3 Langkah membina Habit atau Kebiasaan yang hebat

Tengah tekun membaca buku The 7th Habits of Highly Effective People. Rasa ada perkara yang mengganggu untuk beristiqamah dalam lakukan aktiviti harian yang dah tulis nak buat. Liat benor kata orang Perak.




Ada habit yang baik buat kita berubah lebih jauh dan lebih berjaya. Nak ada habit rupanya kena ada 3 asas utama. Contohnya nak buat sharing bisnes. Ye la sekarangkan semua orang bisnes.

Knowledge - Kena ada ilmu yang akan buat kita tahu apa nak buat (what to do).  dan sebab kenapa kita nak buat (why)
- bisnes apa nak buat
- kenapa pilih bisnes
- apa yang bagus tentang bisnes ni

Skill - Macamana cara nak buat (how to do) kena tahu dan belajar jika perlu. Kalau boleh cara yang paling  tepat. Kalau tak kita pun cepat putus asa nak buat.
- macamana nak mula
- macamana nak jual
- medium apa nak guna
- macamana nak bahagi masa kalau buat part time

Akhir sekali,

Desire - motivasi yang buat kita tak berhenti. Apa sebenarnya yang kita nak dari buat bisnes ni. Mesti spesifik.
- Nak beli rumah baru semi S
- Nak beli tanah di seremban
- Nak hantar anak sekolah asrama penuh
- Nak travel oversea dengan family 2x setahun

Dah ready nak buat habit sendiri? Tak kisah apa yang anda fokuskan seperti jadi suri rumah yang hebat, pelajar hebat, guru hebat. Fikirkan satu habit yang buat anda akan lebih hebat.


Dari Akak bisik2,
Shidah Abdullah
Read More

Bila Anak Raya Di Kampung, Baru Syoknya Raya!

Assalamualaikum



Selamat Hari Raya semua! Masih belum terlambatkan sebab masih di musim raya. Ramai yang cuti bersambung-sambung sebab raya jatuh hari Jumaat. Bolehlah beraya sakan Sabtu dan Ahad. Bagi yang tak nak kalah, sambung terus lagi seminggu sebab anak-anak masih cuti sekolah. Berganda rayakan.



Apa yang penting adalah aktiviti masa hari raya ni. Ye la, tak kan nak duduk di rumah dan mengadap TV je. Mana syok raya. Bermula dari solat sunat Aidil Fitri sehingga la sesi kunjung-mengunjung. Memang berbeza beraya di bandar dan di kampung. Beruntungnya korang kalau ada rumah kampung. Tak payah nak mengada geli la apa sebab kadang-kadang tak ada tiles cantik. Tapi suasana berayanya luar biasa.



Raya kena la bermakna untuk anak-anak. Bukan sekadar dapat duit raya je tau. Mesti ada value yang akan buat korang terkenang sampai bila-bila. So kena biar diorang rasa syoknya beraya.  

1. Rumah Kampung

Rumah kampung papan dan ada tangga.  Bila main keja-kejar terus berlari dekat tangga, bergegar rumah opah atuk. "Jangan Lari" Memang menjerit la opah atukkan. Anak-anak saya tak dapat fefeeling macam ni. Rumah opah atuk belah ayah dan ibu semua rumah taman. So kita tumpang posing dekat rumah moyang. Huhu ibu sampai rasa nak beli tanah dan buat sebiji rumah kampung untuk diorang rasai suasana ni. 







2. Mengenal sejarah keluarga

Hah posing sakan dekat batu. Tu la saki baki peninggalan rumah ayahnya membesar dulu. Rumah dah usang dan dirobohkan. Tinggal la batu-batu. Kata mak longnya "Hah tu jamban yang tinggal tompat ayah membosar" dalam loghat tolu. Korang kena tahu sebelum opah atuk dapat rumah taman, ada rumah lain yang berjasa dan meninggalkan beribu kenangan.


3. Permainan di kampung

Dari tercongok tengok youtube di handphone, ibu lagi suka tengok korang aktif macam ni. Lantak la berjubah bagai main sepak buah kelapa. Masa ni anak-anak sibuk main buah kelapa yang dah kering. Siapa paling jauh. Seronok pula bermain atas pasir. Kalau ibu dulu, memang berkaki ayam je. "Main puas-puas, tak payah nak geli geliman kalau ada pasir dekat selipar". 



4. Menziarahi Orang Sakit

Dalam seronok kita beraya, tak kurang juga yang kurang gembira disebabkan sakit. Ni di rumak saudara sebelah ayah. Bagi anak-anak saya ni pangkat moyang. Teringat-ingat lagi bila Opah Long setia menunggu depan pintu di atas kerusi rodanya. Katanya senang aku tahu siapa datang 




5. Kenal Saudara Mara






Shidah Abdullah Whatsapp/sms : 012-6240197 Lawati juga dan tinggalkan jejak tau Like di Fb page: shidotdotcom Add Friend di Fb : Shidah Abdullah Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Tips Bijak Berbelanja Di Musim Raya

Berbelanja bila nak beraya memang  rambang mata. Masa ni bersusun kedai di semua pasaraya dengan promosi hebat masing-masing. Memang melambai memanggil-manggil.

