Showing posts with label Kesihatan anak. Show all posts
Showing posts with label Kesihatan anak. Show all posts

Cara Atasi Asma Di Dalam Rumah Dengan Basic H Shaklee

Asma yang kronik akan menyebabkan paru-paru membengkak, sempit dan sukar bernafas. Risaukan!

Ibu-ibu yang mempunyai anak asma pastinya sentiasa berusaha mencari penyelesaian terbaik untuk mengawal dan menyembuhkan penyakit ini. Selain memberi makan ubat, 
penjagaan rumah yang sempurna juga sangat dititik beratkan. Dari segi persekitaran rumah, pakaian, permainan dan pemakanan. Semua dijaga dengan teliti. Memang salute!


Teringat saya pada kisah santai dari Mr Roger Barnett. Beliau mempunyai seorang anak yang mempunyai asma yang teruk. Antara usaha yang beliau lakukan adalah menukar semua pencuci di rumahnya kepada Get Clean Shaklee. Dari pencuci baju, pelembut, sabun basuh pinggan dan pencuci serbaguna iaitu Basic H

Beliau sangat kagum dengan perubahan anaknya yang sembuh dari asma. Beliau yakin bahawa produk Shaklee yang selamat, semulajadi dan berkesan membuatkan beliau membeli Shaklee Corporation dan menerajuinya sehingga hari ni.

Kenapa mesti pilih produk yang selamat?

  • Wajib pastikan rumah sentiasa bersih. Adakalanya kuali udara di dalam rumah 2 - 5 kali lebih kotor dari luar rumah berpunca dari penggunaan barangan dan produk pencuci yang mengandungi bahan kimia bahaya.
  • Masalah penyakit asma atau alahan berpunca dari alahan pada bahan kimia. Produk shaklee bebas dari bahan kimia dan sangat sesuai dengan kanak-kanak terutama yang asma. 
  • Tahukah kita? Bila kita guna bahan pencuci yang mengandungi bahan kimia dan sering terkena kulit, lama-lama akan meresap dalam salur darah dan akan menyebabkan kita mudah jatuh sakit.


Kenapa Pilih Basic H2?

Selamat

  • Diekstrak dari jagung dan kelapa 
  • Kerja membersih lebih mudah dan berkesan
  • Permukaan bersih bersinar tanpa meninggalkan sisa berbahaya dan kesan kotor
  • Pembersih multipurpose
  • Direkakhas tanpa kimia
  • Selamat untuk bayi yang ada masalah
  • Bebas bahan kimia (Chemical free)
  • Sesuai untuk kulit sensitif Mesra alam 
  • Bahan semulajadi

Berkuasa
Sebotol Basic H mengandungi 16 auns tetapi ia boleh menjadi 5,824 pembersih tingkat bersamaan 26 auns. Hebatkan!. 
  • Pencuci yang menawarkan 1001 kegunaan dalam satu botol. 
  • Ia sangat pekat
  • Berkesan pada asma
  • Tidak perlu dibilas
  • Tidak bertoksik
  • Lembut pada tangan 
  • Tanpa pengawet
  • Tanpa klorin menyebabkan ruam dan iritasi
  • PH seimbang

Mesra Alam
  • Semulajadi
  • Sumber bahan yang mampan
  • surfaktan (asas kelapa) mudah terbiodegradai)
  • Tiasa fostat


 

Bertukarlah kepada pencuci anda kepada Set Get Clean dengan menghubungi saya seperti di bawah;- 


Shidah Abdullah 

Lawati juga dan tinggalkan jejak tau Like di 
Fb page: shidotdotcom 
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah 
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

Pengalaman Anak Demam Sawan Macam Bakal Hilang Anak

Demam sawan kebiasaannya berpunca daripada deman yang terlalu panas dan terjadi pada kanak-kanak beumur antara 6 bulan hingga 6 tahun. Bagi kanak-kanak, punca sebenar mungkin sukar di kenalpasti. Namunbegitu, jika ia menyerang orang dewasa mungkin disebabkan factor semulajadi dan tekanan mental.

Demam sawan dan Sawan atau epilepsy adalah berbeza. Tanda-tandanya hamper sama tetapi sebagai ibubapa perlulah kita tahu perbezaannya.




