Showing posts with label Travelog. Show all posts
Showing posts with label Travelog. Show all posts

Jalan ke Bukit Fraser Kita Kome!

Assalamualaikum

Memulakan cuti 3 hari sempena hari 1 Malaysia pada 16 September ni dengan bergerak pulang ke kampung. Tapi ada 1 pitstop kena singgah dulu. Hantar barang sepupu yang belajar doktor di USIM. Kolejnya terletak di Kampung Pandan.


Sambil tu singgah minum di Kedai Mamak Al Falah berdekatan untuk sarapan. Masa ni la rancangan tambahan bertambah bila En Bos dapat tahu birasnya pergi memancing kolam air masin di Kuala Kubu Baru.

Dah alang-alang nak balik kampung boleh la join sekaki ye dak... Terus menuju ke sana skodeng.. Mana tahu dapat join sekali mengail. Rupanya time pancing diorang dah habis.


Sebelum kami gerak balik, En Bos sempat tegur otai pancing. Dapat ilmu baru geng pancing kita. Otai pancing ajar ikat mata kail style baru dan siap bagi sample free. Jadi rezeki lagi En Bos jumpa kawasan sekolah menengah SYS.


Hehe jauhkan nak sampai cerita Bukit Fraser ni.. Sebab dia memang tak ada dalam senarai langsung 😂. Nak tahu macamana boleh pergi. Hanya sebab laluan nak ke kolam pancing tulis Bukit Fraser. Selesai menikmati cendol, nasi goreng, cempedak goreng dan rojak, terus decide ke Bukit Fraser. En Bos semangat kami lagi semangat. Dasyat tak! Semua dengan izinNya. Perancang terbaik 👍.

Bermula la misi Bukit Fraser

Nak naik ke atas kami lalu ke satu empangan iaitu Empangan Sungai Selangor. Cerita la sikit empangan tu apa.
Masyaallah cantik sangat ciptaan Allah kan. Tak nampak la bahagian tadahan tu.


Bergambar la kami di sini buat kenangan. Dekat sini la baru ibu tahu telefon vivo ibu ada butang selfie dekat belakang. Kak long lagi advance. Katanya tengok iklan. Bagus2. Thumb up 👍!

Perjalanan

Dari bawah ke atas mengambil masa anggaran sejam 20 minit mengikut google map. 

Ada beberapa perkara kena ready nak naik Bukit Fraser ni iaitu minyak cap kapak, air mineral dan air untuk basuh, plastik dan kain lap. 

Disebabkan jalannya berliku-liku, ada yang akan meloya. Angah muntah di tengah perjalanan 😭. Alhamdulillah masa tu ada ruang sebelah kiri untuk berhenti dan cuci dulu. Lepas tu baru sambung perjalanan sehingga ke atas.

Apa yang ada di atas?

Sampai sahaja di atas kami terus nampak pintu gerbang dan signage fraser hill. Seronok dah ni. Kak long pun kata.. "Ooo tempat ni ain ingat". Kami pernah datang masa anak ketiga masih baby. 

Terus menuju ke Clock Tower tempat yang paling menjadi tumpuan di tengah-tengah roundabout tu. Minta tolong orang ambilkan gambar tau. Baru best!.


Sejuk tak? Kebiasaannya sejuk lagi-lagi kalau selepas hujan dan berangin. Tapi disebabkan kami sampai waktu pukul 2 lebih. So rasa nyaman je la. Apa lagi misi mencari kudapan. Berdekatan tower ada la stall jual makanan. 4 dara nak makan jagung katanya.


Selain tu, di area ni ada taman burung dan tempat main golf. Tak la kami pergi. Sebab masa limited pergi hanya balik hari. Nak turun sebelum hari gelap tu la rancangannya.

Jejak Masjid

Tetiba dapat idea nak buat jejak masjid/surau di mana sahaja tempat kami pergi. Doa orang musafirkan makbul. Kena naik atas sikit untuk ke Masjid Sultan Mahmud. Selesaikan la urusan kita dengan Allah juga. Memang selesa sangat dengan suasana yang sejuk.


Bersebelahan masjid terdapat kedai makan dan di situ kami minum petang dan ibu sempat nyelit buat video vitamin apa nak bawa travel. Dah lama tak buat sebab agak sibuk dengan kerja.

