Cara Atasi Migrain Tanpa Ubat Untuk Elak Berulang

Migrain adalah salah satu penyebab sakit kepala. Kalau yang kena teruk sampai tak boleh nak buat apa-apa aktiviti. Sakit kepala yang akan berulang-ulang. Biasanya berlaku dibahagian sebelah kepala je. Ada juga berlaku pada dua-dua belah kepala.

Antara simptom-simptom Migrain

  • Pening
  • Loya
  • Muntah
  • Cirit-birit
  • Sangat sensitif pada cahaya dan bunyi bising

Bagaimana Migrain Terjadi?

Saluran darah di kepala akn membekalkan dara ke kepala, kulit dan terus ke otak. Bila migrain berlaku, saluran ni kembang lebih dari biasa. Bila ini berlaku, urat saraf akan kesan sakit ada dinding saluran darah dan isyarat sakit dihantar ke otak.

Kenapa Migrain Terjadi

Berikut adalah checklist kenapa anda mengalami migrain :

  • Stress atau tekanan
  • Pengambilan alkohol
  • Sesetengah jenis makanan seperti coklat, keju, kopi dan teh
  • Tidak cukup tidur
  • Perubahan hormon ketika haid
  • Tabiat merokok


Bagaimana nak rawat Migrain?

Seperti biasa ubahlah gaya hidup anda. Makan makan sihat dapat mengelak migrain terjadi. Rujuk doktor untuk lebih memahami jenis migrain yang anda hadapi.

Pengambilan Vitamin yang Dicadangkan untuk legakan migrain

1. B Complex 
Diformulakan dengan vitamin B yang sangat banyak khasiatnya. Antaranya adalah vitamin B2 iaitu Riboflavin dan vitamin B6 iaitu Pyridoxine yang dapat mengurangkan sakit yang disebabkan oleh migrain. 

B Complex Shaklee juga dapat membantu mengelakkan stress, depresi dan kemurangan juga mencegah dari penyakit Strok.

2.Ostematrix 
Mengandungi kandungan kalsium dan magnesium yang tinggi. Magnesium berupaya mencegah kekejangan pembuluh darah. Kekejangan pembuluh darah merupakan salah satu punca berlakunya migrain. Magnesium juga berupaya mengurangkan sakit kepala dan frekuensi sakit kepala.

3. OmegaGuard
EPA dan DHA dalam omegaguard sangat membantu mengurangkan simptom migrain. Ia juga bertindak mengurangkan keradangan pada pembuluh darah.

Testimoni Pengguna Set 


Bagaimana nak dapatkan Set Migrain ni?

Hubungi saya Shidah Abdullah melalui nombor telefon 012-6240197 atau whatsapp dengan klik www.wasap.my/60126240197

Klik pada gambar untuk membeli terus secara online :


Moga bermanfaat ye. Adios!
Read More

Tips Kuatkan Ingatan Kurang Risiko Nyanyuk Bila Tua

Pagi-pagi lagi pak abu dah sampai ke kedai minum dengan kereta Volvo lama. Ramah pak abu ni kalau bersembang. Selesai minum pak abu ni akan balik ke rumah. Masalahnya dia sentiasa akan lupa mana letak kereta dia. Gitu la tiap-tiap hari.

Ini la penyakit nyayuk atau Alzheimer. Ini berlaku berpunca dari penurunan fungsi otak kita yang mengganggu fungsi-fungsi termasuk mengingat, berfikir dan tingkah laku.

Sebaiknya kita otak kita masih berfungsi dengan baik kita mesti jaga sebaiknya.
Nak ke jadi nyanyuk? Sure tak nak kan.. Apa kata amalkan tips ni...

1. Makan sayur-sayuran yang membekalkan mengurangkan risiko nyanyuk. Pastikan setiap kali mengambil makanan ada sayur-sayuran.

2. Elakkan persekitaran bertoksik seperti asap rokok. Kalau merokok apatah lagi kan. Ia akan memberi kesan sedikit demi sedikit pada otak kita.

3. Latihan minda. Minda kita tak boleh dibiarkan kosong tanpa berfikir. Banyakkan membaca buku dapat menggerakkan sel-sel otak untuk berhubung. Bagi yang muslim, membaca Al-Quran adalah yang terbaik.

