Showing posts with label Kehamilan & Penyusuan. Show all posts
Showing posts with label Kehamilan & Penyusuan. Show all posts

10 Tips Berpantang Sendiri Di Rumah Untuk Ibu Muda

Assalamualaikum wahai ibu-ibu muda. Dah ready dah nak berpantang bagi yang sedang hamil terutama anak pertama. Atau yang sedang berpantang. Tak kisah anda yang mana satu, yang penting berpantang la dengan betul di rumah.


Kadang-kadang mak ayah jauh, tak dapat berpantang di kampung, buat persediaan yang rapi untuk berpantang sendiri. Kena ready mindset awal-awal kalau tak memang habis langgar semuanya. Kesannya pada badan kita juga.


1. Mandi awal pagi dengan air suam


Bangun awal pagi sebab biasanya baby bangun lewat sedikit. Tu la ruang untuk ibu segarkan diri. Mandi dengan bersih.

Tips :
a. Bagi yang bersalin normal digalakkan merendam bahagian punggung dan kemaluan dengan air garam. Tujuan kebersihan.
b. ikat tocang tinggi2 untuk elakkan kepal berangin.


2. Berstokin


Selepas bersiap berpakaian, pastikan terus memakai stokin. Kenapa? Ini bagi menjaga urat-urat kita supaya tidak sejuk. Memang jika tidak dijaga, akan terasa masa akan datang. Mudah kebas, sakit-sakit urat.

3. Bertungku


Sebelum mandi tadi, biasakan bakar batu tunggu di atas dapur siap-siap. Dah siap terus ikat dengan kain batik lama atau guni. Lebih elok lagi dialaskan dengan daun mengkudu yang memberi aroma yang wangi. Kalau tak ada, alas surat khabar je la untuk elak kain mudah terbakar.

Khasiat bertungku ni bagi melancarkan peredaran darah, mengeluarkan darah beke dari rahim dan memberi keselesaan pada badan. Bukan tu je, mengecutkan lemak yang berlapis di perut tu.

4. Urut


Kebiasaannya ibu berpantang digalakkan untuk berurut 3 kali diawal berpantang dan 3 hari sebelum 44 hari.

Berurut di awal sangat membantu terutamanya melancarkan pengeluaran susu dari payu dara ibu. Adakalanya salurannya tersumbat dan berurut sangat membantu.

Berurut di akhir pula dapat menghilangkan stress dalam tempoh berpantang. Nampak macam relaks tapi hakikatnya bangun malam menyusukan sambil duduk sangat menyakitkan bahu dan belakang. So berurutlah. Manjakan diri sikit.

Lebih baik lagi, kalau dapat tukang urut yang dapat bagi pakej bertangas sekali.

5. Jaga Makan Ketika Berpantang


Jaga makan sangat penting bagi mengelakkan ibu berpantang meroyan disebabkan badan berangin sebab makan main bedal. Jangan makan yang gatal-gatal dan berangin. Bukan ibu je rasa, anak pun boleh kembung perut.

Carilah sesiapa sama ada jiran atau saudara terdekat untuk masak yang simple2 untuk berpantang. Kalau husband anda rajin, hari-hari singgang apa salahnya. Hehe..pastikan cukup serat dan khasiatnya.

6. Minum air yang cukup


Memang orang tua selalu pesan jangan banyak minum air sebab risau kerap ke tandas dan nanti luka lambat baik.

So minum jangan sekali banyak. Jarakkan masa sebab sangat penting air ni untuk elakkan sembelit. Jangan cuba rasa sembelit tu macamana. Nak tau jugak? Klik SINI.

7. Pantang ais


Alahai mommy! Waktu ni jangan sesekali cuba minum ais langsung walaupun hari panas. Kesannya bila anda tua nanti akan rasa sakitnya. Kan dah jenuh masa mengandung ngidam tu ngidam ni. So masa berpantang ni sungguh-sungguh la. Ini masa memanaskan badan.

8. Jamu atau supplemen


Amalkan jamu atau supplemen untuk memberi tenaga sepanjang berpantang. Ia dapat melancarkan perjalanan darah bagi memastikan ibu segar sentiasa. Jangan kemut untuk invest untuk diri kita sendiri. Doktor pun amalkan tau. klik SINI

9. Maklumkan pada jiran 


Jangan terlalu risau untuk berpantang sendiri. Insyaallah anda boleh. Pastikan jiran tahu anda berpantang di rumah. Supaya mereka boleh bertanya khabar dan menjenguk anda semasa ketiadaan suami. Pastikan bateri handphone selalu ada.


10. Banyakkan berehat


Elakkan buat kerja-kerja berat terutamanya sibuk nak basuh kain, sidai kain. Mintak suami bantu dalam tempoh ini. Atau outsource ke kedai dobi. Fokus untuk recovery dan anak. Elakkan main telefon banyak yang akan buat anda sakit kepala.

Moga bermanfaat ye.

Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Cara memulihkan luka bersalin dengan berkesan

Hah topik hari ni tentang luka bersalin. Sesetangah ibu dipilih untuk bersalin secara normal dan ada pula yang dipilih melalui ceasarian. Ikut mana-mana cara pun tu semua anugerah terindah untuk mendapatkan anakkan!. Tak perlu la dipertikai siapa yang lebih sakitkan. Hanya yang merasa tahu.



