader. Tapi cabaran masa buat mak anak 4 ni nak berperang sentiasa.

Mungkin pengurusan masa kena perbaiki lagi.

For Siqahiqa, thank you and congratulation for the nicw effort and wish you a happy birthday.

Dari saya,
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

6 Tanda Anda Alami Masalah Sembelit

Entry hari ni, nak kongsikan tentang masalah sembelit. Mungkin anda belum pernah mengalami masalah ini tapi anda perlu tahu. Setiap orang ada tabiat membuang yang berbeza. Ada yang akan membuang air besar dua kali atau ada yang akan membuang air besar setiap 3 hari. 

Apa Simptom-Simptom sembelit?

1. Perut Berangin
Apabila kita menghadapi masalah sembelit, angin akan berkumpul. Kita akan rasa seolah-olah udara terlalu banyak dalam perut. Bila dikeluarkan bunyi dan baunya sangat tidak menyenangkan. Ini disebabkan kegagalan kita membuang air besar menyebabkan gasnya tersimpan di dalam badan.

2. Najis Keras atau berketul-ketul
Tak ada sebab spesifik mengapa ia terjadi. Kekurangan cecair dan kekurangan makanan berserat dalam badan boleh menyebabkan ia kering dan keras. Ada juga yang memang mengalami memang mengalami masalah sistem pencernaan. Jangan biarkan! Boleh sampai tahap najis kita berdarah.

3. Hilang Selera Makan
Bila perut tak selesa, kita akan mula hilang selera makan. Adakalanya berlanjutan berhari-hari kurang selera makan. Ini adalah kerengsaan kecil yang akan selalu berlaku kerana sembelit.

4. Tidak Selesa dan Rasa Sakit
Ada yang rasa sakit mencucuk-cucuk mungkin disebabkan angin di dalam perut. Dalam keadaan begini, kita akan lebih suka berehat di rumah dan tidak berjumpa orang lain. 

5. Kembung Perut
Perut akan terasa kembung. Ini berpunca dari isu gastrousus di mana enzim pencernaan terlalu sedikit dalam badan menyebabkan pengumpulan gas. Pergerakan usus kecil yang kurang dan duduk terlalu lama juga boleh menyebabkan perut kembung. Sapu minyak untuk mengurangkan rasa tidak selesa

6. Kurang Membuang Air Besar Dalam Seminggu dan Jumlah Membuang Terlalu Kecil
Tiada waktu atau kekerapan tertentu yang perlu untuk membuang air besar. Semua bergantung pada setiap individu. Tetapi doktor kebiasaannya menggalakkan pembuangan air besar antara 2 kali sehari dan 3 kali seminggu. Ini adalah lawatan yang normal. Jumlah yang kecil bermakna kita banyak mengambil protein dan jumlah yang besar.


Cara Mencegah Sembelit

Sembelit boleh dicegah jika kita perbaiki gaya hidup kita.

1. Pemakanan 


Kita digalakkan mengambil makanan berserat tinggi setiap hari iaitu buah-buahan dan sayur-sayuran. Jika kita kurang mengambil serat, ini akan menyebabkan najis kita keras dan berketul.

2. Minuman

Minum air secukupnya sekurang-sekurangnya 8 gelas sehari akan memberi kesan najis lebih lembut dan mudah dibuang.

3. Bersenam 

Kekerapan kita bersenam akan meningkatkat aktiviti usus. Proses membuang air besar akan lebih mudah.

4. Tabiat yang tetap
Tetapkan waktu membuang air besar. Contohnya selepas sarapan biasakan ke bilik air setiap pagi untuk membuang air besar. Kebiasaan ini akan melatih sistem pencernaan untuk berfungsi lebih teratur.

5. Elakkan Menahan
Kadangkala ketika sibuk, ada yang suka menahan untuk membuang air besar. Elakkan!. Ini menyebabkan najis menjadi keras. Lama kelamaan kita akan rasa sukar merasa rengsaan untuk membuang.

