Showing posts with label Kesihatan Wanita. Show all posts
Showing posts with label Kesihatan Wanita. Show all posts

10 Tips Berpantang Sendiri Di Rumah Untuk Ibu Muda

Assalamualaikum wahai ibu-ibu muda. Dah ready dah nak berpantang bagi yang sedang hamil terutama anak pertama. Atau yang sedang berpantang. Tak kisah anda yang mana satu, yang penting berpantang la dengan betul di rumah.


Kadang-kadang mak ayah jauh, tak dapat berpantang di kampung, buat persediaan yang rapi untuk berpantang sendiri. Kena ready mindset awal-awal kalau tak memang habis langgar semuanya. Kesannya pada badan kita juga.


1. Mandi awal pagi dengan air suam


Bangun awal pagi sebab biasanya baby bangun lewat sedikit. Tu la ruang untuk ibu segarkan diri. Mandi dengan bersih.

Tips :
a. Bagi yang bersalin normal digalakkan merendam bahagian punggung dan kemaluan dengan air garam. Tujuan kebersihan.
b. ikat tocang tinggi2 untuk elakkan kepal berangin.


2. Berstokin


Selepas bersiap berpakaian, pastikan terus memakai stokin. Kenapa? Ini bagi menjaga urat-urat kita supaya tidak sejuk. Memang jika tidak dijaga, akan terasa masa akan datang. Mudah kebas, sakit-sakit urat.

3. Bertungku


Sebelum mandi tadi, biasakan bakar batu tunggu di atas dapur siap-siap. Dah siap terus ikat dengan kain batik lama atau guni. Lebih elok lagi dialaskan dengan daun mengkudu yang memberi aroma yang wangi. Kalau tak ada, alas surat khabar je la untuk elak kain mudah terbakar.

Khasiat bertungku ni bagi melancarkan peredaran darah, mengeluarkan darah beke dari rahim dan memberi keselesaan pada badan. Bukan tu je, mengecutkan lemak yang berlapis di perut tu.

4. Urut


Kebiasaannya ibu berpantang digalakkan untuk berurut 3 kali diawal berpantang dan 3 hari sebelum 44 hari.

Berurut di awal sangat membantu terutamanya melancarkan pengeluaran susu dari payu dara ibu. Adakalanya salurannya tersumbat dan berurut sangat membantu.

Berurut di akhir pula dapat menghilangkan stress dalam tempoh berpantang. Nampak macam relaks tapi hakikatnya bangun malam menyusukan sambil duduk sangat menyakitkan bahu dan belakang. So berurutlah. Manjakan diri sikit.

Lebih baik lagi, kalau dapat tukang urut yang dapat bagi pakej bertangas sekali.

5. Jaga Makan Ketika Berpantang


Jaga makan sangat penting bagi mengelakkan ibu berpantang meroyan disebabkan badan berangin sebab makan main bedal. Jangan makan yang gatal-gatal dan berangin. Bukan ibu je rasa, anak pun boleh kembung perut.

Carilah sesiapa sama ada jiran atau saudara terdekat untuk masak yang simple2 untuk berpantang. Kalau husband anda rajin, hari-hari singgang apa salahnya. Hehe..pastikan cukup serat dan khasiatnya.

6. Minum air yang cukup


Memang orang tua selalu pesan jangan banyak minum air sebab risau kerap ke tandas dan nanti luka lambat baik.

So minum jangan sekali banyak. Jarakkan masa sebab sangat penting air ni untuk elakkan sembelit. Jangan cuba rasa sembelit tu macamana. Nak tau jugak? Klik SINI.

7. Pantang ais


Alahai mommy! Waktu ni jangan sesekali cuba minum ais langsung walaupun hari panas. Kesannya bila anda tua nanti akan rasa sakitnya. Kan dah jenuh masa mengandung ngidam tu ngidam ni. So masa berpantang ni sungguh-sungguh la. Ini masa memanaskan badan.

8. Jamu atau supplemen


Amalkan jamu atau supplemen untuk memberi tenaga sepanjang berpantang. Ia dapat melancarkan perjalanan darah bagi memastikan ibu segar sentiasa. Jangan kemut untuk invest untuk diri kita sendiri. Doktor pun amalkan tau. klik SINI

9. Maklumkan pada jiran 


Jangan terlalu risau untuk berpantang sendiri. Insyaallah anda boleh. Pastikan jiran tahu anda berpantang di rumah. Supaya mereka boleh bertanya khabar dan menjenguk anda semasa ketiadaan suami. Pastikan bateri handphone selalu ada.


10. Banyakkan berehat


Elakkan buat kerja-kerja berat terutamanya sibuk nak basuh kain, sidai kain. Mintak suami bantu dalam tempoh ini. Atau outsource ke kedai dobi. Fokus untuk recovery dan anak. Elakkan main telefon banyak yang akan buat anda sakit kepala.

Moga bermanfaat ye.

Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Cara Mengatasi Masalah PCOS Menyebabkan Sukar Hamil

Polycystic Ovarian Sydrome atau nama pendeknya PCOS adalah antara penyakit yang mengganggu kesuburan wanita. Ia terjadi disebabkan ketidakstabilan hormon wanita iaitu hormon kehamilan, estrogen dan progesterone. Ini menyebabkan terbentuknya cyst.

Selain itu, ovari juga akan menghasilkan sedikit androgen (hormon lelaki) tetapi apabila androgen dihasilkan banyak dari biasa ini yang dinamakan PCOS.

Apa jadi bila terlebih?

1. Terganggulah penghasilan telur wanita yang mengganggu kesuburan. Sukar untuk wanita hamil. Wanita yang kerap keguguran juga tanda-tanda PCOS. Adakalanya disusuli dengan pertumbuhan cyst.

2. Masalah jerawat teruk besar dan bernanah di umur dewasa. Breakout omputih kata. Kulit akan berminyak lebih.

3. Tumbuhnya bulu-bulu berlebihan pada tubuh. PCOS ini boleh dikesan apabila wanit mempunyai banyak bulu di muka.

4. Mood swing dah tentunya terjadi bila hormon tak stabil. Cepat marah dan depress.

5. Kitaran haid terganggu dan tidak teratur. Datang bulan sedikit-sedikit atau banyak-banyak dalam beberapa hari tidak mengikut kitaran sepatutnya. Ini bermakna ovulasi tidak berlaku tiap bulan.

6. Berat badan berlebihan atau obes dan mengalami kesukaran untuk menurunkan berat badan

Lagi kan.. 