Dengan itu, kita kena rancang perbelanjaan kita dengan bijak. Lebih lagi nak membuat persiapan anak-anak. Apa kata sebelum hendak keluar membeli belah, gunakan tips berikut sebagai panduan berbelanja.

 1. Buat Senarai

Sebelum kita keluar membeli belah pastikan kita tulis senarai barangan yang hendak dibeli seperti baju yang hendak dicari untuk keluarga dan barangan dapur.

Jika hendak membuat kuih Raya,  tetapkan kuih yang hendak dibuat dan berapa bancuhan hendak dibuat. Kemudian, buat kiraan bahan-bahan yang perlu dibeli. Hehe pernah satu tahun semangat nak buat kuih dan beli bahan berlebihan, sampai raya tahun depan ada lebihan bahan dan sudah expired. Kan rugi.

Dengan merancang kita akan membeli dengan lebih fokus dan tanpa pembaziran. Kemudian,  kira anggaran bajet. Jika lebih dari yang ditetapkan bolehlah kita potong yang mana rasa boleh dibeli kemudian.

2. Elakkan bawa kad kredit

Hah kalau time membeli belah waktu raya anda menggunakan kredit kad, sudah pastinya anda akan membeli melebihi had. Sebab mindset kata tak apa la lebih sikit. Hentikan!

Sebaiknya gunakan debitkan untuk lebih selamat dengan jumlah baget yang ditetapkan di dalamnya. Maklumkan jumlah ini pada yang mengikut bersama. Pasti mereka juga mula mengira-ngira ketika memilih. Mau tak risau, nanti kena reject barang dikaunter kan malu tu. 

Untuk membeli baju di booth2, asingkan bajet mengikut individu. Limitkan setiap seorang mungkin RM150. kalau nak dapat baju yang banyak kena la pandai mix and match baju. Huhu baju budak pun mahal juga tau. 

3. Beli Semasa Jualan Murah

Musim perayaan jualan murah memang merata-rata. Bayangkan dapat membeli barang berkualiti dengan harga yang lebih murah berbanding harga biasa. Tapi berhati-hati juga ada juga yang mengambil kesempatan. Kata jualan murah tapi harga sama seperti biasa. Hanya sekadar tampal tag harga baru seperti harga potongan baru. Membeli pakaian anak-anak masa jualan memang berbaloi.

4. Bawa penasihat dan pakar tawar menawar

Pergi bershopping ni berteman lebih seronok. Ada penasihat yang akan bantu mengingatkan kita dan expert tempat yang boleh bagi harga lebih murah. Lagi bagus yang terror tawar menawar. Jangan bawa ramai sangat pula. Nanti pening pula nanti.  Penasihat juga dapat membantu kita memilih dengan lebih bijak.

5. Elakkan membawa anak kecil 

Membawa anak-anak memang seronok dapat tengok gelagat yang comel. Tapi proses membeli belah dan memilih akan ambil masa yang sangat lama dan perlu bergerak pantas. Membawa anak-anak adakalanya menyukarkan memilih. Ditambah pula anak-anak akan mula merengek bila mereka dah mula kepenatan. So lebih baik elakkan.

Semoga persiapan beraya lebih bijak dan beraya tanpa perlu memikirkan bebanan hutang atau kekurangan perbelanjaan di masa akan datang ye.

Shidah Abdullah
Dhuha Founder


Read More

Cara Atasi Badan Dan Nafas Berbau

Ada satu masalah besar ni.. 

Macamana nak buat bila ada kawan-kawan atau ahli keluarga yang mempunyai masalah bau badan dan bau mulut?. Nak ditegur nanti kecil hati. Tak kan asyik nak mengelak dari bertembung dan mungkin juga mustahil sebab memang rapatkan. 


Dari larikan diri lebih baik kita bantu. Kena tahu punca nafas dan badan berbau. Baik kita cuba bantu dengan menyemak punca dan mencadangkan apa yang boleh dilakukan.



Punca Badan Berbau

a. Makanan - pemilihan diet yang berempah, suka makan bawang putih yang banyak antara punca badan lebih berbau kuat dari biasa. Bukan tu sahaja, bagi yang gemar makan daging juga mudah alami badan berbau. Berhenti mengambil seketika atau kurangkan pengambilan.

b. Penjagaan kebersihan - bagi yang menghadapi masalah ini perlu menjaga kebersihan lebih berbanding dari orang lain disebabkan pengeluaran peluhnya lebih. Mandi perlu lebih kerap dan pilih sabun yang bersesuaian seperti dettol.

c. Pemilihan pakaian yang bersesuaian - pilih pakaian yang serap peluh kerana ia lebih selesa. Bila memakai pakaian dari material seperti jersey yang lebih panas dan tidak serap peluh, ia akan lebih memburukkan keadaan. Pilih warna yang tidak terlalu gelap atau terlalu cerah ye.

d. Pakai Deodarant - Pemakaian deodarant dapat membantu menghilang dan mengawal bau badan. Tapi kena try and error juga sebab bukan semua yang sesuai dengan si pemakainya.