6. Pengambilan Kalsium
Kalsium dapat membantu melembutkan najis. Mengambil makanan seperti susu dan keju dapat membantu mengurangkan masalah sembelit. 

7. Minum air halia
Halia sangat membantu untuk mengurangkan angin dan kembung perut. Bancuh halia bersama air panas dapat membantu melegakan. Atas bawah angin akan keluar.

Cadangan Vitamin Yang Sesuai Yang Sentiasa Alami Masalah Sembelit

Ini antara produk yang saya sendiri amalkan. Saya sendiri mengalami masalah sembelit. Baca kisah saya. Memang serik kena sembelit. 

1. B-complex - 1 biji setiap pagi untuk kurangkan tekanan. Bila perut kita sakit dan sukar membuang, kita akan pressure semua organ lain terutama sistem pencernaan. Lagi susah nak membuang, otot-otot juga menjadi sangat tegang dan takut nak lepaskan najis yang semakin mengeras. Sangat penting untuk bertenang.

2. Peppermint Ginger - 3 biji sekali ambil dan 2 kali sehari. Tengahari dan malam. Memang terasa perut sangat lega. Angin banyak sangat keluar.

3. Meal Shakes - Bancuh meal shakes setiap pagi dan malam untuk bekalkan dan seimbangkan semula vitamin dan mineral dalam badan.

4. Ostematrix - 4 biji sebelum tidur untuk bekalkan kalsium. Ambil secara konsisten dapat tetapkan waktu pembuangan air besar. Setiap pagi akan membuang dulu. Dah tak perlu risau masalah sembelit.

5. Herb-lax - 4 biji sebelum tidur. Tapi tak perlu setiap hari. Seminggu 2 kali mencukupi. Ia membantu membersihkan semua kerak-kerak di dalam usus. Usus kita akan clear dari najis-najis yang tertinggal.

Produk ini bukan untuk merawat atau menghalang sebarang penyakit. 

Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang sangat selamat ini, boleh hubungi saya segera!

Shidah Abdullah

 Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949)

Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas

 No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/


Read More

4 Makanan Yang Penting Untuk Rambut Cantik

Sembang orang perempuan kalau petang-petang macam-macam topik ada. Dari topik kerja pejabat, meleret ke kerja di rumah dan anak-anak. Lastnya, topik nak cantik tu la cantik ni la. Ok la kasi chance destress. Antara yang saya suka dalam borak-borak tu pasal nak jaga rambut. Rambut gugur ni dah macam perkara biasa dah kan.

Jom baca antara yang kami borak-borakkan.

Punca Kenapa Rambut Gugur

Rambut gugur memang merisaukan. Kadang-kadang lepas mandi mahu digenggam rambut. Mahu tak ngeri. Antara punca-punca rambut gugur seperti kat bawah ni:-
1. Baru melahirkan anak 
2. Kehamilan
3. Tekanan berlebihan memberi kesan kepada cara tidur dan selera makan. Bukan itu sahaja ia mengganggu hormon dan memberi kesan pada rambut. 
4. Diet yang tidak seimbang
5. Dandanan rambut berlebihan seperti ikatan tocang boleh menyebabkan ketegangan dan rambut semakin nipis terutama dibelakang telinga.

4 Makanan Cadangan Nak Dapatkan Rambut Cantik

1. Walnut

Jenis kekacang yang baik untuk pertumbuhan rambut. Kandungan mineralnya dapat kekalkan warna asli rambut. Walnutkan kaya dengan biotin dan vitamin E. Selain itu, ia melindungi rambut dari gugur dan kering disebabkan cuaca panas sekarang ni.

2. Telur

Vitamin yang kaya di dalam telur membantu menyuburkan akar rambut. Ia mengandungi mineral seperti zink, selenium sulfer dan besi. Kandungan zat besi dalam badan yg cukup membantu mengurangkan masalah rambut gugur.

3. Bayam

Sejenis sayur yang kaya dengan folat, vitamin C dan beta karotin yang membantu sihatkan rambut. Vitamin-vitamin ini menyuburkan rambut dan menghindarkan minyak pada kulit kepala.