Seseorang mengalami masalah PCOS, sel-sel tubuh menjadi tidak sensitif kepada insulin. Jadi kawalan gula dalam tubuh akan terganggu. Mudah mendapat simptom yang sama seperti penghidap kencing manis. Malah, ada doktor yang merawat mereka menggunakan ubat kencing manis walaupun paras gula masih normal.

Risaukan.. Logik la memang sukar nak mengandung sebab sistem badan banyak terganggu.


Jom betulkan sekarang. Jangan tunggu-tunggu.. Kata nak hamil

- Buat pemeriksaan lanjut dengan doktor sama ada anda mengalami masalah PCOS.

- PCOS sebenarnya boleh berlaku seawal kali pertama datang haid dan penghidapnya boleh mengalami masalah haid tak teratur.

Tapi selalunya orang anggap haid tak teratur sebelum kahwin ialah normal & akan jadi teratur selepas kahwin.

Bagaimana Vivix membantu wanita menghidap masalah PCOS

Kajian resveratrol menunjukkan ia boleh membantu pesakit2 PCOS ni. Resveratrol ialah 1 bahan antioksida yang tinggi dalam anggur.

Vivix adalah suplemen yang mengandungi resveratrol. Malah, 13x lebih tinggi daripada dalam anggur sendiri.

Resveratrol membantu PCOS
1. Mengurangkan hormon testosteron
2. Mengurangkan kerintangan insulin
3. Bantu turunkan berat badan
4. Bantu turunkan paras kolesterol

Vivix memang yang terbaik. Memang kena pilih Vivix Shaklee. Ni testimoni yang mengamalkan Vivix


#Jomubah #Inikalilah 😂😂 Jangan lupa share untuk bantu kawan2 yang ada masalah PCOS.

Hubungi saya untuk mendapatkan Vivix
Shidah Abdullah
012-6240197
www.wasap.my/60126240197
Read More

Cara Atasi Senggugut

Assalamualaikum

Pasti ramai akak-akak dan adik-adik di luar sana yang selalu alami masalah senggugut ketika datang bulan atau haid. Jangan main-main tau dengan sakit senggugut ni. Ada rakan-rakan saya sampai terpaksa ambil medical leave (MC) sebab tak larat nak bangun.
Kredit kpd alltip.com

Macamana rasa sakitnya? Rasa sakit ni berlaku dibahagian bawah perut atau pun dibahagian pelvic. Bukan tu sahaja pelbagai simptom lain juga boleh dialamai seperti 

  • sakit kepala
  • sakit belakang
  • muntah
  • cirit birit
  • sukar hendak tidur
  • lemah


Kenapa sebenarnya Senggugut terjadi ye?

Dalam badan kita mengandungi satu hormon iaitu prostaglanding yang bertanggungjawab dalam proses pengecutan rahim ketika kita datang haid. Tapi bila hormon ni terlalu banyak, pengecutan rahim akan lebih kuat dari biasa.

Selain itu, simptom-simptom lain terjadi berpunca  dari hormon tidak stabil. Ini disebabkan asid linolenik di dalam badan tidak bertukar menjadi gamma-linolenic asid yang membantu menstabilkan hormon. 

Saya cadangkan anda mencuba 2 vitamin iaitu GLA dan Ostematrix. 

1. GLA Complex




Dihasilkan dari borage seed dengan gabungan minyak bunga matahari dan vitamin E yang membantu menstabilkan hormon progstaglanding yang mengawal pengecutan rahim wanita. Selain itu ia sangat membantu memperbaiki simptom-simptom PMS termasuklah mood yang swing.


2. Ostematrix




Apabila haid berlaku, paras kalsium dalam badan wanita akan mula menurun. Inilah juga yang menyebabkan badan lenguh-lenguuh dan sakit-sakit. Ostematrix iaitu vitamin yang membekalkan kalsium dengan kadar penyerapan 99% sangat melegakan dan mengurangkan sakit-sakit dan lenguh-lenguh tadi. 


Apa kata mereka yang dah mengamalkan set senggugut ni?





Nak dapatkan vitamin untuk menghilangkan senggugut anda, hubungi saya terus ye



Shidah Abdullah

012-6240197
SID Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas
Read More

Pengalaman D&C Untuk Keguguran

Bila Doktor Dah Kata...  Follow je..

Pagi-pagi setia menanti kaunter admission ke wad buka pukul 8.30 pagi. Hehe tapi risaunya nak buat prosidur D&C dari semalam. Terjaga pulak pukul 3 dan tak boleh tidur. Bleeding dah ada sikit dan tak boleh nak solat. Zikir je la ye.


Berdebar dari sebab semalam sebab nurse kirim ubat Misoprostol untuk insert di bahagian bawah. Pesan nurse "Pukul 6 pagi nanti puan guna glove ni masukkan tiga-tiga sekali ye. Puan akan rasa macam period pain sikit"


Waduh! Period pain. Lupa dah rasa. Yang ingat rasa contractions bersalin ye. Ni yang buat lagi berdebar tak leh tidur. Hehe. Bertenang je la.

Ngadap akaun Niagawan sebab target nak settlekan sebelum admitted. Siap juga ngam2 pukul 6. Mandi, settlekan pesanan nurse dan terus bersiap nak ke hospital.

Bila kaunter registration dah buka terus ambil no 3002. Orang kedua. Ting "3002 kaunter 9". "Admission ye puan? Bilik belum ada. Bila ada saya panggil puan". Dalam setengah jam nurse call bilik ready dan terus dapat tag nama.


Masa ni ubat tu dah bertindak balas duduk dah tak tentu arah. Period pain plus mild contraction la rasanya. Heavy period. Ubat tu bantu clearkan rahim dari pukul 8 sampai pukul 9 lebih keluar ketulan daging.


Terus kurang rasa sakit dan masih perlu dicuci sebab ketulan tu tak sempurna. Maknanya ada yang masih tertinggal. Tu sebab kena buat d&c. Sempat tengok sekeliling bilik ada signage kena puasa nak buat prosidur. Dari pukul  12 malam puasa tau!


Dalam pukul 10 nurse datang nak bawa ke OT. Lagi la berdebar Ditolak terus ke ruangan menunggu PRE OP/ POST OP HOLDING WAY. Tu la signage ada di situ. Tudung dah diganti dengan topi ala2 cap mandi tu. Diruangan ni ada 3 katil berpenghuni dan saya giliran last nampaknya dalam pukul 11 pagi.

