Resepi Piza Mudah dan Sedap Citarasa Melayu

Assalamualaikum

Atas permintaan En bos yang nak bawa piza ke tempat training akhir #scouts10, saya kongsikan resepi piza yang saya belajar dari abah. Inilah yang kami selalu makan kecil-kecil dulu. Bila besar saya la pembuat piza tegar 😅 untuk family. Ni piza untuk tekak kita orang melayu.



Bahan-bahan yang diperlukan

Bahan A Untuk Doh 
1kg tepung gandum
1 paket yis
1 sudu kecil garam
2 cawan air

Doh ini boleh dapat 6 loyang 9cm. Boleh repeat makan banyak kali.

Bahan B untuk Daging
2 pek daging cincang brand Ramli
1 biji bawang (sederhana)
1 pek kecil serbuk kari
Garam
Air

Bahan C untuk Hiasan
1 tin cendawan butang
1 tin nenas
1@2 Mozzarella cheese
1 biji lada benggala
Parmesan cheese
Sos prego atau sos cili campur sos tomato

Cara membuat doh piza


1. Bancuh yis dengan air suam. Biar kembang dalam 5 minit.
2. Masukkan tepung ke dalam bekas. Tabur origano bagi bau wangi. Letakkan garam. Gaul sebati.
3. Masukkan yis tadi ke dalam tepung. Gaul lagi.
4. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh. Janji tak melekat pada tangan.
5. Biarkan doh rehat. Tutup dengan kain lembap atau plastik makanan.

Doh akan naik macam dalam gambar. Gebu gitu. Tumbuh doh keluarkan angin sebelum mencanai ke dalam loyang. 

Cara membuat daging 

Biasanya kalau di pizza hut atau domino, dagingnya jenis slice. Untuk resepi ni saya buat daging cincang masa kari. 


Cara-caranya macam ni:-
1. Bawang saya blend semua. Bawang putih dan halia saya tak letak sebab tak nak bau terlalu kuat. Boleh je kalau nak blend sekali.
2. Tumis bawang dan kari sampai naik minyak
3. Masukkan daging cincang dan biar sehingga daging masak.
4. Bila daging empuk, letak garam secukup rasa ye.

Cara persiapan bahan hiasan

Untuk hiasan di atas piza, terpulang pada masing-masing nak letak apa. Macam saya biasanya memang letak daging cincang kari atau sardin. Memang terasa homemadenye. Lagi naik selera. 

1. Potong kecil-kecil atau dadu Lada Benggala. Bagi meriah warna piza. Kalau rajin beli warna lain sekali.

2. Sos untuk sedapkan lagi rasa. Biasanya memang guna sos cili dan sos tomato. Dulu-dulu mana ada tin prego ni. Tu la yang abah ajar guna dua sos ni.


3. Topping cheese jangan dilupa. Bukan le piza tak ada cheese. Saya gunakan mozarella dan taburkan parmezan cheese sekali.


4. Hiris nipis cendawan butang dan nenas ye.


Cara menyiapkan piza

Selepas semua persediaan dibuat. Boleh la terus sediakan loyang-loyang pembakar.

1. Sapukan minyak atau butter pada loyang pembakar supaya tidak melekat. Sorry tak ada loyang piza. Guna loyang biasa aje. Saya guna loyang 9cm


2. Leperkan doh ke dalam loyang. Kali ni saya timbang doh dalam 300g untuk loyang saiz ini.  Nak mudah sapu minyak masa meleperkan. Kemudian cucuk-cucuk doh bagi pengudaraan.


3. Sapukan sos prego atau campuran sos tomato dan cili tadi. Taburkan parmesan cheese sedikit di atas sos.


4. Letakkan daging kari tadi di atas sos dan ratakan sekata.


5. Susunlah bahan hiasan piza tadi.


6. Taburkan cheese menutupi semua bahagian bulatan.

7. Bakar pada susu 160° darjah dalam masa 30 minit. Tarra... siap dan ngap.


8. Kita mungkin tak bakar semua terus. Buat je piza tu banyak-banyak. Tutup dengan plastik dan masuk ke tempat beku.

Nak makan nanti defroze dan bakar. Ni contoh yang defroze dan bakar.


Selamat mencuba!
Shidah Abdullah
Read More

11 Tips Pergi Ke Big Bad Wolf 2017 di MIECC Mines 8 Dis hingga 18 Dis 2017

Assalamualaikum

Semangat membaca berkobar-kobar sejak dapat MC seminggu sebab keguguran. Instrad of bersedih, lebih baik saya bina semangat dengan membaca. Lama dah tak buat. Serius weih rugi gila rasanya tak mencari ilmu. Lebih baik dari menonton siaran tv yang berulang-ulang kan.