Tanda-Tanda Demam Sawan

1. Tidak sedarkan diri
2. Kekejangan atau penyentakan kaki dan tangan
3. Mulut berbuih
4. Mata hitam akan memandang ke atas
5. Boleh termuntah, terkencing atau terbuang air besar
6. Jatuh tanpa sebab
7. Mata nampak lemah dan kurang aktif 

Punca Demam Sawan

Penyakit ini berpunca dari demam yang tinggi dan berlaku jangkitan seperti batuk, selsema, telnga atau kuman virus. Jangkitan ini adalah jangkitan yang ringan dan tidak berpunca daripada jangkitan selaput otak (meningitis). Demam sawan bukan penyakit keturunan tetapi ada juga yang berasal dari keluarga yang pernah mengalami sawan tarik ini.

Pengalaman Anak Saya Sendiri Kena Sawan

10 Januari 2017 - Seperti biasa, pagi-pagi menyiapkan anak-anak yang nak ke sekolah dan adik yang nak ke rumah mama (babysitter). Demam nak besar agaknya sebab adik baru cukup 1 tahun 31hb December 2016 hari tu. Pagi tu dah rasa badan adik dedar nak demam. Disebabkan saya tak boleh nak cuti, saya cuma bekalkan ubat demam pada mama (pengasuh). Risau juga tengok Alya demam. Saya ada mesyuarat di sebelah pagi dan nak terus balik.



Tengah mesyuarat dalam pukul 10 pagi, mama dah hantar sms mintak balik awal. Mama kata "Shidah balik awal ye. Alya ni merengek je. Akak tak boleh buat apa. Duduk dekat dia je. Sian pulak akak tengok". Allahuakbar. Sian adik tapi dia memang terkenal nak berkepit je. Lepas habis je mesyuarat, terus ke rumah mama amik adik. Happy gila adik siap bye2 mama.



Saya bawa adik ke ofis dan duduk dalam bilik mesyuarat. Adik duduk dalam babywrap supaya peluk saya rapat-rapat. Memang adik merengek je dan tidur pun tak lena. Lepas selesai semua, saya bawa adik balik.


Dalam kereta adik tak meragam dan duduk diam je. Bagi adik pegang hp dan dia asyik main dengan botol mineral yang ada dalam kereta. Saya ambik sekali kakak-kakak dari sekolah KAFA dan terus balik rumah.

Kat rumah, Kak Long jaga adik sementara saya nak memasak nasi. Masa tu adik merengek kak long la memujuk dia. Dukung adiknya sambil tengok tv. Sementara kami tunggu ayah balik kerja nak bawa ke klinik tu.


Tiba-tiba Kak Long menangis sambil pegang adik "Ibu kenapa dengan Alya". Adik macam dah tak sedar. badan dia lemah gila. mata nampak dah nak putih. Mulut dah berbuih. Panggil pun dia tak dengar.


Pengalaman Anak Saya Sendiri Kena Sawan

Bertenang

Ini pengalaman pertama ada anak yang mengalami sawan. Masa tu yang terkeluar dimulut "Ya Allah Alya...". Terus capai Alya. Teringat cerita kawan saya Rossdi di ofis yang pernah bercerita tentang anaknya yang terkena sawan. Dalam keadaan ayahnya tak ada, saya tak boleh panik dan terus memanggil Alya. 


Lap Badan dan tepuk


Kaki adik kejang dan mukanya dah biru. Hingus banyak dan sukar bernafas. Saya sedut semua hingus Adik guna mulut supaya Adik mudah bernafas.

Saya terus bawa adik Alya ke sinki dan basahkan badannya. Saya terus lap dan urut air supaya kejang tu berkurangan. Hampir 5 minit juga. Dari awal kena, Ibu tak berhenti panggil nama adik.


Segera buka baju atau longgarkan
Bila keadaan nampak agak terkawal, baru saya bukak baju adik supaya lapang dan ambil tuala dan peluk adik. 

Bawa ke tempat lapang 
Terus bawa adik ke ruang tamu supaya dapat oksigen. Elakkan adik beradik yang lain berkerumun keliling adik. Kakak-kakak masing-masing menangis risaukan adik sebab ini pertama kali berlaku.