Doktor berbaju hijau lalu lalang. Dibaju tulis SJ OT. Salah sorang datang perkenalkan diri Dr Ngun explain tentang bius yang akan diberikan iaitu General Anesthesia. Yang saya tahu saya tak kan sedar sepanjang prosidur.

Dr Ngun pasangkan jarum ditangan untuk masukkan bius. Disebabkan giliran belum sampai ubat belum dimasukkan. Mata mengelewor tengok kakitangan hospital. Kemudian orang kanan masuk OT. Dengar nurse sebut pasal "lung" bila berbincang dengan kawannya.  Berdebar dengar.

Saya yang masuk untuk d&c pun risau. Kalau sakit lain tak tahu la. Dr Ngun datang tanya dan tunjuk satu kertas risiko-risiko prosidur untuk di baca. Saya faham dan sign. Dr Ngun cucuk dan masukkan pain killer. Dah rasa dizzy dan terawang-awang. Belum bius lagi. Baring dan terlelap sekejap.

Bila bangun turn saya dah sampai. Disorong masuk ke OT. Nampak la lampu macam dalam drama. Ada sorang doktor suruh bernafas guna oksigen. Sementara tu dah mula rasa sesuatu masuk di tangan dan sakit. Tapi sebab leka sedut oksigen memang terus terlelap semula. Tak sedar apa berlaku.

Bila terjaga, saya dah berada di bahagian Pre op/ post op holding way.  Oh dah selesai rupanya dan ada rasa sakit sedikit. Tapi rasa diperut sangat lega berbanding tadi masih ada sakit period pain. Syukur sangat selesai prosidur dengan baik.

Masa untuk recovery dan sesi berpantang bermula. Macam biasa ambil set berpantang la kan. Moga ada rezeki anak seterusnya. Yang penting sekarang masa build up semula tenaga dan pulihkan luka dalaman.

Kongsi Pengalaman,
Shidah Abdullah


Read More

Cara Hilangkan Kedutan Di Muka Dan Garis Bawah Mata

Tahu tak? Ada tumbuhan secantik ini buat kita jadi cantik juga. 

Lotus Japonicus


Ni la dia Lotus Japonicus. Sejenis tumbuhan legum yang banyak didapati di Asia dan Australia. Mempunyai bunga berwarna kuning yang amat cantik.

Legum ialah sejenis tumbuhan kekacang termasuklah kacang tanah, ubi kentang, ubi kayu dan lain-lain.

Legum mempunyai keupayaan istimewa mampu mengikat nitrogen dari udara disebabkan adanya bakteria simbiotik dalam nodul-nodul akarnya.

Ia kaya dengan sumber protein dan minyak yang dapat memperbaiki nitrogen atmospera. Saiznya kecil kira-kira 472 mb, dan dapat hidup membesar dalam tempoh 2 - 3 bulan.

Bahan Utama Dalam YOUTH

Tumbuhan ini adalah sebahagian dalam kandungan produk kecantikan skincare Youth yg dikeluarkan oleh Shaklee iaitu Serumnya yang sangat best.



Antara sumber bahan kandungan yg organik dalam skincare ni.
1. Anggur Musqadine
2. Apple Stem Cell - extract
3. Shinsandra Chinensis Fuirt - extract
4. Advanced Vital Repair

Bagaimana Lotus Jopanicus berfungsi?




  • Lotus jopanicus berfungsi menganjalkan kulit.  
  • Bukan itu sahaja ia membantu mengurangkan kedutan dan elakkan kulit mengelebeh.
  • Berfungsi mengaktifkan Youth tadi 
  • Membantu menghasilkan kolagen dan elastin akan terus bekerja.
  • Ia dikenalpasti sebagai bahan yang amat berkesan untuk menghalang penghasilan tyrosine iaitu sejenis asid amino yang menyebabkan pigmentasi kulit. 
  • Melembabkan kulit serta membantu dalam membaiki tona kulit.

Pastinya kulit akan lebih muda. Mesti nak kan!

Sementara youth tengah promosi ni jangan lepaskan peluang. Jom dapatkan set Youth anda sekarang.

Shidah Abdullah 
 Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, 
Kota Seri Emas 
 No telefon 012-6240197 atau 
whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Lewat 2 bulan Haid Tanda Menopause? 10 Tanda Menopause Perlu Diketahui

"Doktor umur saya 46 tahun tapi haid saya lewat 2 bulan tapi saya tak hamil sebab saya dah buat ujian UPT"

Ini adalah fasa Perimenopause dulu. Fasa peralihan di mana terdapat simptom disebabkan perubahan kadar hormon estrogen dan progesteron. Apakah sebenarnya yang berlaku?. Umur meningkat, kelenjar ovari mula kurang berfungsi dengan tidak mengeluarkan hormon estrogen yang secukupnya walaupun benih wanita (ovum) masih dikeluarkan. Tapi tak seperti semasa kita 20an. Fasa ini berlangsung dalam anggaran 4 tahun hingga 10 tahun bergantung pada keadaan masing-masing. 

Menopause

Apabila sampai masanya, wanita akan mengalami Menopause. Menopause adalah tempoh perubahan di mana wanita tidak lagi datang bulan melebihi 12 bulan. In bermaksud kitaran haid sudah berakhir seiring dengan bertambahnya umur kita. 

Bila menopause akan berlaku ye? Tak ada masa yang tepat. Namun secara umumnya ia akan berlaku dalam anggaran umur di antara 45 hingga 55. Ada juga yang berlaku lebih awal dan ada juga yang terlewat. Namun, apa yang kita perlu tahu adalah tanda-tanda sebelum seseorang wanita mengalami menopause sebenar.

Tanda-tanda atau Simptom Menopause

1. Sakit pada payudara 
Rasa sakit atau tidak selesa pada payudara disebabkan perubahan turun naik hormon. Payudara akan rasa lebih sensitif dan tegang. Apabila hampir-hampir menopause, kitaran haid akan tidak tetap dan rasa tidak selesa ini akan lebih lama

2. Badan terasa panas dan berpeluh-peluh (Hot Flashes)
Apabila tahap estrogen kita menurun, kelenjar yang mengawal suhu badan akan terganggu. Badan akan berasa panas tidak tentu masa. Ia boleh berlaku beberapa saat, setengah jam mahupun lebih lama daripada itu. Jika berlaku keadaan ini, pilihlah pakaian yang sesuai, selesa tapi masih menutup aurat. Banyakkan juga minum air dan jika perlu gunakan pek ais.

