Showing posts with label Set Kecantikan. Show all posts
Showing posts with label Set Kecantikan. Show all posts

Kulit Memang Ketara Berbeza Selepas Guna YOUTH

Membelek gambar yang backup di google. Terjumpa gambar selfie.. Dasyat juga muka dulu tapi memang ignore je. Sebab dah penat mencuba..

Yang saya tahu telan je la vitamin untuk kesihatan. Alfalfa, vitamin c yang standard.. Bila berangan nak flawless sikit vivix dengan colagen. Tapi tetap tak memerhati.. Tak dan nak godek2 muka sangat.

Basuh muka pun laju-laju. Tapi memang mula dengan nutriwhite dan sekarang YOUTH. tetap perangai sama pakai tak memerhati. Ni la perasan orang dah penat..

Tapi bila gatal tangan guna photogrid compare dulu dan sekarang. Masyaallah dah banyak berubah.

Dulu selfie memang tak ada dalam checklist tapi sekarang penat dah jari klik2 ๐Ÿ˜. Ujikaji biasa pada saya la. Kemudian dua adik perempuan jadi mangsa Noratiqah Abdullah Norsyafiqah Abdullah haha.. Ujikaji seterusnya kan kan..  So far diorang pun happy guna YOUTH. memang berbaloi..

Memang lain confidentnya kome oi.  Rasa la sendiri. Lihatlah perbezaannya.




Dapatkan cepat YOUTH dengan harga istimewa bulan ni.

Set YOUTH Renew & Maintain


Harga kalau beli loose
1. Cleanser RM193
2. Toner RM200
3. Serum RM412.50
4. Moisturizer RM206.25
5. Night Cream RM250

Total semua RM1,262.50

Tapi memang JIMAT beli full set RM1,010
- membership percuma
- free skincare guide
- paper bag
- facial device. Ni memang Limited Edition Aug 2018



Mana nak dapatkan? Hubungi terus no dibawah:-
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Cara Mengecilkan Pori Di Wajah Dengan YOUTH

Pori di wajah yang besar selalu menyebabkan muka terdedah kepada kulit bermasalah. Biasanya ia datang dengan pakej kulit berminyak. Ia menyebabkan sebum berminyak menyumbatkan pori-pori dan berlakulah keradangan kulit seperti jerawat.

Bagaimana nak kecilkan pori-pori ni?

1. Cucikan wajah dengan bersih


Bagi yang mempunyai pori besar, pemilihan pencuci muka memang kritikal. Sebaiknya pilih yang tidak bersabun dan PH seimbang.

Pencuci muka Luminous Gel Oil Cleanser memang sangat sesuai bagi yang mengalami masalah ini. Jika dilihat bahan-bahan digunakan seperti polifenol dan alga menghaluskan kulit. Ia juga digabungkan dengan vitamin yang dipaten menjadikan kulit lembut. Barulah langkah penjagaan lain lebih efektif.


2. Segarkan muka dengan toner


Lepas muka dibersihkan, ambil kapas dan letakkan Perfecting Skin Toner. Ia membantu membuang sel-sel mati yang tertinggal dikulit. Jika dibiarkan kulit akan menjadi kusam.

Terasa kulit segar. Bahan-bahan sweetie polifenol, campuran vitamin dan bahan botanikal di dalam toner ni buat kulit lebih berseri-seri.


3. Tegangkan kulit dengan kolagen dan serum

Amalkan kolagen terutama bila umur melebihi 25 tahun kerana penghasilan kolagen badan dah menyusut. Ia sangat membantu kulit lebih sihat dan membina benteng pertahanan dengan menegangkan kulit dan memelihara pori.

Sapukan serum ke kulit anda agar dapat memulihkan masalah kulit


4. Lindungi kulit dari cahaya matahari

Semasa menghadiri kelas YOUTH, pakar kulit menyatakan di Malaysia kita terdedah lebih banyak kepada cahaya matahari berbanding tempat lain. Disebabkan itu, sapukan pelembap atau moisturiser YOUTH berspf 50. Kenapa? Sinaran UV merosakkan kolagen kulit kita. Dengan sapuan harian dapat mengurangkan kerosakan kulit




Shidah Abdullah Whatsapp/sms : 012-6240197 Lawati juga dan tinggalkan jejak tau Like di Fb page: shidotdotcom Add Friend di Fb : Shidah Abdullah Follow Instagram : shidotdotcom