Ajar anak-anak yang lain bertindak
Dalam keadaan seperti ini, bantuan anak-anak sangat penting. Kak Ngah ambilkan tuala
Kak long minta bantuan jiran sebelah untuk hubungi ayah.


Terus bawa ke klinik
Saya terus bawa adik ke klinik berdekatan untuk pemeriksaan lanjut. Doktor kata ini perkara biasa terjadi pada kanak-kanak. Cuma mak ayah kena ready.

Bila jadi, mengiringkan ke sebelah kiri.dan lapkan dengan air suam. Kita nak elakkan anak supaya lidahnya tidak menghalang pernafasannya.
Sentiasa pastikan ada ubat demam atau ubat bontot (sub) standby di rumah
Sentiasa ada termometer untuk memeriksa suhu anak. Bagi anak yang pernah kena, suhu 37.5 pun boleh kena
HATI-HATI! Sawan akibat demam boleh menyebabkan otak terencat atau kematian akibat kekurangan bekalan oksigen ke otak jika dibiarkan berpanjangan (dikatakan tempoh lebih 30 minit).


Adakah Ia Berulang?

Ya. Beberapa kali juga Alya kena tapi kami tahu bagaimana keadaan dia sebelum kena. Bila Alya demam dia nampak sangat letih. 

Sejak tu saya sentiasa risaukan Alya. Bila dia demam memang standby je. Mesti cuti. saya mula berikan Alya vitamin untuk kanak-kanak untuk bantu tingkatkan nutrisi dia. Saya beri vitalea for children 2 kali sehari. Sebiji kali selepas makan. Alya semakin baik dan kini dah hampir 6 bulan tidak kena. Syukur sangat. Harap tidak sehingga tahap epilepsi yang perlu merujuk doktor.

Vita-Lea for Children 
Harga RM117.93
Sebotol mempunyai 60 biji 
2 biji sehari selepas makan

  • Dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. 
  • Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat. 
  • Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi. 
  • Bebas gluten
  • Berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja. 

Moga anak-anak kita terus sihat. Bagi anda yang nak mendapatkan Vitalea for Children boleh hubungi saya 012-6240197.

Shidah Abdullah

Read More

Langkah CEMAS Bila Anak Makan Overdose Vitamin

Musibah datang pada kita biasanya sebagai satu ujian supaya kita belajar sesuatu dan banyak berserah padanya. Kalau kita cakap pasal anak-anak ni, macam-macam karenahnya. 

Kali ini saya nak kongsikan tentang apa yang terjadi pada anak kecil saya berumur 1 tahun 10 bulan yang suka makan vitamin. Memang baguskan. Adik memang suka sangat makan vitalea for children. Bagi satu mesti nak lagi sampai kena sorokkan botol.

TAPI...

Kali ini kisah vitamin yang canggih sikit. Vitamin saya yang diambilnya dengan DOS YANG BERLEBIHAN. 😭 Macamana boleh jadi? Letak tinggi-tinggi pun dipanjatnya. Tak boleh nak kata apa. Lagi hebat tanpa jejak. Tak ada botol yang terbuka.

Macamana boleh perasan?

Tanda pertama yang buat saya perasan bila pukul 7 malam 1 Oktober adik muntah. Tu dia.. macam kenal semua benda yang keluar. Semua bentuk bulat-bulat softgel. Kuantiti dalam 7-8 biji. "Ya Allah adik. Bila makannya ni" sambil menepuk-nepuk belakang adik. Adik makan omegaguard dan lecithin. Kali kedua, lebih kurang kuantiti yang sama. Selebihnya muntah air.

Apa perlu dilakukan?

Sebagai ibu, risau jangan cerita la. Saya memang duduk dan mengadap sahaja adik. Beberapa perkara saya sediakan :
▪Botol air mineral supaya mudah adik minum. Bila ambil vitamin memang perlu minum air banyak. Sama juga dengan adik
▪Sediakan bekas dan plastik untuk adik muntah
▪Minyak telon untuk disapukan ke perut adik
▪Kain tuala kecil untuk lap mulut adik bila lepas muntah
▪Spray air sebab akan ada muntah yang meleleh ke lantai

Dalam keadaan adik macam tu, adik memang tak nak ditinggalkan. Memerap aje.