Alhamdulillah dah sihat. Godek-godek fb ternampak kawan pergi Big Bad Wolf di MIECC Mines. Menarik ni. Isnin seluruh negeri Selangor dapat cuti birthday sultan. Dalam otak dah berlegar plan nak pergi sana. Anak-anak macamana semua sekali. 3 tahun juga tengok advert lalu depan mata tapi tak dapat pergi. Kali ni berjuang untuk pergi. Chewah! Nak tahu juga ada apa.


Dari rumah saya nak ke exhibition centre ni dalam 35 minit. Dari tol nilai terus pergi ke susur keluar UPM dan akan masuk ke Lebuhraya Sg Besi. Jalan terus dan tetus menuju ke Mines mall sebelah kiri ye. Saya sesat sebab waze suruh ikut jalan bawah saya ikut jalan atas. Degil 😅 last-last pusing-pusing.

Korang tengok saya dah sampai entrance masuk. Sila la datang awal pagi. Saya sampai pukul 10 tepat pun dah penuh dengan ulat buku. Memang dasyat. Masuk parking bayar RM5 je. Parking banyak tapi kena sabar la sebab ramaikan. Queue sikit la nak masuk entrance ni. Tapi under control.


Parking dan terus naik ke atas ikut tangga. Follow crowd yang ramai-ramai berpusu-pusu. Tengok tu sempat menjemahkan diri depan pintu. Kesian selfie je boleh sebab pegi sorang-sorang. Oklah kan. Janji orang tanya dah pernah pergi ke? Pernah 😂.


Big Bad Wolf ni rasanya setahun skali je. Buka 24 jam. Masuk je exhibition hall rasa wow banyaknya buku. Bestnye! Rambang mata sangat-sangat. Memang harus dipuji cara susunannya. Pelbagai buku ada dan tersusun dengan rapi. Ini susunan dari pintu masuk yang saya ingat.
✔ Bahagian khas Agen Ali dan stage
✔ Buku bahasa melayu termasuk novel
✔ Bahagian agama
✔ Bahagian buku rujukan dan latihan sekolah rendah dan menengah
✔ Bahagian kanak-kanak. Ada juga di antara tempat-tempat lain. Memang rambang mata. Standby duit ye mak ayah.
✔ Bahagian architecture and design
✔ Bahagian health and sport
✔ Bahagian Economic
✔ Bahagian Religion
✔ Bahagian cooking and bakeri


Di dalam ada juga dijual makanan untuk membawa anak-anak makan. Buku-buku tak boleh dibawa ke bahagian tersebut. Bersusun trolley di luar kawasan tersebut.

Ini tips membeli buku di Big Bad Wolf.

1. Fokus buku apa sebenarnya nak dibeli. Contohnya macam saya memang aim nak beli buku kesihatan. Dalam nak pergi ke section tu saya lalu dan ambil macam-macam buku. Penuh trolley macam ni. Sebab jalannya sehala. Kita memang boleh patah balik tapi akan susahkan orang lain.


2. Letakkan baget
Buku disini memang murah. Buku anak-anak range yang saya nampak paling murah RM3. Bayangkan semua rasa nak beli. Kalau tak letak baget, memang tak terkawal kita beli. Bajet saya hanya RM150 sahaja.

3. Elakkan bawa anak kecil
Anak-anak dalam lingkungan 7 tahun ke atas sesuai untuk dibawa sebab mereka dah pandai memilih. Pesan awal-awal limit mereka supaya baget kita tak lari. Tujuan kita nak mendidik dan memupuk minat membaca. Objektif ni kena capai.

Yang kecil agak tidak sesuai kerana keadaan yang terlalu ramai. Kebetulan saya nampak ada anak yang mogok. Kesian mak ayah juga. Dari niat nak membeli nanti jiwa kita kacau dan jadi tak best pula. Kalau ada yang bawa dibahagian stage ada tempat untuk duduk menunggu dan ada special arrangement macam hari ni ada Ejen Ali. Tapi saya tak tunggu la.

4. Asingkan pembelian
Hehe saya tahu bila pergi sini. Kita beli untuk anak sedara, mak, abang. Asingkan dalam strolley supaya senang untuk kita sorting nanti sama ada perlu atau tidak kita beli. Mana tahu terlebih bajet. Saya buat begitu, bila sorting-sorting terus kira dan decide mana yang betul-betul saya nak. Selebihnya ada bakul unpurchase item disediakan di tiang dan sebelum kaunter pembayaran. Baguskan!

