25 Kelebihan dan Rahsia Vitamin E Shaklee

Shidah Abdullah Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

3 Makanan Sunnah Untuk Masalah Penyakit Strok


Semua orang berdoa terhindar dari sebarang penyakit terutama strok. Tak boleh kita bayangkan bagaimana tubuh badan yang segar selalu tiba-tiba menjadi lumpuh sebelah kiri atau pun kanan, mulut senget, suara nak dilontar keluar dan ada yang menjadi lupa itu dan ini. Mohon dijauhkan dari kita.

3 makanan sunnah yang di amalkan Rasullullah bagi menjauhkan penyakit teruk seperti strok.

Madu




Madu (Al ‘Asal) mengandung air, glukosa, fruktosa, sukrosa, dan asam lemak. Ia juga mengandung berbagai jenis vitamin seperti;-

Vitamin B1 yang berfungsi untuk memulihkan kelumpuhan pada saraf.  
Vitamin E yang berfungsi sebagai antioksidan dan melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen dari rosak.

Diriwayatkan oleh Bukhari dari Aisyah r.a. katanya Nabi s.a.w. amat gemar makanan manis-manis dan madu. Rasulullah telah bersabda
“Barang siapa yang menelan (minum sedikit) madu tiga kali (di waktu pagi) setiap bulan, ia tidak akan terkena penyakit teruk”

Telah berkata Imam Ibn Qaiyim. “Dan petunjuk Rasulullah s.a.w. tentang minuman ialah baginda suka meminum madu yang dicampurkan dengan air sejuk.”

Bawang Putih

Bawang putih bersifat panas dan kering. Dapat memberikan kehangatan tingkat tinggi. Mengandung minyak atsiri yang berfungsi untuk menurunkan kadar lemak dalam darah baik kolesterol maupun trigliserida dan mencegah artherosclerosis.


Rasulullah telah bersabda
“Barangsiapa hendak makan kedua benda ini (bawang merah dan bawang putih), hendaknya dimasak dengan sempurna.”

Ibnu Qaiyim menyebutkan bawang putih dapat mengganggu otak dan mata, maka perlu ditambah daun rue atau dimasaknya hingga sempurna.

Jintan Hitam
Jintan hitam atau lebih dikenali sebagai Habbatussauda bersifat panas dan kering pada tingkatan ketiga. Jintan hitam dapat menstimulasi seluruh organ dan memperbaiki metabolisme badan. 


Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, 
“Makanlah jintan hitam, karena ia mengandung obat dari segala jenis penyakit kecuali kematian.”

Minyak zaitun

Minyak zaitun yang terbaik adalah yang berasal dari perahan dingin (Cold Press Oil) pada perahan pertama (Extra Virgin).
Minyak zaitun kaya dengan kandungan 
Omega 9 yang dikenal mampu menurunkan LDL dan menaikkan kadar HDL
Vitamin E sebagai antioksidan dan melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen dari rosak. 
Vitamin D yang berfungsi untuk mencegah kelumpuhan tulang. 

Ketika manusia telah mencapai umur 63 tahun maka telah sampai pada 10% terakhir dari DNA yang ada dan setelah itu manusia menjadi tua.. Minyak zaitun dapat digunakan untuk menjaga 10% terakhir dari kromosom ini. Minyak zaitun telah terbukti mampu menjaga unsur DNA tidak terkikis dari rantai ujungnya dan menjaga agar tidak terjadi jarak yang menyebabkan loncatan atau perubahan menjadi sel kanser.


Moga bermanfaat
Shidah Abdullah
Read More

Cara Turunkan Berat Badan Dengan Betul dan Selamat

Pelbagai cara orang nak kurus. Ada yang mencuba macam-macam produk tanpa fikirkan kesan sampingan. Tapi entry saya lebih menarik.