Read More

Skin Care LARIS BEBAS 1500 Bahan Kimia Berbahaya

Terima kasih pada semua yang singgah membaca dan komen entry Youth Beauty Party di IpohSeronok dapat kongsikan tentang YOUTH ni. Hari ni hari ke-27 Youth dipasarkan pada semua. Memang dasyat sambutannya. Berebut-rebut masing-masing order. 
3/3/2018 Masuk 500 set. 3 hari clear
16/3/2018 Masuk lagi 500 set. Tak sempat langsung click online licin
17/3/2018 Top up 1000 set lagi. Licin 

Macam tu la sambutan hangat produk Youth. Korang bila lagi?


Memang berbeza sangat dan berbaloi

Dalam produk ni ada YOUTH Complex yang dibangunkan secara klinikal oleh pakar-pakar kulit antarabangsa. Tak diuji ke atas haiwanUjian dilakukan ke atas 100 orang wanita dengan latar belakang kulit yang berbeza. Ujian menunjukkan kulit mereka semakin muda.
2/3 daripada wanita telah mengubah usia kulit mereka kepada sedekad lebih muda dengan YOUTH

Indeks Usia kulit mengukur kehadiran tanda-tanda utama penuaan berasaskan fakta dan klinikal untuk membuktikan kesan YOUTH terhadap kulit. Bila anda menggunakan produk YOUTH pastikan anda perhatikan Indeks Usia Kulit ni.

  • Kedutan kulit (termasuk garis halus)
  • Saiz pori
  • Tona kulit
  • Keanjalan
  • Tekstur kulit
  • Hiperpigmentasi (jeragat atau tanda-tanda hitam
  • Seri kulit
  • Kekenduran

Resultnya memang luar biasa. Saya sendiri tengok perbezaan kulit saya, pori-pori semakin mengecil dan tona kulit sekata. 

Bebas 1,500 bahan kimia yang tidak digunakan dalam memformulasikan YOUTH. Kalau kita semak label produk di pasaran antara bahan yang biasa digunakan adalah seperti Laureth Sulfat, EDTA, Benzofenon, Hydroquinone, PEGs, Merkuri. Semua ini langsung tidak digunakan di dalam penghasilan produk YOUTH.

100% Vegan  iaitu berasaskan tumbuhan. Ujian 3 kali ganda daripada sepatutnya dilakukan untuk menguji lebih daripada 350 bahan pencemar, racun perosak dan bendasing pada setiap bahan botanikal. 100,000 ujian kualiti setiap tahun untuk memastikan produk selamat kepada pengguna.


Jaminan 100% mampu mengubah usia kulit menjadi lebih muda. Dasyatkan claim ni. tapi tu la yang Shaklee usahakan.

Sesuai dengan semua jenis kulit. Ada seorang customer yang punya la happy sebab husband dia yang ada masalah psoriasis (masalah kulit lagi teruk dari eczema) boleh menggunakan Youth tanpa merosakkan kulit dia. Sebelum ni dah banyak cuba skincare dari yang murah ke yang mahal. Yang local mahupun yang import, mesti keluar psoriasis suami dia. Lain dengan YOUTH tak breakout langsung. Bestkan!

Testimonial
Banyak testinomi hebat tentang Youth dan saya dah kongsikan dalam posting sebelum ni. Tapi yang ni paling hot. Opah ni gunakan Youth sebab anak dia hadiahkan. Cuba tengok perbezaan dan betapa mudanya wajah opah ni.

Berapa harga YOUTH ni?

Mesti berdebar nak tahukan. Ni saya senaraikan harga setiap satu produk YOUTH. Terdapat 2 jenis set iaitu Starter Set dan Intensive Treatment and Repair Set.

Starter Set untuk mereka yang mempunyai masalah seperti
  • Jerawat
  • Whitehead/blackhead
  • Pori-pori besar
  • Tona tidak sekata

Set ini membantu mendapatkan kulit lebih cerah, melembabkan kulit, melindungi dari sinaran cahaya matahari dan kulit lebih bersih.