Yang penting sebenarnya macamana nak jaga luka bersalin tu sendiri. Saya sendiri lalui 4 fasa melahirkan melalui kelahiran secara normal 2 kali keguguran. Semuanya tak sama. 
Memang seram tau kalau cik bunga terbuka dan perlu dijahit semula. Sakit jangan cerita la kan. 

1. Kurangkan berjalan 
Bila berpantang berjalan kena berhati-hati. Kalau mak saya tengok saya berjalan laju, memang kena sedas "hah jalan laju-laju terkoyak baru tahu!!" Glupp memang ngeri. So memang jalan terkepit-kepit tu sebab juga kita berbengkung supaya kita berjalan agak terhad.

2. Buat senaman ringan
Antara senaman yang biasa disarankan adalah senaman kegel. Bukan boleh sebarang-sebarang senaman tau. Senaman ini menggalakkan peredaran darah di tempat luka dan membantu luka cepat sembuh. 

Senaman ini buat dengan mengemut otot faraj dan otot pelvik dalam keadaan paha dan kaki dirapatkan perlahan-lahan sebanyak 20 kali (boleh dilakukan ketika berdiri, duduk ataupun baring). Anda perlu menahan nafas selama lima saat semasa melakukan kemutan. Nafas dilepaskan perlahan-lahan secara serentak ketika melepaskan kemutan dalam pengulangan empat hingga lima kali. Boleh tengok video ni ye




3. Tukar pad 
Dalam keadaan bernifas, tukar pad dalam tempoh 2 hingga 4 jam sekali. Dengan cara ini, dapat lagi selalu anginkan tempat jahitan tu. Elakkan membiarkan 5 hingga 6 jam baru nak tukar. Memang melecet nanti. Bukan tu je, kuman pun mudah merebak ye. Gatal tau bila dah ada kuman. Tempat jahitan akan lebih teruk ye. So baik tukar.

4. Air garam 
Saya biasanya semasa di hospital selepas 6 jam bersalin, nurse akan suruh masuk bilik air dan rendam cik bunga dengan air suam di campur garam. Ada kata garam ni cepatkan mereputkan benang jahitan. Ada juga yang cepat mencantumkan luka. Bila saya balik saya teruskan sehingga habis pantang. Buat sekali sehari pun ok. Saya buat bila mandi pagi dan petang. Ambil besen yang boleh muat size punggung kita dan buat la air garam tu. Kalau susah, gunakan spray pun ok juga.

5. Elakkan Mencanggung
Bagi mengelakkan regangan pada luka, seeloknya gunakan tandas duduk dan elakkan daripada mencangkung. Kalau di rumah hanya ada tandas duduk, berlunjur atau bersimpuh dalam keadaan selesa. Ini dapat menjaga luka jahitan kita. 


6. Perhatikan Tanda Jangkitan.
Kalau rasa luka macam lambat sangat sembuh, teruskan usaha-usaha di atas. Tapi kalau ada tanda-tanda di bawah, terus ajak husband ke hospital berjumpa doktor ye ;
  • Kemerahan.
  • Bengkak pada luka episiotomi.
  • Sakit yang teramat di kawasan luka terutama apabila bergesel sewaktu berjalan.
  • Pengeluaran discaj berbau.
  • Demam.

Bagaimana Vitamin Boleh Membantu Memulihkan Luka?


7. Elak sembelit

Sembelit memang akan mengganggu jahitan. Kalau meneran memang terasa sakit di jahitan. Minumlah air secukup tapi jangan berlebihan sebab kita akan kerap ke tandas juga tak elok. Pantang orang tua minum air banyak. 


Selain tu, makan buah, sayuran hijau dan kalsium juga boleh mengelakkan sembelit. Saya sendiri memang alami sembelit dari anak pertama sampai ketiga. Anak ke empat saya memang berhati-hati. Ambil kalsium dari mengandung memang sangat membantu. Kaki tak krem dan terus ambil berterusan sampai bersalin. Memang tak sembelit macam sebelum ni  BACA DISINI.



8. Ambil vitamin C dan zink
Biasanya dalam pantang macam-macam tak boleh makan. Memang berpantang makan. So jadi sumber vitamin C pun kurang. Arwah opah dulu oren sunkist pun tak bagi makan. Saya ambil vitamin C tambahan. Memang sangat bantu pulih luka. Beli je mudah. Asalkan kita cepat sembuh. Jika ada vitamin zink lebih baik di ambil untuk luka sembuh cepat.

Testimoni

Pengambilan set bersalin dan penyusuan anak juga sangat digalakkan kerana dapat meningkatkan penghasilan susu berkualiti. Double bonus untuk ibu dan anak. Anda akan happy macam Puan Nida


Jika berminat untuk dapatkan produk ni boleh hubungi saya, Shidah di 012-624 0197 atau direct wasap www.wasap.my/60126240197

Jika anda ada kredit atau debit kad dan ingin beli sendiri boleh terus klik sini 


Semoga bermanfaat ye semua.

Read More

Pentingnya asid folik untuk perkembangan bayi dalam kandungan

Masih teringat-ingat pesan doktor masa keguguran kali kedua, pastikan sebelum nak hamil ambil asid folik 3 bulan sebelum kehamilan. Tengok penting untuk bakal ibu bersedia sebelum kehamilan.

Kenapa pentingnya asid folik ni sebelum kehamilan?