Bagaimana turunkan berat badan dengan betul dan selamat. Kagum dengan semangat sahabat sorang ni. Hah meh nak perkenalkan cik kak sorang ni. Bulan Jan 2018 promo omega nama dia la paling banyak tersenarai memborong.. hahaha tu la hobi dia kalau promo..


Sebelum ni Yati asyik susah hati je nak turunkan berat badan.. tambah dia jenis "akak bz" pulak.. bukan main suka dia update berat dia turun 4KG.


Apa Yati buat semua basic yang semua orang tahu. Tapi konsisten dia lakukan 6 langkah ni sahaja.

[1] Pagi mesti sarapan. Yati tak missed breakfast. Katanya "Don't ever2 skip". Nanti tengahari jadi dinasour. Kata dia la..

[2] Tengahari makan lagi. Bezanya nasi tu dia control. Cukup la segenggam tangan sendiri. No tambah2 ye.. sebaiknya tukar makan brown rice.. brown rice lambat ditukarkan menjadi gula berbanding beras biasa.

[3] Malam makan sebelum pukul 7. Ini penting. Makan lewat malam buat perut lewat menghadam. Sediakan makanan pagi-pagi di rumah.

[4] Snek malam yang simple2. Ni bila malam2 terasa lapar. Terbaik makan buah atau granola. Roti ambil wholemeal.

[5] Minum air secukupnya. Ikut keperluan badan masing2. Pernah terbaca kalau berat 65kg/25kg bersamaan 2.6 liter air.

[6] Specialnya Yati telan 3 biji minyak ikan OMEGAGUARD sebelum tidur..
- Ia membantu menurunkan tekanan darah tinggi
- Ia membantu menurunkan kolestrol jahat
- Ia membantu mengawal kandungan gula dalam badan.


Kan dah kata.. jaga makan, exercise dan tambah supplement shaklee yang proven safe sebab ada kajian Landmark Study berbanding yang ada dipasaran. Tak yah takut2 makan ada side effect.. 1 je side effect yang menakutkan bila ramai nampak lagi muda dari umurnya 😂.

Cepat pm batch promo omega berderet2 ni.

Shidah Abdullah
No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Naikkan Berat Badan Dengan Sihat

Assalamualaikum, 

Ramai yang risau berat badan naik. Tapi semalam seorang ibu datang bertanya vitamin yang sesuai untuk anaknya. Anaknya mengalami masalah susah nak naik berat badan. Alahai maknya yang risau anaknya tak naik berat.

Cara paling mudah nak tambah berat badan adalah dengan makan dan minum. Tapi bukan dengan makan sesuka hati. Kita nak dapatkan badan yang sihat tapi bukan berlemak. Makan makanan yang seimbang memang penting dan kena pastikan berprotein, cukup karbohidrat, serat dan lemak sihat. 

Set tambah berat badan mengandungi Vitalea, B complex dan Mealshake. Jom kita tengok bagaimana vitamin di dalam set ini membantu menaikkan berat badan.

1. Vitalea membekalkan 23 jenis vitamin penting bersama zat besi yang penting dalam pembentukan sel darah merah. Ini untuk memenuhi keperluan zat harian tubuh badan kita disebabkan amalan diet yang tidak seimbang. Bila zat badan cukup, barulah sistem badan dapat berfungsi secara optimum. Selain itu, Vitalea membantu mencantikkan kulit, kuku dan rambut secara dalaman. Ia membantu meningkatkan tenaga dan dapat mengurangkan risiko menghidap penyakit tiroid.

2. B Complex mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting. Vitamin B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin) dan B3 (Niacin) yang terkandung dalam B Complex berfungsi memelihara nafsu makan yang sihat. Apabila kita kekurangan vitamin B, selera makan akan terganggu dan menurun. Vitamin B juga dapat mengawal kadar metabolisma badan dan mempertingkatkan kesihatan sistem kardiovaskular. Badan pun kurang rasa letih, perasan terkawal, kurang rasa tekanan dan sistem pertahanan badan pun meningkat.
3. Meal Shakes pula mengandungi 19 vitamin dan mineral pening yang membekalkan 35% atau lebih nilailai harian. Ia membekalkan kalori yang diperlukan oleh badan kita bersama serat dan mineral. Ianya sumber makanan "instant" yang juga kaya kalsium, fiber dan protein. Rasanya enak seperti Aiskrim Vanila. Bancuh pula sejuk. Memang sedap. 