Padang Permainan Kanak-kanak

Ini tempat yang paling semangat anak-anak nak pergi kan. Teruskan lagi perjalanan akan jumpa la kawasan ni.



Tengok punya semangatnya masing-masing dengan gaya tersendiri.

Tempat Makan

Dah penat berjalan jauh, perut pun dah lapar. Berdepan dengan taman permainan ada banyak pilihan tempat makan. Apa lagi kita soru la dulu..


Kami makan nasi campur. Ni package sampai malam. Tu kena nasi.. Nak turun nanti lagi sejam dan nak balik kampung terus. 


Ni la kedai yang kami makan tu Restoran Puncak. Ni kesannya kenyang perut suka hati 😂.


Berakhirnya percutian balik hari kami. Bila nak turun kena bersedia sebab masa naik ada lori balak terbalik. Tahu tak? Sejam stuck masa nak turun dalam keadaan gelap sebab masa tu dah pukul 7 lebih. Hujan renyai mujur geng stuck ramai tak la seram sangat 😂.


Syukur semuanya selamat dan happy sangat. Hilang stress kerja mak 😍.

Ibu4Dara,
Shidah Abdullah



Read More

Lawatan Ke Kellie's Castle di Batu Gajah, Perak

Assalamualaikum.

Pernah ke Kellie's Castle yang terletak di Batu Gajah, Perak?. Saya pernah masa zaman sekolah dulu. Belum pernah bawa anak-anak ke situ. Tapi kami bawa kali ini. Biasa bila balik kampung, kami hanya lalu lalang je istana ni.. Hari ni atas permintaan anak-anak kami singgah ye.. Buat kenangan..


Bagi yang nak pergi ke Kellie's Castle ni.. Datang la pagi-pagi kalau nak posing-posing. Ia dibuka seawal 8 pagi hingga 6 petang. Kalau tak terkenyit-kenyit mata dek silau matahari.


Pemandangan memang cantik.. Macam dekat oversea. Bawak la stand hp kalau rasa tak ada siapa nak tolong tangkap gambar.. Senang.. Semua boleh masuk gambar sekali.


Kos adalah seperti berikut:-
Parking cuma RM2
Tiket Dewasa RM5
Tiket Kanak2 RM3 (3-12 tahun)


Ada juga sesi fotografi sebelum masuk ke dalam. Sebelum keluar nanti sebelum keluar boleh ke kaunternya.
Harga : Foto frame RM35 (Kalau nak)

Standby juga la duit nak beli keychain la gelang la badge la... Air bawa sendiri pun boleh.. Ada juga cafe untuk beli tapi harga boleh agak la kan.


Haha mengimbau kenangan ibu ayah posing masa kahwin dulu. 😂😂


Read More

Pengalaman Menginap Di The Zenith Hotel Kuantan

Minggu ni kami ke Kuantan menziarahi pakcik saudara di sini. Sambil tu sempat la kami shortvacay dengan anak-anak, mak dan adik.

Permulaannya kami booking Shahzan Inn  melalui agoda. Tapi bukan rezeki kami untuk menginap di situ selepas complain bilik kami di tingkat 13 aircondnya tidak sejuk walaupun maintenance datang repair. Kebetulan bilik lain penuh untuk digantikan.

Kami decide pindah ke hotel yang lain ditempat pakcik-pakcik yang lain menginap iaitu The Zenith Hotel. Hotelnya memang kerlas ko 😂.


Kami tumpang kad kerajaan pakcik saya dan dapat diskaun 30%. Baru tau special siapa kerja kerajaan dapat jimat banyak.

Ruang Bilik

Ye la dah last minit tukar. Pilihan bilik pun tak ada. Dapat bilik 2 single bed pun dah selesa sangat. Janji aircond fungsi kan! Memang berbaloi dengan harganya untuk kami keluarga yang ramai. 


Disediakan juga kerusi sofa yang boleh juga dibuat tempat melelapkan mata. Kerusi empuk ditambah bilik sejuk seminit pun dah terlena.


Tengok anak dara sorang ni bukan main happy lagi melompat-lompat dan terbaring-baring atas katilnya. 



Bilik Air 

Paling penting bilik airnya. Mudah la sikit mak-mak anak ramai nak berperang menyiapkan seorang demi seorang. 


Ada juga bathtab untuk berendam air. Tuangkan air suam dan berendam... Pergh! Maunya sampai tertidur dekat situ disebabkan keletihan. 