Seterusnya bawa adik ke klinik. Biasanya dalam situasi macam ni, doktor akan terus refer ke hospital sebab risau anak kurang air dalam badan (dehidrated). Walaupun kita tahu vitamin tu natural tapi pengambilan dos berlebihan masih ada kesan lagi pada anak kecil.

Barang-barang perlu dibawa ke hospital

Sebelum pergi ke klinik saya standby barang-barang ni sebab rasa macam kena refer hospital:
▪Baju adik 2-3 helai. Main sambar apa yang sempat
▪Pampers 5-6 helai
▪Charger handphone (tak ada dalam gambar sebab tengah pakai)
▪Buku catitan untuk catit perkembangan adik seperti pukul berapa muntah, cirit birit tak
▪Kad pengenalan adik dan saya untuk pendaftaran di klinik
▪Kain tuala kecil 2-3 helai untuk standby adik muntah
▪Duit jangan lupa pulak

Barang yang saya tertinggal dan kena pesan suami bawa:
▪Vitamin yang adik makan untuk doktor tengok
▪Telekung 
▪Baju ganti untuk diri sendiri sebab bila adik muntah ibunya kena tempias
▪Baju adik seluar panjang dan tangan panjang sebab sejuk di hospital
▪Tuala mandi yang kecil
▪Air mineral dan roti. Sebab makanan untuk orang sakit aje. Walaupun tumpang sekaki tapi tak cukup. Hehe.


Apa perlu dilakukan di hospital?

Sampai je saya terus ke kaunter pertanyaan di NCI. Mereka akan baca referral letter yang diseal tadi. "Ok puan, puan terus ke Emergency ye". 

Pendaftaran

Alhamdulillah elok pun adik nampak letih sangat dan melepet je. Ada staff nurse bantu saya buat pendaftaran. Dia minta IC saya dan adik. Adik muntah lagi tapi muntah milo ESP yang adik minta nak minum dalam kereta. Jadilah buat bekalan tenaga adik. Sebab bagi makan semua tak nak. 

Bila nurse panggil nama adik untuk pemeriksaan, suhu badan dan tekanan darah adik diperiksa. Tengok nurse kata ok. Lega sikit. Tunggu sekejap sebelum Dr panggil. Lepas check tu, tengok adik dah ada tenaga untuk berdiri dan boleh gurau dengan kak chik yang follow sekali. Lega sangat. Rasanya milo ESP ada yang dah start bertindak dalam badan.

Pemeriksaan Doktor

Doktor (tak perasan nama apa) di emergency check adik. Check degupan jantung macam biasa. Ini soalan-soalan yang perlu kita perhatikan pada adik untuk memudahkan doktor:
Kenapa dengan adik? Ibu kena explain semua yang jadi
Pukul berapa (bila) adik makan? Kebetulan memang tak tahu adik makan pukul berapa. 
Ada muntah ke? Ada.  saya cakap saya cuma tahu bila dia muntah pukul 7 dan explain apa yang saya nampak dalam muntah adik
Ada cirit-birit tak? Bila? Adik baru start cirit birit pagi 2 Oktober dan dah 2 kali.
Minum dengan makan tak? Tak adik cuma minum air kosong dan menyusu badan 2 kali. Tapi semua muntah semula.

Doktor kata "kita akan refer pada pakar kanak-kanak. Puan ada bawa vitamin yang adik makan untuk pakar tengok dan decide sama ada boleh terima ke tak sebab kalau ada keracunan memang kena refer ke hospital kerajaan". Saya kata tak ada tapi dah pesan suami bawakan. 

Daftar masuk ke wad

Nurse maklumkan yang doktor pakar kata adik boleh admit di sini. Mungkin sebab adik ambil vitamin bukan ambil ubat yang ada drug. Bahagian kaunter terus buat pendaftaran. Sambil tu adik 
▪kena cucuk untuk masukkan drip. Tangan dah jadi robocop. 
▪Ambil sample darah sekali
▪Takung air kencing juga nurse letak dalam pampers sample.