Apapun, kena sentiasa ingat walaupun anda ambil set tambahan berat badan ini, anda masih perlu makan seperti biasa dan seimbang. Makan 6 kali sehari mengikut masa akan memastikan badan kita fungsi ikut aturan juga. Tak terkejut.

Nak order hubungi saya ye


Shidah Abdullah 
 Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
 No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Set YOUTH Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit

Disebabkan over excited menunggu produk baru masuk untuk set pencuci muka, hari ni nak share pasal YOUTH dulu. Shaklee YOUTH akan berada di pasaran bermula pada 3 Februari 2018. Ini sharing Master Zainul selepas gunakan YOUTH.



Satu Set Untuk Semua
Dihasilkan untuk semua jenis kulit. Sama ada yang ada kulit kering, kulit berminyak atau kulit normal boleh gunakan. Beli satu set kongsi dengan satu family suami dan anak-anak. Memang tak rugi. Cuma laju la habis.


Pencuci Muka
Kata mereka yang dah mencubanya,  kulit memang rasa lembut. Tak ada rasa kasar. Tidak terlalu foamy. Selepas dibilas, tak rasa kering seperti selalu berbanding pencuci lain, kulit rasa tegang je.

Toner
Lepas cuci guna toner YOUTH pula.  Rasa tak sejuk bila mula kena kulit muka macam toner biasa. Rasanya macam air biasa. Toner ni juga tak melekit.

Pelembap
Moisturizer tak buat kulit muka nampak berminyak. walaupun minyak muka jenis berminyak.

Serum
Serumnya mmg best gila! Memang menyerap masuk ke kulit, bukan setakat di luaran saja. Walaupun dah basuh muka selepas berwudhu masih terasa masih di kulit muka. Sesuai untuk muslim/muslimat yang selalu kena ambil wudhu ni pakai.

Kesan Selepas Pakai
Baru beberapa hari je pakai. Master Lyna cakap "nampak makin cerah & makin sekata". Wow kita yang duduk jauh terasa bestnya. Lagi flawless la muka Master yang dah memang pinkish tu.

Memang sangat sangat sangat sangat berbaloi.
Rugi kalau tak cuba set ni. Sementara tu, boleh sambar CoQ Trol Plus. Formula baru juga untuk kulit berseri2.

Ingat tau tarikh keramat ni 3 Februari 2018 tau. Sama-sama berebut beli.


Shidah Abdullah 
 Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
 No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Kepentingan CoQ10 Untuk Kesihatan Jantung Yang Sihat

Dalam badan kita ada berjuta-sel comel. Setiap sel pula ada mitochondria (yang merah) banyak. Mitochindria berfungsi sebagai janakuasa tenaga bagi setiap sel badan kita.


Di dalam mitochondria nilah terletaknya CoQ10 yang berfungsi sebagai pencetus tenaga atau "spark plug" pada sel kita.

Bayangkan kereta kalau spark plug tak berfungsi, tentunya kereta tak boleh start enjin. Badan kita pun macam tu juga, tak dapat menghasilkan tenaga yang cukup untuk kita guna seharian.

Hensem betul sebotol CoQ Trol Plus. Produk formula baru dari shaklee. Sebotol ada 30 capsul. Ada 3 bahan utama bahan utama yang terdapat dalam CoQ ni.
1. Coenzyme 100mg
2. Resveratrol 2mg
3. Tocopherol 5mg

Apakah manfaat CoQ10?

CoQ10 paling banyak dalam jantung. Tapi jantung la organ yang paling tak dijaga. Ramai yang menghidap sakit jantung muda-muda.

