Showing posts with label Tips Blogging. Show all posts
Showing posts with label Tips Blogging. Show all posts

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

Hi kawan2,

Tengah-tengah malam biasanya masa blogwalking. Memang time paling free nak buat aktiviti ni. Tengah2 blogwalking nampak entry Siqahiqa yang melambai-lambai mintak diklik.

Mana taknye.. giveaway untuk kawan2 blogger. Huish tapi hari ni hari terakhir. Nak dapatkan buku "How To Be Interesting". Kenapa? Sebab untuk seorang akauntan macam saya ni, skemanya jangan cerita la. So I need to upgrade this part. For me and for those surrounding me.
Kredit to Siqahiqa

Cepat-cepat tulis entry special for siqahiqa. Masyaallah.. scroll setiap entry beliau memang seorang yang hebat membaca. Kagum tengok semangat siqa dan memberi review bagi setiap buku.

Ops! Bukan tu je..

Siqa share pasal tips blogging, tips travel, tips jalan-jalan cari makan. Terbukak sikit minda nak share apa dalam blog.

Yang lebih kagum.. penulisannya santai dan gambar-gambarnya memang cantik-cantik.

Hope one day I will be like her. Nak sangat jadi super reader. Tapi cabaran masa buat mak anak 4 ni nak berperang sentiasa.

Mungkin pengurusan masa kena perbaiki lagi.

For Siqahiqa, thank you and congratulation for the nicw effort and wish you a happy birthday.

Dari saya,
Shidah Abdullah
012-6240197
Read More

Blogwalking Tambah Ilmu Bagi Blogger Baru

Sebagai pendatang baru dalam dunia blogging, kena la banyak menyinggah ke blog2 hebat. Malam ni saya sempat singgah ke blog yang tersenarai di blog dedauncomel.com. Posting tentang blogwalking yang padat tentang kepentingan blogwalking dan fungsinya.

Dari carta 54 blog yang tersenarai, malam ni saya singgah 3 blog termasuk dedauncomel. Dari blogwalking ni, cemburu tengok kepakaran masing-masing menulis santai. Rasa rugi satu masa dulu berblog main-main. Hehe..

www.dedauncomel.com


Nama blognya sahaja dah comel. Tapi nama pemiliknya gagal saya kesan. Maaf. Banyak info-info tentang blogging dan tips berguna terutama yang nak kurus. Sangat bersesuaian dengan misi diri ini. Hehe! Tapi sanggup ke nak buat military diet seperti yang dicadangkan. Akhirnya nanti.. dah tahu alasan saya ibu menyusukan anak digunakan. Part2 yang saya suka dan nak follow:-
1. Suka sangat gambar cartoon2 mulut nganga berdarah la.. lukis sendiri ke? Kalau dapat jumpa personal saya tanya. Berseni sungguh
2. Point2 ada nombor besar tu. Mana saya nak cilok benda tu. Dekat saya punya tak ada pun 😣

www.Irrayyan.Com

Mommy Irra ni blognya seperti dairi harian. Saya dapat rasakan keseronokan Irra bercerita. Happy life kata orang. Apa sahaja yang Irra buat dia akan kongsikan agar bermanfaat pada orang. Tak semua orang nak kongsikan macam ni. Part saya suka:
1. Keberanian dan idea-idea penulisan. Tak teruk nak fikir macam saya fikir. Last-last tak tulis pun. Apa da!
2. Irra banyak bagi idea aktiviti dengan anak2. Saya suka sangat2. Sekurang-kurangnya boleh saya apply dengan anak-anak dihujung minggu.


www.Adnan-Daughter.Blogspot.My

Baca blog aniss ni buat saya usaha nak cari giveaway online. Nak grap semua. Udah macam cerita couponing dengan tv tu. Rupanya banyak benda boleh buat dan kongsikan. Sangat memberi manfaat. Aniss comel ni cerita apa dia buat terutama dekat sekolah, bila dia pergi jalan-jalan. Memang santai. Barang apa yang dia guna. Kat simple tu. Bila orang nak beli dan baca review dia pun tertarik.

Kesimpulannya

Berblog ni jangan stress-stress. Just kongsikan dengan santai. Bila kerja jadi buat akaun ni skema sikit. Bila fikir macam ada limit. Hari ni baru blogwalking 3 blog dah rasa berbunga-bunga uols. 

Pesanan

Jangan salah anggap tau. Saya bukan tulis review blog diorang tapi apa pelajaran saya dapat dari blog mereka. Inspirasi.. mau tidur termimpi-mimpi..

Doakan saya jadi sehebat mereka. 

Shidah Abdullah
Aktiviti sebelum tidur
#mylovelylist

Read More

Blogspot vs Wordpress, Yang Mana Nak Pilih

Assalamualaikum

Lama tak visit dan menulis di blogspot. Sebab dok ding ding nak guna apa. Kalau orang tanya saya paling. Hmm setelah menggodek-godek kedua-duanya ada "Best Part" masing-masing. Meh nak share guna konsep SWOT analysis. Haha poyo sangatkan.

Blogspot Strengh - Kekuatan
  1. Nama url tu boleh tukar. Yang ni memang saya suka.. hehe sebab tah kenapa.. tapi at least kalau nak tukar masih ada ruang.
  2. Kalau siapa pandai coding, boleh edit rupa paras blog tu sendiri
  3. Boleh download mana-mana blogspot
  4. Banyak widget free
  5. Boleh upload/ paste widget luar
  6. Boleh tukar colour tulisan
  7. Design widget-widget nak letak mana boleh susun sendiri
  8. Link dengan google search dan google++
Sesuai untuk orang yang suka tukar-tukar sebab lebih flexible.


Wordpress - Strengh - Kekuatan

  1. Free template wordpress banyak cantik-cantik dan kemas
  2. Kalau guna hp update blog dia lebih mudah dan sama mcm yang kita buat dalam hp

Sesuai untuk yang tak suka nak godek-godek sebab dia fixed.

Haha tu je yang sempat test. So korang add on komen kalau nak tambah features yang korang nak share ye.

So untuk owner both blog platform mungkin boleh add extra features lagi.. haha malas nak komen negatif tak baik wo.. diorang dah bagi option pilih sendiri ma..



Lawati FB page Rak Vitamin Sihat ♡ Shidah Abdullah 012-6240197 ♡
Read More

Guna Emoticon pada blogger

Hari ini belajar perkara baru untuk blogging. Untuk penulisan yang lebih comel, apa kata kita tambahkan guna Emoticon pada blogger page kita. 

Tak susah pun. Cuma ikut step-step kat bawah ni

Step #1: Go to <Template> dan click <Edit Html>



Guna Emoticon pada blogger

Step #2: Copy dan Paste kat embedded code di bawah sebelum</head> tag macam kat bawah ni

Guna Emoticon pada blogger

Paste Embedded Code:
<script src='https://sites.google.com/site/snowconescripts/emoticons.js' type='text/javascript'/>

Gunakan emoticon basic dibawah untuk permulaan. 



: ): P
: D:-D: ) )
= ) )=)= D >


Selamat mencuba:) !
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...