Terus kami dihantar ke wad. Letak adik atas katil dan saya pun susun barang-barang dulu. Kak cik tiba2 nangis. Adoi! Ko nampak apa2 ke kak chik. Ibu dah cuak terus pasang yasin. Tapi adik cool je. Kena coolkan kakaknya dulu. Letak kak chik atas katil sekali dan bukak upin ipin lepas habis yasin tadi. Baru bertenang. Rupa-rupanya dia cuak masuk hospital tengok alat-alat dalam wad ni 😥.


Lawatan Doktor Pakar

Doktor pakar perempuan comel datang. Dr Kama Azura namanya tahu dari tag nama adik.  

Doktor tanya soalan yang sama macam saya cerita tadi. Yang lainnya
Ada darah tak masa buang air besar atau kecil? So far memang tak ada

Doktor kata "Biasanya keadaan macam ni adik akan ditahan di wad dalam tempoh sekurang-kurangnya 48 jam untuk tengok pemantauan. Saya pinjam dulu 2 botol vitamin puan ni untuk semak dengan pusat ubat negara nak semak kandungan ada merbahaya tak dan berapa lama tindak balas ye". "Suka betul adik makan vitamin ye. Bijak sangat". Selain tu, doktor tanya perkembangan adik dah pandai apa. Ok tamat visit doktor.


Pemasangan Air Drip

Selesai lawatan nurse pun datang pasang drip adik. Yang lain, yang keluar dan masuk hantar makanan dan ambil sampah. 

Lawatan kedua Doktor Pakar

Dr Azura datang dan maklumkan "Vitamin Shaklee Non Toxic. So puan tak perlu risau. Sekarang kita cuma nak tengok kandungan darah dia je sebab dia ambil dos banyak boleh buat buah pinggang kerja kuat sikit. Tapi insyaallah ok".

Lega sangat. Syukur sangat.

Pelajarannya....

Letak vitamin bukan sahaja ditempat tinggi tapi tempat tertutup. Omegaguard tu adik makan juga tapi memang tak boleh bagi nampak. Anak kecil ni lain akalnya. Unexpected!

Tapi saya bersyukur sebab saya pilih vitamin semulajadi. Kurang la efeknya.

INGAT YE!
Bukan salah vitamin ye. Saya kongsikan cerita ni untuk pengajaran semua. Karang VIRAL BUKAN-BUKAN pulak.
▪Ibu ayah kena peka selalu
▪Kena bertindak pantas dan sentiasa observe
▪Setiap sesuatu jadi ada ilmu yang Allah bagi itu adalah hikmahnya.
▪Ambil sesuatu mesti dengan ilmu contoh pilih vitamin pun kena ada ilmu. Supaya tahu nak bertindak.

Adik happy bila kakak2 datang melawat

Shidah Abdullah
Mood bermalam di wad

Read More

Cara Mendidik Anak Berpuasa Dari Umur 7 Tahun

Kita akan  menyambut kedatangan Ramadan lebih kurang dua minggu lagi. Semua perlu buat persediaan mental dan fizikal terutama ibu yang menyusukan anak dan yang menghidapi penyakit terutama pesakit diabetis

Bagaimana pula persediaan untuk anak kita?

Sebagai ibu bapa, kita sendiri teruja dan bersemangat nak mendidik anak-anak berpuasa termasuk saya sendiri. Anak-anak yang sedang membesar ni akan mula bertanya macam-macam soalan berkaitan puasa.

Saya mempunyai anak-anak kecil; Kak Long berumur 9 tahun dan Kak Ngah berumur 7 tahun. Berdasarkan pengalaman Kak Long yang lepas, dia sendiri mempraktikkan apa yang dipelajari di sekolah tentang ibadah puasa.


Perlukah anak-anak berpuasa?

Puasa hanya diwajibkan ke atas kanak-kanak yang sudah baligh iaitu 13 tahun ke atas bagi lelaki dan perempuan seawall lapan atau sembilan tahun. Tetapi tak salah untuk kita mendidik anak-anak berpuasa seawal usia 7 tahun dan itu yang terbaik.