STARTER SET


Luminous Gel Oil Cleanser RM205.38
Perfecting Skin Toner RM212.00
Age Defense Moisturizer SPF 50 RM218.65
Advanced Renewal Night Cream - Light RM265.00
Keseluruhan Starter Set RM901

Harga Promo Sekarang Mac 2018  RM803.48
Tambahan Vitamin C bagi melayakkan pakej Percuma
PERCUMA Membership
PERCUMA postage
PERCUMA cermin 
Dapat cashback bulan berikutnya (14hb direct masuk akaun)


Intensive Treatment and Repair Set untuk mereka yang mempunyai masalah seperti
  • Garis halus di muka
  • Kedutan
  • Parut
  • Jeragat
  • Bintik-bintik hitam (freckles)
Set ini pula membantu menganjalkan kulit dan menjadikan lebih muda. Muka lebih bersinar, melindungi dari tanda-tanda penuaan dan menjaga keremajaan kulit. Bukan tu sahaja, ia memontokkan kulit (hahaha) dan mencerahkan kulit.

INTENSIVE TREATMENT AND REPAIR SET


Luminous Gel Oil Cleanser RM205.38
Perfecting Skin Toner RM212.00
Age Defense Moisturizer SPF 50 RM218.65
Advanced Renewal Night Cream - Light RM265.00
Youth Activating Serum RM437.25
Radiance C + E RM437.25
Keseluruhan Starter Set RM1,775.50

Harga Promo Sekarang Mac 2018 RM1,070.60
PERCUMA Radiance C + E 
PERCUMA Membership
PERCUMA 1 Beauty Bag
PERCUMA postage
Dapat cashback bulan berikutnya (14hb direct masuk akaun)

Bagaimana nak grab YOUTH segera?

Mudah je. hubungi saya Shidah Abdullah Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) terus melalui http://shidah.wasap.my/ atau telefon ke no. 012-6240197. 
COD ke kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas
Postage ke seluruh negara.
Read More

Youth Beauty Party Di Ipoh

Assalamualaikum dan hi semua,

Entry ni nak share tentang join Youth Beauty Party di Kinta Riverfront Ipoh. Excited betul sebab first time join party macam ni. Booking RM50 sebulan awal. Tiket memang sold out. Memang berbaloi berebut tiket dan balik Ipoh semata-mata nak berparty


Pendaftaran
Kelas bermula 2.30 petang. Memang datang awal untuk pendaftaran supaya boleh duduk depan-depan. Berjaya menjadi orang ke 11 yeehaa. Banyak sikit ilmu melawo masuk. Bila mendaftar dapat beauty kit Youth, Youth produk detail, beauty worksheet dan nombor cabutan bertuah.


Dalam beauty kit tu ada barang-barang di bawah nak digunakan masa berparty.
  • Headband
  • Facial span
  • Table cloth
  • Cotton bud
  • Facial mirror

Hajat tercapai untuk duduk di meja depan sekali. Meja dah tersedia dengan alatan berparty seperti bekas berisi air, Set Youth yang akan digunakan, tisu dan pensel.



Sementara menunggu session start, di bahagian depan ada full set display produk Youth ni. Apa lagi bergambar la kita. Sebelum ni dengar cerita dan kebaikan setiap produk DI SINI



Skin Analysis
"Nombor 11 Norashidah Abdullah". Yeah turn saya untuk buat scan analysis muka. Masuk terowong comel bercahaya. Baru nampak nur. Skin analysis ni menganalisa masalah kulit, tona kulit, umur kulit sekarang, tahap kelembapan. Masalah kulit saya adalah berpori besar dan kulit kurang kelembapan. Huh sign of agjng.





Bukti akak duduk depan ye. Sesi ni nutritionist explain tentang bagaimana produk dihasilkan, bahan yang digunakan. 

Bahan-bahan YOUTH

1. MUSCADINE GRAPE

  • Polifenol Muscadine Grape yang dalam proses patent melindungi dan memperbaiki DNA sel.
  • Menghalang kerosakan kolagen dan elastin.

Bila pakai Youth Complex ni, kulit akan awet muda.

2. LOTUS JAPONICUS

  • Youth Complex dalam proses paten digabungkan dengan Lotus Japonicus
  • Ia mengaktifkan protein Youth untuk penjanaan semula sel bagi menghasilkan lebih kolagen, elastin dan fibrilin. 
  • Youth Complex dihasilkan bersama dengan Lotus Japonicus dan Schisandra Chinensis Fruit Extract yang membekalkan lebih banyak nutrien dan tenaga kepada kulit korang secara berstruktur.
Kulit akan rasa segar, tegang dan muda remaja.