Pakej dengan 2 Sarapan Percuma

Macam biasa akan ada sarapan percuma untuk 2 orang. So 2 orang je la turun makan. Yang lain kami dah siap pergi beli di pasar tani hari ahad depan UTC Kuantan. Ada laksam, nasi lemak dan macam-macam lagi pilihan lain. 

Untuk breakfast, memang banyak pilihan makanan dari makanan utama orang kuantan iaitu nasi minyak dengan ayam sambal sehingga la yang western seperti pasta. Pilih sahaja di tempat buffet ni. Memang puas hati. Berbaloi la menginap di sini.



Kolam Renang

Pastinya untuk anak-anak tak sah kalau tak mencari kolam renang yang berada di tingkat 4. Di tingkat yang sama ada juga fasiliti yang lain seperti gym, spa, zumba dan taman permainan kanak-kanak.


Untuk mandi kolam ni kena pakai swimming suit ye. tak boleh pakai baju biasa. Kalau tak bawa, di ground floor hotel ni terdapat kedai yang menjual swimming suit ni dalam range harga RM50 (bawah 3 tahun), RM109 (bawah 12 tahun) dan dewasa RM160. Huhuhu memang la tahu sebab kena belikan untuk anak-anak dara ni. Tak beli kesian pulak. Beli bersyarat tu... Guna duit raya diorg.. Biar diorang tahu bukan senang nak dapat kan... hehe


Bagi yang mencari hotel di Kuantan kami memang suggest sangat anda ke sini ye.

Jalan Putra Square 6
Putra Square
25200 Kuantan, Pahang
Klik sini Google Map

Tel : +609-565 9595
E-mail: enquiries@thezenithhotel.com



Read More

Penginapan di Hotel Perdana Kota Bharu Kelantan

Sesekali kena bekerja luar kawasan ni seronok juga. Terbuka sikit minda ni ha.. Kali ni ke Kota Bharu Kelantan. Trip 2D1N haha.. Baru semangat walaupun datang untuk kerjakan. Pastinya ada agenda sampingan.


Saya nak kongsikan penginapan satu malam saya di Hotel Perdana Kota Bharu Kelantan. Berbaloi rasanya setelah penat lelah dapat berehat dengan selesa.

Ruang Lobi

Masuk je ada love besar tempat saya posing-posing.. Rasai dicintai tak.. Hahaha


Sementara menunggu pendaftaran selesai boleh la kita minum air detoks yang disediakan.


Di lobi dihiasi dengan lukisan-lukisan cantik yang boleh dibeli buat buah tangan pulang. Harga bersesuaian dengan lukisannya. Hanya pencinta seni yang tahu.. Hehe

Ruang Bilik


Saya dapat bilik di tingkat 8. Tentunya ada lif. Kalau tak semput teman. Saya berkongsi bilik dengan seorang rakan sekerja. Bilik 2 single bed yang cukup selesa untuk merehatkan diri. Ye la bertugas sepanjang hari dan akan bersambung lagi esok hari.


Pilih la katil masing-masing. Saya pilih yang mempunyai tag ucapan. Baru rasa special. Hehe.. Ucapan la sangatkan.. Tu pesanan save our planet supaya jimat air.


Bagusnya bilik ni yang saya suka, mereka menyediakan telekung dan sejadah untuk tetamu. Memudahkan tetamu beribadah. Kalau tak biasanya tercari-cari kain apa nak dibuat alas solat. Biasanya memang ambil tuala atau kain batik.


Ruang Bilik Air

Tempat seterusnya yang akan diskodeng adalah bilik air. Ye la sambil mencari tuala nak mandi dan bersiap untuk makan malamkan, tengok la siap-siap.


Selesai mandi dan bersiap nak pergi makan malam. Bergambar dulu di lobi sementara tunggu kawan-kawan turun.


Ruang Makan

Macam biasa duduk dihotel akan ada pakej breakfast free kan. Turun seawal 7.15 pagi supaya boleh ambil masa bertenang untuk makan. Makanan di sini memang terbaik. Rasa memang tiptop. Bukan ala kadar macam sesetengah hotel.


Luas tempatnya dengan hidangan roti, bubur, nasi lemak, mee goreng, laksam, laksa, roti jala. Memang asyik kena topup je sebab sedapkan. Ini antara sarapan yang saya sempat ambil gambar. Yang lain memang lupa terus.