4. Pilih makanan kaya DHA yang menghubungkan sel otak kita. Tu la pelincirnya. Mengamalkan pengambilan minyak ikan Omegaguard sangat membantu mengekalkan otak yang sihat.


5. Sumber boron seperti kekacang, pear, anggur sangat penting untuk otak melakukan aktiviti. Keperluannya sedikit tapi penting. Jika kekurangan boron menjadikan seseorang kurang peka dan lambat bertindak. Pengambilan vitalea sangat membantu

6. Sentiasa bertenang dan kurangkan tekanan adalah sangat penting. Tak di kawal macam-macam sistem tunggang terbalik. Hormon pun terganggu. Makan makanan kaya vitamin B sangat membantu mengawal saraf badan.

7. Bersenamlah untuk membekal oksigen yang cukup untuk otak berfungsi dengan baik. Badan pun sihat cergas dan dapat jauh dari penyakit.

Dan akhir sekali..

8. Cukupkan waktu tidur anda. Tidur pun kena tidur yang berkualiti. Baru rasa segar minda.

Cadangan vitamin untuk Alzheimer atau Nyanyuk




1. Vivix

Antioksida yang kuat untuk melindungi sel otak daripada dirosakkan oleh radikal bebas. Kandungan Vivix iaitu resveratrol terbukti mengurangkan risiko Alzheimer atau nyanyuk.

2. ESP (Energizing Soy Protein)

Mengandungi kesemuan asid amino yang diperlukan oleh badan. Asid amino adalah asas kepada neurotransmitter iaitu pembawa maklumat di otak.

3. VitaLea

Multivitamin yang mengandungi 28 zat dan mineral untuk membantu fungsi sel yang normal.

4. B Complex

Membantu kawal stress

5. OmegaGuard

Mengandungi DHA dan EPA untuk perkembangan otak yang sihat. Sangat sesuai untuk kanak-kanak juga.

Hubungi saya untuk dapatkan ye.
Shidah Abdullah
Whatsapp/sms : 012-6240197

Lawati juga dan tinggalkan jejak tau
Like di Fb page: shidotdotcom
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Cara Mengatasi Masalah PCOS Menyebabkan Sukar Hamil

Polycystic Ovarian Sydrome atau nama pendeknya PCOS adalah antara penyakit yang mengganggu kesuburan wanita. Ia terjadi disebabkan ketidakstabilan hormon wanita iaitu hormon kehamilan, estrogen dan progesterone. Ini menyebabkan terbentuknya cyst.

Selain itu, ovari juga akan menghasilkan sedikit androgen (hormon lelaki) tetapi apabila androgen dihasilkan banyak dari biasa ini yang dinamakan PCOS.

Apa jadi bila terlebih?

1. Terganggulah penghasilan telur wanita yang mengganggu kesuburan. Sukar untuk wanita hamil. Wanita yang kerap keguguran juga tanda-tanda PCOS. Adakalanya disusuli dengan pertumbuhan cyst.

2. Masalah jerawat teruk besar dan bernanah di umur dewasa. Breakout omputih kata. Kulit akan berminyak lebih.

3. Tumbuhnya bulu-bulu berlebihan pada tubuh. PCOS ini boleh dikesan apabila wanit mempunyai banyak bulu di muka.

4. Mood swing dah tentunya terjadi bila hormon tak stabil. Cepat marah dan depress.

5. Kitaran haid terganggu dan tidak teratur. Datang bulan sedikit-sedikit atau banyak-banyak dalam beberapa hari tidak mengikut kitaran sepatutnya. Ini bermakna ovulasi tidak berlaku tiap bulan.

6. Berat badan berlebihan atau obes dan mengalami kesukaran untuk menurunkan berat badan

Lagi kan.. 

Seseorang mengalami masalah PCOS, sel-sel tubuh menjadi tidak sensitif kepada insulin. Jadi kawalan gula dalam tubuh akan terganggu. Mudah mendapat simptom yang sama seperti penghidap kencing manis. Malah, ada doktor yang merawat mereka menggunakan ubat kencing manis walaupun paras gula masih normal.

Risaukan.. Logik la memang sukar nak mengandung sebab sistem badan banyak terganggu.