Dan yang terakhir sekali..

4. Ikan salmon 

Setanding harganya, ikan ini kaya dengan Omega-3, protein dan vitamin D yang membantu menyihatkan rambut.

Vitamin yang penting untuk rambut cantik

1. ESP - Rambut adalah sebahagian dari sel badan yang terbentuk dari protein. Oleh itu, kita perlu bekalkan cukup protein. ESP antara suplement berasas soya yang dapat mengelakkan rambut bercabang, retak, kering dan rapuh. Sama seperti kulit kita.



2. B-Complex membantu rambut dengan 4 cara : -
๐Ÿ‘‰ terlibat dalam pembentukan rambut yang sihat.
๐Ÿ‘‰ melicinkan pertumbuhan rambut pada kadar yang rata
๐Ÿ‘‰ B-Copmplex yang cukup akan menguatkan rambut agar tidak mudah retak.
๐Ÿ‘‰ membantu mengekalkan warna rambut, penting mencegah rambut beruban.  

3. Vitalea merupakan multivitamin penting untuk melengkapkan nutrisi dlbadan. Zat besi di dalan vitalea berperanan dalam membekarkan oksigen pada akar rambut. Kekurangan zat besi buat rambut jadi kusam, nipis dan kering.

4. Vitamin C - Diperlukan untuk membentuk kolegen iaitu protein yang membantu menyokong tendon, ligamen dan pembuluh darah. Vitamin C juga membantu meningkatkan penyerapan zat besi untuk rambut.

Moga bermanfaat entri kali ni. 
Shidah Abdullah 012-6240197
Read More

Manfaat Minyak Ikan Omegaguard Untuk Aktiviti Harian

Omegaguard adalah minyak ikan terbaik di dunia. Kajian telah dilakukan oleh saintis Shaklee. Di Shaklee, ada lebih 50 saintis bertauliah yang meneliti setiap produk yang dihasilkan dan membuat ujian ke atas setiap bahan asas yang digunakan untuk menghasilkan produknya.


Apakah Bahan Utama Penghasilan Minyak Ikan Omegaguard?

● Minyak ikan Omegaguard diekstrak dari ikan laut air laut dalam sejuk di perairan negara Jepun. Jauh tau. 
● Antara jenis-jenis ikan yang digunakan ialah ikan sardin, mackerel, herring dan anchovies. 
● Ia tidak dihasilkan dari hati minyak ikan. 
● Omegaguard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

Apa perbezaan Omegaguard dengan minyak ikan dipasaran?

● Jauh bezanya kerana minyak ikan Omegaguard yang dihasilkan adalah yang paling tulen di dunia. 
● Ia mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. 
● Kajian dijalankan atas Omegaguard menunjukkan ia membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.  

Bagaimana Minyak Ikan Omegaguard dihasilkan?

Minyak Ikan Dalam Pasaran
● Pengusaha-pengusaha kilang mengekstrak minyak ikan dengan kaedah penyulingan tekanan tinggi. 
● Kaedah ini hanya memusnahkan sesetengah nutrien.
● Tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan.


Minyak Ikan Omegaguard
● Shaklee menggunakan kaedah yang berbeza iaitu kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini. 
● Ia dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tida molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi. 
● Selain itu, ia menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB (polychlorined biphenyl). ● Ingat! PCB ni bahaya sebab ia antara bahan kimia industri yang sangat bertoksin dan akan merosakkan badan.

7 Manfaat Utama Minyak Ikan Omegaguard

1. Membekalkan asid lemak Omega 3 yang tidak dihasilkan oleh badan


Omega 3 hanya boleh didapati melalui pengambilan makan seperti telur dan ikan. Ada juga omega 3 berasaskan tumbuhan tetapi ia tidak boleh ditukarkan kepada EHA dan DHA secara berkesan oleh badan.