  • Sangat membantu perkembangan saraf tulang belakang kandungan
  • Dapat mengelakkan daripada mengalami masalah spina bifida
  • Baik untuk tumbesaran fetus yang sihat

Ketika kehamilan, ia akan merangsang tumbesaran otak semasa dalam kandungan. Selain itu, pemakanan sihat terutama sayuran dan kekacang juga meningkatkan tumbesaran otak yang pintar dan cerdas.

Penting kan asid folik untuk ibu dan anak. Pilihan terbaik vitamin yang membekalkan asid folik adalah vitamin B-complex dan juga vitalea yang sememangnya nutrisi harian penting untuk setiap individu.

Dapatkan sekarang!
Shidah 012-6240197


Read More

Cara mengatasi bengkak susu dengan berkesan

Proses penyusuan anak memang pengalaman yang paling istimewa yang dilalui ibu-ibu. Kagum sangat tengok semangat semua ibu-ibu muda dalam usaha memberi penyusan eksklusif pada bayi. Bagi yang berkerjaya, menyelitkan masa untuk mengumpul stok EBM untuk anak di pejabat walaupun sibuk dengan tugasan. Tak kurang juga kerjaya sebagai surirumah yang sentiasa sibuk tapi masih penuh stok diisi.

Siapa kata senang? Mencabar tau.. Antara cabaran yang akan dilalui seperti bengkak susu, puting melecet, puting tersumbat, penolakan penyusuan dari bayi dan juga kerosakan alatan seperti mesin pam memang mencabar.

Untuk kali ni nak kongsikan pengalaman bengkak susu. Boleh dikatakan setiap kali ada anak kecil saya akan laluinya. Tetapi yang paling mencabar semasa menyusukan anak yang keempat. Kebiasaannya selepas melahirkan anak, memang terus berurut dengan makcik saya. Nak jadikan cerita, saya kena tahan agak lama sebab doktor kata perut saya malas bekerja untuk mengeluarkan darah nifas. Terpaksalah diberikan drip supaya berlaku contraction di rahim.


Bagaimana rasa bengkak susu?

Masa ni la cabaran datang. Awal-awal anak sukar sangat menyusu mungkin disebabkan puting tersumbat dan saluran tidak lancar. Mula la rasa bengkak susu. Macamana rasanya

  • payudara mengeras dan tegang
  • terasa panas sehingga rasa nak demam
  • tangan tidak boleh diangkat
  • jangan la dilanggar, memang sengsara rasa sakitnya



Apa yang patut dilakukan bagi melegakan bengkak susu?


1. Mengepam susu

Mengepam susu sangat membantu mengalirkan susu dengan baik. Ia sangat membantu melegakan. Sebenarnya penggunaan pam mesti mengikut jadualnya. Jika terlalu kerap ia akan menyebabkan susu dihasilkan berlebihan dan kita akan sering mengalami bengkak susu. 

2. Membuat urutan

Walaupun keadaan yang sangat sakit, kena juga kita selesaikan sebelum kita mula rasa hendak demam. Mulakan dengan membuat urutan sendiri. Ia juga membantu mengurangkan bengkak susu. Urut dengan menggunakan jari sendiri dan urut dari atas ke bahagian tengah puting. Ini dapat  membantu pengaliran susu diruangan yang tersumbat. Boleh juga menggunakan sikat sebagai alternatif. Panggil la tukang urut atau bidan berpantang bagi mengurut penuh.

3. Tuaman Panas

Selain itu, anda juga boleh menuam bahagian yang bengkak. Antara caranya dengan menggunakan kain tuala yang direndam dalam air suam, atau pek air panas atau mandi dengan air suam. Ini juga melancarkan pengeluaran susu pada saluran tersumbat.

4. Menyusukan anak dengan kerap

Bagi ibu yang mempunyai hasil susu yang meriah, menyusukanlah anak dengan kerap. Anak kenyang ibu senang.

5. Pengambilan Lecithin

Lecithin membantu mengatasi dan menghalang pengulangan duktus susu tersumbat. Ia membantu mengurankan kelikatan susu dan dapat mengurangkan peratusan asid lemak politaktepu di dalam susu.

Ibu dicadangkan mengambil 3600 - 4800 mg lecithin sehari. sebiji lecithin bersamaan 1200 mg dan anda boleh ambil 3-4 biji selepas makan. Selepas lebih kurang seminggu sakit akan berkurangan dan turunkan dosnya.

Khasiat Lecithin untuk ibu menyusu

  • Mengurangkan risiko berlaku bengkak susu dengan mencegah susu tersumbat
  • Membantu memecahkan lemak berlebihan kepada titisan kecil dalam badan ibu.
  • Tambahkan pengambilan Alfalfa dapat membantu mengurangkan berat badan ibu. 
  • Menyumbang kepada memori yang lebih kuat untuk ibu. Biasanya anda akan lebih mudah lupa selepas bersalin
  • Memberikan perkembangan otak yang baik kepada bayi secara tidak langsung.
Di sini saya sharekan testimoni Lecithin dan Bengkak Susu untuk anda.

Berminat nak dapatkan Set ini, hubungi saya terus ye


Shidah Abdullah 

Lawati juga dan tinggalkan jejak tau 
Like di Fb page: shidotdotcom 
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah 
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Set Penyusuan Ibu Pilihan Terbaik

Penyusuan anak secara eksklusif sekurang-kurangnya sehingga anak berumur 6 bulan. Ini memang yang diidamkan oleh semua ibu-ibu.