Jom betulkan sekarang. Jangan tunggu-tunggu.. Kata nak hamil

- Buat pemeriksaan lanjut dengan doktor sama ada anda mengalami masalah PCOS.

- PCOS sebenarnya boleh berlaku seawal kali pertama datang haid dan penghidapnya boleh mengalami masalah haid tak teratur.

Tapi selalunya orang anggap haid tak teratur sebelum kahwin ialah normal & akan jadi teratur selepas kahwin.

Bagaimana Vivix membantu wanita menghidap masalah PCOS

Kajian resveratrol menunjukkan ia boleh membantu pesakit2 PCOS ni. Resveratrol ialah 1 bahan antioksida yang tinggi dalam anggur.

Vivix adalah suplemen yang mengandungi resveratrol. Malah, 13x lebih tinggi daripada dalam anggur sendiri.

Resveratrol membantu PCOS
1. Mengurangkan hormon testosteron
2. Mengurangkan kerintangan insulin
3. Bantu turunkan berat badan
4. Bantu turunkan paras kolesterol

Vivix memang yang terbaik. Memang kena pilih Vivix Shaklee. Ni testimoni yang mengamalkan Vivix


#Jomubah #Inikalilah πŸ˜‚πŸ˜‚ Jangan lupa share untuk bantu kawan2 yang ada masalah PCOS.

Hubungi saya untuk mendapatkan Vivix
Shidah Abdullah
012-6240197
www.wasap.my/60126240197
Read More

Cara memulihkan luka bersalin dengan berkesan

Hah topik hari ni tentang luka bersalin. Sesetangah ibu dipilih untuk bersalin secara normal dan ada pula yang dipilih melalui ceasarian. Ikut mana-mana cara pun tu semua anugerah terindah untuk mendapatkan anakkan!. Tak perlu la dipertikai siapa yang lebih sakitkan. Hanya yang merasa tahu.



Yang penting sebenarnya macamana nak jaga luka bersalin tu sendiri. Saya sendiri lalui 4 fasa melahirkan melalui kelahiran secara normal 2 kali keguguran. Semuanya tak sama. 
Memang seram tau kalau cik bunga terbuka dan perlu dijahit semula. Sakit jangan cerita la kan. 

1. Kurangkan berjalan 
Bila berpantang berjalan kena berhati-hati. Kalau mak saya tengok saya berjalan laju, memang kena sedas "hah jalan laju-laju terkoyak baru tahu!!" Glupp memang ngeri. So memang jalan terkepit-kepit tu sebab juga kita berbengkung supaya kita berjalan agak terhad.

2. Buat senaman ringan
Antara senaman yang biasa disarankan adalah senaman kegel. Bukan boleh sebarang-sebarang senaman tau. Senaman ini menggalakkan peredaran darah di tempat luka dan membantu luka cepat sembuh. 

Senaman ini buat dengan mengemut otot faraj dan otot pelvik dalam keadaan paha dan kaki dirapatkan perlahan-lahan sebanyak 20 kali (boleh dilakukan ketika berdiri, duduk ataupun baring). Anda perlu menahan nafas selama lima saat semasa melakukan kemutan. Nafas dilepaskan perlahan-lahan secara serentak ketika melepaskan kemutan dalam pengulangan empat hingga lima kali. Boleh tengok video ni ye




3. Tukar pad 
Dalam keadaan bernifas, tukar pad dalam tempoh 2 hingga 4 jam sekali. Dengan cara ini, dapat lagi selalu anginkan tempat jahitan tu. Elakkan membiarkan 5 hingga 6 jam baru nak tukar. Memang melecet nanti. Bukan tu je, kuman pun mudah merebak ye. Gatal tau bila dah ada kuman. Tempat jahitan akan lebih teruk ye. So baik tukar.

4. Air garam 
Saya biasanya semasa di hospital selepas 6 jam bersalin, nurse akan suruh masuk bilik air dan rendam cik bunga dengan air suam di campur garam. Ada kata garam ni cepatkan mereputkan benang jahitan. Ada juga yang cepat mencantumkan luka. Bila saya balik saya teruskan sehingga habis pantang. Buat sekali sehari pun ok. Saya buat bila mandi pagi dan petang. Ambil besen yang boleh muat size punggung kita dan buat la air garam tu. Kalau susah, gunakan spray pun ok juga.