Lega rasanya menginap disini. Memang saya bagi 5 star la. Selesa sangat untuk perjalanan yang memenatkan. Tak lupa bekalan ostematrix nak hilangkan lenguh-lenguh. Perut pun tak la meragam di tempat orang.

Bagi yang nak berkunjung di sini boleh hubungi Hotel Perdana : 

Jalan Mahmood
15200 Kota Bharu
Kelantan, Malaysia

For Booking & Reservation :
T: +609.7458888
F: +609.748 8855
Email : sales@hotelperdanakotabharu.com
 reservations@hotelperdanakotabharu.com


Read More

Tips Elakkan Lesu Ketika Memandu

Assalamualaikum semua,

Entry hari ni santai-santai je.. Bagi relaks sikit minda. Ye la kan penat badan kita.. Saya kalau penat memandu pun mengantuk dan ada juga tahap terlelap. Alhamdulillah panjang umur.

Pertama, perkara penting nak elakkan lesu ketika memandu adalah buat persiapan awal. Jangan last minit sebab ia buat kita tergesa-gesa memandu kerana lewat. Lagilah kalau tersangkut pula di jalan raya yang sesak. Dah bertimpa-timpa. 

Persiapan ni bukan menyiapkan diri je tau, siapkan kereta dengan pastikan ada minyak dan enjin yang elok. Bagi yang berkeluarga siapkan ahli keluarga pun penting juga.

Kedua, jika masih rasa lesu dan mengantuk berehatlah sebentar di mana-mana hentian. Hehe macam saya kalau nak ke rumah mak yang dekat tu pun berhenti di R&R untuk lelapkan mata. Boleh juga singgah minum secawan kopi.

Ketiga, sediakan air untuk minum untuk berasa segar. Air kosong pun ok. Saya biasanya bawa standby air Performance Drink sejenis isotonik bagi cukup air dan gula.

Keempat, bagi memandu jauh standby la minyak ikan omegaguard bagi steady sikit sendi-sendi kita berkerja.

Terakhir sekali, amalkan vitamin b complex setiap pagi untuk menghasilkan tenaga bagi menjalani tugasan harian.

Saya kongsikan video ini yang diambil semasa saya outstation.



Dapatkan empat pilihan vitamin yang terbaik nak elakkan lesu ketika memandu ye. Contact saya terus tau.

Shidah Abdullah
Whatsapp/sms : 012-6240197

Lawati juga dan tinggalkan jejak tau
Like di Fb page: shidotdotcom
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

3 Tips Kekal Bertenaga Tunaikan Haji dan Umrah

Menunaikan rukun islam yang kelima iaitu menunaikan haji di Mekah sangat didambakan oleh semua umat islam. Jemputannya sungguh istimewa.  Ada yang berkeupayaan pula boleh menunaikan umrah terlebih dahulu sebelum dapat menunaikan haji. Apapun semua itu rezeki. 

Entry saya kali ini buat persediaan diri sebelum menunaikan haji atau umrah agar lebih bertenaga dan lebih bersemangat menjalani ibadah dalam tempoh yang ditetapkan. 





1. Sentiasa Bersangka Baik

Sentiasa bersangka baik sebab ujian diberikan berbeza-beza. Bukan itu sahaja kena sentiasa positif yang kita akan menyempurnakan ibadah dengan keizinanNya dengan sempurna dalam keadaan sihat

Buat la persediaan kerohanian dari awal. Sentiasa bersihkan hati dan dan istiqamah beribadah. Bukan beribadah sebab nak pergi haji atau umrah tau. Tapi ketaatan kita padanya. Istiqamah paling penting.


2. 'Keep Fit' sebelum menunaikan haji

Sebelum pergi pastikan badan kita sihat. Buat la senaman secara konsisten sebagai latihan ketahanan untuk memastikan kita kekal bertenaga. Bila badan kita cergas, ibadah kita juga berbeza rasanyakan. Senang ambil contoh kalau kita demam, nak solat pun rasa nak merangkak. Ni kan ibadah yang hebat ini.

Keadaan di sana berbeza dengan negara kita Malaysia. Perjalanan untuk menunaikan ibadah ini sungguh jauh bagi merasai suasana di zaman para anbiya. Cuaca yang panas kering dan jarang dibasahi hujan mungkin membuatkan kita cepat lelah. 