3. APPLE STEM CELL EXTRACT

  • Kajian menunjukkan bahawa Apple Stem Cell Extract ni mengaktifkan dan mempercepatkan pembaharuan sel kulit untuk kulit kelihatan lebih muda. 
  • Ia juga mengekalkan serta memperbaiki tisu kulit supaya kulit kelihatan lebih berseri dan lembut.


4. SCHISANDRA CHINENSIS FRUIT EXTRACT

  • Secara tradisionalnya, herba ini digunakan di China, Jepun dan Korea untuk melegakan dan menenangkan keradangan dan kegatalan kulit.
  • Herba ni memang sesuai dengan semua jenis kulit. 
  • Menyokong struktur kulit muda dengan menyuburkan kulit dengan vitamin semulajadi dan antioksidan.


5. VITAL REPAIR + ® COMPLEX

  • Vital repair Complex yang mempunyai pelbagai paten memberikan nutrien antioksida dan vitamin-vitamin penting untuk menghalang radikal bebas yang merosakkan kulit dan menggalakkan tumbesaran sel sihat.




Beauty Party Time
Hah! Bila dah pakai macam ninja ni maksudnya sesi berparty bermula. Keluarla segala alatan dari set party tadi. Ni cikgu cantik suruh pakai siap-siap.



Mula-mula cikgu cantik suruh ambil beauty worksheet macam di bawah ni dan kenal pasti masalah muka kita dulu. Kena tanda kawasan-kawasan yang ada masalah
  • Fine line
  • Kedutan (wringkle)
  • Jerawat (acne)
  • Jeragat 
  • Blackhead
  • Whitehead
  • Tona tak sekata




Kenapa perlu kenal pasti? Supaya bila kita guna produk Youth kita monitor perubahan di bahagian tersebut. Ok dah nak start facial-facial ni. Guna Youth ni sebesar kacang je tak perlu banyak. Cikgu cantik suruh bau dulu. Hmm.. bau dia memang natural sangat.


Tengok muka-muka excited berparty. Ini cubaan ditangan.  Nak tengok perbezaan. Gosok pun gelak-gelak. Kami diberikan menggunakan fullset yang mengandungi 6 penjagaa
  • Cleanser 
  • Toner
  • Serum
  • Moisturiser
  • Vitamin C + E
  • Renewal Night Cream gosok ditangan)




Ini wajah kami yang bersinar-sinar selepas menggunakan YOUTH. Rasa sangat perbezaannya bila menggunakan skincare yang sangat bagus. Kulit rasa lembut sangat.


Dalam sesi ni juga, dikongsikan testimoni mereka yang telah menggunakan produk Youth. Memang ketara perubahannya di mana ia sangat memperbaiki dan memperbaharui sel-sel.

TESTIMONI YOUTH









Tempoh penggunaan Youth bagi semua testimoni di atas adalah 2 bulan. Lihat lah perubahan. Memang berbaloi mendapatkan YOUTH.

Macamana nak dapatkan Youth?

Shidah Abdullah
Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, Kota Seri Emas
No telefon 012-6240197 atau
whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Cara Hilangkan Kedutan Di Muka Dan Garis Bawah Mata

Tahu tak? Ada tumbuhan secantik ini buat kita jadi cantik juga. 

Lotus Japonicus


Ni la dia Lotus Japonicus. Sejenis tumbuhan legum yang banyak didapati di Asia dan Australia. Mempunyai bunga berwarna kuning yang amat cantik.

Legum ialah sejenis tumbuhan kekacang termasuklah kacang tanah, ubi kentang, ubi kayu dan lain-lain.

Legum mempunyai keupayaan istimewa mampu mengikat nitrogen dari udara disebabkan adanya bakteria simbiotik dalam nodul-nodul akarnya.

Ia kaya dengan sumber protein dan minyak yang dapat memperbaiki nitrogen atmospera. Saiznya kecil kira-kira 472 mb, dan dapat hidup membesar dalam tempoh 2 - 3 bulan.

Bahan Utama Dalam YOUTH

Tumbuhan ini adalah sebahagian dalam kandungan produk kecantikan skincare Youth yg dikeluarkan oleh Shaklee iaitu Serumnya yang sangat best.



Antara sumber bahan kandungan yg organik dalam skincare ni.
1. Anggur Musqadine
2. Apple Stem Cell - extract
3. Shinsandra Chinensis Fuirt - extract
4. Advanced Vital Repair

Bagaimana Lotus Jopanicus berfungsi?