5. Elakkan Mencanggung
Bagi mengelakkan regangan pada luka, seeloknya gunakan tandas duduk dan elakkan daripada mencangkung. Kalau di rumah hanya ada tandas duduk, berlunjur atau bersimpuh dalam keadaan selesa. Ini dapat menjaga luka jahitan kita. 


6. Perhatikan Tanda Jangkitan.
Kalau rasa luka macam lambat sangat sembuh, teruskan usaha-usaha di atas. Tapi kalau ada tanda-tanda di bawah, terus ajak husband ke hospital berjumpa doktor ye ;
  • Kemerahan.
  • Bengkak pada luka episiotomi.
  • Sakit yang teramat di kawasan luka terutama apabila bergesel sewaktu berjalan.
  • Pengeluaran discaj berbau.
  • Demam.

Bagaimana Vitamin Boleh Membantu Memulihkan Luka?


7. Elak sembelit

Sembelit memang akan mengganggu jahitan. Kalau meneran memang terasa sakit di jahitan. Minumlah air secukup tapi jangan berlebihan sebab kita akan kerap ke tandas juga tak elok. Pantang orang tua minum air banyak. 


Selain tu, makan buah, sayuran hijau dan kalsium juga boleh mengelakkan sembelit. Saya sendiri memang alami sembelit dari anak pertama sampai ketiga. Anak ke empat saya memang berhati-hati. Ambil kalsium dari mengandung memang sangat membantu. Kaki tak krem dan terus ambil berterusan sampai bersalin. Memang tak sembelit macam sebelum ni  BACA DISINI.



8. Ambil vitamin C dan zink
Biasanya dalam pantang macam-macam tak boleh makan. Memang berpantang makan. So jadi sumber vitamin C pun kurang. Arwah opah dulu oren sunkist pun tak bagi makan. Saya ambil vitamin C tambahan. Memang sangat bantu pulih luka. Beli je mudah. Asalkan kita cepat sembuh. Jika ada vitamin zink lebih baik di ambil untuk luka sembuh cepat.

Testimoni

Pengambilan set bersalin dan penyusuan anak juga sangat digalakkan kerana dapat meningkatkan penghasilan susu berkualiti. Double bonus untuk ibu dan anak. Anda akan happy macam Puan Nida


Jika berminat untuk dapatkan produk ni boleh hubungi saya, Shidah di 012-624 0197 atau direct wasap www.wasap.my/60126240197

Jika anda ada kredit atau debit kad dan ingin beli sendiri boleh terus klik sini 


Semoga bermanfaat ye semua.

Read More

Cara meningkatkan bilangan sperma dengan selamat

Topik ni ada yang malu nak dibincangkan tapi sangat penting untuk lelaki dan wanita untuk kita tahu sama ada untuk diri sendiri atau pasangan anda. Ia menentukan tahap produktiviti dan kesuburan lelaki. Ia juga sangat diperlukan bagi mendapat zuriat.



Jom kita fahami lebih mendalam lagi.


Bagaimana Bilangan Sperma Ditentukan?

Bilangan sperma merujuk kepada purata jumlah kuantiti sperma di dalam sampel air mani. Ia adalah salah satu syarat penentuan yang digunakan semasa kajian air mani dalam menentukan kesuburan.

Mengikut garis panduan "bilangan sperma yang sihat" World Health Organisation (WHO) adalah:-
1. 15 juta setiap milimiter (ml) air mani atau
2. Sekurang-kurangnya 39 juta setiap sampel

Jika bilangannya kurang dari 10 juta setiap ml, ia dikategori TIDAK NORMAL dan KURANG SUBUR. Ini yang paling merisaukan lelaki-lelaki diluar sana untuk tidak membuat ujian kesuburan. Helo bang! Jangan malu untuk buat ujian ini kerana lebih baik tahu lebih awal supaya anda cepat sedar dan segera bertindak. Ini baru SADO!!


Perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan bilangan sperma.


1. Bersenam dan tidur yang cukup

Kajian menunjukkan penurunan berat dan bersenam sangat membantu memperbaiki dan meningkatkan bilangan sperma terutama bagi yang mengalami masalah obesiti (lebihan berat badan).