5. Jangan ambil buku sample
Setiap buku kebiasaannya ada buku sample disediakan untuk kita tengok contentnya. Bila dah berminat ambil yang masih dalam plastik. Jangan jadi macam saya. Tersilap pulak ambil yang sample. Excited sangat dah jumpa buku sampai tak check.

6. Berhati-hati dengan barang-barang dan anak-anak
Selama saya di sana, beberapa kali announcement barang tertinggal terutama handphone. Lepas tu mak ayah mencari anak-anak. Dah ramai-ramai ni bahaya.

7. Pakai sportshoe atau yang lebih selesa
Kalau boleh pakai la sportshoe supaya berjalan agak selesa sebab besar tempat kita nak meronda. Nanti kaki cepat sakit kalau gunakan slipper (saya la tu sebab sportshoe husband keluarkan 😂)

8. Terus beratur di kaunter zigzag
Bagus sebab laluan bayaran dibuat zigzag sebelum sampai ke kaunter bayaran. Banyak juga kaunternya. Akan ada yang jaga dihujung barisan dan lepaskan ke cashier yang akan tunjuk kad.

9. Bayaran
Bayaran boleh dibuat guna kad ataupun cash. Sekarangkan mudah sangatkan. Tak pening bawa cash.

10. Resit pegang sampai pemeriksaan security atau staff
Masa pemeriksaan diorang akan kira buku yang kita beli dan compare dengan resit. Bagus.

11. Bawa beg tarik
Mula-mula saya pelik kenapa orang bawa beg tarik. Rupanya trolley hanya sampai kaunter pemeriksaan. Ye la orang ramai. Mana sempat diorang nak kutip trolley. Kita kena la prepare.

Harap cukup 11 tips ni untuk korang berjuang shopping buku ye. Saya nak abiskan buku Focus on Your Dream bagi terbuka mata sikit.

Nota Ikhlas
Shidah Abdullah

#shidahstories
Read More

Herblax dengan Senna Bantu Lawas Pembuangan

Cantik betul tumbuhan ni. Namanya Senna sejenis herba yang bantu pergerakan usus kita.
Sejak dulu lagi orang dah gunakan Senna untuk lawaskan pembuangan. Bukan setakat lawas tau, ia bantu bersihkan usus dari kotoran yang berkumpul selama ni.

Mana boleh dapat tumbuhan ni?

Senang je. Dapatkan Herblax Shaklee sebab dalamnya dah ada Senna iaitu bahan utamanya. Ia mengandungi 9 herba semulajadi.

1. Senna Leaves yang meransang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut. Selain itu, ia mempercepatkan proses detoks dan kurangkan penyerapan lemak. Bestkan!

2. Buckhorn bark pula membantu melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberi kelembapan pada usus.

3. Licorice root membantu proses detoks

4. Fennel seed mengeluarkan toksin yang terkumpul disebabkan lebihan makanan dan pengambilan alkohol. Sesuai sangat bagi mereka yang ada masalah sembelit, perut kembung atau usus. 

5. Anise seeds meransang pengeluaran jus gasteik untuk membantu proses pencernaan.

6. Rhubard root adalah herba yang digunakan dalam perubatan Cina sebagai antibiotik.

7. Blue marva flower mengimbangkan tekstur kulit dan membantu proses detoks

8. Culver's root membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma 

Dan terakhir sekali.

9. Alfalfa leaves yang membantu membersihkan usus, darah dan hati.





Siapa Perlukan Herblax?

✔ Orang yang mempunyai masalah penghadaman
✔ Orang yang mudah kena cirit birit
✔ Orang yang mempunyai masalah sembelit
✔ Orang yang nak kempiskan perut
✔ Orang yang banyak angin di perut
✔ Orang yang nak detoks

Berapa Harga sebotol Herblax?

Sebotol herblax mengandungi 120 biji. Hanya RM55.65 sahaja.

Testimoni yang mengambil Herblax?






Bagaimana nak dapatkan Herblax?

Hubungi saya order dan mendapatkan konsultansi penuh
Shidah Abdullah Pengedar Sah Shaklee
(No. Ahli : 922949)
☎ 012-6240197
📲 http://shidahabdullah.wasap.my/
📮Penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia atau
🏠 COD di sekitar kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas, Putrajaya

Read More

Pengalaman Keguguran dan Tindakan Yang Dibuat

Assalamualaikum.