  • Lotus jopanicus berfungsi menganjalkan kulit.  
  • Bukan itu sahaja ia membantu mengurangkan kedutan dan elakkan kulit mengelebeh.
  • Berfungsi mengaktifkan Youth tadi 
  • Membantu menghasilkan kolagen dan elastin akan terus bekerja.
  • Ia dikenalpasti sebagai bahan yang amat berkesan untuk menghalang penghasilan tyrosine iaitu sejenis asid amino yang menyebabkan pigmentasi kulit. 
  • Melembabkan kulit serta membantu dalam membaiki tona kulit.

Pastinya kulit akan lebih muda. Mesti nak kan!

Sementara youth tengah promosi ni jangan lepaskan peluang. Jom dapatkan set Youth anda sekarang.

Shidah Abdullah 
 Pengedar Sah Shaklee (No. Ahli : 922949) Kawasan Nilai, Sepang, KLIA, Kota Warisan, 
Kota Seri Emas 
 No telefon 012-6240197 atau 
whatsapp http://shidahabdullah.wasap.my/
Read More

Set Penjagaan Muka YOUTH Complex Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit

Alhamdulillah hari ni dapat sertai sesi pengenalan produk penjagaan muka terbaru iaitu YOUTH yang dah mula disebut-sebut sesuai untuk semua jenis kulit. 2 sesi iaitu disebelah pagi dan petang dibuat di seminar hall Shaklee di shopping mall berhadapan Sunway Medical Centre. Atas jemputan rakan, saya dapat hadir ke sesi petang. 


Bagaimana Produk YOUTH dihasilkan?


Chris Kyrou iaitu Vice Presiden Beauty Research & Development Shaklee hadir untuk memberi penerangan bagaimana YOUTH dihasilkan. Produk ini dibangunkan secara klinikal oleh pakar kulit antarabangsa berdasarkan Indeks Usia Kulit. 


Apakah Indeks Usia Kulit?

Index ini mengukur kehadiran tanda-tanda penuaan dengan data klinikal yang berasaskan fakta dari kajian yang dijalankan. Ia dijalankan dengan memilih 100 wanita Asian dan Caucasian. 20 orang dari semua peringkat umur. Analisa kulit dijalankan secara klinikal  di "grade"kan menggunakan bioinstrument untuk merekod data secara fizikal. Kemudian, data-data ini dianalisa dan model statistical terhasil iaitu Indeks Usia Kulit.

Berikut adalah kategori Indeks Usia Kulit :-
~ Kedutan Kulit
~ Saiz Pori
~ Tona Kulit
~ Keanjalan
~ Tekstur Kulit
~ Hiperpigmentasi
~ Seri Kulit
~ Kekenduran

Wanita-wanita ini mencuba sendiri produk YOUTH dalam tempoh 4 minggu dan hasilnya 2/3 Wanita ini telah mengubah usia kulit sedekat lebih muda.


Bahan-bahan Yang Digunakan Untuk Menghasilkan YOUTH

  • Produk ini direka dan dihasilkan tanpa bahan kimia yang merbahaya
  • Pakar-pakar telah menguji lebih 350 bahan pencemar, racun perosak dan bendasing pada setiap bahan botanikal baru yang digunakan. 
  • 3 kali ganda ujian dijalankan ke atas bahan-bahan berbanding yang hanya perlu dilakukan. 
  • Setiap tahun, lebih 100,000 ujian kualiti dijalankan ke atas setiap produk bagi memastikan ia selamat.  
  • 1500 bahan-bahan tidak selamat tidak digunakan dalam formulasi YOUTH. Antaranya yang ada di dalam produk di pasaran Malaysia iaitu Paraben, Laureth Sulfat, Hydroquinone, EDTA dan banyak lagi
Jadi, kita sebagai pengguna tidak perlu risau lagi kerana bahan yang digunakan semulajadi dan ada ujian keberkesanan secara klinikal. 100% Vegan berasaskan tumbuhan.

Langkah-langkah Penjagaan Kulit YOUTH

1. Cleanser

Luminous Gel Oil Cleanser adalah pencuci muka 3 dalam 1 dimana ia tidak mengandungi sabun, PHnya seimbang dan pembersihnya digabungkan campuran vitamin yang dipatenkan. Mengandungi polifenol dan alga yang memperhaluskan kulit dengan lembut, menyuci dan menyediakan kulit untuk langkah penjagaan seterusnya.