Punca Nafas Berbau

Ini pula checklist untuk membantu mereka yang mempunyai masalah nafas berbau. Galakkan mereka periksa ada tak masalah berikut.

a. Masalah gigi atau gusi yang tidak sihat atau rosak

b. Tidak menggosok lidah semasa memberus gigi 

c. Masalah penghadaman yang tidak sempurna menghasilkan perut yang tidak selesa dan bakteria menyebabkan mulut berbau.

d. Mempunyai penyakit seperti demam, selsema atau penyakit lain seperti diabetes. 

e. Pengambilan ubat-ubatan juga boleh menyebabkan nafas berbau.


Kena sentiasa beri semangat pada mereka ye. Jangan pandang serong pada mereka ye! Ada mereka yang dah buat semua di atas tapi disebabkan kelenjar mereka yang sangat aktif masalah ini tetap berpanjangan.

Boleh cadangkan juga pada mereka untuk buat detox keseluruhan badan dan juga sistem penghadaman di mana tempat banyak bakteria membiak. Sangat dicadangkan untuk mengambil ;-

1. Alfalfa akan membantu menyegarkan nafas dan membantu detox seluruh badan dan menghilangkan bau. Akan meneutralkan badan yang berasid.

2. Vitamin C akan menyembuhkan gusi yang bermasalah yang menyebabkan bau mulut

3. Garlic pula antibiotik semulajadi yang akan musnahkan bakteria 

4. Peppermint akan memberi kesegaran dan membunuh bakteria penyebab bau mulut

5. Herblax pula akan menyelesaikan masalah usus dengan melakukan pembersihan terutama kerak-kerak tegar di dalamnya.  


Kata mereka yang amalkan Set Detox ni





Hubungi Shidah Abdullah 012-6240197 untuk dapatkan vitamin bagi mengatasi masalah badan dan nafas berbau dengan segera! 
Read More

Promosi Cantik Raya 2018

Assalamualaikum.

Apa khabar semua?  Bagaimana dengan Ramadhan and semua. Didoakan moga momentum ibadah berterusan sehingga ke akhir dan dibawa ke dalam bulan-bulan seterusnya.

Sekarang musim ramai membuat persiapan raya. Raya pun dah dekatkan. Nak cantik bergayakan! Sampul duit raya pun tak dilupa.

Sempena nak cantik ni promosi bulan ni memang sesuai sangat untuk semua. Memastikan semua glowing di pagi raya.

 1. Rangkaian Penjagaan Kulit YOUTH

YOUTH direka khas untuk digunakan dalam tempoh 60 hari. Diformulasi untuk semua jenis kulit termasuk yang mempunyai masalah kulit. 
  • 100% Vegan dengan bahan semulajadi
  • Tidak menyumbatkan liang pori
  • Beans lebih dari 1,500 bahan kimia berbahaya
  • Diuji oleh ahli dermatologi dan oftalmologi
  • 2/3 yang menggunakan YOUTH menjadikan kulit sedekat lebih muda dari usia sebenar
Harga RM1,010.00
Free Membership
Dapat Cash Bonus
Jimat RM252.50

2. Kolagen 

Beli 2 Diskaun 5%
Beli 7 @ 6
Seterusnya kulit kena juga dijaga dari dalamkan. Terutama kolagen yang membantu kekalkan keanjalan kulit.

  • Selepas melepasi umur 20an, kajian menunjukkan badan kita menghasilkan 1% kurang kolagen dari tahun sebelumnya. 
  • Kalau umur 34 tahun, day kurang 14%. So promosi kolagen.

Harga RM566.20
Sekotak RM283.10
Jimat RM29.80

Lagi jimat bila beli ramai-ramai
Harga RM1,788.0
Sekotak RM255.43
Jimat RM298.00

Standby nak berhari raya sakan. Makan terhidang pasti kita tak dapat nak tolakkan. Mesti berat tak terkawal. Jom bersedia untuk maintain dengan vitamin yang membantu kekal cergas dan kesihatan terjaga dengan pilihan set-set terbaik.

 3. Cleanse and Burn Set

Harga RM477.50

4. Revitalise Set

Harga RM755.00

5. Cinch Shake Mix 10% Diskaun
Pilihan antara 3 set Di bawah. Nak sambar semua pun boleh. Ini harga setiap set

Harga RM326.25
1 canistee RM163.15
Jimat RM36.25

2 x Coklat



2 x Café Latte



1 Coklat + 1 Cafe'Latte

Takkan mak ayah je nak tomeikan. Anak pun. Hadiahkan ketenangan dengan Shaklee Baby 👶 Set

6. Shaklee Baby Set Beli 3 @ 2

Harga RM720.00
Satu Set RM240
Jimat RM360


Banyak gilakan promosi bulan ni. Tu pun anda boleh jimat 10% - 15% lagi tau.
Macamana? Hubungi saya 
Shidah Abdullah (No. Ahli : 922949)
COD Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
 No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...