Saya pernah tulis entry berkaitan keguguran. Tapi uniknya posting kali ini, saya nak kongsikan pengalaman saya sendiri keguguran anak kelima. Allah lebih sayangkan adik. Pregnant kali ni memang rasa lain. Instict ibu kot. Tapi tetap doa.

1. Kenali Tanda Awal

29hb Nov 2017 Bila saya ke tandas buang air. Saya perasan macam ada jalur merah lalu di air. Ish bleeding ke? Tapi sikit sangat. Tak ada pulak tanda di tempat lain. Ingat malam nak pergi la jumpa doktor scan baby. Hmm tapi malam tu tak pergi sebab tak ada tanda-tanda lain lagi.

2. Buat Pemeriksaan Doktor

30hb Nov 2017 Bangun macam biasa untuk buang air dalam pukul 3 pagi. Eh ada lagi darah tapi besar sikit saiznya. Kali ni nekad untuk pakai pad.



Dalam 8.30 pagi terus pergi checkup doktor. Dr cakap saiz baby kecil. Kalau ikut kiraan dah 8 minggu tp baby baru 6 minggu. Pesanan doktor banyakkan berehat. Saya diberi rehat 1 hari dari bekerja. Ada sesetengah ibu hamil akan dirujuk ke hospital.

3. Banyakkan Berehat 

1hb dan 2hb Dis 2017 Memandangkan hujung minggu cuti yang panjang, keluarga belah suami adakan family day. Memang saya hanya duduk berehat di dalam bilik. Kalau berkumpul, memang hanya duduk dan makan. Masa ni masih bleeding tapi tak banyak sangat. Tapi rasa sakit pinggang macam masa period pain.

Kata makcik, dia pun pernah hamil begitu. Memang berehat sahaja. Cik Ana juga bagi tips sentiasa letak kaki ke atas.


4. Rasa Contraction

3hb Dis 2017 terbangun dalam pukul 5.30 pagi di rumah. Masa ni dah terasa sakit. Contraction macam nak bersalin terasa. Tapi lebih mild. Terasa seperti sakit period pain. Saya tahu ni la masanya melepaskan baby keluar. Allah dah janji. Dalam keadaan berbaring saya dapat rasa 3 kali rasa contraction. 15 minit sekali.

Tak selesa nak baring risau darah banyak. Saya terus bangun nak ke toilet. Masa ni contraction masa berdiri. Bertahan di situ dan terus ke toilet. Masa di toilet rasa seketul keluar. Memang lega sangat.

5. Simpan Ketulan 

Alhamdulillah nampak yang keluar seperti satu ketulan daging yang complete dan bersama uri. Lega rasanya. Tapi saya ambil dan letakkan dalam balang kuih. Kami letakkan dalam plastik hitam.

6. Berjumpa Pakar 

Terus bersiap ke klinik untuk dapatkan referal letter ke hospital. Kami ke Ipoh Specialist dan berjumpa pakar untuk pemeriksaan. Kami tunjuk pada doktor ketulan yang disimpan. Alhamdulillah doktor kata sebahagian besar dah keluar tapi masih ada yang ada dalam rahim. Semua akan keluar bersama darah kotor nanti. Akan ambil masa 1 - 2 minggu untuk clear.

Bersyukur sangat tak perlu d&c iaitu prosedur mencuci rahim dan saya juga tidak perlu ditahan di wad.

7. Tanam Ketulan

Kami bersihkan dan tanam disekitar rumah. Ini bagi mengelakkan ada haiwan yang mengorek ia keluar.
Ustaz Dusuki pesan ...
 "...jika kita mengandung, anak itu gugur, walaupun kandungan tu baru seminggu atau sebulan, beri nama  kepada anak itu. 
Jika belum tahu dia lelaki atau perempuan, maka berilah mereka nama lelaki kerana dia akan ada di akhirat nanti. 
Dia tunggu untuk berkasih sayang dengan kita di syurga nanti. Jangan bersedih jika keguguran, kerana anak itu sedang menunggu kita. Buatlah amalan kebaikan di dunia dan semoga kelak bertemu dengannya di dalam syurga" 

8. Berpantang

Mertua saya kata, pantang keguguran lagi kena jaga dengan baik. Sebab lukanya berbeza. Saya tetap akan berpantang seperti bersalin normal (kecuali bertungku dan berurut)
a. Jaga makan. Bermulalah pengawalan makanan semula. Elak makanan gatal-gatal dan berangin.
b. Sentiasa berstokin bagi mengelakkan sejuk pada urat-urat.
c. Ambil suplemen bersalin supaya badan recover cepat. Muka tidak pucat dan sentiasa bertenaga
d. Sentiasa terus positif dan yakin Allah yang tetapkan segalanya. Jangan bersedih. Allah gantikan yang lebih baik. Insyaallah.