3. Bau Badan Yang Lebih Ketara
Apabila badan panas, peluh dikeluarkan juga berlebihan. Ini menyebabkan bau badan. Penurunan kadar estrogen memberi signal atau isyarat pada kelenjar hypothalamus. Ia adalah kelenjar di bahagian otak yang mengendali fungsi badan termasuk pelepasan hormon dari kelenjar pituitari. Lebih banyak pelu terhasil sehingga sukar dikawal, makanya bau badan pun terjadi. Kerapkan mandi bagi menjaga bau badan.

Kredit : hisyam.id

4. Tumbuh "Misai" dan "Janggut"
Hah! Jangan terkejut kalau tiba-tiba tumbuh misai atau janggut di muka. Tidaklah ia tumbuh seperti lelaki. Ini merupakan simpton yang biasa berlaku betul-betul dipenghujung haid wanita sebelum menopause. Akan ada juga pertumbuhan rerambut pada tempat-tempat baru. Bukan itu sahaja, rambut akan semakin kering, rapuh, menipis dan gugur.

5. Rasa berdebar
Satu kajian menunjukkan epinephrine dan norepinephrine atau lebih dikenali sebagai adrenalin berfungsi meregulasikan kadar degupan dan tekanan darah. Ia akan berubah dari masa ke semasa. Kita akan rasa berdebar dan risau tanpa sebab. Kadang-kadang perkara sebegii terjadi pada ibu kita sendiri apabila dia melalui fasa ini. Kita patut memberi sokongan moral dan menjadi pendengar setia mereka.


6. Sukar Mengawal Kencing
Terkencing kita melakukan aktiviti seperti melompat, terbatuk atau bersin adalah keadaan yang melucukan. Tapi hakikatnya itu tanda menjelangnya tempoh menopause. Kadang-kadang dah bersiap pakai baju dan nak keluar rumah, tiba-tiba rasa nak buang air. Wanita akan rasa sukar mengawal pundi kencing dan kerap ke tandas. Ini berlaku disebabkan dinding uretra dalam sistem urinari dan otot pelvik semakin lemah.

7. Kulit Kering
Fasa menopause seperti "reverse puberty" kata Dr Pinkerton di mana wanita akan melalui masalah yang pernah dialami ketika di zaman remaja. Antarnya termasuklah masalah jerawat, eczema dan alergi. Bahagian seperti mata, vagina juga akan terkesan seperti penurunan nafsu seksual.

8. Migrain
Kita mungkin tidak pernah mengalami migrain tetapi hati-hati ia mungkin berlaku pertama kali apabila berlaku perubahan turun naik hormon. Jika kita memang pernah mengalaminya pula, ia boleh menjadi lebih teruk. Apabila ketiadaan haid konsisten, masalah ini akan berkurangan dan hilang serta-merta. Munurut Migrain Research Foundation, 5% wanita menghadapi migrain selepas usia 60 tahun. Harap-harap bukan kita.

9. Mood Swing
Perubahan hormon memang akan diiringi mood swing. Ini juga disebabkan wanita mengalami masalah sukar nak tidur, lebih pelupa dan kurang fokus. Lebih baik kita bersedia supaya kita lebih matang untuk menghadapi dan mengendali perubahan dan mengelakkan mood swing.

10. Tulang Rapuh



Wanita akan hilang 20% daripada tulangnya dalam tempoh 5 tahun pertama menopause. Ini bermakna tulang kita akan merapuh semakin cepat disebabkan ovari tidak lagi menghasilkan estrogen. Ini juga penyebab penyakit osteoperosis.

Hah! Macamana berapa tanda-tanda di atas dah ada. Kurangkan risau dan perbaiki keadaan.

Tindakan Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengatasi Simptom Ini

1. Pengambilan Makanan Yang Berkhasiat
Secara umumnya, setiap wanita mesti memastikan makanan seharian dapat membekalkan kalsium dan vitamin D. Boleh juga ambil supplemen seperti Ostematrix yang dapat membekalkan kalsium, vitamin D dan magnesium. 

2. Dapatkan sokongan keluarga
Jika menopaus berlaku dikalangan keluarga terdekat atau pada diri sendiri, dapatkan sokongan moral keluarga. Berteman apabila ada temujanji dengan doktor.

3. Lakukan Senaman Ringan
Dengan melakukan senaman, badan akan lebih berasa segar dan tidak hanya duduk di rumah melayani rasa tidak selesa. Dengan bersenam, jantung berfungsi lebih baik dalam mengawal adrenalin yang membuat kita rasa resah. Ini juga dapat membantu mengawal berat badan.

4. Minum air secukupnya


Vitamin Cadangan Bagi Mengurangkan Simpton

1. GLA Complex

GLA biasanya dicadangkan pada wanita mengalami simptom. Ia membantu mengawal selia hormon estrogen dan progesteron. Ia juga membantu melambatkan menopause dengan cara memperbaiki keadaan simptom. Ia adalah gabungkan khasiat bahan-bahan berikut;- 
~ Minyak borage mengandungi kepekatan semulajadi GLA dalam bentuk mudah diserap

~ GLA (Asid linolenik gama) membantu mengekalkan kesejahteraan sepanjang kitaran bulanan atau sepanjang mengalami menopause.

~ Minyak bunga matahari adalah sumber Omega-6 asid lemak membantu membentu bahan prostaglandins yamg membantu tubuh badan kita mengawal banyak proses badan dengan normal.

~ Vitamin E pula membantu dan menyokong sistem imun dan mengekalkan integriti sel wanita menopause.

2. B-complex

Wanita yang menopause atau sedang menopause rasa amat tertekan tanpa sebarang alasan. Cepat rasa nak marah, risau dan panik. Ia mengandungi thiamine, niacin, vitamin B dan asid folik. 

~ B3 dan asid folik diperlukan untuk menghasilkan estrogen dan menyokong keupayaan menggunakan hormon seks. Ia juga melindungi kesihatan tulang wanita putus haid.

~ B6 dan B12 membantu penghasilan serotonin iaitu "transmitter" yang bertugas sebagai utusan kimia dalam otak untuk menstabilkan mood wanita menopause.

~B12, B1 (thiamine) dan B3 pula penting untuk sistem saraf berfungsi dengan baik agar wanita menopause bertindak balas terhadap tekanan.

B-complex Shaklee mempunyai sistem penghantaran nutrien berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting.