Bila dah mula sakit jantung, statin adalah ubat yang biasa diberikan iaitu sejenis dadah nak turunkan kolestrol. Kesannya, 40% CoQ10 dalam jantung dan sel lain berkurangan. Bukan makin baik tapi makin teruk keadaan.

Kenapa perlu CoQ10?
Badan kita menghasilkan CoQ10 sendiri, kenapa nak ambil lagi. Tapi bila umur 20an menghasilan CoQ10 dah mula menurun.


Ada pula yang jawab, CoQ10 boleh tambah dari sumber makanan. Nak CoQ10 perlukan makan 3.3kg peanut butter untuk nak cukupkan bekalan 100mg sehari CoQ10.


Apakah manfaat CoQ Trol Plus?
Apabila kita jaga sel kita dengan baik, mitochondria kita akan bekal tenaga yang cukup

1. Pengambilan CoQ Trol Plus membantu membekalkan CoQkan yang mencukupi dan badan kita sepanjang hari.

2. Jantung akan berfungsi dengan baik dan akan mengepam darah ke seluruh badan. Oksigen cukup badan rasa fresh.

3. Ia membantu meningkatkan kesuburan pasangan suami dan isteri.

4. Badan yang sihat akan menghasilkan kulit yang sihat. Makin hari makin flawless.

5. Minda juga akan semakin cerdas. Baru idea datang dengan mudah.

Cara Makan CoQ Trol Plus
CoQ10 nutrien yang larut lemak. Sebaiknya tengahari. Sama macam omega.

Disarankan 1-2 kapsul sehari selepas makan terutama selepas makan makanan berlemak dan berminyak.

Bagaimana nak dapatkan CoQ Trol Plus?
Hubungi saya terus di talian 012-6240197

Shidah Abdullah 
Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Cara Pengambilan Vitamin Yang Betul

Bila kita beli vitamin, kita mesti nak tahu berapa biji nak makan dan bila nak waktu. Baru la berkesan.


Tapi... betul ke cara kita makan tu cara yang betul?

Cara yang betul untuk ambil vitamin adalah dengan menjadikan SUPPLEMENT bukan menu utama. Nak tahu kenapa?

Perkataan "Supplement" kalau kita google bermaksud A thing added to something else in order to complete or enhance it.

Apakah something else tu?

Macam makanan, kena tambah perisa baru lengkap rasanya. Macam tu jugalah supplemen, kena tambah perkara lain baru bertindak lagi kebabom dan effektik.

3 "Something Else" yang wajib dilakukan

(1) Makan makanan yang sihat dan seimbang. Jaga kuantiti dan periksa kandungan. Setiap meal sebaiknya hanya 350 kcal

(2) Aktiviti fizikal yang konsisten. Sekarang lebih mudah nak sihat. Macam-macam program larian dibuat dan boleh datang bersama-sama satu keluarga walaupun bawa anak kecil dengan stroller.

(3) Pengurusan Emosi yang unggul. Emosi memang main perasan tau. Stress je makanan tak serap dengan baik. Yang lain semua terganggu.

Hah baru la betul cara makan vitamin. Tapi dah lengkap kenapa nak makan vitamin lagi. Nah ini sebabnya.

Pertama, zat makanan sekarang yang dah tak sama macam dulu. Dulu zaman atok dan nenek kita, kualiti tanah masih superb. Makanan yang di makan penuh serat. Mana taknya semua petik dari kebun. Segala ulam-ulaman ada. Kita ulam pun tak berapa kenal.

Kedua, faktor luar yang rosakkan sel badan kita. Antaranya radiasi telefon, pencemaran, asap-asap kilang dan kenderaan, barang kosmetik. Sampai tahap badan dah tak larat terima. Orang muda pun ramai dah berpenyakit kan.

Itu sebab penting makan vitamin dengan cara betul dengan 3 "Something Else" tadi.