3. Persediaan Vitamin Wajib Untuk Haji dan Umrah

Vitamin yang digalakkan diambil sebelum dan berterusan ada  3.

a. Vitamin C - sangat penting untuk meningkat ketahanan badan melawan demam dan selsema dan penyakit lain di sana

b. B complex - diperlukan oleh badan untuk menjana tenaga berpanjangan. Kita nak kekal cergas bertenaga untuk mengerjakan ibadah di sana. 

c. Ostematrix - membantu menguatkan otot badan dan tulang. Ia juga membantu menghilangkan sakit badan lenguh, sendi, kekejangan disebabkan berjalan jauh. 

d.  Performance Drink - membantu menurunkan darjah kepanasan dalam badan. Pengambilan performance drink dapat membantu mengekalkan tenaga semasa beribadah. Tidak mudah haus walaupun dalam jangka masa yang lama.

e. Herbal Blend - Krim sapu yang membantu menghilangkan rekahan di tumit. Rekahan ni kalau dibiarkan akan sakit dan mengganggu pergerakkan kaki. Bukan itu sahaja, cuaca yang panas boleh juga menyebabkan bibir berdarah. Boleh juga disapukan dibibir kerana herbal blend selamat digunakan kerana tanpa bahan kimia berbahaya.


Semoga kita lebih bersedia ke sana,  bumi Mekal al-mukaramah.


Dapatkan set persediaan haji dan umrah dengan menghubungi saya :


Shidah Abdullah 
Whatsapp/sms : 012-6240197 

 Lawati juga dan tinggalkan jejak tau 
Like di Fb page: shidotdotcom 
Add Friend di Fb : Shidah Abdullah 
Follow Instagram : shidotdotcom
Read More

11 Tips Pergi Ke Big Bad Wolf 2017 di MIECC Mines 8 Dis hingga 18 Dis 2017

Assalamualaikum

Semangat membaca berkobar-kobar sejak dapat MC seminggu sebab keguguran. Instrad of bersedih, lebih baik saya bina semangat dengan membaca. Lama dah tak buat. Serius weih rugi gila rasanya tak mencari ilmu. Lebih baik dari menonton siaran tv yang berulang-ulang kan.

Alhamdulillah dah sihat. Godek-godek fb ternampak kawan pergi Big Bad Wolf di MIECC Mines. Menarik ni. Isnin seluruh negeri Selangor dapat cuti birthday sultan. Dalam otak dah berlegar plan nak pergi sana. Anak-anak macamana semua sekali. 3 tahun juga tengok advert lalu depan mata tapi tak dapat pergi. Kali ni berjuang untuk pergi. Chewah! Nak tahu juga ada apa.


Dari rumah saya nak ke exhibition centre ni dalam 35 minit. Dari tol nilai terus pergi ke susur keluar UPM dan akan masuk ke Lebuhraya Sg Besi. Jalan terus dan tetus menuju ke Mines mall sebelah kiri ye. Saya sesat sebab waze suruh ikut jalan bawah saya ikut jalan atas. Degil 😅 last-last pusing-pusing.

Korang tengok saya dah sampai entrance masuk. Sila la datang awal pagi. Saya sampai pukul 10 tepat pun dah penuh dengan ulat buku. Memang dasyat. Masuk parking bayar RM5 je. Parking banyak tapi kena sabar la sebab ramaikan. Queue sikit la nak masuk entrance ni. Tapi under control.


Parking dan terus naik ke atas ikut tangga. Follow crowd yang ramai-ramai berpusu-pusu. Tengok tu sempat menjemahkan diri depan pintu. Kesian selfie je boleh sebab pegi sorang-sorang. Oklah kan. Janji orang tanya dah pernah pergi ke? Pernah 😂.