Sedih juga atas kehilangan. Bila terkenang bergenang juga air mata. 

Ibu kuat,
Shidah Abdullah
Read More

Doktor Sarankan Set Hamil dan Bersalin Shaklee

Pengalaman hamil dan bersalin setiap ibu memang berbeza. Ada sesetengah tidak mengalami sebarang masalah. Namun bagi yang bermasalah, dah jadi macam mimpi ngeri setiap kali akan melalui fasa ini.

Ikuti Pengalaman Dr Najihah Abdul Mutalib

Masalah Kehamilan dan Berpantang

1. Sembelit dan Buasir
Pengalaman yang paling ketara dan saya ingat sampai sekarang ialah sewaktu hamil saya mengalami sembelit yang teruk. Sampai menangis-nangis dalam tandas setiap kali nak membuang air besar. Kadang-kadang sampai berlaku pendarahan. Keadaan ini menyebabkan saya rasa takut nak membuang air besar yang menjadi penyebab kepada terjadinya buasir. Buasir ini menjadi semakin kritikal selepas saya melahirkan anak-anak kembar dan ianya berlarutan sehingga dalam tempoh berpantang dan selepasnya. 

2. Kejang Kaki
Satu lagi masalah saya ialah selalu berlaku 1kejang kaki (krem) terutamanya apabila kandungan menjengah usia 6 bulan ke atas. Malam-malam waktu tidur selalu sangat kena sampai menangis-nangis menahan sakit. Suami saya lah yang selalu menjadi mangsa untuk meredakan kesakitan saya sewaktu sedang nyenyak tidur.

3. Jangkitan dan Bernanah
Dulu sewaktu berpantang, selain masalah sembelit dan buasir saya juga pernah mengalami jahitan perineum saya terkena jangkitan dan bernanah. Ia berlaku sewaktu berpantang anak sulong dan sewaktu berpantang anak kembar peristwa ini berulang lagi bahkan ianya semakin parah kerana jahitan perineum saya terpaksa dibuka dan dijahit semula tanpa bius disebakan oleh jangkitan kuman pada kawasan tersebut. 

4. Sakit Kepala Teruk
Memang sangat mengerikan tapi terpaksa juga melaluinya dengan tenang sambal dalam hati berdoa agar ianya tidak berulang lagi pada kelahiran akan datang. Manakala ketika berpantang anak ke-4 yang dilahirkan secara pembedahan saya mengalami sakit kepala yang amat teruk sehingga hampir 3 minggu lamanya. Sakit pada tempat pembedahan juga terasa sehingga beberapa lama. Dalam waktu berpantang dulu terasa diri kurang cergas dan kurang bermaya.

Bertukar Jenama

Dr Najihah merupakan ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Sepanjang kehamilan dan berpantang keempat-empat anak ini beliau amalkan set hamil dan berpantang jenama lain (jenama yang sama untuk 3 kali kehamilan ini).

Pengalaman 4 kehamilan dan berpantang sebelum ini buat beliau mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee. Penghujung 2011 adalah tahun beliau berkenalan dengan Shaklee.

Alhamdulillah, setelah mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada:-
1. Vitalea
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Ostematrix
5. ESP dan
6. Omega Guard

Hamil anak ke-5 yang sekarang berusia 3 tahun, masalah utama sewaktu hamil dulu seperti sembelit dan kejang kaki boleh dikatakan tidak berlaku langsung. Diri terasa cergas dan sihat sepanjang tempoh kehamilan.

Dan peristiwa yang paling dirisaukan ketika berpantang iaitu jahitan perineum amat menakjubkan. Luka jahitan sembuh dengan cepat. Tiada rasa sakit dan berdenyut seperti berpantang anak-anak terdahulu dan yang bestnya, jahitannya sembuh dan kering dengan sendirinya tanpa sebarang jangkitan!

Teruskan Pengambilan
Atas sebab keyakinan itulah Dr. Najihah teruskan pengambilan Set Hamil & Berpantang Shaklee untuk anak ke-6 yang baru dilahirkan lebih 4 bulan lepas. Kali ini beliau bersalin secara pembedahan disebabkan kedudukan bayi yang songsang sejak awal kehamilan sehingga saat nak melahirkan.

