Tips Mengurangkan Risiko Kanser

Topik hari ni tentang bagaimana nak kurangkan risiko terkena kanser. Masyaallah jom sungguh-sungguh elak penyakit ini. Saya baru balik duduk hampir 2 minggu di hospital menunggu anak saya. Macam-macam pesakit kanser yang saya dapat lihat dan juga kecekalan mereka untuk sembuh.

Memang pengajaran untuk kita semua. Mulalah lakukan tips ini agar kita dapat elak dan menjauhi risiko sakit kanser.

1. Bersenam agar kalori dibakar dan badan kekal sihat dan fit. Ini dapat memastikan sel badan kita sihat dan tidak dipengaruhi anasir tidak sihat dari luar dan dalam yang menumpang. Bila badan tak sihat memang mudah sel badan rosak.

2. Minum air yang cukup terutama air kosong. Kenapa? Kita perlu tingkatkan oksigen dalam badan yang membantu menghasilkan tenaga yang cukup dan metabolisma badan. Ia juga dapat mengawal suhu badan, nutrien dan oksigen.

3. Jaga usus dengan baik. Tempat penting yang membantu membuang toksik melalui pembuangan. Cara jaga senang saja dengan pengambilan serat dari buah dan sayuran. Ini dapat lancarkan masalah sembelit. Bila usus berkerak semua akan terganggu.

Cadangan : Bagi yang memang masih sukar, memang sangat bagus ambil herblax yang mengandungi daun senna yang sangat membantu membersihkan usus. Kasi clear.

4. Kenal pasti hormon anda terutama wanita yang lebih mudah dikesan. Hormon menghasilkan bahan kimia yang akan dihasilkan oleh kelenjar endokrin yang memberi kesan pada organ lain. Kalau hormon terganggu akan mengaktifkan sel kanser tau.

Cadangan : ambil makanan seimbang seperti protein, karbohidrad dan lemak seperti omegaguard. Sangat dicadangankan pengambilan ESP untuk sarapan dan Omegaguard iaitu minyak ikan terbaik.

Ok ini antara tips mudah dan simple untuk anda amalkan..

Shidah Abdullah
012-6240197
Tentang penulis shidah abdullah

Ibu 4 orang anak dara. Seorang yang simple tetapi sangat teliti. sangat suka cabaran dan sabar. Sentiasa positif dalam apa sahaja.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment

Komen anda amat saya hargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...