Tentu sekali ada cabarannya. Kena cekal dan belajar teknik penyusuan terbaik. Yang paling penting 'mommy' kena jaga pemakanan supaya khasiat ibu dan anak mencukupi. Semuanya kongsi berdua.

Tapi cukup ke?

Kalau dah khasiat sayur dan buah pun tinggal separuh dari zaman mak kita dulu, macamana nak cukupkan. Ambil paling senang ayam yang viral membesar cepat dengan teknologi. Scarykan.

Set Penyusuan diperkenalkan khusus untuk ibu-ibu yang menyusukan anak dengan 7 produk utama.
✔️ Alfalfa
✔️ B complex
✔️ ESP
✔️ Omegaguard
✔️ Ostematrix
✔️ Vitamin C
✔️ Vitalea

Berikut adalah testimoni ibu-ibu yang mengambil set penyusuan ni.


Hubungi saya :
Shidah Abdullah
Whatsapp www.wasap.my/60126240197

Lawati juga dan tinggalkan jejak tau
Like di Fb page: shidotdotcom A
dd Friend di Fb : Shidah Abdullah
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Khasiat Susu Ibu Yang Perlu Anda Tahu

Susu ibu memang banyak sangat khasiat. Memang tak ada tandingannya tau. Di sini saya kongsikan 8 Khasiat


1. Susu ibu yang dihasilkan pada awal kelahiran adalah berbeza dengan susu ibu yang dihasilkan selepas seminggu (tempoh ini berbeza-beza bagi setiap orang) melahirkan. Ini kerana susu ibu pada awal kelahiran adalah kolestrum dan susu ibu selepas seminggu tidak mengandungi kolestrum dan ianyalebih pekat dan berlemak.

2. Pengambilan susu ibu boleh mengelakkan penyakit diabetes untuk kedua-dua bayi dan ibu. Penyusuan sangat membantu memberi kesihatan terutama ibu di mana ia dapat menyempiskan perut dan membakarkan lemak.


3. Susu ibu yang baik mengandungi jumlah yang cukup bagi vitamin, mineral, enzim pencernaan, dan homon. Susu ibu mengandungi antibodi dan lympocytes yang membolehkan bayi melawan jangkitan.  Ini tidak dapat dihasilkan oleh mana-mana susu formula kerana ia adalah purely dari badan seorang ibu.Susu ibu mengandungi 0.8% protein, 4.5% lemak, 7.1% karbohidrat, 0.2% mineral.

4. Susu ibu mengandungi jenis gula yang unik yang di panggil oligosaccharides. Iaitu sejenis rantaian panjang gula kompleks. Gula ini tidak dapat diperoleh pada mana-mana sumber semula jadi. Gula ini tidak dihadam oleh bayi. Tetapi dimakan oleh bakteria baik yang hidup dalam perut bayi yang bekerja untuk melawan segala jangkitan.

5. Susu ibu digunakan secara tradisional untuk merawat sakit mata, gigitan nyamuk, luka-luka kecil dan lecetan.

6. Susu ibu yang diperah atau EBM tidak boleh disimpan dalam plastik storage yang digunakan semula atau plastik yang digunakan untuk kegunaan rumah. Kerana ianya sangat mudah dicemari oleh bakteria.

7. Penghasilan susu adalah mengikut  keperluan. Semakin banyak kita menyusukan bayi semakin banyak penghasilan susu ibu. Memang susah untuk kita menyusukan bayi kita seoanjang hari. Tapi itu la yang terbaik untuk bayi kita.

8. Adakah semua drug yang ada dalam ubat-ubatan akan masuk ke dalam darah ibu dan dipindahkan kepada bayi melalui susu ibu? Secara umumnya, memang kebanyakan drug yang ada dalam ubat-ubatan akan dipindahkan kepada bayi melalui susu ibu. Sebab itu ibu-ibu tak digalakkan untuk ambil ubat-ubatan yang mengandungi drug. 





  Shidah Abdullah 
Whatsapp/sms : www.wasap.my/601262407
 Lawati juga dan tinggalkan jejak tau 

Like di Fb page: 
shidotdotcom Add Friend di Fb : Shidah Abdullah 
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Set Penyusuan (Breastfeeding) Adalah Penggalak Penyusuan Eksklusif

Penyusuan eksklusif berlaku apabila bayi disusukan dengan susu ibu dalam tempoh 6 bulan tanpa dicampurkan dengan susu formula. Bagi menjayakan matlamat penting ini set penyusuan shaklee adalah penggalak penyusuan eksklusif.



Set Penyusuan (Set B) ini terdiri daripada :-

♥ Vitalea iaitu multivitamin dan multimineral yang membekalkan keperluan vitamin dan mineral keperluan harian tubuh.

♥ Vita-C pula amat penting untuk kesegaran sel, mempertingkatkan imuniti tubuh, mencantikkan kulit dan antioksidan.

♥ B Complex dapat mengurangkan stress, mengimbangi hormon, membakar makanan menjadi tenaga, asid folik penting dalam penyusuan ibu.

♥ Alfalfa yang digunakan sebagai penambah susu di negara Barat.


Hebatnya penyusuan eksklusif untuk bayi adalah khasiat susu ibu yang sangat istimewa. Ia mudah dihadam oleh bayi. Sumber vitamin lengkap membantu tumbesaran sempurna bayi.