3. Omegaguard
Ciri-ciri anti-radang yang ada pada Omega 3 asid lemak sangat diperlukan oleh wanita yang mengalami menopause. Kesannya sangat positif dan sangat membantu mengurangkan gejala-gejala menopause seperti penyakit jantung, kekeringan faraj, kulit dan ramput kering dan nipis dan mata kering. Ia juga mengimbangi mood wanita putus haid.

4. Ostematrix 



Wanita memerlukan lebih kurang 1000mg hingga 1200mg kalsium sehari. Lengkap dengan 400IU vitamin D untung merangsang penyerapan kalsium. Bagi wanita menopause, ia dapat membantu mengurangkan kesan tulang rapuh akibat pengurangan estrogen. Magnesium di dalam Ostematrix membantu menggabungkan kalsium dan tulang serta menguatkannya.


Testimoni Pengguna Vitamin Ini





Dapatkan SET MENOPAUSE sekarang

Hubungi saya Shidah Abdullah 012-6240197 untuk mendapatkan produk di atas atau maklumat lanjut

Jika anda tinggal di sekitar Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas, perkhidmatan COD disediakan.

Perkhidmatan POSLAJU disediakan bagi penghantaran ke seluruh negara.

Moga bermanfaat!

Salam Dari Akak Bisik-Bisik,
Shidah Abdullah


Read More

Cara Atasi Keputihan Punca Faraj Berbau

Keputihan boleh dikatakan masalah klasik bagi semua wanita; tidak kira peringkat umur sama ada anak dara mahupun dewasa. Gejala atau tanda-tanda dan tahap komplikasi adalah berbeza untuk setiap individu disebabkan aktiviti dan tahap kesihatan masing-masing.




Apa sebenarnya keputihan?


Suka saya baca tulisan Dr Zubaidi berkaitan keputihan. Sangat jelas tujuan sebenar lendiran ini berada di faraj wanita. 

Keputihan adalah masalah dimana cairan keputihan keluar dari faraj. Tapi ia bukanlah tanda sesuatu penyakit. Ia adalah perkara biasa atau fisiologi badan menghasilkan lendir ini untuk tujuan tertentu.

Antara tugasan lendir ini adalah;-



Keputihan
1. Ia bertindak sebagai pelindung sel-sel dan dinding faraj dari kering dan rosak. Jika faraj kering, ia akan menimbulkan kesakitan terutama sewaktu bersetubuh dan boleh menyebabkan dinding faraj berdarah. Biasanya kekeringan dialami oleh wanita yang putus haid (menopause)

2. Ia sangat penting dalam peranan persetubuhan. Lendiran ini akan bertambah ketika naik syahwat dan ketika bersetubuh.

3. Ia Membekalkan makanan semasa proses persenyawaan. Pangkal rahim (Cervix) akan mengeluarkan lendir berperanan semasa percantuman benih lelaki (sperm) dan benih wanita (ovum). Lendir ini membekalkan tenaga dan makan pada benih- benih lelaki (sperm) akan hidup beberapa hari di dalam lendir di pangkal rahim yang kebiasaanya hidup 24 hingga 28 jam sahaja.

Pentingkan lendir ini pada wanita.


Jenis - Jenis Keputihan Yang Perlu Dikenali dan Difahami

Terdapat dua jenis keputihan iaitu fisiologis dan patalogis

1. Keputihan fisiologis terjadi pada wanita sihat dan ia adalah gejala yang normal dan pulih secara semulajadi. Lendirnya cair, tidak melekat, berwarna putih atau krim dan tidak berbau. Ia dikeluarkan dalam kuantiti yang sikit, tidak gatal dan tidak memerlukan rawatan. Ia kerap dihasilkan semasa subur dan sebelum haid. Ia juga dikeluarkan mengikut aktiviti yang dijalani seharian. Jika lebih aktif, lebih banyak dikeluarkan.

2. Keputihan patologik adalah penyakit yang rumit dan perlu dirawat dengan segera. Lendirnya lebih kental dan melekat, berwarna kuning, kelabu atau hijau. Baunya busuk dan keluar dengan banyak. Ini terjadi apabila berlaku jangkitan pada bahagian faraj. Sangat gatal dan berlaku keradangan dan kemerah-merahan. Lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan

Sumber : www.myhealth.gov.my

Bahaya Keputihan Jika Tidak Dijaga Dengan Baik

Masalah keputihan yang teruk dan lewat ditangani boleh menyebabkan penyakit seperti berikut;-

1. Kemandulan - Jangkitan pada faraj menular ke bahagian rongga rahim (uterus) dan ke saluran pengeluaran telur (Tiub Fallopio)

2. Kandungan Luar Rahim - Jangkitan yang kronik menyebabkan kandungan terbentuk di luar rahim dan boleh menyebabkan pendarahan yang mengakibatkan kematian ibu dan bayi.

3. Mengancam Nyawa - Bagi wanita yang mempunyai daya tahan badan yang rendah (imun), keputihan yang dianggap biasa boleh menjadi serius dan mengancam nyawanya.





Jangan main-main! Jika dibiarkan lama, rawatan sukar diberikan kerana kita membuatkan ia kebal dengan menambah sifat kerintangan bakteria atau kulat terhadap antibiotik ataupun antifungal.



Apakah Punca Keputihan Berlaku?

Jom kita kenali punca kenapa keputihan ini berlaku sebenarnya.



1. Kebersihan di mana wanita mensti menjaga bahagian sulit wanita (faraj) dengan rapi untuk elakkan jangkitan kuman. Pastikan ia dicuci dengan air bersih dan lap dengan kering selepas membuang air kecil atau selepas aktiviti seksual. Kelembapan pada bahagian faraj menggalakkan pertumbuhan dan jangkitan mikroorganisma seperti kulat dan bakteria. Statistik menunjukkan hampir 75% wanita sudah berkahwin berhadapan dengan masalah keputihan disebabkan oleh aktiviti seksual. Kena jaga baik-baik Miss V ni tau!

2. Perubahan Hormon pada tubuh boleh menyebabkan keputihan. Hormon berubah disebabkan -

  • Pengeluaran hormon pembiakan semasa wanita hamil memudahkan kulat melekat pada dinding faraj.
  • Pengambilan ubat terutamanya antibiotik yang berlebihan menyebabkan bakteria semulajadi pada bahagian faraj mati dan menyebabkan pertumbuhan bateria dan kulat
  • Tekanan akibat masalah peribadi atau gangguan emosi akan mempengaruhi aktiviti normal otak dalam mengkoordinasi penghasilan hormon
  • Wanita yang mengambil pil perancang keluar atau pencegah kehamilan menyebabkan hormon dalam darah tidak stabil

3. Masalah kesihatan seperti kencing manis menyebabkan rembesan faraj mengandungi gula yang tinggi. Ini menyebabkan kulat tumbuh lebih banyak dan membiak di dalam faraj.