Bagaimana ia membantu? Satu kajian 2017 Bila kita bersenam sekurang-kurangnya 50 minit secara moderate 3 kali seminggu meningkatkan bilangan sperma. Ini adalah disebabkan oleh kitaran darah yang disebabkan oleh jantung mengepam dengan lebih baik.

Teringat pula Dr Sariah cakap semasa saya hamil bulan Disember 2017. Saya pergi ke klinik untuk pengesahan dan sambil bercerita saya memang aktif bersenam dan dalam program penurunan berat badan. Dr Sariah kata "memang bila kita bersenam tak kira lelaki ke perempuan akan tingkatkan kesuburan. Kalau perempuan macam awak ni, ovum akan timbul ke permukaan bagi memudahkan disenyawakan. Lelaki pun sama juga macam tu". Saya angguk-angguk faham. Memang logik.

2. Kurangkan stress atau tekanan

Apa sahaja bentuk stress menyebabkan badan akan bertindak secara berlawanan dan akan menyimpan tenaga. Jadi badan kita jadi degil dan tak peduli untuk lebih produktif dan mengganggu sistem badan. Dia lebih fokus untuk bertahan dengan stress tadi sahaja. Selebihnya badan tak ambil peduli. Bila seseorang mengalami stress yang terus, doktor akan berikan ubat antistress.

Pilih la untuk kurangkan stress dengan cara bersukan dan juga penjagaan pemakanan yang sihat. Elakkan la makan fast food atau makanan tidak sihat yang lain kerana ia memberi lebih tekanan pada badan kita.

3. Berhenti merokok

Satu kajian 2016 terdapat 20 kajian berbeza dengan jumlah peserta kajian anggaran 6,000 orang menunjukkan merokok mengurangkan bilangan sperma.

Bukan saya kata ye!! Kenapa merokok memberi tekanan pada badan untuk berfungsi dengan baik. Sama juga dengan pengambilan alkohol dan dadah. Kesan yang sama pada badan.

5. Elakkan pengambilan ubatan tertentu

Ubat-ubatan adalah sejenis dadahkan. Dadah memudaratkan badan. Tetapi kita masih memerlukan dalam keadaan tertentu untuk tujuan rawatan. Awas!! Sesetengah ubatan menyebabkan tahap kesuburan menurun dan bilangan sperma berkurang. Bila pengambilam ubatan ini dihentikan, bilangan sperma akan kembali normal atau meningkat. Antara ubat-ubatan yang digunakan sekali-sekala seperti antibiotik, anti-inflamasi, antipsychotics, corticosteroids, steroids dan methadone. Banyakkan bertanya doktor tentang ubatan yang kita ambil adalah yang terbaik.

6. Cukup Vitamin D dan Kalsium

Kurang pengambilan vitamin D dan kalsium dalam sehari boleh menyebabkan kurang bilangan sperma. Ini adalah antara faktor panjang hayat sel sperma di mana ia tidak mampu hidup lama bila berada diluar badan. Pengambilan vitamin D sangat membantu dan membantu penyerapan kalsium dalam badan.

7. Tingkatkan pengambilan makanan kaya antioksidan.

Antioksidan adalah molekul yang membantu membunuh radikal bebas dari merosakkan badan dan seterusnya menyebabkan pengurangan bilangan sperma. Beberapa kajian menunjukkan peningkatan bilangan sperma bila mengambil makanan kaya antioksida antaranya makanan kaya vitamin C, vitamin E, Coenzyme Q10

8. Tingkatkan pengambilan Lemak Sihat dan Kurangkan Lemak Tidak Sihat

Lemak sihat seperti Omega-3 dan Omega-6 sangat membantu perkembangan membran sperma. Pengambilan supplemen Omega-3 dapat membantu pembentukan dan pertumbuhan sperma sihat. Lemak tidak sihat pula perlu dikurangkan.

9. Elakkan kawasan pencemaran atau pekerjaan bertoksik

Persekitaran yang tercemar seperti udara kotor dan bertoksik menyebabkan sel badan kita teroksida dan tidak sihat dan mudah rosak. Jadi, nak kekal subur pilih tempat yang bersih. Elak tempat yang banyak kenderaan dan asap rokok. Gunakan mask muka bagi mengelakkan terhirup udara kotor. Gunakan sanitizer untuk mengelakkan kekotoran dan kuman.