Bahan-bahan 
  • Vital Repair
  • Muscadine Grape Extract
  • Ekstrak Alga Hijau untuk menghaluskan
2. Toner

Perfecting Skin Toner bebaskan kulit kita dari sel-sel kusam dan ejen pencemar di sekeliling kita. Kulit akan lebih cerah dan berseri. Ia melakukan lebih daripada biasa bagi membersihkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisi bersama campuran vitamin, polifenol dan bahan-bahan botanikal yang telah dipatenkan untuk kulit berseri-seri.

Bahan-bahan 
  • Vital Repair
  • Muscadine Grape Extract
  • Ekstrak Alga Hijau untuk meremajakan
3. Serum

Youth Activating Serum mengandungi 10 kali ganda bahan aktif untuk memulakan langkah memperbaharui sel yang kritikal. Campuran vitamin, polifenol dan YOUTH complex sangat berkesan menggalakkan penghasilan kolagen dan memperbaharui pada peringkat sel lagi. Ia menjadikan kulit kita berkelakuan lebih muda untuk mencapai tahap keremajaan dan keserian dan keunggulan.


Bahan-bahan 
  • YOUTH complex dengan Apple Cell
  • Lotus Japonicus
  • Vitamin A berkapsul 

4. Moisturizer 

Age Defense Moisturizer SPF 50 melindungi kulit kita daripada sinaran matahari. Pelik kenapa SPF 50?. Mengikut kajian, kita terdedah sinaran cahaya matahari yang sangat tinggi berbanding di Eropah. Di Eropah, mereka hanya terdedah dengan cahaya hanya dalam anggaran tempoh sebulan berbanding kita sepanjang tahun. Oleh sebab itu, produk yang dihasilkan SPF 30. Manakala di Malaysia, formulasi SPF 50 adalah khusus untuk kita yang sangat terdedah dengan sinaran matahari.

Disapukan di sebelah waktu siang bagi melindungi kulit dengan perlindungan matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB. Vitamin dan nutrien botaninya akan melembapkan kulit anda dan menambahkan penampilan kulit secara menyeluruh.


Bahan-bahan 
  • SPF 50
  • Vital Repair+ Complex
  • Muscadine Grape Extract

5. Renewal Cream

Advance Renewal Night Cream - Light merupakan ekstrak Alga Marin, Muscadine Grape dan Lotus Japonicus serta anti oksida yang lain. Ia menggalakkan proses pembaharuan sel kulit semasa kita tidur. Campuran botanikal khas membantu merangsang penghasilan kolagen dan elastin dan membuatkan kulit kita lebih muda, licin dan cerah.


Bahan-bahan 
  • Vital Repair+ Complex
  • Muscadine Grape Extract
  • Schisandra Chinensis
  • Lotus Japonicus

Order YOUTH sekarang! Produk ini berada dipasaran Mac 2018

Hubungi saya Shidah Abdullah 012-6240197 sekarang untuk produk yang terhebat ini di mana teknologinya dipatenkan. 

Read More

4 Makanan Yang Penting Untuk Rambut Cantik

Sembang orang perempuan kalau petang-petang macam-macam topik ada. Dari topik kerja pejabat, meleret ke kerja di rumah dan anak-anak. Lastnya, topik nak cantik tu la cantik ni la. Ok la kasi chance destress. Antara yang saya suka dalam borak-borak tu pasal nak jaga rambut. Rambut gugur ni dah macam perkara biasa dah kan.

Jom baca antara yang kami borak-borakkan.

Punca Kenapa Rambut Gugur

Rambut gugur memang merisaukan. Kadang-kadang lepas mandi mahu digenggam rambut. Mahu tak ngeri. Antara punca-punca rambut gugur seperti kat bawah ni:-
1. Baru melahirkan anak 
2. Kehamilan
3. Tekanan berlebihan memberi kesan kepada cara tidur dan selera makan. Bukan itu sahaja ia mengganggu hormon dan memberi kesan pada rambut. 
4. Diet yang tidak seimbang
5. Dandanan rambut berlebihan seperti ikatan tocang boleh menyebabkan ketegangan dan rambut semakin nipis terutama dibelakang telinga.