Cara Mencegah Masalah Keputihan

Bila kita dah faham apa sebenarnya keputihan, bahayanya dan apa sebenarnya punca ia berlaku, kita kena tahu bagaimana nak mencegah pula.

1. Sentiasa pastikan bahagian faraj berada dalam keadaan kering dan bersih.
2. Elakkan penggunaan pembersih faraj yang mengganggu kestabilan PH atau menyebabkan kegatalan.
3. Bagi yang haid, sentiasa tukar tuala wanita 
4. Gunakan panty liner atau pelapik seluar bila diperlukan seperti waktu beriadah.
5. Elakkan pemakaian seluar dalam yang ketat dan diperbuat dari kain satin
6. Jangan gunakan sebarang produk wangian sepeti bedak atau semburan pada bahagian faraj.
7. Basuh bahagian farah dengan air bersih selepas buang air kecil atau selepas aktiviti seksual.
8. Jika berlaku kegatalan, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan vagina untuk rawatan segera.
9. Lakukan aktiviti yang menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan 



Cadangan Vitamin Bagi Masalah Keputihan

Disebabkan keputihan banyak berpunca dari dalaman seperti hormon dan luaran seperti aktiviti harian, pemakanan yang sihat dan pengambilan vitamin secara konsisten dapat membantu mengatasi masalah keputihan. Berikut adalah vitamin yang dicadangkan;-

1. Garlic Complex


Garlic atau bawang putih merupakan agen yang bersifat antioksidan dan antikulat. 
  • Membantu mengurangkan keputihan dan menghalang alergi
  • Membantu menguatkan sistem imun badan melawan jangkitan kuman dan bakteria
  • Menstabilkan glukos dalam badan terutama pesakit diabete
  • Selain itu, ia menurunkan kolestrol dan membantu menurunkan darah tinggi
  • Mempertingkatkan sistem penghadapan seperti kembung perut, gastrik dan ketidakhadaman

2. Alfalfa Complex


Alfalfa pula agen antikulat yang membunuh kuman Candida yang menjadi punca masalah keputihan.
  • Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan badan yang berasid kepada normal
  • Ia melawan alahan dan memperbaiki kulit dan bau badan
  • Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut
  • Selain itu, ia menghilangkan toksik dan badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot

3. GLA Complex

Ia membantu tindakan Alfalfa untuk mengekang kulat daripada merebak dan terus membiak
  • Ia mengeluarkan virus dan meningkatkan stamina
  • Menstabilkan hormon dan mengawal selia estrogen dan progresterone dalam darah
  • Meningkatkan sistem imun
  • Mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alahan, kegatalan dan kulit kering
  • Meringankan sakit dan bengkak
  • Menghalang komplikasi diabetes dengan merendahkan gula dalam darah
  • Meringankan kebas dan kesakitan

Apa Kata Mereka Yang Mengamalkan Set Keputihan Ini?






Pertanyaan/ Order

Jadi kalau puan mempunyai sebarang pertanyaan atau berminat untuk mendapatkan konsultansi set ini dari saya, sila hubungi saya;-

Shidah Abdullah 012-6240197
COD : Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas
Pos : Keseluruh Malaysia


Read More

Pengalaman Keguguran dan Tindakan Yang Dibuat

Assalamualaikum.

Saya pernah tulis entry berkaitan keguguran. Tapi uniknya posting kali ini, saya nak kongsikan pengalaman saya sendiri keguguran anak kelima. Allah lebih sayangkan adik. Pregnant kali ni memang rasa lain. Instict ibu kot. Tapi tetap doa.

1. Kenali Tanda Awal

29hb Nov 2017 Bila saya ke tandas buang air. Saya perasan macam ada jalur merah lalu di air. Ish bleeding ke? Tapi sikit sangat. Tak ada pulak tanda di tempat lain. Ingat malam nak pergi la jumpa doktor scan baby. Hmm tapi malam tu tak pergi sebab tak ada tanda-tanda lain lagi.

2. Buat Pemeriksaan Doktor

30hb Nov 2017 Bangun macam biasa untuk buang air dalam pukul 3 pagi. Eh ada lagi darah tapi besar sikit saiznya. Kali ni nekad untuk pakai pad.



Dalam 8.30 pagi terus pergi checkup doktor. Dr cakap saiz baby kecil. Kalau ikut kiraan dah 8 minggu tp baby baru 6 minggu. Pesanan doktor banyakkan berehat. Saya diberi rehat 1 hari dari bekerja. Ada sesetengah ibu hamil akan dirujuk ke hospital.

3. Banyakkan Berehat 

1hb dan 2hb Dis 2017 Memandangkan hujung minggu cuti yang panjang, keluarga belah suami adakan family day. Memang saya hanya duduk berehat di dalam bilik. Kalau berkumpul, memang hanya duduk dan makan. Masa ni masih bleeding tapi tak banyak sangat. Tapi rasa sakit pinggang macam masa period pain.

Kata makcik, dia pun pernah hamil begitu. Memang berehat sahaja. Cik Ana juga bagi tips sentiasa letak kaki ke atas.


4. Rasa Contraction

3hb Dis 2017 terbangun dalam pukul 5.30 pagi di rumah. Masa ni dah terasa sakit. Contraction macam nak bersalin terasa. Tapi lebih mild. Terasa seperti sakit period pain. Saya tahu ni la masanya melepaskan baby keluar. Allah dah janji. Dalam keadaan berbaring saya dapat rasa 3 kali rasa contraction. 15 minit sekali.

Tak selesa nak baring risau darah banyak. Saya terus bangun nak ke toilet. Masa ni contraction masa berdiri. Bertahan di situ dan terus ke toilet. Masa di toilet rasa seketul keluar. Memang lega sangat.

5. Simpan Ketulan 

Alhamdulillah nampak yang keluar seperti satu ketulan daging yang complete dan bersama uri. Lega rasanya. Tapi saya ambil dan letakkan dalam balang kuih. Kami letakkan dalam plastik hitam.