Mendidik ye jangan sesekali paksa. Teringat kes ada kanak-kanak meninggal berpuasa kerana akibat heat stroke tahun lepas. Bila anak dah tak mampu berpuasa, izinkan dia untuk berbuka. Lebih baik kita didik mereka berpuasa secara berperingkat bermula dengan separuh hari. Kemudian bagi sedikit motivasi supaya anak dapat meneruskan berpuasa sehari sehingga cukup sebulan.

Kan lebih baik begitu.



Tekankan tanggungjawab mereka dalam menunaikan solat adalah yang paling utama di peringkat umur begini. 



Aktiviti Bulan Ramadan

Kongsikan dengan anak-anak aktiviti-aktiviti menarik sepanjang Ramadan dan lakukan bersama mereka. Antaranya menikmati pelbagai juadah semasa berbuka. Sesekali bawa mereka ke bazar Ramadan untuk memilih juadah mereka untuk berbuka nanti. Biasanya saya memang bagi limit untuk elakkan pembaziran.


Selain itu, bawa anak-anak merasai keindahan Ramadan bersolat tarawih di masjid ataupun surau. Biasalah, kalau trend anak saya, tarawihnya dua rakaat je dah tanya "Boleh tak saya nak main dekat belakang dengan kawan?". Sebagai ibu, saya izinkan kerana lumrah anak-anak kecilkan. Tapi kena pantau dan jangan dibiarkan mereka berlari-lari dan berbuat bising sehingga mengganggu Jemaah lain.


Ajak anak-anak bertadarus bersama. Dapat mereka membaca ayat-ayat lazim pun syukur alhamdulillah.  

Bersahur bersama anak-anak

Cabaran besar mendidik anak berpuasa adalah menggerakkan sahur. Pesan sebelum tidur yang kita akan bersahur supaya minda mereka bersedia untuk bangun di waktu sahur nanti. Insyaallah, ia lebih mudah.

(1) Pastikan anak-anak makan kurma ketika bersahur. Memang bagus sangat mulakan dengan buah kurma.


(2) Pastikan anak-anak mengambil makanan yang berat supaya dapat memberi tenaga sepanjang hari berpuasa. Kebiasaannya, saya menyediakan nasi dan satu jenis lauk. Tanya pada anak sahur nanti nak makan apa supaya mudah nak buat persediaan.


(3) Kalau lauk berbuka ada lagi, pastikan makanan dipanaskan supaya menaikkan selera bersahur.

(4) Ada masanya anak-anak bangun sahur tapi tak nak makan nasi. Saya akan sediakan air milo dicampur mealshake supaya perut mereka tahan sepanjang berpuasa.


(5) Pastikan sebelum habis waktu sahur, anak-anak minum air kosong secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi terutama dengan cuaca sekarang ni.



Apakah Khasiat Meal Shakes?



  • Membekalkan nutrisi lengkap dengan menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu.  
  • Membekalkan nutrisi kepada Sel Tubuh kerana ia kaya denan protin yang membantu pembinaan sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain
  • Membantu tumbesaran kerana mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses pembesaran.
  • Anti-Oksida - Ia mengandungi Vitamin A,C,E, zink, selenium yan merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.
  • Mengembalikan seri wajah - Lengkap dengan Vitamin B, Zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah
  • Detoksifikasi - Kaya denan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus






    TERUS CLICK"ORDER ONLINE" DI BAWAH UNTUK DAPATKAN VITAMIN


















    https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=aae09b34cb6484fb8ead6e5aaacfde0b






    FULL CONSULTATION BOLEH CONTACT SAYA:

    Shidah Abdullah

    SID No : 922949

    Sms/ Whatsapp/ Call : www.wasap.my/6012-6240197

    Fb : Shidah Abdullah

    Blog : shidotdotcom.blogspot.com

    fb page/ig : shidotdotcom




















    Read More

    Masalah Mata Punca Anak Selalu Sakit Kepala

    Assalamualaikum dan hai semua,




    Hari ni nak kongsikan tentang masalah rabun di kalangan kanak-kanak. Seperti kita sedia maklum, peratusan kanak-kanak rabun meningkat mendadak. Boleh rujuk artikel Dr Khoo.
    Antara puca paling ketara adalah kerana terlalu banyak fokus pada jarak dekat bila lakukan aktiviti membaca, menonton tv dan bermain alatan elektronik atau gajet seperti handphone.