Big Bad Wolf ni rasanya setahun skali je. Buka 24 jam. Masuk je exhibition hall rasa wow banyaknya buku. Bestnye! Rambang mata sangat-sangat. Memang harus dipuji cara susunannya. Pelbagai buku ada dan tersusun dengan rapi. Ini susunan dari pintu masuk yang saya ingat.
✔ Bahagian khas Agen Ali dan stage
✔ Buku bahasa melayu termasuk novel
✔ Bahagian agama
✔ Bahagian buku rujukan dan latihan sekolah rendah dan menengah
✔ Bahagian kanak-kanak. Ada juga di antara tempat-tempat lain. Memang rambang mata. Standby duit ye mak ayah.
✔ Bahagian architecture and design
✔ Bahagian health and sport
✔ Bahagian Economic
✔ Bahagian Religion
✔ Bahagian cooking and bakeri


Di dalam ada juga dijual makanan untuk membawa anak-anak makan. Buku-buku tak boleh dibawa ke bahagian tersebut. Bersusun trolley di luar kawasan tersebut.

Ini tips membeli buku di Big Bad Wolf.

1. Fokus buku apa sebenarnya nak dibeli. Contohnya macam saya memang aim nak beli buku kesihatan. Dalam nak pergi ke section tu saya lalu dan ambil macam-macam buku. Penuh trolley macam ni. Sebab jalannya sehala. Kita memang boleh patah balik tapi akan susahkan orang lain.


2. Letakkan baget
Buku disini memang murah. Buku anak-anak range yang saya nampak paling murah RM3. Bayangkan semua rasa nak beli. Kalau tak letak baget, memang tak terkawal kita beli. Bajet saya hanya RM150 sahaja.

3. Elakkan bawa anak kecil
Anak-anak dalam lingkungan 7 tahun ke atas sesuai untuk dibawa sebab mereka dah pandai memilih. Pesan awal-awal limit mereka supaya baget kita tak lari. Tujuan kita nak mendidik dan memupuk minat membaca. Objektif ni kena capai.

Yang kecil agak tidak sesuai kerana keadaan yang terlalu ramai. Kebetulan saya nampak ada anak yang mogok. Kesian mak ayah juga. Dari niat nak membeli nanti jiwa kita kacau dan jadi tak best pula. Kalau ada yang bawa dibahagian stage ada tempat untuk duduk menunggu dan ada special arrangement macam hari ni ada Ejen Ali. Tapi saya tak tunggu la.

4. Asingkan pembelian
Hehe saya tahu bila pergi sini. Kita beli untuk anak sedara, mak, abang. Asingkan dalam strolley supaya senang untuk kita sorting nanti sama ada perlu atau tidak kita beli. Mana tahu terlebih bajet. Saya buat begitu, bila sorting-sorting terus kira dan decide mana yang betul-betul saya nak. Selebihnya ada bakul unpurchase item disediakan di tiang dan sebelum kaunter pembayaran. Baguskan!

5. Jangan ambil buku sample
Setiap buku kebiasaannya ada buku sample disediakan untuk kita tengok contentnya. Bila dah berminat ambil yang masih dalam plastik. Jangan jadi macam saya. Tersilap pulak ambil yang sample. Excited sangat dah jumpa buku sampai tak check.

6. Berhati-hati dengan barang-barang dan anak-anak
Selama saya di sana, beberapa kali announcement barang tertinggal terutama handphone. Lepas tu mak ayah mencari anak-anak. Dah ramai-ramai ni bahaya.

7. Pakai sportshoe atau yang lebih selesa
Kalau boleh pakai la sportshoe supaya berjalan agak selesa sebab besar tempat kita nak meronda. Nanti kaki cepat sakit kalau gunakan slipper (saya la tu sebab sportshoe husband keluarkan 😂)

8. Terus beratur di kaunter zigzag
Bagus sebab laluan bayaran dibuat zigzag sebelum sampai ke kaunter bayaran. Banyak juga kaunternya. Akan ada yang jaga dihujung barisan dan lepaskan ke cashier yang akan tunjuk kad.

9. Bayaran
Bayaran boleh dibuat guna kad ataupun cash. Sekarangkan mudah sangatkan. Tak pening bawa cash.

10. Resit pegang sampai pemeriksaan security atau staff
Masa pemeriksaan diorang akan kira buku yang kita beli dan compare dengan resit. Bagus.

11. Bawa beg tarik
Mula-mula saya pelik kenapa orang bawa beg tarik. Rupanya trolley hanya sampai kaunter pemeriksaan. Ye la orang ramai. Mana sempat diorang nak kutip trolley. Kita kena la prepare.

Harap cukup 11 tips ni untuk korang berjuang shopping buku ye. Saya nak abiskan buku Focus on Your Dream bagi terbuka mata sikit.