6. Berjumpa Pakar 

Terus bersiap ke klinik untuk dapatkan referal letter ke hospital. Kami ke Ipoh Specialist dan berjumpa pakar untuk pemeriksaan. Kami tunjuk pada doktor ketulan yang disimpan. Alhamdulillah doktor kata sebahagian besar dah keluar tapi masih ada yang ada dalam rahim. Semua akan keluar bersama darah kotor nanti. Akan ambil masa 1 - 2 minggu untuk clear.

Bersyukur sangat tak perlu d&c iaitu prosedur mencuci rahim dan saya juga tidak perlu ditahan di wad.

7. Tanam Ketulan

Kami bersihkan dan tanam disekitar rumah. Ini bagi mengelakkan ada haiwan yang mengorek ia keluar.
Ustaz Dusuki pesan ...
 "...jika kita mengandung, anak itu gugur, walaupun kandungan tu baru seminggu atau sebulan, beri nama  kepada anak itu. 
Jika belum tahu dia lelaki atau perempuan, maka berilah mereka nama lelaki kerana dia akan ada di akhirat nanti. 
Dia tunggu untuk berkasih sayang dengan kita di syurga nanti. Jangan bersedih jika keguguran, kerana anak itu sedang menunggu kita. Buatlah amalan kebaikan di dunia dan semoga kelak bertemu dengannya di dalam syurga" 

8. Berpantang

Mertua saya kata, pantang keguguran lagi kena jaga dengan baik. Sebab lukanya berbeza. Saya tetap akan berpantang seperti bersalin normal (kecuali bertungku dan berurut)
a. Jaga makan. Bermulalah pengawalan makanan semula. Elak makanan gatal-gatal dan berangin.
b. Sentiasa berstokin bagi mengelakkan sejuk pada urat-urat.
c. Ambil suplemen bersalin supaya badan recover cepat. Muka tidak pucat dan sentiasa bertenaga
d. Sentiasa terus positif dan yakin Allah yang tetapkan segalanya. Jangan bersedih. Allah gantikan yang lebih baik. Insyaallah.

Sedih juga atas kehilangan. Bila terkenang bergenang juga air mata. 

Ibu kuat,
Shidah Abdullah
Read More

Hamil Selepas Berkali-kali keguguran

Kebanyakkan semua pesangan pengantin memang excited nak dapat anak pertama. Anak pertama la yang ditunggu-tunggu. Bukan la nak tunjuk power tapi cuma nak ada zuriat sendiri. Saya dulu sendiri macam tu. Bila tak period excited beli test kit 3 - 4 kali. Test pun senyap-senyap. Bila dah ada baru bagitau. Baru surprise.

Tapi akhir-akhir ni ada beberapa cerita kawan-kawan di pejabat cerita tentang keguguran di awal kehamilan. Ada yang alami keguguran berkali-kali dan masih belum ada zuriat. Terfikir apa berbezaan saya dengan mereka. Bagaimana kita sebagai kawan atau saudara mara boleh membantu mereka yang alami masalah keguguran.


Macamana sebenarnya keguguran boleh berlaku?

Menujuk BabyCenter.com, bayi yang normal mempunyai jumlah kromosom yang tepat untuk bayi berkembang mengikut masanya. Bayi perlukan 23 kromosom ibu dan 23 kromosom ayahnya. Kalau terjadi sesuatu yang tidak normal pada kromosom yang menyebabkan jumlahnya tidak tepat atau mungkin perubahan pada struktur kromosom tersebut, Bila terjadi macam ni, kehamilan akan terhenti di fasa embrio. Dan inilah antara punca yang biasanya menyebabkan sesorang wanita itu keguguran awal kehamilan. Tapi ada juga keguguran boleh berlaku selepas 2 minggu dan mempunyai faktor-faktor yang berbeza berdasarkan kesihatan ibu dan bayi tadi. 


Tanda-Tanda Anda Mengalami Keguguran?

Tanda-tanda keguguran yang paling biasa ialah keluar darah yang banyak dari faraj. Setiap orang berbeza, antara tanda-tanda lain ialah:-
▪Ada yang nampak seperti ketulan-ketulan kecil seperti hati ayam di dalam darah tadi.
▪Rasa senggugut yang sangat teruk.
▪Mengalami masalah hendak tidur sebelum keguguran.
▪Terasa perut pedih mencucuk seperti perut disentap pinggang
▪Rasa seperti tidak mengandung sebab tidak penat,  (bagi ibu yang pernah mengandung)


Testimoni hamil selepas berkali-kali keguguran.



Pada 2013, saya mengalami keguguran berulang. Jadi my BFF pun suggest untuk try ESP untuk kembalikan kesihatan badan & rahim.

Mula-mula tu teragak2 juga nak cuba. Tapi bila dengar banyak testimoni best so saya pun beli lah setong ESP. Bermula dari itu sehingga kini berpuluh-puluh tong ESP dah saya beli. Puas hati sangat dengan ESP. Dahlah besar tong dia tau! Boleh guna lama. 😘

Bagi masalah saya, minuman protein ESP ini telah membantu cepatkan penyembuhan luka dalam rahim saya yang baru lepas mengalami keguguran. Ia juga bantu untuk kuatkan kembali otot rahim.

Badan pun rasa lebih bertenaga lepas minum ESP. Sebagai bonus, kulit pun menjadi semakin sihat. Gebu tau! 😉

Syukur atas kurniaNya, saya juga dapat hamil kembali selepas amalkan vitamin shaklee & kandungan pun sihat. Kini saya adalah ibu kepada 3 cahaya mata. 

Ada sesetengah wanita selepas keguguran sangat susah nak hamil semula. Pengambilan ESP yang konsisten bantu memperbaiki luka dalan dengan cepat.

Order ESP sekarang dan anda akan lihat hasilnya.
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Serik Sembelit Ketika Berpantang Buat Wanita Ini Berubah

Tempoh berpantang adalah masa yang sesuai untuk berehat bagi ibu-ibu. Jaga diri dan perbaiki kesihatan sebaiknya. Bukan itu sahaja, perlu lebih banyak fokus pada anak yang baru dilahirkan. 


Bagi saya, tempoh berpantang saya yang pertama agak mencabar kerana mak hanya boleh bercuti dan tunggu dalam tempoh seminggu. Saya tetap teruskan berpantang di rumah mak tapi hanya berdua dengan anak. Kebiasaannya, mak akan siapkan makanan dan pelbagai pesan terutama bertungku dan berstokin. Yang mahalnya dan tak boleh lupa "kalau tak nak sakit akan datang, pantang elok-elok".