Alhamdulillah, walaupun bersalin secara pembedahan, luka dan jahitan akibat pembedahan sembuh dengan cepat. Badan terasa sangat sihat dan cergas tidak seperti bersalin bedah.

Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat kenal dengan vitamin Shaklee dan dengan izin Allah jua tempoh kehamilan dan berpantang saya untuk 2 orang anak yang terakhir ini sangat menyeronokkan. 

Saranan Dr Najihah kepada Ibu-ibu
Dan saya amat menyarankan kepada para ibu yang ingin hamil supaya menjadikan Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee sebagai satu keperluan dalam senarai barangan Kehamilan dan Bersalin anda!


Dapatkan Set PreNatal (Kehamilan) dan PostNatal (Bersalin)

Hubungi saya terus.
Shidah Abdullah Pengedar Sah Shaklee
(No. Ahli : 922949)
☎ 012-6240197
📲 http://shidahabdullah.wasap.my/
📮Penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia atau
🏠 COD di sekitar kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas, Putrajaya
Read More

5 Punca Diabetes Menyerang Rakyat Malaysia

Topik hari ni saya nak kongsikan yang saya fahami dari kelas kesihatan iaitu berkaitan Diabetes. Diabetes atau kencing manis adalah salah satu penyakit "silent killer".

Komplikasi Pesakit Kencing Manis

Pesakit Kencing manis atau Diabetes boleh  dapat komplikasi seperti berikut:-

1. Kerosakan buah pinggang,
2. Serangan jantung/strok
3. Masalah mata - rabun/buta
4. Masalah saraf - potensi lumpuh
5. Darah tinggi
6. Sex dysfunction
7. Kematian

Enam komplikasi sahaja dah buat kita rasa sesak nafas apatah lagi kematian.

Statistik Pesakit Diabetis

Pada 2015, negara kita dah mencecah 3.6 juta orang pesakit diabetes. Dinisbahkan 1 daripada 5 orang dewasa akan ada diabetes.

Anggaran pada tahun 2020 lebih tinggi, kita mungkin mencecah 4.5 juta orang yang ada diabetes.

Statistik yang menakutkan! Bila kita nak sedar?


Jenis-jenis Diabetes 

Diabetes berlaku apabila badan kita tak dapat mengawal kandungan gula dalam darah.

Tiga jenis diabetes iaitu
1. Type I
2. Type II
3. Gestational



1. Type I-badan tidak boleh menghasilkan insulin secara semulajadi
2. Type II- badan boleh hasilkan insulin tetapi tidak dapat berfungsi dengan baik
3. Gestational- semasa kehamilan

90% orang yang ada kencing manis biasanya type II. Asalnya mereka adalah normal. Disebabkan diet yang tidak seimbang, gaya hidup yang tidak sihat. insulin tidak dapat berfungsi dengan baik.

Macam mana diabetes ni boleh berlaku?


Apabila kita makan, karbohidrat akan dicernakan menjadi glukosa. Glukosa seterusnya akan masuk ke salur darah untuk diagihkan kepada sel organ yang memerlukannya dan menjadi sumber tenaga kita


Hormon Insulin secara automatik akan dihasilkan oleh pankreas untuk membenarkan glukosa masuk ke dalam sel organ.

Ia berperanan macam gatekeeper atau kunci antara salur darah dan sel organ.

Apabila insulin membuka pintu, glukosa akan masuk ke dalam sel dan bekalkan tenaga untuk jalankan fungsi sel

Masalah berlaku disebabkan....



Diabetes/kencing manis terjadi apabila insulin tak dapat buka pintu antara sel organ dan salur darah.

Apabila banyak sangat gula disebabkan pemakanan tak seimbang kita, pankreas berkerja keras dan terpaksa menghasilkan lebih banyak insulin.

Lama-lama pankreas terbeban (oxidative stress). Berlaku keradangan pada pankreas. Kesannya pankreas tak boleh lagi hasilkan insulin.

Bila insulin kurang dihasilkan, kurang pintu ke sel dapat dibuka. Glukosa akhirnya berkumpul dalam darah

Glukosa akhirnya terkumpul dalam darah dan kandungan glukosa yang tinggi dalam darah menyebabkan kencing manis.

Faktor-faktor  diabetes

1. Diet tidak sihat
Pengambilan gula yang tinggi dan tidak terkawal membuatkan badan kita berkerja keras. Lebih-lebih lagi sekarang pengambilan makanan segera seperti mcdonald, dalam tin dan jajan. Semuanya mempunyai kandungan gula yang tinggi.