Nota Ikhlas
Shidah Abdullah

#shidahstories
Read More

Kolam Renang Di Ethno Valley Resort Taiping Untuk Anak-Anak Bersantai

Salam Maal Hijrah untuk semua. Alhamdulillah diberi nikmat cuti 3 hari. So better kita manfaatkan sebaiknya. Kali ini, kami sekeluarga bercuti di rumah adik di Taiping. Cuti yang agak santai sebab fokus lebih kepada menziarah dan memberi peluang kepada ayahnya mencari port memancing. Specialkan! Lama benor dah gian nak memancingnya dari anak pertama lagi. Kita kasi can lah!. Rupanya ada teman sekapal yang sama-sama gian. Ok la tuh..

Tapi saya tak nak cerita pasal memancing ni. Topiknyakan pasal kolam renang. Sementara ayah-ayah memancing, ibu-ibu bawa anak-anak berenang-renang. Adik saya bawa ke tempat yang sangat selesa iaitu di Ethno Valley. Saya baru tahu ada tempat yang istimewa dan banyak aktiviti boleh dilakukan di sini.




Pemandangan dari atas (Kredit : Ethno Valley)
Tengok gambar pemandangan dari atas dah tahu tempat ni sangat cantik dan bersih. Swimming pool je dah memanggil-manggil untuk kita terjun ke dalam.




Kolam Renang

Main attraction di sini memang kolam renangnya. Tu je tujuan kami ke sini. Kolam renangnya sangat selesa dan selamat. Ada dua bahagian pool iaitu satu bahagian kanak-kanak dan satu bahagian dewasa. Tidak terlalu dalam. Kak Cik, anak saya ke-3 yang baru berusia 5 tahun pun boleh berdiri di dalam dengan steadynya. Since saya je dewasa yang join melompat ke dalam, saya la yang monitor semua. Bukan apa risau ada yang tersembam pulak muka dalam air.


Tengok diorang berposing



Bagusnya di tepi kolam ada kawasan berbumbung dan tangga bertingkat untuk parents yang menunggu dan memerhati anak-anak berenang. Ada la tempat nak lepak dan sembang-sembang. 

Mak comel sedang berehat
Tempat ini dibuka dari 9.00 pagi dengan caj bayaran masuk RM3 bagi dewasa dan RM2 bagi kanak-kanak. Bayaran dikenakan sangat berpatutan. Bayar dekat abang di kaunter ni 


Aktiviti-Aktiviti lain di Ethno Valley

Selain aktiviti berenang, ada aktiviti lain yang boleh kita lakukan. Antaranya :

1) Melawat taman herba dan haiwan-haiwan


Kat sini ada haiwan-haiwan comel seperti ayam, arnab-arnab comel dan burung-burung. Suka anak-anak membelek sangkar nak tengok apa isinya.


Ada juga burung macam pakai jaket. Comel dan stylo ok..



Kredit : Adik saya Atiqah

2) Memanah dan Berkuda


Bagi yang mencari tempat untuk melakukan aktiviti kem bina semangat, saya memang suggest tempat ni. Ada dua aktiviti sunnah iaitu memanah dan berkuda juga disediakan. Kedua-dua aktiviti yang memerlukan fokus yang tinggi




Mana gambar saya berkuda? Maaf la.. orang yang jaga kebetulan tak ada. Tak dapat nak tunjuk bakat tapi saya dah pernah cuba. Tengok sini. So harga pun tak sempat nak tanya.


3) Bilik Untuk Berehat


Bukan tu sahaja, tempat rehatnya sangat cantik. Port family day yang happening la saya rasa. Sebab so far kalau family day cikai kawan-kawan memang kami cari kawasan yang ada fasiliti-fasiliti macam ni la. Tempat pun terjaga baik. 



Kawasan di hadapan bilik-bilik

Nak cari tempat makan?


Di seberang jalan ada kedai makan. Ada juga kedai di dalam. Kebiasaannya di situ ada disediakan pakej tapi tak la tanya. Sebab pergi sekejap sangat. Call direct nombor contact di gambar ye.


Yang paling penting kena buat sekarang... jaga kulit balik.. udah gelap gara-gara berenang tengahari.. haha pandan muka lupa lagi bawa sunblock.


Ok boleh la pergi nanti ye. Nanti share pengalaman tau.


Shidah Abdullah
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...