    Bila anak tengok tv mata terkedip-kedip tu.. boleh la standby buat langkah-langkah di bawah: 






    (1) Buat Pemeriksaan Mata


    Bila kak long mengadu sakit kepala, mula-mula ingat sebab dia penat seharian je. Tapi bila semakin kerap, kami mula risau. Satu hari dia mula mengadu dia tak nampak dalam kelas. Kak long duduk di bahagian belakang sebab saiznya yang tinggi sikit. Bila macam tu risau ganggu dia belajar pulak.

    Kak long asyik ulang "ibu, bila nak buat cermin mata". Kami tangguh buat spec bersebab. Pesanan amoi cantik kedai cermin mata di Paradigm Mall Kelana Jaya suruh kami bawah anak jumpa doktor untuk check dulu. Amoi cantik kata "anak akak kecil lagi, i advise you pergi check up dulu".

    Tapi bila asyik ulang-ulang, kami bawa juga la ke kedai. Kebetulan ada satu kedai cermin mata baru di Salak Tinggi tiba-tiba viral di Sepang. Kami pun singgah ke kedai viral iaitu Annur Optometrist. 
    Kedai Viral





    Kak long buat pemeriksaan dan resultnya power rendah dan silaunya mak ai memang tinggi. Sebab tengah promosi baik punya dan immediate siap, kami terus buat. Memang bagus kedai ni... sambil tunggu mak ayah pun tumpang la cuci cermin mata masing-masing. Ok la kan. 

    (2) Pemeriksaan Pakar


    Bila amoi kedai cermin mata pesan suruh pergi buat pemeriksaan pakar mata, maknya masih blur macamana nak buat. Alhamdulillah blur tadi nampak jelas macamana nak buat bila Pejabat Kesihatan datang sekolah untuk imunisasi dan pemeriksaan mata sekali bagi murid-murid tahun 1.
    Cikgu sekolah whatsapp result pemeriksaan kak ngah hanya 6/24 bagi mata sebelah kanan (right) dan 6/18 bagi mata sebelah kiri (left). Cikgu whatsapp lagi "bawa sofiyah ke pakar di HTJ". Saya jawab "Baik Cikgu". Maknya fikir "Kak ngah tak sebut bila ditunjuk ke?". Hmm tak apa lah.







    (3) Sediakan Dokumen Untuk Pemeriksaan 



    11 April 2017 terus ke Hospital Tuanku Jaafar (HTJ), Seremban. Kenapa ke sini? Sebab sekolah anak-anak di Nilai. Risau kena reject bila pergi hospital Selangor tapi saya tak cuba la. Tak nak buang masa. Ikut pesan cikgu.


    Bagi sesiapa yang hendak ke HTJ, ada kawasan parking pelawat di bahagian bawah. Dari situ, shuttle van disediakan untuk ke lobi utama hospital. Excited anak-anak dapat naik van. Hehe tapi takut-takut juga nampaknya sebab ramai orang dewasa. 
    
    Di dalam Shuttle
    



    Sampai sahaja ke lobi terus ke kaunter pertanyaan untuk ke bahagian pakar mata. "Puan jalan terus dan pergi sebelah kiri ada lif, puan ke tingkat satu" 


    
    Menunggu giliran

    





    Terus ke lif tapi penuh dan kami terus naik tangga. Exercise sikit. Nurse kata "Bagi mykid. Bagi surat pada abang sana tu" menunjuk kepada lelaki berpakaian putih.. hehe. "Yang ni puan tunggu sampai dipanggil ye. Tunggu-tunggu dan nama anak pun dipanggil. "Yang ni appointment 25/5 ye". 





    Baru dapat appointment je rupanya. Apa yang penting nak buat appointment kena ada referral letter dan mykid anak untuk pemeriksaan pakar (oftamalogy) ye.