4 Makanan Cadangan Nak Dapatkan Rambut Cantik

1. Walnut

Jenis kekacang yang baik untuk pertumbuhan rambut. Kandungan mineralnya dapat kekalkan warna asli rambut. Walnutkan kaya dengan biotin dan vitamin E. Selain itu, ia melindungi rambut dari gugur dan kering disebabkan cuaca panas sekarang ni.

2. Telur

Vitamin yang kaya di dalam telur membantu menyuburkan akar rambut. Ia mengandungi mineral seperti zink, selenium sulfer dan besi. Kandungan zat besi dalam badan yg cukup membantu mengurangkan masalah rambut gugur.

3. Bayam

Sejenis sayur yang kaya dengan folat, vitamin C dan beta karotin yang membantu sihatkan rambut. Vitamin-vitamin ini menyuburkan rambut dan menghindarkan minyak pada kulit kepala.

Dan yang terakhir sekali..

4. Ikan salmon 

Setanding harganya, ikan ini kaya dengan Omega-3, protein dan vitamin D yang membantu menyihatkan rambut.

Vitamin yang penting untuk rambut cantik

1. ESP - Rambut adalah sebahagian dari sel badan yang terbentuk dari protein. Oleh itu, kita perlu bekalkan cukup protein. ESP antara suplement berasas soya yang dapat mengelakkan rambut bercabang, retak, kering dan rapuh. Sama seperti kulit kita.



2. B-Complex membantu rambut dengan 4 cara : -
๐Ÿ‘‰ terlibat dalam pembentukan rambut yang sihat.
๐Ÿ‘‰ melicinkan pertumbuhan rambut pada kadar yang rata
๐Ÿ‘‰ B-Copmplex yang cukup akan menguatkan rambut agar tidak mudah retak.
๐Ÿ‘‰ membantu mengekalkan warna rambut, penting mencegah rambut beruban.  

3. Vitalea merupakan multivitamin penting untuk melengkapkan nutrisi dlbadan. Zat besi di dalan vitalea berperanan dalam membekarkan oksigen pada akar rambut. Kekurangan zat besi buat rambut jadi kusam, nipis dan kering.

4. Vitamin C - Diperlukan untuk membentuk kolegen iaitu protein yang membantu menyokong tendon, ligamen dan pembuluh darah. Vitamin C juga membantu meningkatkan penyerapan zat besi untuk rambut.

Moga bermanfaat entri kali ni. 
Shidah Abdullah 012-6240197
Read More

4 Tips Mudah Kulit Halus, Cantik dan Anjal

  
Pernah terfikir tak macamana sesetengah orang tu kulit dia cantik sangat? Sampai tengok berkali-kali. Cuba kita teliti betul-betul apa yang mereka lakukan. Mereka bukan tutup dengan alat solek je tau. Alat solek akan buat mereka bertambah cun lagi. Ada sesetengah menggunakan yang alat solek untuk cantik tapi tetap nampak masalah di kulit. 

Google semua tips arti-artis menjaga kesihatan dan pemakanan. Kan ramai suka artis-artis kan! Jom tengok apa 3 artis pilihan saya buat untuk kulit cantik. 

1. Erra Fazira
"Ibunya juga pernah berpesan supaya meminum air secukupnya, mendapatkan waktu tidur yang betul dan sentiasa gunakan produk yang sesuai untuk kulit muka" (Kredit: arowanateacher.wordpress.com)

2. Rozita Che Wan
"Kalau boleh, lepas makan jangan terus minhm air. Berjalanlah 20 tapak agar makanan mudah hadam. Apabila berpantang selepas melahirkan, jangan sesekali berkipas jauh sekali berhawa dingin. (Kredit : intrend.com.my)

3. Ziana Zain
"Kak Ziana amalkan minum jus hijau setiap pagi seperti timun atau epal untuk kekal bertenaga. Sarapan pagi Kak Ziana biasa ambil sarapan ringkas seperti 2 keping roti. Tengahari dan malam, biasanya jarang ambil nasi. Cukuplah sayur-sayuran atau lauk"

Kan! Akak-akak artis kita pun memajng mulakan dengan makanan yang baik. Antara perkara yang perlu kita pastikan dalam pengambilan makanan adalah :

Pengambilan protein secukupnya (Build)

Makanan untuk kulit kita adalah protein. Kulit kita perlukan protein yang cukup untuk penghasilan sel-sel baru. Antara makanan yang dapat menambah protein ialah ikan, telur, kekacang seperti almond, oat, ayam dan keju. Semua yang sedap-sedap semuanya.