Masalah sembelit ketika berpantang

Dari hari pertama saya bersalin, saya perasan saya tak rasa nak membuang. Bila rasa tu sampai pulak, isi perutnya susah sangat nak keluar. Sejam duduk dalam bilik air pun kadang-kadang susah nak keluar. Perut dah mula sakit. 


Inilah masalah saya paling kritikal setiap kali berpantang. Mungkin sebab dah terkumpul dan isinya sudah masuk angin dan keras. Bila saya cuba meneran mengakibatkan saya rasa sakit yang teramat sangat. Bayangkan kita baru selepas bersalin dan sembelit pula. Adoi sakitnya tak boleh nak cerita. Macam jarum mencucuk-cucuk kulit.

Usaha rawatan yang dilakukan 

Saya terpaksa guna perangsang laksatif yang beli dari farmasi tapi masih tidak membantu. Bagi mengelakkan lebih teruk atau terkena buasir pula, saya terpaksa korek secara manual. Jangan la korang bayangkan ye. Jangan tanya pula macamana. Itulah yang saya lalui 3 kali berpantang. 




Itulah yang menghantui saya tiap kali nak bersalin. Bukan setakat risau nak bersalin tapi risau juga masalah nak membuang air besar.

Cara terbaik untuk mengelakkan sembelit

Sembelit sebenarnya kesukaran membuang air besar yang melinatkan pembuangan najis yang keras dan tidak kerap. Bagi yang menghadapi masalah ini biasanya terpaksa meneran dan tidak puas membuang air besar.

Antara amalan yang boleh dilakukan untuk mengurangkan masalah sembelit

1. Makan pelbagai jenis makanan terutama yang berserat tinggi. Makan banyak kekacang, bijirin penuh, buahan segar dan sayuran
2. Minum banyak air 6-8 gelas sehari
3. Lakukan senaman secara berkala. Jangan la kejap-kejap.
4. Jangan menahan untuk membuang air besar
5. Kurangkan pengambilan produk tenusu seperti coklat
6. Kurangkan pengambilan kafein seperti teh dan kopi
7. Kurangkan pengambilan ubat jenis opioid seperti morfin

Sebenarnya kita kena tahu tabiat kita membuang. Sekiranya tabiat membuang air besar berubah, mesti terus jumpa doktor untuk pemeriksaan. Jika kita jaga dengan baik, usus kita akan gembira.

Apa saya lakukan masa berpantang anak ke-4

Orang kata kalau tak kena batang hidung sendiri, kita mungkin tak sedar. Atas kesedaran dan pengalaman yang sendiri lalui, saya tak mahu ulang apa yang terjadi semasa berpantang anak pertama hingga ke 3.

Pengambilan Minyak Ikan Terbaik


Mengandung dan bersalin anak ke 4 saya lebih bersedia. Dalam tempoh mengandung, saya ambil minyak ikan omegaguard. Saya rasa mungkin berpantang anak pertama tidak sempurna, saya mengalami masalah ngilu di kaki. Omegaguard memang sangat membantu hilangkan sakit terutama ditumit.

Saya juga nak perkembangan dan pertumbuhan anak dalam perut terutama otak semasa dalam kandungan. Tambahan lagi, ia dapat mengelakkan kelahiran pra-matang. Anak ke 4, memang betul-betul ikut tarikh due, tak seperti masa berpantang kakak-kakak dulu.

Selain itu, omegaguard juga membantu
1. DHA dan EPA dapat membantu mengawal tekanan darah dan melincirkan saluran dan perdaran darah
2. Mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, athma, psoriasis, SLE dan buah pinggang
3. Omega 3 dapat mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon
4. DHA dan EPA membantu menstabilkan emosi dan dapat mencegah imsonia dan mengurangkan tekanan.


Memastikan kalsium diambil secukupnya

Selain minum susu setiap hari, saya ambil supplement ostematrix setiap malam sebelum tidur. Masyaallah memang berbeza sangat. Kali ini mengandung, saya cuma mengalami kekejangan kaki hanya sekali. Sekali tau. Kebiasaannya, setiap malam kejang dan terpaksa menanggung kesakitan.

Tambahan lagi, perut lebih tenang sebab setiap pagi membuang dengan gembira. Memang lawas setiap pagi. Posting Dr Zubaidi berkaitan kalsium lagi menambahkan semangat dan sayang betul saya pada Ostematrix ni.

Ostematrix ni lengkap dengan kalsium, magnesium, fosforus dan Vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron. Kajian telah membuktikan supplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang bagiyang telah berumur secara berkesan.


Penjagaan Usus Terbaik


Selepas bersalin kali ke-4, ada juga masalah lain. Mungkin umur dah meningkat, doctor kata Rahim saya malas sehingga perlu ambil drip. Redha sahajalah. Tapi yang saya suka, saya dah boleh membuang dengan baik bermula dari hospital lagi. 

Berpantang biasanya pengambilan air perlu dikawal untuk elakkan kita kerap ke tandas dan luka lambat kering. Saya ambil pula herblax. Sangat membantu. Saya dah tak duduk dalam bilik air berjam-jam lagi. Dah tak risau dah. Herblax memang membantu "clear"kan najis yang tersekat dan merangsang usus mempercepatkan pembersihan dengan lembut. Kempis perut lepas tu.





Bakar Lemak Terbaik


Bila anak dah ramai, lemak-lemak juga dah berkumpul banyak. Saya memang kawal makanan bersungguh-sungguh. Saya ambil lecithin udan alfalfa ntuk membantu lemak-lemak terurai dengan lebih baik.

Bukan itu sahaja, bila saya mengalami bengkak susu, lecithin sangat melegakan dengan baik. Alfalfa pula membantu luka baik dengan cepat.







Saya berpantang lebih tenang TANPA SEMBELIT. Itulah pilihan saya untuk jaga kesihatan saya lebih baik. Mencari cara terbaik untuk selesaikan masalah sembelit saya sangat menggembirakan. Dah tak ada lagi duduk berjam-jam membuang air besar

Produk ini bukan untuk merawat atau menghalang sebarang penyakit.


Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin untuk usus yang lebih gembira yang sangat selamat ini, bolehlah menghubungi saya segera!


Shidah Abdullah
Whatsapp : 012-6240197 @ www.wasap.my/60126240197
Pengedar Shaklee Sah
Nilai, Sepang, Pajam, KLIA, klia2
Daftar keahlian bersama saya dan nikmati diskaun sehingga 15%



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...