Hebatnya penyusuan eksklusif untuk si ibu adalah program pelansingan khas tanpa kos. Ia sangat mudah dilakukan dengan hanya memastikan 4 perkara penting dilakukan

1. Minum 3 liter air sehari

2. Pam secara konsisten 3 jam sekali. Sekarang mengepam sangat mudah. Banyak free-style pump set seperti Medela atau Event. Semua boleh dibeli secara online seperti  Lazada, Enjoy Breastfeeding dan lain-lain.


3. Menyusukan anak secara terus bagi memberi isyarat (demand) untuk penghasilan susu. Yang ini penting se

4. Berdoa dan kekal positif

Semoga semua ibu-ibu terus cekal menyusukan bayi secara eksklusif dan menghayati setiap saat bersama bayi kita. Memang seronok melayan keletah mereka menyusu terutama bila baby dah berumur 1 tahun 5 bulan ke atas taktik dan gaya menyusu mereka yang lebih unik dan extraordinary.


APA SAJA UNTUK ANAK-ANAK.. BETULKAN IBU HEBAT. 

INGINKAN SET INI HUBUNGI SAYA TERUS. 

Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Mommy Kekal Mantop Walaupun Preggy

Time mengandung rasa letih sangat kan. Mommy akan rasa sakit-sakit badan disebabkan perubahan saiz badan.. tapi inilah moment paling best untuk bakal mommy kan. Kita akan rendah sebaiknya fasa ini dan memastikan baby membesar sihat dan dilahirkan dengan baik



Selalu kalau makan mesti cakap makan untuk 2 orang tapi khasiat cukup tak untuk 2 orang.. kena fikir tu..

Shaklee buat special set untuk mommy gorjes dan juga si #comelpipimerah.




1. VITALEA

Multivitamin dan mineral lengkap yang juga mengandungi zat besi membantu masalah bacaan HB rendah yang boleh membawa kepada anemia di kalangan ibu mengandung.

Kalau HB sentiasa rendah mungkin boleh ada komplikasi ketika melahirkan bayi.

Ibu-ibu yang mudah letih serta rasa nak pitam elok la amalkan vitalea dua biji sehari.

2. B COMPLEX

B complex bantu mencegah penyakit diabetes ketika hamil. Berperanan untuk menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga.

Mengandungi asid folik yang elok untuk perkembangan saraf bayi.

Ibu-ibu hamil yang sentiasa tertekan dengan kerja rumah dan pejabat juga boleh ambil B Complex kerana ianya vitamin anti-stress.

3. SUSTAINED RELEASED VIT-C 


Juga memmbantu menguatkan imun sistem serta mencegah kita dari dijangkiti penyakit merbahaya.

Vitamin C menggalakkan pertumbuhan Kolagen dan membantu ibu kekal sihat dan cantik jelita keyika hamil.

4. OSTEMATRIX

Membantu mengatasi masalah sakit-sakit otot, kejang2 pinggang serta sengal-sengal badan ketika hamil.

Masalah buasir serta sembelit ketika hamil juga dapat diatasi dengan mengamalkan Ostematrix sebelum tidur.

Bekalkan kalsium dengan vitamin D yang membantu juga ibu-ibu untuk tidur lena dan berkualiti sepanjang malam supaya kekal segar keesokan harinya. S

Kalau mengalami masalah tekanan darah tinggi atau rendah, Ostematrix dapat membantu untuk mencegah masalah ini berulang.

5. ESP


Protein yang membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi.

Dapat juga membantu mengawal paras kolesterol ibu-ibu hamil. Paras G.I yang rendah sesuai diamalkan oleh ibu hamil diabetes kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.

6. Omega Guard

Sangat penting untuk perkembangan sel-sel otak bayi.

Dengan amalkan Omega Guard setiap hari berat ibu hamil dapat dikawal.

Kepada ibu-ibu yang menlami peningkatan berat badan secara mendadak boleh cuba amalkan Omega Guard bermula dari trimester kedua bagi membantu mengawal berat badan.


Testimoni Mommy Sihat




Berapa Harga Set Ni?

Vitalea 120 biji RM99.38
B-Complex 120 biji RM58.75
Sustained Release Vit C 180 biji RM103.35
Ostematrix 90 biji RM64.93
ESP 850g RM170.93
Omegaguard RM144.43

TOTAL RM641.77



Jimat 20% dengan mendaftar sebagai ahli




Berminat ?? Klik link http://shidah.wasap.my/


Read More

Masalah Selepas Bersalin Buat Wanita Hilang Keyakinan

Assalamualaikum

Selepas bersalin, macam-macam orang perempuan kena fikirkan. Bukan setakat kelahiran anak yang baru tapi masalah-masalah selepas bersalin. Antara yang biasa dihadapi
Gambar Hiasan

Masalah Kulit Kering
Cuba bandingkan kelembapan tangan sendiri sekarang berbanding dengan masa remaja. Ingat lagi dulu kalau pegang apa-apa berpeluh-peluh. Tapi berbeza lepas berkahwin dan bersalin. Perubahan hormon dan kekurangan nutrien menyebabkan

  • Kulit jadi kering, mengelupas dan kusam. 
  • Ada sesetengah bahagian jadi macam bersisik. 
  • Jerawat pula tumbuh dan tinggalkan parut hodoh. 😭
  • Tumit kaki jadi kasar dan pecah-pecah.
Sedih sangat tengok keadaan ni. Bukan tu sahaja.

Gastrik yang teruk
Badan dah berubah. Doktor kata injap pencernaan dan saluran jantung macam longgar untuk kawal dengan baik. Tu yang jadi angin dan pedih ulu hati. Dada rasa sempit dan pedih rasa susah nak bernafas.