Mulakan dengan vitamin asas ACE iaitu vitamin A, C dan E.

Nak tanya tentang vitamin dan kesihatan boleh hubungi saya Shidah Abdullah 012-6240197
Read More

Khasiat Bawang Putih dalam Garlic Complex Shaklee

Garlic atau bawang putih memang sentiasa ada di dapur kita. Ayah saya selalu cakap "kuat betul bau bawang putihnya" bila kami melalui restoren cina. Ya! Bawang putih dan masyarakat cina memang sinonim kan. Rupanya masyarakat Korea juga amalkan makan bawang putih mentah, dipotong kecil dan terus makan bersama nasi. Mesti banyak khasiat bawang putihkan. 

Tapi ramai yang tak suka rasa bawang putih. Biasanya, kalau nak memasak 3 beradik iaitu bawang putih, bawang merah dan halia mesti akan dikisar bersamakan. Bagi memastikan khasiat bawang putih ni dinikmati semua, vitamin shaklee dalam bentuk pil. Mudah sangat nak makan.

Khasiat vitamin Garlic Complex kepada kesihatan tubuh

1.  Membantu meningkatkan tahap sistem penghadaman dan fungsi jantung dengan lebih baik dengan khasiat Spearmint di dalam Garlic Complex

2. Antibiotik semulajadi dan selamat digunakan. Ia meningkan sistem imun badan supaya dapat menghalang sakit berjangkit seperti selsema, kulat dan virus.

3. Membantu mengatasi masalah alergi dengan mempertingkatkan imun badan daripada penyakit berkait sistem imun seperti hidung sensitif, sinus, alergi, asthma, selsema dan hepatitis.

4. Mempertingkatkan masalah penghadaman formulanya yang unik mampu seperti kembung perut, gastrik dan ketidakhadaman. Garlic dapat menentang bakteria H. pylori dan menghalang ulser gastrik.

5. Menstabilkan tekanan darah dengan pengambilan 3 -4 tablet Garlic.

6. Detoksifikasi dengan mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. Raksa, plumbum dan kadmium adalah logak toksik yang menaikkan tekanan darah. Garlic melindungi sel-sel darah dari kemusnahan dari logam dan menghalang kerosakan hati oleh bahan kimia.

7. Menurunkan kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah, mengurangkan darah beku, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang strok

8. Mencegah dan membantu merawat kanser dengan mengurangkan bahan pencetus kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan antioksidan kerana mengandungi sebatian selanium, germanium dan asid amino yang melindungi tubuh dari radikal bebas yang menjadi punca kanser.

9. Menstabilkan glukos di dalam tubuh badan. Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin untuk mengawal gula dalam darah.


Kelebihan dan Keistimewaan Garlic Complex Shaklee

Kelebihan yang terdapat di dalam Garlic Complex Shaklee adalah ia diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik dan bebas 100% daripada racun perosak. 

Garlic dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif. Tidak semua tablet garlic yang dijual dipasaran yang mengandungi Allicin aktif. Dwi teknologi digunakan untuk mengawal bau garlic. 

Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil dari kombinasi 2 ekstrak herba iaitu Rosemary dan spearmint. Ia juga mengandungi Vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktic garlic dan keberkesanan di dalam tubuh kita. 

Siapa Perlu Amalkan Garlic Complex Shaklee?