    (4) Bagaimana nak dapatkan Surat Rujukan (bagi yang tak ada)



    Saya konon-konon nak selit la kak long pergi buat appointment tapi tak berjaya sebab tak ada referral letter kata abang tu. Saya bawa ke Klinik Kesihatan di Nilai untuk mendapatkan surat rujukan. Baru mudah untuk ke hospital pakar.
    Kak Long buat pemeriksaan mata 
    Doktor tanya kenapa ye datang sini? Saya jawab sebab kedai cermin mata pesan suruh jumpa doctor check. Doktor tulis surat rujukan untuk kak long. Baru boleh bawa ke pakar untuk buat appointment. Masa ni test result kak long macam kak ngah. Baru faham mana datang result 6/24 dan 6/18. Rupanya dari "Eye Chart" ni. Anak saya berjaya baca sampai level 6 je.


    

    Carta Pemeriksaan Mata
    


    (5) Kurang atau kawal aktiviti yang boleh merosakkan mata




    Biasanya anak-anak ni suka test power mata diorang especially boleh tak diorang baca dalam gelap. Mata stress sebab kena focus teruk-teruk. Saya dah start dah aktiviti pesan memesan a.k.a membebel.

    ... Baca atau menulis dekat tempat terang
    ... Astro kad ditarik hanya tengok dihujung minggu
    ... Hp boleh tengok jika saya izinkan tengok. Sebelum ni pun gitu, tapi kejap-kejap nak whatsapp kawan. Group diorang je dah 4. Hehe

    



    (6) Vitamin Mata



    Memandangkan pemeriksaan masih jauh lagi. Saya mesti usaha option lain. Saya teringat saya dulu pakai cermin mata darjah 6 dan saya menyesal tak jaga mata. Masa tu terasa susah sangat guna cermin mata dan asyik mengelat pakai. Sampai pernah tertinggal dekat RnR dan abah kena pusing sebab tu je. Masa tu abah suruh jaga mata. Abah dan mak belikan minyak ikan (fish oil). Lepas tu,  tiap-tiap pagi suruh tengok pokok hijau dekat luar ambil air embun dan selawat sapu air embun pada mata. Tapi masa tu memang tak faham dan tak buat.




    Lepas sahaja turun ke kereta, saya cakap pada anak-anak kita usaha perbaiki mata. Appointment lambat lagi. Hari-hari ibu bagi makan Caratomax sebiji sorang. Walaupun jenuh untuk kali pertama sebab kapsul tapi Alhamdulillah sekarang masing-masing dah power telan. 


    Caratomax dan khasiatnya

    Caratomax vitamin yang memang sesuai untuk semua. Nama pun carato ada bunyi macam Carot yang memang sesuai untuk mata supaya semua mudah nak ingat vitamin ni.








    Caratomax mengandungi 6 variati karotena yang diekstrak dari sayuran dan buahan seperti rumpai laut, tomato, anggur, epal, strawberry dan lain-lain. 

    (1) Mempertingkatkan penglihatan dengan menghasilkan "ungu visual" yang membolehkan kita kekalkan penglihatan dalam gelap. 

    Masalah penglihatan seperti rabun, kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters, eye bags dan gegelung hitam di mata. Memang lega kalau nikmat penglihatan dapat diperbaiki.

    (2) Meredakan penyakit kulit dengan meningkatkan dos dapat melegakan masalah psoriasis, kulit kering, kulit gugur dan jerawat. Ia juga dapat merawatkulit luar seperto scabies, akne dan ulser kulit.

    (3) Menggalakkan perkembangan normal dan sihat yang merangsang perkembangan anak-anak, menguatkan tulang, rambut.








    Antara testimonial yang buat saya terkesan buat saya berikan Caratomax pada anak-anak:




    Dapat mengurangkan silau mata yang selalu buat kita mudah sakit kepala


    Masalah Silau Hilang
    Masalah rabun berkurangan
      
    Semoga sharing saya kali ini bermanfaat untuk semua. Terus berusaha untuk pastikan semua disekeliling kita sihat.

    TERUS CLICK"ORDER ONLINE" DI BAWAH UNTUK DAPATKAN VITAMIN.

    https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=aae09b34cb6484fb8ead6e5aaacfde0b



    FULL CONSULTATION BOLEH CONTACT SAYA TERUS;
    Shidah Abdullah
    SID No : 922949
    Sms/ Whatsapp/ Call : 012-6240197
    Fb : Shidah Abdullah
    Blog : shidotdotcom.blogspot.com
    fb page/ig : shidotdotcom

    




    Read More
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...