Masalah Keputihan
Selepas bersalin, hormon tak stabil. Memang mengganggu banyak perkara

  • Masalah keputihan
  • Rambut banyak gugur
  • Haid tidak teratur.
Bila jadi macam ni, mood pun terganggu juga.


Sakit sendi
Menyusukan anak moment yang best tapi bila banyam duduk masa menyusu, pinggang sakit, tangan cepat kebas, leher pun sakit. Penat la asyik sapu minyak nak kurangkan sakit.

Vitamin Diamalkan Selepas Bersalin
Saranan vitamin yang sesuai untuk masalah selepas bersalin ini adalah;

  • ESP
  • Vitamin C 
  • B-Complex 
  • Vitalea
  • Omega Guard
  • Ostematrix
  • Alfalfa
  • Peppermint
  • Vivix dan 
  • Colagen



Kesan Pengambilan Supplemen Tambahan

1. Kulit kembali normal. Kulit kurang kering dan kusam. Tumit merekah pun dah tak ada. Paksa diri minum air banyak. Sel cukup protein dari ESP, Vivix, Collagen dan  Vitamin C

2. Masalah keputihan sebab pengambilan alfalfa. Kitaran haid pun dah ok semula. Kulit glowing  jeragat ke parut takde.

3. Sakit pinggang makin kurang. Serasi nampaknya dengan ostematrix dan omegaguard. Kebas kaki tangan pun makin kurang.

4. Masalah gastrik masih ada lagi cuma adalah berkurangan. ESP buat perut bertahan dan tambah peppermint untuk buang angin. Sesuai sangat bagi ibu hamil yang alahan teruk.

5. Tenaga pun bertambah baik. Tak la letih selalu sebab cukup nutrisi dari multivitamin Vitalea

Testimoni Pengguna



Masalah mesti ada cara nak selesaikan. Nak dapatkan Set Bersalin hubungi saya;

Shidah Abdullah 
Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
COD Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas 
No telefon 012-6240197 atau 
whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Doktor Sarankan Set Hamil dan Bersalin Shaklee

Pengalaman hamil dan bersalin setiap ibu memang berbeza. Ada sesetengah tidak mengalami sebarang masalah. Namun bagi yang bermasalah, dah jadi macam mimpi ngeri setiap kali akan melalui fasa ini.

Ikuti Pengalaman Dr Najihah Abdul Mutalib

Masalah Kehamilan dan Berpantang

1. Sembelit dan Buasir
Pengalaman yang paling ketara dan saya ingat sampai sekarang ialah sewaktu hamil saya mengalami sembelit yang teruk. Sampai menangis-nangis dalam tandas setiap kali nak membuang air besar. Kadang-kadang sampai berlaku pendarahan. Keadaan ini menyebabkan saya rasa takut nak membuang air besar yang menjadi penyebab kepada terjadinya buasir. Buasir ini menjadi semakin kritikal selepas saya melahirkan anak-anak kembar dan ianya berlarutan sehingga dalam tempoh berpantang dan selepasnya. 

2. Kejang Kaki
Satu lagi masalah saya ialah selalu berlaku 1kejang kaki (krem) terutamanya apabila kandungan menjengah usia 6 bulan ke atas. Malam-malam waktu tidur selalu sangat kena sampai menangis-nangis menahan sakit. Suami saya lah yang selalu menjadi mangsa untuk meredakan kesakitan saya sewaktu sedang nyenyak tidur.

3. Jangkitan dan Bernanah
Dulu sewaktu berpantang, selain masalah sembelit dan buasir saya juga pernah mengalami jahitan perineum saya terkena jangkitan dan bernanah. Ia berlaku sewaktu berpantang anak sulong dan sewaktu berpantang anak kembar peristwa ini berulang lagi bahkan ianya semakin parah kerana jahitan perineum saya terpaksa dibuka dan dijahit semula tanpa bius disebakan oleh jangkitan kuman pada kawasan tersebut. 

4. Sakit Kepala Teruk
Memang sangat mengerikan tapi terpaksa juga melaluinya dengan tenang sambal dalam hati berdoa agar ianya tidak berulang lagi pada kelahiran akan datang. Manakala ketika berpantang anak ke-4 yang dilahirkan secara pembedahan saya mengalami sakit kepala yang amat teruk sehingga hampir 3 minggu lamanya. Sakit pada tempat pembedahan juga terasa sehingga beberapa lama. Dalam waktu berpantang dulu terasa diri kurang cergas dan kurang bermaya.

Bertukar Jenama

Dr Najihah merupakan ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Sepanjang kehamilan dan berpantang keempat-empat anak ini beliau amalkan set hamil dan berpantang jenama lain (jenama yang sama untuk 3 kali kehamilan ini).

Pengalaman 4 kehamilan dan berpantang sebelum ini buat beliau mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee. Penghujung 2011 adalah tahun beliau berkenalan dengan Shaklee.

Alhamdulillah, setelah mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada:-
1. Vitalea
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Ostematrix
5. ESP dan
6. Omega Guard

Hamil anak ke-5 yang sekarang berusia 3 tahun, masalah utama sewaktu hamil dulu seperti sembelit dan kejang kaki boleh dikatakan tidak berlaku langsung. Diri terasa cergas dan sihat sepanjang tempoh kehamilan.