■ Orang yang mengalami masalah alergi hidung
■ Orang yang mengalami masalah kerap selsema
■ Orang yang mengalami masalah nafas berbau
■ Orang yang mengalami masalah batuk/ tuberculosis
■ Orang yang mengalami masalah ulser mulut
■ Orang yang mengalami masalah hidung berdarah
■ Orang yang mengalami masalah tonsil atau sakit tekak
■ Orang yang mengalami masalah penyakit hepatitis
■ Orang yang mengalami masalah fatty liver
■ Orang yang mengalami masalah jantung, hypertensi atau strok
■ Orang yang mengalami masalah infeksi saluran urinari
■ Orang yang mengalami masalah vertigo
■ Orang yang mengalami masalah jerawat
■ Orang yang mengalami masalah cacar air, infeksi kulat pada kulit
■ Orang yang mengalami masalah arthritis
■ Orang yang mengalami masalah glaukoma
■ Orang yang mengalami masalah keputihan

Untuk mendapatkan Garlic Complex boleh berhubung terus dengan saya 


Shidah Abdullah

Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
 No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Strok dan Punca Strok Terjadi

Apakah sebenarnya strok?
Strok adalah gangguan pada otak yang boleh menyebabkan kematian. Ia berlaku apabila terdapat halangan seperti darah beku yang menghalang darah sampai ke otak atau pendaran dalam otak.

Apabila strok terjadi, sel di dalam otak yang terkesan mula mati dan otak tidak dapat berfungsi sepenuhnya. Ia akan mengganggu kebolehan seseorang seperti berjalan, bercakap, makan, melihat, membaca dan perkara yang boleh dilakukan sebelum terkena strok.

Ada yang terkena strok sehingga menyebabkan kematian dan ada juga yang mengalami masalah seperti mengingati sesuatu, memahami dan bercakap dengan betul

Kesan Strok
Bagi yang mengalami masalah strok, ia akan mengganggu sistem kawalan otak yang mengawal tindakan, deria rasa, perasaan dan kemahiran berfikir. Ini semua bergantung pada tahap kerosakan otak akibat strok.

Kesan ini berbeza bagi setiap orang. Ada yang pulih dengan cepat dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa. Ada yang mengambil masa yang lama untuk pulih.

Siapa yang boleh terkena Strok?
Kebiasaannya ia terjadi pada orang yang berumur. Namun begitu, di New Zealand 1/4 adalah orang muda yang masih bekerja. Ada juga kanak-kanak dan bayi.

2 jenis Strok yang Utama

Strok iskemia
Ia terjadi apabila terdapat gumpalan darah menghalang arteri yang pergi ke otak dan mengganggu bekalan darah. Strok iskemia terjadi akibat dari timbunan kolesterol dan sisa lain di dalam arteri (atherosclerosis) selama bertahun-tahun.

Strok iskemia mungkin disebabkan oleh:
1. Gumpalan darah tersekat di arteri dan menghalang perjalanan darah.

2. Trombosis serebrum, di mana darah beku (trombus) terbentuk di arteri utama yang menghala ke otak dan menghentikan bekalan darah.

3. Embolisme serebrum, di mana gumpalan darah terbentuk di saluran darah di bahagian tubuh yang lain, contohnya di leher ataupun jantung, dan dibawa oleh aliran darah ke otak.

4. Strok lakunar, di mana sekatan berada di saluran-saluran darah kecil jauh di dalam otak.

Strok berdarah
Ia  berlaku di mana saluran darah di dalam atau di sekeliling otak pecah dan menyebabkan pendarahan. Antara puncanya adalah penyakit darah tinggi yang lama dan tidak dirawat menyebabkan tekanan pada dinding arteri, menambahkan risiko ia pecah atau berdarah.

Strok berdarah mungkin disebabkan oleh:
1. Strok berdarah: Apabila arteri pecah, darah dipaksa masuk ke dalam tisu otak, merosakkan sel-sel sehingga bahagian otak itu tidak dapat berfungsi.

2. Pendarahan intraserebrum, apabila saluran darah pecah di dalam otak itu sendiri.

3. Pendarahan subaraknoid, iaitu apabila saluran darah di permukaan otak berdarah dan darah mengalir ke bahagian di antara otak dan tempurung kepala, yang dikenali sebagai ruang subaraknoid.

Jaga kesihatan dengan jaga pemakanan dan berbadan. Mulakan makan makanan sunnah dan bervitamin

Sumber : Stroke Foundation of New Zealand,
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...