2. Obesiti
Obes selalu dikaitkan dengan kencing manis
Apabila kita obes, lemak akan stuck dekat dgn kunci insulin kita, glukosa tak dapat masuk dalam sel. Glukosa akhirnya berkumpul dalam darah dan menyebabkan Glukosa yang tinggi dalam darah menyebabkan diabetes

3. Stress
Stress atau tekanan juga merupakan faktor penyebab kepada diabetes. Walaupun kita jaga makan tapi kita tak amalkan gaya hidup sihat juga masalah. Apabila badan kita stress, badan akan menghasilkan hormon adrenaline yang menghasilkan lebih glukosa untuk convert jadi tenaga.

Contoh apabila kita kena kejar anjing, jantung akan berdenyut laju, badan berpeluh2, kita dalam keadaan sedia untuk berlari sebab badan dah hasilkan extra glukosa.

Tapi stress kita zaman moden ni, bukan disebabkan fizikal. Kita stress sebab mental, banyak guna otak di pejabat, jam balik kerja etc.
Jadi tenaga extra yg badan hasilkan masa hormon adrenalin dirembeskan tu ditukar menjadi glukosa.

Bila banyak glukosa dalam darah jadi apa? Jawab la ye...

4. Kurang bersenam
Apabila kita bersenam, sel-sel dalam badan kita membuat lebih banyak  reseptor insulin yang terapung dan melekat pada bahagian luar sel-sel  otot dan organ-organ lain.

Ini menjadikan badan kita lebih mampu  untuk menggunakan insulin, dan kita menjadi kurang rintangan insulin.

Apabila kita berhenti  bersenam secara tetap, bilangan reseptor insulin pada permukaan  sel-sel kita jadi sedikit dan kurang dari masa ke masa.

Apabila bilangan  reseptor insulin menurun, insulin tidak boleh buka banyak pintu, dan  jadi kurang glukosa boleh masuk ke dalam sel-sel.

Glukosa berkumpul dalam salur darah

Lepas tu jadi apa?

Sebab tu perasan tak kalau orang yang sportive bila dah tak aktif bersukan, badan dia mesti naik berat

5. Penggunaan ubat ubatan steroid
Ubah chemical reaction dalam badan. Ia menyebabkan insulin tak dapat berfungsi dgn baik. Kalau badan tak dapat hasilkan insulin, kita kena cucuk insulin sendiri sepanjang hayat kita.

So sebenarnya faktor-faktor kat atas ni kita boleh control kan?

1. Tukar gaya hidup yang sihat. Diet yang sihat sangat penting. Kita kena amalkan diet yang sihat, cara hidup sihat, kurangkan stress dalam hidup kita dan kerap bersenam.

2. Baiki fungsi badan yang rosak dengan follow up doctor dan supplement. Jangan mengelak atau mengelat follow up dengan doktor walaupun dah ambil supplement.

Bagaimana Vivix membantu pesakit diabetes?

Dalam satu kajian INI berkaitan bagaimana resveratrol dalam Vivix berfungsi bagi pesakit diabetes.

1. Memperbaiki keseimbangan glukosa dalam darah.
Vivix menyebabkan sistem badan menjadi lebih baik dan berfungsi dengan yang betul seperti yang sepatutnya badan kita patut buat.

2. Kurangkan rintangan insulin.
Vivix membantu membetulkan fungsi kunci dan mangga tadi supaya glukosa boleh masuk dalam sel dan tak terkumpul di salur darah sahaja

3. Melindungi pankreas. 
Kita nak menyuburkan semula pankreas yang dah rosak dan terbeban tadi, supaya boleh berfungsi semula dengan baik. Kita tak nak cucuk insulin tiruan. Kita nak hasilkan sendiri insulin oleh pankreas kita. Vivix akan kurangkan keradangan di pankreas dan memelihara sel di pankreas supaya insulin akan meningkat ke paras normal semula.

4. Membaiki rembesan insulin. 
Apabila sel pankreas dah normal, insulin akan dihasilkan secara normal oleh badan kita.

5. Memperbaiki keseimbangan metabolisme dan fungsi tubuh
Jika buat checkup "fasting sugar" pun gula turun. Cek hbA1c pun akan turun.

Cara Pengambilan Vivix

1 sudu selepas sarapan sebab Vivix akan turunkan gula dengan laju.

Bagi yang mengambil insulin, jarakkan dalam tempoh 2 jam ye.