Dan peristiwa yang paling dirisaukan ketika berpantang iaitu jahitan perineum amat menakjubkan. Luka jahitan sembuh dengan cepat. Tiada rasa sakit dan berdenyut seperti berpantang anak-anak terdahulu dan yang bestnya, jahitannya sembuh dan kering dengan sendirinya tanpa sebarang jangkitan!

Teruskan Pengambilan
Atas sebab keyakinan itulah Dr. Najihah teruskan pengambilan Set Hamil & Berpantang Shaklee untuk anak ke-6 yang baru dilahirkan lebih 4 bulan lepas. Kali ini beliau bersalin secara pembedahan disebabkan kedudukan bayi yang songsang sejak awal kehamilan sehingga saat nak melahirkan.

Alhamdulillah, walaupun bersalin secara pembedahan, luka dan jahitan akibat pembedahan sembuh dengan cepat. Badan terasa sangat sihat dan cergas tidak seperti bersalin bedah.

Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat kenal dengan vitamin Shaklee dan dengan izin Allah jua tempoh kehamilan dan berpantang saya untuk 2 orang anak yang terakhir ini sangat menyeronokkan. 

Saranan Dr Najihah kepada Ibu-ibu
Dan saya amat menyarankan kepada para ibu yang ingin hamil supaya menjadikan Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee sebagai satu keperluan dalam senarai barangan Kehamilan dan Bersalin anda!


Dapatkan Set PreNatal (Kehamilan) dan PostNatal (Bersalin)

Hubungi saya terus.
Shidah Abdullah Pengedar Sah Shaklee
(No. Ahli : 922949)
☎ 012-6240197
📲 http://shidahabdullah.wasap.my/
📮Penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia atau
🏠 COD di sekitar kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas, Putrajaya
Read More

Set Mengandung Shaklee Lengkapkan Nutrisi Ibu Hamil

Assalamualaikum,

Kehamilan adalah waktu paling menggembirakan bagi semua pasangan. Bermula dari saat kita merancang untuk hamil dan kemudian disahkan hamil adalah satu berita yang akan dikongsikan dengan ahli keluarga dan rakan-rakan. Moga semua mendoa yang terbaik.

Seterusnya, anda akan menikmati perkembangan kehamilan dari satu minggu ke satu minggu dengan pengalaman yang menakjubkan. Setiap wanita akan melalui kehamilan yang mungkin tidak akan sama dengan orang lain. Namun begitu simptom-simptomnya hampir sama dan akan melalui 3 fasa kehamilan.


  • Trimester Pertama (Minggu 1 hingga 12) - Perubahan pada ibu seperti keletihan, loya sehingga muntah.
  • Trimester Kedua (Minggu 13 hingga 28) - Badan ibu mula mengembang untuk memberi ruang pada bayi. Bayi dah mula bergerak dan ibu akan bengkak di tangan, muka dan jari.
  • Trimester Ketiga (Minggu 29 hingga 40) - Organ bayi mula terbentuk dan berfungsi sepenuhnya. Ibu akan rasa tidak selesa seperti sakit belakang. Keadaan bayi yang semakin membesar akan memberi tekanan pada organ dan menyebabkan ibu kerap ke bilik air.
Banyakkan bertenang dan nikmati setiap fasa perbesaran bayi dengan gembira. Tulis dairi setiap pengalaman di setiap fasa buat kehamilan lebih seronok.

Masalah-masalah Dihadapi Ibu Hamil

Dalam tempoh kehamilan, perubahan badan akan menyebabkan ibu mengalami masalah kesihatan ketika hamil. Antara yang pernah dilalui oleh ibu-ibu hamil ialah;-
  • Kaki bengkak dan kekejangan (cramps)
  • Berat badan bertambah dan berkurangan
  • Tekanan darah tinggi atau rendah
  • Sering buang air
  • Keputihan 
  • Kencing manis
  • Tekanan darah tinggi 
  • Preclampsia
  • Pendarahan ketika hamil
  • Anemia
Apa yang ibu boleh lakukan untuk mengurangkan risiko masalah-masalah di atas ialah dengan menjaga pemakanan dengan memastikan pengambilan yang seimbang untuk ibu dan bayi. 

Nutrisi Penting Untuk Ibu Hamil

Dalam tempoh kehamilan, ibu akan berkongsi nutrisi dengan bayi. Khasiat akan dibekalkan pada bayi bergantung pada apa yang ibu makan. Bayi (fetus) akan menerima zat makanan melalui uri dan juga cecair amnion. Oleh itu, sangat penting untuk ibu memilih makanan seimbang dan mencukupi. 

Jika kekurangan zat, pembesaran bayi boleh terjejas. Ibu perlu pastikan mengambil pelbagai makanan berkhasiat seperti karbohidrat, kalsium, protein, lemak, mineral, vitamin dan sebagainya. 

Jom kita lihat kepentingan setiap nutrisi untuk pembesaran bayi.




1. Kalsium 
Bila hamil, ibu perlu menggandakan pengambilan kalsium dari biasa. Ini disebabkan badan akan menyerap 50% kalsium terutama pada 6 bulan pertama. Kalsium akan sangat diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi yang akan mula terbentuk pada minggu ke-8. Sumber kalsium seperti keju, susu, dadih dan produk tenusu sangat kaya dengan kalsium.Tapi pasti memilih produk yang rendah lemaknya. Jika ibu kurang bekalan kalsium, badan akan mula "mencuri" kalsium dari tulang ibu. Ini yang akan meningkatkan risiko osteoporosis. Ibu pula akan kerap kekejangan otot akibat kurang kalsium. Kalsium yang cukup akan membantu untuk mengatasi tekanan darah tinggi yang boleh. 