๐Ÿ‘จBagi lelaki, omega 3 ialah membantu rembesan prostaglandin (hormon) dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil timbul daripada punca andropos dikalangan lelaki. 

๐Ÿ‘งBagi wanita pula, omega 3 mengimbangkan perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS (singkatan dari Premenstrual Syndrome, sebuah gejala yang timbul ketika wanita mendekati masa datang bulannya). Selain itu, ia membantu menjadikan kulit licin dan kemerah-merahan.

2. Mencegah penyakit saluran darah dan strok


DHA dan EPA dalam minyak ikan Omegaguard boleh melawan thrombosis iaitu penyakit yang terjadi ketika terdapat gumpalan darah di pembuluh darah. Selain itu, omegaguard juga membantu;-
๐Ÿ‘‰ Mengawal tekanan darah tinggi atau rendah dan kepekatan darah
๐Ÿ‘‰ Melincirkan saluran darah dan peredaraannya
๐Ÿ‘‰ Mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau di kepala
๐Ÿ‘‰ Merendahkan kolestrol
๐Ÿ‘‰ Menghindarkan pembekuan darah dalam badan
๐Ÿ‘‰ Mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
๐Ÿ‘‰ Mengawal masalah obesiti
๐Ÿ‘‰ Mencegah arteriosclerosis
๐Ÿ‘‰ Membantu mengurangkan risiko sakit jantung.

3. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan perkembangan memori

● DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina mata. 
● Sebaiknya ibu yang hamil mengambil omegaguard di awal kehamilan untuk membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan.Oleh sebab itu, omegaguard ada dalam set cadangan bagi ibu hamil.
● Susu ibu yang mengandungi kandungan DHA yang tinggi dapat meningkatkan ingatan dan mencegah penyakit alzheimer. 
● Ia juga memelihara penglihatan,  pendengaran dan dapat mencegah migrain.

4. Meningkatkan sistem imun  dan menyihatkan paru-paru


● Sistem imun badan kita sangat penting untuk kita pelihara. 
● Pengambilan minyak ikan secara konsisten dapat mengawal sistem imun.
● Ia juga dapat memperbaiki penyakit-penyakit seperli alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) dan buah pinggang.

5. Menentang kanser

Kajian menunjukkan Omega 3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon. Ia juga meningkatkan enterogastritis dan merangsang kesihatan selepas pembedahan. Ia juga membantu pesakit kanser untuk berfungsi lebih efektif.

6. Memelihara fungsi-fungsi sendi

Paras asid lemak omega 3 akan larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu, ia mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis dan memelihara fungsi sendi dan gout lebih efektif.

7. Mencegah Insomnia dan membantu mengurangkan tekanan

EPA dan DHA mempunyai keupayaan menstabilkan emosi dan membantu perkembangan mental seperti kemurungan, tekanan, kebimbangan, insomnia, autism, kanak-kanak yang hiperaktif dan penyakit schizophrenia.

Siapa perlu ambil Omegaguard setiap hari?

1. Orang yang mengalami masalah kolestrol, darah tinggi atau masalah jantung
2. Orang yang mengalami masalah kemurungan
3. Orang yang mengalami masalah sakit lutut dan sendi
4. Orang yang mengalami hipertension
5. Orang yang mempunyai masalah berat badan
6. Orang yang mengalami masalah tidur (insomnia)
7. Orang yang mempunyai masalah sistem imun yang rendah
8. Kanak-kanak yang hiperaktif atau autism
8. Kanak-kanak bagi membantu pertumbuhan badan dan IQ sihat
9. Ibu yang hamil (bagi perkembangan otak bayi)
10. Ibu yang menyusukan anak

Testimoni Pengguna Omegaguard





Produk ini bukanlah untuk merawat atau menghalang sebarang penyakit.


Jika anda berminat untuk mendapatkan makanan tambahan sukan yang sangat selamat ini, bolehlah menghubungi saya segera!

Shidah Abdullah
Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949)
Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seriemas
No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/



Order Online : Set Kesihatan Asas
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...