Apa kata mereka yang menghidap diabetes?




Moga entri ni buat kita lebih memahami tentang diabetes. Untuk diri kita sendiri dan bagaimana kita dapat membantu mereka yang menghidapi masalah kencing manis atau diabetes ini.

3 tips mudah yang sentiasa kena ingat
1. Pemakanan sihat
2. Bersenam
3. Ambil supplemen tambahan

Bagaimana nak dapatkan Vivix?

Hubungi saya terus.
Shidah Abdullah Pengedar Sah Shaklee
(No. Ahli : 922949)
☎ 012-6240197
📲 http://shidahabdullah.wasap.my/
📮Penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia atau
🏠 COD di sekitar kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas, Putrajaya
Read More

Kebaikan Vitamin C dan E Bantu Kekalkan Kesihatan Kulit dan Flawless

Assalamualaikum semua

Sekarang dah trend semua nak putih berseri-seri. So hari ini saya nak kongsikan pasal 2 vitamin penting nak cantik iaitu Vitamin E dan Vitamin C. 

8 Manfaat Vitamin C



🍊 Meransang pembentukan Kolagen.
Kolagen membentuk sebahagian asas otot, tisu, rangka dan tulang rawan. Kolagen akan menghalang otot menjadi lembik dan melambatkan kedutan.

🍊 Memperbaiki simptom-simptom pendarahan.
Gusi berdarah terutama bila menggosok gigi dan lebam di kulit berpunca dari kekurangan vitamin C. Bukan tu sahaja, masalah seperti kecederaan lambat baik, kulit kering, ruam dan kulit kasar juga dapat dipulihkan dengan oe

🍊 Membantu membina sel darah
Sel darah merah yang sihat yang membantu penyerapan zat besi yang lebih baik. Manakala sel darah putih yang menentang bakteria dan kuman. 

🍊 Mempertingkatkan dan meningkatkan sistem imun
Dari segi ketahanan dari alergi hidung, kulit dan asthma. 

🍊 Memerangi kanser
Vitamin C merupakan sumber anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan interferon semulajadi dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh badan secara berkesan.

🍊 Mencantikkan kulit
Pengambilan Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmen. Pigmen  adalah penyebab utama Jeragat

🍊 Memperbaiki insomnia dan stres
Bagi yang mempunyai gangguan tidur dan masalah tekanan dan berkaitan mental seperti keresahan, vitamin C dapat memberi kelegaan dan membantu kawalan emosi.

🍊 Mengekalkan kolesterol sihat
Vitamin C dapat mengurangkan kolesterol dan tekanan darah. Selain itu, mengekalkan kapilari darah yang sihat. 



Topup dengan Vitamin E untuk pemulihan
Kalau kita tengok kebaikan Vitamin C, kesemuanya membekalkan kebaikan kepada sel-sel badan. Vitamin E pulak bertindak lebih kepada pemulihan dan penghalang terbaik badan.


Fungsi Vitamin E


🌾Melindungi jantung 
Dengan pengambilan harian 800IU dapat melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid.

🌾Meningkatkan kolestrol HDL 
Pengambilan vitamin E dapat membantu mengurangkan tekanan darah.

🌾Menghalang platelet darah melekat ke dinding arteri dan menghalang anemia.

🌾Mempertingkatkan kemampuan reproduktif terutaman meningkatkan kiraan sperma lelaki

🌾Anti-penuaan 
Setiap  kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan dan mengurangkan kedutan, garisan halur, parut, jerawat dan bintik-bintik penuaan.

🌾Membantu memulihkan tekstur kulit, ton muka, dada dan otot.

🌾Anti-oksidan 
Pengambilan lebih 1200Iu sehari untuk anti oksidan yang kuat dan berkesan melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.

🌾Memperbaiki masalah oksidasi seperi katarak dan masalah penglihatan

🌾Meningkatkan kelastarian tenaga terutama kelasterian seksual dan membekalkan oksigen lebih baik

🌾Memperbaiki arthritis dengan meningkatkan keanjalan saluran darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos dan sakit sendi.

🌾Menghalang keguguran
Ia merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin dan keguguran

🌾Memperbaiki parut, bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

Jom tengok apa kata yang dah mencuba!

TESTIMONI PENGGUNA SET KULIT






CIPTA TESTIMONI ANDA SENDIRI
Untuk order... Boleh klik button kat bawah..

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=940fc9d61a6bff3bf77cd4ae012f40b8


Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan konsultansi


  
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...