Jaga keanjalan Kulit (Firm)


Kulit kita anjal disebabkan adanya kolegen pada struktur kulit. Bila usia kita semakin meningkat, kolegen yang terhasil semakin berkurangan. Kita akan mula rasa kulit kita keras dan keluar kedutan. Perubahan fizikal kulit akan semakin ketara bila kita masuk lingkaran 40-an. Kulit paling penting untuk kita jaga sebab ia adalah lapisan pertama yang mengekal dan mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (organ homeostasis).


Apa kata kita buat eksperimen? Cubit di bawah lengan, tahan selama 5 minit dan lepaskan. Kira berapa lama masa di ambil untuk kulit kembali rata seperti sebelum. Jika cepat, makna usia kulit semakin muda kerana masih anjal.

Waktu (masa)
Usia Fungsional (tahun)
1-2
20-30
3-4
30-44
5-9
45-50
10-15
60
35-55
70
56 atau lebih
70 ke atas


Elakkan radikal bebas dengan bahan antioksidan (Protect)

Pengambilan Vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan menjagakan kulit lebih sihat dan bebas dari radikan bebas. Badan kita tidak dapat menghasilkan vitamin C sendiri. Disebabkan itu, kita perlu pastikan pemakanan hari kita lengkap dengan pelbagai nutrient.

Pengambilan vitamin C yang kerap dapat mengurangkan kedutan, mengelakkan kulit dari menjadi kasar dan kering. Selain tu, ia menggalakkan pembentukan kolegan dan pembentukan kulit baru.

Selain itu, perbanyakkan juga makan buah-buahan di dalam diet harian.

Sentiasa Jaga Kelembapan Kulit (Moisture)

Pengambilan air secukupnya amat penting bagi memastikan badan kekal bertenaga dan mengekalkan kelembapan badan dan kulit kita. Selain itu, perkara lain yang boleh dilakukan adalah seperti;-
1. Memakai topeng wajah atau mask
2. Rajin membersihkan kulit
3. Tidur secukupnya
4. Bersolek biar sederhana
5. Memakai krim UV
6. Pengambilan

Lakukan sahaja yang atas, insyallah kulit pasti terpelihara.

The Radiant 4 Shaklee dan bagaimana ia berfungsi?

The Radiant 4 mengandungi 4 produk yang sangat sesuai untuk mengembalikan kecantikan kulit iaitu ESP, Collagen, Sustain Release Vitamin C dan GLA.


1. Energizing Soy Protein (ESP)

  • Membekalkan asid amino yang penting di mana  ia tidak dihasilkan oleh badan kita yang dapat meningkatkan fungsi kulit
  • Protein yang dibekalkan dapat menggalakkan penghasilan sel-sel kulit baru yang sihat
  • Memperbaiki sel-sel yang rosak dan menduplikasi sel-sel yang baik
  • Membantu menghasilkan hormone dan enzim-enzim sihat untuk kulit
  • Membantu menghalang kerosakan kulit akibat sinaran matahari (UV)

2. Collagen

  • Mengekalkan elastisi pada kulit
  • Menjadikan kulit lebih lembut
  • Mengurangkan kedutan
  • Mengurangkan parut-parut di muka

3. Sustain Release Vitamin C

  • Mengurangkan kehadiran kedutan di muka
  • Mengurangkan masalah kulit kering dan kasar
  • Menggalakkan penghasilan kolegan dan kulit baru
  • Membantu menyembuhkan luka
  • Agen antioksidan yang menjaga dari radikal bebas

4. GLA

  • Mengurangkan kegatalan pada kulit
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Melawan keradangan pada kulit dan badan


Akhir sekali, teruskan bersenam, pilih makanan untuk kulit kekal cantik dan sihat, ambil supplemen yang dapat membantu memulihkan kesihatan secara menyeluruh. Melabur untuk kesihatan kita sendiri adalah yang terbaik.

Macamana nak dapatkan The Radiant 4?



Hubungi saya Shidah 012-6240197. Khidmat nasihat akan diberikan PERCUMA. Moga jadi bekalan di sana.


Kalau ada yang pening fikir nak bagi hadiah pada mak dan ayah. Vivix adalah hadiah terbaik. 


Salam saya
Shidah Abdullah
Fb : shidah abdullah
Fb page : shidotdotcom
Instagram : shidotdotcom



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...