Cara Menjaga Kulit Dari Dalam

Entry ni nak kongsi sikit tentang kulit dari sesi dengan Chris Kyrou iaitu Vice Presiden Beauty Research & Development Shaklee.

Sebelum tu.. kenal dulu kulit kita.. Kulit kita ada 3 lapisan penting dan mempunyai tugas berbeza.


Lapisan pertama Epidermis


Epidermis adalah bahagian kulit yang buat kita moist je. Terdapat stemcell yang bertindak seperti kilang untuk hasilkan sel baru.

Semasa kita masih bayi, kulit kita bertukar  (renewal) sangat cepat iaitu dalam masa 14 hari. Peralihan kepada zaman remaja, kulit mengambil masa anggaran 30 ke 40 hari untuk menghasilkan kulit baru. Hmm bayangkan kalau umur 50an, proses ini menjadi lebih perlahan iaitu 56 hari..


Lapisan Kedua Dermis

Dermis bertugas untuk kekuatan kulit. Ia juga berperanan mengatur suhu dan membekal darah yang membawa nutrisi kepada lapisan perta epidermis. Sebahagian air di simpan di lapisan ini.



Bayangkan dermis seperti jalan raya. Bila baru disiapkan,  mudah untuk dilalui dan perjalanan lancar ke destinasi. Apabila telah lama digunakan dan kurang maintenance, jalan rosak dan tak boleh dilalui.

Itulah perumpamaan lapisan dermis dalam kulit kita. Jika tidak dijaga dengan baik, nutrisi tidak dapat disalurkan dan memberi tenaga pada sel untuk berkerja dengan baik.

Lapisan ketiga Hypodermis


Lapisan foundation paling utama dalam penghasilan kolagen. Tapak rumah kena kukuh betul tak?. Macam itulah foundation kulit iaitu Fiberglass. Apabila berumur, fiberglass semakin kurang menghasilkan kolagen. Kulit semakin kurang anjal yang buat toin toin tu.

Apabila berlaku tapak asas yang tidak kukuh, telekomunikasi berkurang dan isyarat mula hilang kepada sel. Sel kita mula lupa hasilkan kolagen baru..  Ini menyebabkan kita mendapat perbagai penyakit seperti darah tinggi, diabetes, strok dan sebagainya.

Menarik sesi memahami tentang kulit dan kesannya. Rasa rugi tak jaga dari muda remaja.. main hentam je. Rajin exercise, makanan dalam keadaan moderate, makan sayur dan buah-buahan. Bila dah kerja tambah dengan ambil supplement macam Set Kulit Sihat khas untuk kulit sihat.

Itu secara dalaman. Secara luaran juga perlu dijaga terutama di muka. Nak flawless, putih dan gebu dengan set penjagaan muka YOUTH yang berada di pasaran bermula Mac 2018.

Harap entry ni bermanfaat.

Salam sayand dari akak bisik2
Shidah Abdullah

#YOUTH
#Tsunami2018

Tentang penulis shidah abdullah

Ibu 4 orang anak dara. Seorang yang simple tetapi sangat teliti. sangat suka cabaran dan sabar. Sentiasa positif dalam apa sahaja.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment

Komen anda amat saya hargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...