2. Protein
Sumber protein seperti ikan, daging, ayam, kerang, kekacang, telur dan makanan berasas kekacang seperti soya sangat penting dalam diet harian ibu. Protein sangat penting dalam pembentukan sel-sel yang akan membentuk keseluruhan organ bayi.

3. Vitamin C

Zat yang terdapat dalam makanan yang mengandungi vitamin C membantu membina plasenta yang kuat. Ia juga meningkatkan sistem imun dan mengelakkan jangkitan dan membantu penyerapan ferum. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C. Vitamin C perlu diambil setiap hari kerana zat ini tidak disimpan dalan badan. Vitamin C juga mudah hilang ketika makanan dimasak dan disimpan terlalu lama. Oleh itu, makan makanan yang segar untuk pasti khasiat tidak hilang.

4. Serat

Ambil juga makanan berserat seperti roti, kekacang, nasi, buah-buahan dan sayur-sayuran. 
Tapi hati-hati, makanan berserat selain sayur dan buah-buahan boleh menghalang penyerapan nutrien lain. Amalkan minum air yang banyak supaya dapat membantu mengatasi masalah sembelit.

5. Asid Folik

Asik folik adalah vitamin B penting untuk mengekalkan kesihatan ibu dan bayi. Ia sangat diperlukan untuk perkembangan sistem saraf utama bayi. Kekurangan asid folik akan mengganggu perkembangan otak bayi. Selain itu, ia juga penting dalam pembentukan sel darah merah. 

Jika kekurangan zat ini boleh menyebabkan 

- mengganggu perkembangan otak bayi 
- ibu boleh mengalami anemia 
- bayi mengganggu perkembangan otak bayi
- bayi dilahirkan kekurangan berat
- boleh berlaku keguguran

6. Zat Besi

Badan kita memerlukan zat besi untuk membina sel darah merah. Ketika hamil, keperluan zat besi meningkan 2 kali ganda dari biasa bagi mengelakkan anemia. Ibu digalakkan makan daging merah untuk memastikan cukup bekalan zat besi. Selain itu, ibu boleh makan tempe, sayuran hijau, kekacang yang juga membekalkan zat besi. Elakkan minum teh kerana kandungan dalam teh akan menyerap semua khasiat zat besi.

7. Asid Lemak (EPA dan DHA)

Asid lemak membantu dalam perkembangan otak bayi, mata dan sel sarafnya. Minyak sayuran seperti minyak jagung, minyak kacang soya, minyak matahari dan kekacang adalah sumber yang baik untuk ibu hamil.


Set Mengandung Lengkap Shaklee

Alhamdulillah, ada set mengandung shaklee yang lengkap untuk ibu dan bayi. Ibu tak perlu runsing tidak cukup nutrisi yang akan mengganggu perkembangan bayi. Terdapat 6 produk iaitu ESP, Omegaguard, Vitalea, B-complex, Vitamin C dan Ostematrix. 

1. Vitalea
Multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Zat besi dalam Vitalea dapat membantu ibu menambah zat besi dan mengelakkan ibu dari mudah pitam, lesu dan kurang konsentrasi.

2. Vitamin C 
Agen antioksidan yang membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi. Kulit juga akan lebih cantik. Istimewanya vitamin C shaklee ialah ia melepaskan vitamin C secara berperingkat bagi memastikan vitamin c cukup untuk sehari.

3. B-complex
Mengandungi vitamin B yang lengkap dan membantu badan ibu bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. Vitamin juga dikenali sebagai vitamin anti-stress. Bila kurang stress, kesihatan dan penghasilan susu juga lebih baik.

4. Energizing Soy Protein (ESP)
Protein adalah makan penting untuk sel badan. Ia mengekalkan pertumbuhan normal dan memelihara tisu. Ia juga membantu pembinaan hormin, enzim dan antibodi untuk mengangkut nutrien ke seluruh badan. ESP juga membantu memberi tenaga berkekalan untuk ibu hamil. Kulit akan lebih licin, gebu dan anjal.

5. Ostematrix (Kalsium dan Magnesium)
Kalsium penting untuk membina tulang, gigi dan saraf bayi. Kalsium yang cukup dapat mengelakkan kebas-kebas dan kekejangan ibu hamil.

6. Omegaguard (EPA dan DHA)
DHA adalah asid lemak yang penting untuk perkembangan otak ibu dan bayi. Bayi tidak dapat menghasilkan DHA sendiri dan akan memperolehi dari ibu semasa dalam kandungan dan melalui susu ibu selepas dilahirkan. Bagi ibu, omega 3 di dalam omegaguard dapat membantu membakar lemak dan membantu ibu semakin slim lebih cepat selepas bersalin. Bestkan!


Testimoni Ibu-Ibu Yang Mengambil Set Lengkap Mengandung Shaklee




Produk ini bukanlah untuk merawat atau menghalang sebarang penyakit.

Jika anda berminat untuk mendapatkan makanan tambahan sukan yang sangat selamat ini, bolehlah menghubungi saya segera!

Shidah Abdullah
No telefon 012-6240197 atau whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my
Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) 
Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seriemas 




Order Online : Set Kehamilan Shaklee
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...