10. Ambil cukup zink

Dalam prostat lelaki mengandungi 10 kali ganda Zinc berbanding organ lain.Zinc memainkan peranan penting dalam organ seks lelaki. Kekurangan zink menyebabkann masalah seperti
- kematangan organ seks yang lambat
- impoten
- perkembangan yang kecil atau pincang pada testikel, kiraan sperma yang rendah, kemerosotan fungsi seksual,penuaan pra-matang dan gugur rambut. 

Oleh yang demikian, zinc amat diperlukan dari remaja ke umur tua.

Shidah Abdullah Whatsapp/sms : 012-6240197 Lawati juga dan tinggalkan jejak tau Like di Fb page: shidotdotcom Add Friend di Fb : Shidah Abdullah Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Kelas Taranum Di Tahsin Tilawah Bestari Teras Jernang

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah hari ni dapat hadir juga ke kelas Taranum anjuran Tahsin Tilawah Bestari di bawah tenaga pengajar Ustazah Ruzana Natiah, Qariah Negeri Selangor.


Thank you kak angah teman ibu pergi kelas. Asalnya yang follow 3 orang tapi 2 dihantar pulang πŸ˜‚πŸ˜‚ sebab pergerakan diluar kawalan. Risau mengganggu yang lain. Angah nampak masih steady dan moga Angah berminat menjadi Qariah bersama Kak Long, Kak Chik dan Adik ye. Walaupun join tu banyak menung-menung tapi ibu tahu Angah mendengar.


Lama dah nak join. Sebelum ni ada tapi tak berkesempatan hadir. Dari dulu minat. Dulu masa dekat sek men ada kelas ni tapi tak lama.. Rasanya 3-4 kali je. Mungkin yang hadir makin susut. Kelas ni terus dibatalkan. 

Masa tu rasa nak memahaminya susah...

Tapi teknik Ustazah Nor Ruzana Natiah ajar hari ni mudah nak diikuti dan difahami. Walaupun tingkatan suaranya dari Qarar, Nawa, Jawab dan Jawabul Jawab agak mencabar nak follow tapi seronok dipelajari. Baru tahu potensi suara sendiri πŸ˜‚..

Moga dapat baca Taranum Murattal Bayati pun dah alhamdulillah..

Bagi yang berminat nak belajar, berikut adalah maklumat penting kelas ni

Kelas Taranum Bersama Ustazah Ruzana Natiah, Qariah Neger Selangor
Hari : Setiap hari Sabtu minggu ke-3 
Masa : 9.30 pagi 
Tempat :Tahsin Tilawah Bestari. 
Boleh la join ye..
.
Nak pergi sesama boleh roger saya ye 012-6
240197. Masih nak meneruskan kelas lg.. Insyaallah
.
Moga bermanfaat
Shidah Abdulaa
Read More

Kenapa Pentingnya Vitamin C

Assalamualaikum,

Hari ni dah 1 Oktober kan! Promo bulan ni Vitamin C.Vitamin C adalah vitamin larut air yang mempunyai pelbagai fungsi terhadap badan,
Fungsi utamanya adalah sebagai antioksida. Apa sebenarnya antioksidan ni? Ia adalah satu mekanisma pertahanan yang melawan radikal bebas. Radikal bebas ni datang dari banyak tempat seperti persekitaran, makanan dan boleh menyebabkan penyakit. 

Perlindungan Antioksida dengan Vitamin C
 Memainkan peranan penting dalam menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan juga kulit anda.
 Memainkan peranan penting dalam penyelenggaraan kolagen dengan mengekalkan enzim-enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen.




Apa Istimewanya Vitamin C Shaklee 

  • Produk semulajadi yang dihasilkan daripada ekstrak jagung. Sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif. 
  • Sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan dan mengurangkan pembaziran vitamin C. 
  • Ianya bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam. 
  • Diperkaya dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesannya.


Shidah Abdullah 
Whatsapp/sms : 012-6240197 
Lawati juga dan tinggalkan jejak tau 
Like di Fb page: shidotdotcom 
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah 
Follow Instagram : shidotdotcom





Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...